Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2950 / 3970
(#) martin66789 hozzászólása Feb 24, 2017 /
 
Sziasztok

Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Az "LM3914"-es IC megegyezik az "LM3914N-1" típusú IC-vel ?
(#) Wind-Storm hozzászólása Feb 24, 2017 /
 
Helló!

Tud valaki mondani olyan szűrőt, lehetőleg vágható vagy hajlítható lapot, amit infra LED-ek elé téve kiszűri azok látható fényét?
Egy infra kameráról van szó, melyben a LED-ek sajnos szórnak a látható tartományban is, ezzel pedig a kamera éjjeli lámpájának az észrevehetetlenné tevése lenne a cél.
800nm körüli lehet a hullámhosszuk, a 940-590-es LED-ekre viszont már kevésbé érzékeny a kamera, így a cseréjük nem járható út.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2017
(#) Bakman válasza martin66789 hozzászólására (») Feb 24, 2017 /
 
Az adatlap szerint az N jelöli a DIL tokozást.
(#) Malibu válasza Pafi hozzászólására (») Feb 24, 2017 /
 
Kicsit soknak hangzik az az 50 A ( dehát ahol elektronok folynak, ott minden lehetséges). Húsz kapcsolás alkalmával a legnagyobb csúcs 680 mA volt. Előtét ellenállásra én is gondoltam de milyen értékűt ? ( Ohm, watt ?)
(#) proli007 válasza Wind-Storm hozzászólására (») Feb 24, 2017 / 1
 
Hello! Régen az előhívott színes negatívok "fekete" részét használtuk. Igaz nem adó, hanem vevő elé..
(#) gernerakos hozzászólása Feb 24, 2017 /
 
Üdv!
Hogyan nevezik azt a Cmos vagy TTL íc-t, ami minden jelre, amit a CLK bemenetére kap, lép egyet a kimenetein?
Tehát bekapcsoláskor az első bemenet aktív, majd kap egy jelet amire az első bemenet alacsony szintű lesz, a második pedig magas. Majd a következőre a második kapcsol ki, a harmadik be.
Jól rémlik hogy Shift-register?
(#) Bakman válasza gernerakos hozzászólására (») Feb 24, 2017 /
 
CD4017-es IC-t keresed?
(#) gernerakos hozzászólása Feb 24, 2017 /
 
Igen, ezt kerestem, köszönöm!
(#) Firefighter1 hozzászólása Feb 24, 2017 /
 
Sziasztok!

Miêrt cannaz hogy egy fènyeröszabàlyzós làmpa "zizeg"?
Hol az izzo... hol a panel? Elvileg nemnadhatna hangot hiszen nincs ami rezegjen benne....
Apropo ha màr itt tartunk tud valaki egy garantàltan hangtalan
230V fènyerőszabàlyozót?
(#) Baxi hozzászólása Feb 24, 2017 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítséget s a válaszokat. Sikerült nagyábból egy müködő kapcslosást összerakni. Majd fel akarom ide rakni az egészet ha össe állt.
(#) kadarist válasza Firefighter1 hozzászólására (») Feb 24, 2017 /
 
Az izzólámpa spirális izzószála olyan, mint egy tekercs, amely rezeg, ha nagyobb frekvenciás áramok folynak át rajta.
(#) Kokany82 hozzászólása Feb 24, 2017 /
 
Sziasztok. Szeretném megkérdezni, hogy váltóáramhoz jó a ptc?
(#) proli007 válasza Kokany82 hozzászólására (») Feb 24, 2017 /
 
A PTC polaritásfüggetlen eszköz, tehát igen. De feszültség tűrése általában kicsi..
(#) magicwizard hozzászólása Feb 24, 2017 /
 
Sziasztok
Lenne egy kis gond Sony rxd8 tip hifimmel.vennék ujat de emlék is köt hozzá.

A problémám az vele hogy a kimeneti részen csak akkor szol ha mindkét polust a hangfalrol a (pirosra kötök).
Ha normál modon kötöm be piros és fekete csati csak bug.

Fent emlitettem emléket hordoz a hifi részemre s szeretném tudni érdemes e javitatni javita,s ha lenne tippete rá örömmel fogadom.
tisztelettem Csaba
(#) dogbody hozzászólása Feb 25, 2017 /
 
Üdv Mindenkinek!
Lenne itt egy megválaszolatlan kérdésem

Esetleg tudna valaki segíteni?

Van egy modemem aminek 5v 3amperre lenne szüksége!

Sajnos az adaptere időközben elveszett..ez egy Dlink modem .Rengeteg adapterem van a sufniban működhetne esetleg 2ről ?ami mondjuk 5voltot ad 1500 amperen arra gondoltam hogy párhuzamosan kötve ugye a feszültség maradna 5v az áramerősség meg lenne 3 amper?helyes ez így?Tudnám így használni?a Válaszotokat előre Is megköszönöm!!szép napot mindenkinek!
(#) bugyi680 válasza dogbody hozzászólására (») Feb 25, 2017 /
 
Szerintem ilyet nem szabad csinálni ,sőt biztos hogy nem.
(#) Bakman válasza dogbody hozzászólására (») Feb 25, 2017 /
 
Nézd meg jól a modemet, mert a 3 A-es áramigény erősen soknak tűnik.
(#) Pafi válasza dogbody hozzászólására (») Feb 25, 2017 /
 
Igen, működhet (ha épp eltalálod a fázishelyes bekötést), de ha ez AC, akkor életveszélyes, mivel az egyik adaptert kihúzva a villásdugó két pólusa között 200 V körüli feszültség jelenik meg. Tehát tilos!

Ha DC a feszültség, akkor max. leég az egyik adapter, de az is lehet lehet hogy jól működik.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2017
(#) Pafi válasza magicwizard hozzászólására (») Feb 25, 2017 /
 
Ha hozzáértő szerelőt találsz, akkor valószínűleg olcsó lesz. Tippem szerint ezt a hibát nemes egyszerűséggel egy jel-föld vezeték nem megfelelő csatlakozása okozza.

Én finoman megmozgatnék minden csatlakozót a készülékben, hátha elmúlik az érintkezési hiba.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2017
(#) hapro hozzászólása Feb 25, 2017 /
 
Sziasztok! A kérdésem az hogy mezei 60cm-es fénycső armatúrában csarélnék fénycsöveket Led-esre. Az armatúrába gyárilag 4db fénycső van, ezekhez 2db trafó tartozott 4db gyújtóval. 2-2 fénycső volt sorba kötve, amik ugye egymással párhuzamosan a 230V-ra. Trafókat kiiktattam a körökből, gyakorlatilag átkötés lett a helyükben, valamint a gyújtóval is ugyanezt tettem. A végeredmény: a ledes fénycsövek egymáshoz képest ellenütemben villogtak. Miért?
Ha átkötöttem mind a 4 fénycsövet párhuzamosra, akkor meg hibátlanul működött. Viszont így jóval több munkába kerül egy armatúra átalakítása, és ezt a többlet munkát szeretném elkerülni.
(#) nyogo83 hozzászólása Feb 25, 2017 /
 
Egy negyutemu egyhengeres motorhoz szeretnek utolagosan fordulatszammerot "illeszteni".
A fordulatszammeronek negyszogjeles, impulzusos vezerlese van.
Az impulzus jelet a gyertyakabelrol vennem le induktivan, a melleklet kapcsolas szerint.

A kerdesem, hogy letezik-e valami 12V-os Schmitt trigger, amit meg ra tudnek akasztani, hogy megtudjam hajtani kozvetlenul a fordulatszammerot? Mert nyilvan itt meg abszolut nem kapok szep negyszogjelet a jelenlegi kapcsolassal, viszont szeretnem mindel kevesebb alkatreszbol, kis helyen meguszni az aramkort.
(#) c27 hozzászólása Feb 25, 2017 /
 
Sziasztok!

Egy 3 fázisú invertert építek. Egy olyan gondom van, hogy nem tudom kilogikázni, hogy kellene vezérelni a 3 félhidat, hogy bármely kettő között meglegyen a szinusz hullám. Olyat tudok, hogy pl. veszem a szinusz értékeket 2°-os felbontással és azt ráküldöm egy félhídra majd 120°-os fázistolással a következőre a harmadikra pedig 240°-os fázistolással. Csak ezzel az a baj, hogy a féltápfeszhez képest meg is vannak a szinusz hullámok, de bármely két fázis között már nem. Nem akarok lépcsős szinuszt csinálni, hanem valami normálisabb felbontásút, de nem tudom hogy kellene vezérelni a kapcsolóelemeket, hogy meglegyen normálisan a 3 fázis.
Valaki tudna segíteni?
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2017
(#) offday hozzászólása Feb 25, 2017 /
 
Üdv Uraim! Nagyon alap kérdéssel kezdeném: hogyan számoljuk ki egy fogyasztó (12V/21W izzó) ellenállását? Kimérni (számomra) lehetetlen. A helyzet: motorkerékpár indexeket cserélnék 21W-ról 10W-ra. A tápellátásom 8Ah-ás akksiról megy. Az irányjelzőrelém 21W-on működik gyárilag, méretben sokkal kissebb búrák kerülnének fel amiben max 10W-os izzók férnek el. A relé két pólusú. Kérdés: milyen értékű előtétellennállás kellene a helyes működéshez ( jelenleg nagyon gyorsan villog a gyárihoz képest) és azt hová kellene beszerelni? A relé elé/mögé egy nagyobb, vagy mindegyik indexhez 1-1 db? Oldalanként egyszerre ugye 2 db villog, a gyári volt 2x21W, most 2x10W pislog nagyon-nagyon gyorsan. Relét nem cserélnék, ha lehet, ellenállásban gondolkodom. Köszönöm! Üdv, offday
(#) RoliNyh válasza offday hozzászólására (») Feb 25, 2017 /
 
Az irányjelzőfények nem véletlenül 21W -osak, hanem azért, mert azt műszakilag úgy ítélték, hogy szükséges ez a teljesítmény. Ha te felezed, nem biztos, hogy műszaki vizsgán is át fog menni a műved. Vagy lehet te sem mész át egy kereszteződésben baleset nélkül, mert mondjuk a másik gépjárművezető nem veszi észre egy verőfényes délután, hogy te épp kanyarodni akartál, a csökkentett fényerejű irányjelzőnek köszönhetően...
(#) Lamprologus válasza offday hozzászólására (») Feb 25, 2017 /
 
Hát én a helyedben vissza tenném a 21W-os izzókat!!! Nem véletlen az, hogy az index izzók akkorák! Szerinted napsütésben mi fog látszani az indexedből, ha 10W-os izzó ban benn?
A jobbik eset az lesz ha a rendőr büntet meg vagy műszakin nem engedik át a motort. A rosszabbik, hogy balra szeretnél kanyarodni, a kamion meg elkezd Téged előzni mert nem látja hogy valami szentjánosbogár pislog a motorodon ...

A kérdésedre válaszolva 6 Ohm, 25W-os ( de jobb lenne 30W) ellenállást kéne párhuzamosan kötni a 2db index izzóval ... vagy mondjuk egy 12V 21W-os izzót, valahol elrejtve a motoron.
(#) elektroncso válasza hapro hozzászólására (») Feb 25, 2017 /
 
Ha jól értem, te sorba kötötted a két LED-es csövet? Mert ebben az esetben csak a fele feszültség kb. 115V fog jutni egy 230V-os LED csőre. Szerintem ez okozza a villogást, kevés neki a feszültség.

Hasonló:
Pont minap tapasztaltam, hogy 18W-os LED-es fénycső mozgásérzékelővel vezérelve villog kikapcsolt állapotban. Ha párhuzamba kötök vele egy 40W-os izzót akkor viszont abbahagyja. Sajnos ezek a kis teljesítményű LED-es fényforrások nem szeretik azokat a kapcsolókat, amik kikapcsolt állapotban is egy minimális áramot átengednek (pl. gllimmes világítós kapcsolók stb.).
(#) hapro válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 26, 2017 /
 
Köszönöm a választ. Igen jól értetted. Erre nem gondoltam, lehet benne valami., viszont a fenycsőre 115-230v ac van írva.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2017
(#) Gafly válasza hapro hozzászólására (») Feb 26, 2017 /
 
Szia Hapro!
Ritkán látunk mostanában és nekem személy szerint hiányzol a régiek közül

Ámbár nem értek hozzá, de szerintem az általad leírt jelenséget az okozhatja, hogy a "LED fénycső"-ként leírt eszköz tartalmazhatja a teljes (kapcsolóüzemű) elektronikát és közvetlenül képes 230 V-ról működni. Pontosan azért, hogy kiveszed az armatúrából a régi fénycsövet, beteszed a LED-eset, rövidre zárod a gyújtót osz't jónapot.
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Viszont sorba kötve hol az egyiken, hol a másikon alakul ki az induláshoz szükséges feszültség.
Így jártál, kicsit többet kell dolgoznod

Nem kapcsolóüzemű (áramkorlátos) LED-es fényforrásokat viszont én személy szerint előszeretettel kapcsolok sorba. Így is világit majdnem ugyanúgy, viszont sokkal tovább él
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2017

IMG_1618.JPG
    
(#) proli007 válasza hapro hozzászólására (») Feb 26, 2017 /
 
Hello! Az aramatúrában a két-két fénycső sorosan kapcsolódik. Ha a Led-ek sorba kerülnek, akkor amelyik előbb elindul, azon ez után összeesik a feszültség, és tölt a másik pufferkondija. Ezért villoghatnak. De nem igazán értem, mert ha kikötöd a trafót, gyújtót, akkor mennyivel több munka, hogy párhuzamosan kötöd a csöveket. Drótozni mindenképpen kell..
(#) proli007 válasza nyogo83 hozzászólására (») Feb 26, 2017 /
 
Hello! Ha csak Schmitt triggert szeretnél, akkor arra alkalmas az NE555, ha a Tr-Th bementeit összekötöd és arra adod a tranyó utáni jelet. De ha a jel mindenféle tranziensekkel terhelt, akkor lehet jobban jársz az 555 monostabill kapcsolásával. Az időzítést úgy célszerű megválasztani, hogy fele akkora legyen, mint legnagyobb fordulat esetén a két gyújtás közötti időpont.
Következő: »»   2950 / 3970
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem