Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Helló!
Tud valaki mondani olyan szűrőt, lehetőleg vágható vagy hajlítható lapot, amit infra LED-ek elé téve kiszűri azok látható fényét? Egy infra kameráról van szó, melyben a LED-ek sajnos szórnak a látható tartományban is, ezzel pedig a kamera éjjeli lámpájának az észrevehetetlenné tevése lenne a cél. 800nm körüli lehet a hullámhosszuk, a 940-590-es LED-ekre viszont már kevésbé érzékeny a kamera, így a cseréjük nem járható út. A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2017
Az adatlap szerint az N jelöli a DIL tokozást.
Kicsit soknak hangzik az az 50 A ( dehát ahol elektronok folynak, ott minden lehetséges). Húsz kapcsolás alkalmával a legnagyobb csúcs 680 mA volt. Előtét ellenállásra én is gondoltam de milyen értékűt ? ( Ohm, watt ?)
Hello! Régen az előhívott színes negatívok "fekete" részét használtuk. Igaz nem adó, hanem vevő elé..
Üdv!
Hogyan nevezik azt a Cmos vagy TTL íc-t, ami minden jelre, amit a CLK bemenetére kap, lép egyet a kimenetein? Tehát bekapcsoláskor az első bemenet aktív, majd kap egy jelet amire az első bemenet alacsony szintű lesz, a második pedig magas. Majd a következőre a második kapcsol ki, a harmadik be. Jól rémlik hogy Shift-register?
CD4017-es IC-t keresed?
Igen, ezt kerestem, köszönöm!
Sziasztok!
Miêrt cannaz hogy egy fènyeröszabàlyzós làmpa "zizeg"? Hol az izzo... hol a panel? Elvileg nemnadhatna hangot hiszen nincs ami rezegjen benne.... Apropo ha màr itt tartunk tud valaki egy garantàltan hangtalan 230V fènyerőszabàlyozót?
Köszönöm mindenkinek a segítséget s a válaszokat. Sikerült nagyábból egy müködő kapcslosást összerakni. Majd fel akarom ide rakni az egészet ha össe állt.
Az izzólámpa spirális izzószála olyan, mint egy tekercs, amely rezeg, ha nagyobb frekvenciás áramok folynak át rajta.
Sziasztok. Szeretném megkérdezni, hogy váltóáramhoz jó a ptc?
A PTC polaritásfüggetlen eszköz, tehát igen. De feszültség tűrése általában kicsi..
Sziasztok
Lenne egy kis gond Sony rxd8 tip hifimmel.vennék ujat de emlék is köt hozzá. A problémám az vele hogy a kimeneti részen csak akkor szol ha mindkét polust a hangfalrol a (pirosra kötök). Ha normál modon kötöm be piros és fekete csati csak bug. Fent emlitettem emléket hordoz a hifi részemre s szeretném tudni érdemes e javitatni javita,s ha lenne tippete rá örömmel fogadom. tisztelettem Csaba
Üdv Mindenkinek!
Lenne itt egy megválaszolatlan kérdésem Esetleg tudna valaki segíteni? Van egy modemem aminek 5v 3amperre lenne szüksége! Sajnos az adaptere időközben elveszett..ez egy Dlink modem .Rengeteg adapterem van a sufniban működhetne esetleg 2ről ?ami mondjuk 5voltot ad 1500 amperen arra gondoltam hogy párhuzamosan kötve ugye a feszültség maradna 5v az áramerősség meg lenne 3 amper?helyes ez így?Tudnám így használni?a Válaszotokat előre Is megköszönöm!!szép napot mindenkinek!
Szerintem ilyet nem szabad csinálni ,sőt biztos hogy nem.
Nézd meg jól a modemet, mert a 3 A-es áramigény erősen soknak tűnik.
Igen, működhet (ha épp eltalálod a fázishelyes bekötést), de ha ez AC, akkor életveszélyes, mivel az egyik adaptert kihúzva a villásdugó két pólusa között 200 V körüli feszültség jelenik meg. Tehát tilos!
Ha DC a feszültség, akkor max. leég az egyik adapter, de az is lehet lehet hogy jól működik. A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2017
Ha hozzáértő szerelőt találsz, akkor valószínűleg olcsó lesz. Tippem szerint ezt a hibát nemes egyszerűséggel egy jel-föld vezeték nem megfelelő csatlakozása okozza.
Én finoman megmozgatnék minden csatlakozót a készülékben, hátha elmúlik az érintkezési hiba. A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2017
Sziasztok! A kérdésem az hogy mezei 60cm-es fénycső armatúrában csarélnék fénycsöveket Led-esre. Az armatúrába gyárilag 4db fénycső van, ezekhez 2db trafó tartozott 4db gyújtóval. 2-2 fénycső volt sorba kötve, amik ugye egymással párhuzamosan a 230V-ra. Trafókat kiiktattam a körökből, gyakorlatilag átkötés lett a helyükben, valamint a gyújtóval is ugyanezt tettem. A végeredmény: a ledes fénycsövek egymáshoz képest ellenütemben villogtak. Miért?
Ha átkötöttem mind a 4 fénycsövet párhuzamosra, akkor meg hibátlanul működött. Viszont így jóval több munkába kerül egy armatúra átalakítása, és ezt a többlet munkát szeretném elkerülni.
Egy negyutemu egyhengeres motorhoz szeretnek utolagosan fordulatszammerot "illeszteni".
A fordulatszammeronek negyszogjeles, impulzusos vezerlese van. Az impulzus jelet a gyertyakabelrol vennem le induktivan, a melleklet kapcsolas szerint. A kerdesem, hogy letezik-e valami 12V-os Schmitt trigger, amit meg ra tudnek akasztani, hogy megtudjam hajtani kozvetlenul a fordulatszammerot? Mert nyilvan itt meg abszolut nem kapok szep negyszogjelet a jelenlegi kapcsolassal, viszont szeretnem mindel kevesebb alkatreszbol, kis helyen meguszni az aramkort.
Sziasztok!
Egy 3 fázisú invertert építek. Egy olyan gondom van, hogy nem tudom kilogikázni, hogy kellene vezérelni a 3 félhidat, hogy bármely kettő között meglegyen a szinusz hullám. Olyat tudok, hogy pl. veszem a szinusz értékeket 2°-os felbontással és azt ráküldöm egy félhídra majd 120°-os fázistolással a következőre a harmadikra pedig 240°-os fázistolással. Csak ezzel az a baj, hogy a féltápfeszhez képest meg is vannak a szinusz hullámok, de bármely két fázis között már nem. Nem akarok lépcsős szinuszt csinálni, hanem valami normálisabb felbontásút, de nem tudom hogy kellene vezérelni a kapcsolóelemeket, hogy meglegyen normálisan a 3 fázis. Valaki tudna segíteni? A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2017
Üdv Uraim! Nagyon alap kérdéssel kezdeném: hogyan számoljuk ki egy fogyasztó (12V/21W izzó) ellenállását? Kimérni (számomra) lehetetlen. A helyzet: motorkerékpár indexeket cserélnék 21W-ról 10W-ra. A tápellátásom 8Ah-ás akksiról megy. Az irányjelzőrelém 21W-on működik gyárilag, méretben sokkal kissebb búrák kerülnének fel amiben max 10W-os izzók férnek el. A relé két pólusú. Kérdés: milyen értékű előtétellennállás kellene a helyes működéshez ( jelenleg nagyon gyorsan villog a gyárihoz képest) és azt hová kellene beszerelni? A relé elé/mögé egy nagyobb, vagy mindegyik indexhez 1-1 db? Oldalanként egyszerre ugye 2 db villog, a gyári volt 2x21W, most 2x10W pislog nagyon-nagyon gyorsan. Relét nem cserélnék, ha lehet, ellenállásban gondolkodom. Köszönöm! Üdv, offday
Az irányjelzőfények nem véletlenül 21W -osak, hanem azért, mert azt műszakilag úgy ítélték, hogy szükséges ez a teljesítmény. Ha te felezed, nem biztos, hogy műszaki vizsgán is át fog menni a műved. Vagy lehet te sem mész át egy kereszteződésben baleset nélkül, mert mondjuk a másik gépjárművezető nem veszi észre egy verőfényes délután, hogy te épp kanyarodni akartál, a csökkentett fényerejű irányjelzőnek köszönhetően...
Hát én a helyedben vissza tenném a 21W-os izzókat!!! Nem véletlen az, hogy az index izzók akkorák! Szerinted napsütésben mi fog látszani az indexedből, ha 10W-os izzó ban benn?
A jobbik eset az lesz ha a rendőr büntet meg vagy műszakin nem engedik át a motort. A rosszabbik, hogy balra szeretnél kanyarodni, a kamion meg elkezd Téged előzni mert nem látja hogy valami szentjánosbogár pislog a motorodon ... A kérdésedre válaszolva 6 Ohm, 25W-os ( de jobb lenne 30W) ellenállást kéne párhuzamosan kötni a 2db index izzóval ... vagy mondjuk egy 12V 21W-os izzót, valahol elrejtve a motoron.
Ha jól értem, te sorba kötötted a két LED-es csövet? Mert ebben az esetben csak a fele feszültség kb. 115V fog jutni egy 230V-os LED csőre. Szerintem ez okozza a villogást, kevés neki a feszültség.
Hasonló: Pont minap tapasztaltam, hogy 18W-os LED-es fénycső mozgásérzékelővel vezérelve villog kikapcsolt állapotban. Ha párhuzamba kötök vele egy 40W-os izzót akkor viszont abbahagyja. Sajnos ezek a kis teljesítményű LED-es fényforrások nem szeretik azokat a kapcsolókat, amik kikapcsolt állapotban is egy minimális áramot átengednek (pl. gllimmes világítós kapcsolók stb.).
Köszönöm a választ. Igen jól értetted. Erre nem gondoltam, lehet benne valami., viszont a fenycsőre 115-230v ac van írva.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2017
Szia Hapro!
Ritkán látunk mostanában és nekem személy szerint hiányzol a régiek közül Ámbár nem értek hozzá, de szerintem az általad leírt jelenséget az okozhatja, hogy a "LED fénycső"-ként leírt eszköz tartalmazhatja a teljes (kapcsolóüzemű) elektronikát és közvetlenül képes 230 V-ról működni. Pontosan azért, hogy kiveszed az armatúrából a régi fénycsövet, beteszed a LED-eset, rövidre zárod a gyújtót osz't jónapot. Bővebben: Link Bővebben: Link Viszont sorba kötve hol az egyiken, hol a másikon alakul ki az induláshoz szükséges feszültség. Így jártál, kicsit többet kell dolgoznod Nem kapcsolóüzemű (áramkorlátos) LED-es fényforrásokat viszont én személy szerint előszeretettel kapcsolok sorba. Így is világit majdnem ugyanúgy, viszont sokkal tovább él A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2017
Hello! Az aramatúrában a két-két fénycső sorosan kapcsolódik. Ha a Led-ek sorba kerülnek, akkor amelyik előbb elindul, azon ez után összeesik a feszültség, és tölt a másik pufferkondija. Ezért villoghatnak. De nem igazán értem, mert ha kikötöd a trafót, gyújtót, akkor mennyivel több munka, hogy párhuzamosan kötöd a csöveket. Drótozni mindenképpen kell..
Hello! Ha csak Schmitt triggert szeretnél, akkor arra alkalmas az NE555, ha a Tr-Th bementeit összekötöd és arra adod a tranyó utáni jelet. De ha a jel mindenféle tranziensekkel terhelt, akkor lehet jobban jársz az 555 monostabill kapcsolásával. Az időzítést úgy célszerű megválasztani, hogy fele akkora legyen, mint legnagyobb fordulat esetén a két gyújtás közötti időpont.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |