Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Igaz a végét a mondatnak lecsíptem,elnézést. Máris számolom az áramot.
Nem tudom mit értesz nulla alatt, a hangszóróra menő vezeték nem egyértelmű? Az emitter-ellenállás is ide kapcsolódik.
A félrecsúszó mérőcsúccsal hatalmas károkat lehet okozni, javaslok egy kis pihenőt
A trafó akár így is kinézhet. A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2017
Az áram a - oldalon :1305mA a + oldalon:1487mA . ( -oldalon 523mV a + oldalon pedig 595mV).
Akkor nagyon tanulságos lesz a tranzisztorok bázisfeszültsége.
Szerk.: Itt nincs mínusz oldal, két plusz van! A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2017
Ott bázis-emitter közt mérek akkor gondolom?
Nem. Kérlek olvasd el újra amit írtam!
A hangszóró kimenet és a bázis között kell mérni ezek szerint.
Pontosan és természetesen az adott áramköri rész hangszórókimenetét kell választanod.
Érdekes de vagy a mérőtű vagy a végfok miatt ,de nem mértem semekkora feszültséget. A végfok pedig minden bekapcsoláskor (hangszóró nélkül) ciripel,aztán az elhallgat. Nem tudom honnét jön az a hang.
A hang nyomán megtalálod a keresett trafót. Terhelés nélkül elképzelhető egy kis bizonytalanság az indulásnál.
Majdcsak összejön az a mérés, hiszen folyik áram a tranzisztoron - mérted a végtranzisztor emitter-ellenállásán.
Láttam hogy fut rajta áram (lehet tényleg nem ért be a mérőtű),de szerintem ennyit szántam a javítására. Köszönöm a kitartó segítséged reloop,főleg a szakmai baklövéseimnél,de ezt az erősítőt visszajuttatom a gazdájához,mivel ennek elmondás alapján kiválóan kellet volna működnie,én pedig nem azért cseréltem el mert javítani volna időm sajnos. De mindent köszönök,legalább tanultam megint valami újat.
Energetikailag ez tökéletes, kivéve hogy ha közben teljesen feltöltöd az aksikat, akkor 3*14,4=43,2 V-od lesz, ami több mint az erősítőre megengedett. Ha nem töltöd az aksikat rákapcsolt erősítővel, akkor is 13,8*3=41,4V.
Biztonságtechnikailag kihívás a zárlati áram és a mélykisütés. Ezek ellen védened kell az aksit. Egy jó step-down konverter megoldaná a túlfesz, túlterhelés/zárlat és táp stabilitás problémáját is, energetikailag hatékony módon. Mondjuk 32 V 12A kimenet megteszi, ha 8 ohmosak a hangszórók. Az aksik természetesen bírni fogják a terhelést. 8 ohmon nem lesz 100 W kimenő, inkább 50, viszont csak igen ritka csúcsokban, de inkább még akkor sem vesz fel 10 A fölöti áramot, átlagban még ordító zene mellett sem várható 2 A fölötti fogyasztás. Közepes hangerőn kb. 300 mA. A mélykisütést kell még megakadályozni, pl. Aksinként egy zéner, optó, ellenállás, az optó kimenetek sorba, és ők engedélyezik a dc/dc konvertert. Egy bizti is kell mindenképp... Töltéshez egy kétáramkörös kapcsoló és egy pár dióda segítségével lehet átkapcsolni őket párhuzamba, így csak 1 db 12 V-os töltő kell, és nem kell kiszerelni az aksikat.
Üdv!Adott egy pioneer vsx 500 házi mozi erősítő.Bővebben: Link
Bekapcsol , minden működik rajta , de sajnos hang nem jön ki belőle.Hol érdemes elkezdeni a javítást?Mit érdemes átnézni rajta?Érdemes neki fogni a javításának , vagy esélytelen ezeket megjavítani?Alkatrészt mennyire lehet találni az ilyen készülékekhez?
Sziasztok. ,,Elkészült" 10-10 FET-es panelem élesztés sikeres. További beállitások mérések következnek fejleményekről majd részletessen beszámolok.Bővebben: Link
Köszi a választ! Azért szerettem volna 3db 12V-os 9Ah-ás akkumulátort, mert elég könnyű és olcsó. Attól tartok, hogy a 9Ah az nem bírná túl sokáig... Én arra gondoltam, hogy vennék egy darab 12V-os 45Ah-ás akkumulátort és egy jó step-up konverterrel oldanám meg a 36V-os tápfeszültséget. Az erősítő legnagyobb áramfelvétele 7A az erősítő adatlapja szerint. Remélem így is megoldható!
Keresd a hibát . Nem nagy de lényeges. ha megvan már induli is.
Csak nem hagy nyugodni az az erősítő. Most lekötöttem a végfokot az előfokozatokról. Magában az előfokok szépen erősítenek,a jelük bőven elég egy másik végfok meghajtására. Azon gondolkozok most hogy a 2N3773-ból milyen végfokot tudnék bele építeni ami nem ennyire instabil. Esetleg MJ2955 van itthon ellenpárosnak. Az elkókat kicserélném,a 2x46V-hoz mérten kell terveznem bele egy új erősítőt.
Nem hiszem, hogy nagy gond lenne az eredeti állapot helyreállítása, de valóban jobban járnál egy hagyományos kapcsolással. Építs bele ST151-et, az jól bírja a strapát.
Az ST-től valamivel egyszerűbb végfokozat,ami elmenne ezen a feszültségen esetleg?
Az ST151 azért elég egyszerű és kevés meglepetést okoz az utánépítése.
Volna még egy kevesebb alkatrészből álló kapcsolás: Bővebben: Link.
Hibás a NYÁK-rajz.
Az 1µF-os bemeneti csatolókondi kevés, (szerintem) a 22kOhm mellett, ide inkább 22µF kellene, hogy a mély hangokat is átvigye, megfelelően. Üdv!
Sziasztok! A kérdésem, hogyan lehetne megoldani,hogy biztonságosan üzemeljen 4 ohmon is ez az erősítő?+-46voltról működött,most +-33voltról jár.Az adatlap szerint csak 8 ohmon járatható.A végtranzisztorokat kéne cserélni,hogy bírja a 4 ohmot? Vagy ezen a tápfesz-en már nem annyira lényeges?Beag mag100 keverőerősítőben volt,de kivettem a modult mert teljesen felesleges volt az a sok csatorna elé,meg a csatlakozókon sem igazodtam ki.Egész jó hangja van.
Ez az MJ-s végfokozat 4-8ohm terheléssel is megbirkózik? Gondolom a középső tranzisztor is BD139-es (nyugalmi áram beállító potméternél).
Megpróbálhatod a 4ohm-os terhelést. Az áramkorlátozó hiánya miatt nem ajánlottam nyugodt lelkiismerettel. A megvalósításról itt írok.
A panelen van egy "HID" jelzés is. Gondolom ez arra utal hogy hídhoz is elő van készítve a nyáklap,minimális átkötözéssel akár hídvégfokként is lehet használni nem igaz? Egyéb iránt csak gratulálni tudok,rengeteg munkádat olvastam/láttam már a fórumon. Ha megérem valaha hogy ennyi téren előrébb tudom mozdítani az elektronikát...
Igen, a NYÁK-on kivezettem az invertáló bemenetet, melyet egy másik ugyan ilyen panel kimenetére lehet csatlakoztatni és már kész is a híd.
Értem. Akkor összeszedem az alkatrészeket és jelentkezek amint megvagyok vele. A régi végfokkal mit tudok kezdeni? Javítani nem igazán vágyom,mert ahhoz túlontúl bonyolult,inkább elbontanám és a tranzisztoraival kezdenék valamit.
A régi erősítőn talán a kanthal huzal ellenállásértékének megnyúlásával lesz a gond, mérés híján csak toporgunk a megoldás küszöbén. Szépen be kellene állítani a nyugalmit és az áramkorlátot. Kár volna elbontanod.
Értem,akkor egyenlőre félrerakom így. Gondolom a puffert illő újabbra cserélni? (főleg mivel 80V 1000µF-os pufferei vannak. Na meg azok az egyenirányítók is... szépen átkötözöm kettős tápfeszre, az előfok diódáit gondolom jobb nem cserélni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |