Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2961 / 3975
(#) Melphi válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Rendben tudomásul veszem, akkor marad a kísérletezés.
Köszönöm
(#) Signal válasza Melphi hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Nézd meg a félvezetők hűtőbordájának tervezési tudnivalóit, hogy némi képet alkothass a hőtani számításokról, egyúttal ki fog derülni, hogy nem is ebbe a topikba való a téma. Nem kezdő téma.

Másik a professzionalitás vagy amatőrség kérdése. Célja ennek a topiknak, hogy mérnököknek nyújtson támogatást, jövedelemszerző munkához?

Vagy amatőrökről beszélünk ebben a témában, akik a konyhában barkácsolnak.
(#) Signal válasza hjozsef1988 hozzászólására (») Márc 11, 2017 / 1
 
Vannak ilyen stabilizálatlan adapterek, ezeknél a feltüntetett névleges terhelésre vonatkozik a névleges feszültség értéke, tehát ez is lehet egy számítási alap. De végeredményben úgyis méréssel kell ellenőrizni a létrejövő áramot.

A nagyobb belső ellenállás, ezzel járó instabilitás (vagyis részben áramgenerátoros jelleg) még ki is használható a LED-ek meghajtásához.
(#) hjozsef1988 válasza Signal hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Akkor tehát nem lehetetlen dolgot akarok, csak szamolni és mérni kell?
(#) Signal válasza hjozsef1988 hozzászólására (») Márc 11, 2017 / 1
 
Az adott kereteken belül, nyitófeszültség, teljesítmény stb. vannak lehetőségek, természetesen.
(#) gazspe válasza hjozsef1988 hozzászólására (») Márc 11, 2017 / 1
 
Régi telefontöltők 5V, 400-800 mA környékén mozognak, a névleges áramnak megfelelő terheléssel (~15 ohm, 2,5 W ellenállás) ki tudod mérni terhelés alatt a kapocsfeszt. Csak ne nagyon érj az ellenálláshoz, tud melegedni.
Többségében legjobb tudtommal smps-ek, a kimenet a pufferkondi terheletlensége miatt mehet fel.
Ha nem teljesítmény diódák mennek rá, akkor nem feltétlen érdemes áramgenerátorral nyűglődni, soros ellenállást rá. Ez akkor is igaz, ha a LED-ek nyitófeszültsége ~20% körüli maradék feszt hagy az ellenálláson.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2017
(#) hjozsef1988 válasza gazspe hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Kösz, nem teljesítménydiódákat akarok működtetni velük. 3528-as LED-et akarok használni, hangulatvilágításhoz.
(#) Melphi válasza Signal hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Ha senki nem tudja hogy hogy számoljam akkor ez nem pont idevaló? És miből gondolod te hogy nekem haszonszerzés céljából kell, ezt miből szűrted le? Tudjuk már hogy miket irkálunk, az oldalnak van moderátora majd ő eldönti mi tartozik ide.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2017
(#) gazspe válasza hjozsef1988 hozzászólására (») Márc 11, 2017 / 1
 
Az adatlapon lévő adatokból számolhatsz, nem nagyon fog eltérni attól. A terheletlen kimenet feszültségével nem érdemes foglalkozni, majd leterhelik a LED-ek. 3528-as hidegfehér (ha nem szallagba rakod) 3-3,8 V nyitófesszel operálnak, 5V-os táp esetén ~25-40%-ot nyel el az előtét ellenállás, nem túl szép érték, de a kis teljesítmény miatt nem vészes. Adatlap alapján 60 mA a max árama, ezt érdemes 40 alatt tartani az élettartam miatt, de egy ebay-es 555-ös 600 ft-os PWM motor szabályzóval tudod állítani is a fényerőt. 2V/0,04A=500 ohm-os előtétellenállás, ha nem elég a fénye, akkor a led két lábán mért feszültséggel ki lehet szépíteni még ezt az értéket a fenti képlet alapján.
Az esetleges táp bűvészkedéseket meg majd megmondja valaki, akinek van vele tapasztalata, ha azonos az árama, egy diódával lehet talán sorbakötni őket, és lehet javítgatni a hatásfokot, de ezt megmondja valaki, aki csinált már ilyet.
(#) gazspe válasza Melphi hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
1., A hőterjedés kérdése nem éppen elektrotechnikai kérdéskör, ha gondolod mutathatok parciális differenciálegyenleteket a hőterjedés kiszámításához, de erősen kétlem, hogy előrébb lennél vele. Ha ténylegesen foglalkozni akarsz a témával, akkor javaslom az Autodesk CFD-jét, bár elég drága mulatság és kell egy-két hónap, hogy megtanuld, meg egy combos gép, ami kiszámolja. Ezzel meg tudod határozni, hogy mekkora teljesítményre van szükség egy adott felszínű és térfogatú alumínium lemez átmelegítéséhez a kezdeti feltételek függvényében. Ez gépészeti téma.
2., Alumínium elég jó hővezető, ha nem lesz komoly ellenoldali hőterhelése, akkor homogén lesz a hőeloszlás, ha igen, az alumínium lap vastagságával érdemes játszani, nagyobb térfogat->nagyobb hőkapacitás->egyenletesebb hőeloszlás.
3., Egy triacos, NTC/PTC-s szabályzási rendszerrel meg tudod fogni a kívánt hőmérsékletet, egy relatív egyszerű kapcsolással, ez a téma lenne ide való, de úgy értelmeztem nem ez a kérdés.
(#) Melphi válasza gazspe hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Ne haragudjatok, de nem értem miről beszéltek, hol írtam én egy szóval is hogy hőterjedésről kellene számolás, légyszíves olvassatok már vissza, annyi kérdésem volt hogy hogy tudom kiszámolni hogy a huzal kb mennyire melegedjen fel ha feszültség alá helyezem,mert nekem kb 200c' ra van szükségem,most tényleg ez milyen hőtani hőterjedési számítás kell? Ez csak a huzal ellenállásától és a rajta áthatott áramtól függ.
(#) Signal válasza Melphi hozzászólására (») Márc 11, 2017 1 /
 
Erről van szó, hogy nem érted, jól mondod. Pedig egyszerű fizika, de számítani már nem olyan egyszerű.

Képzelj el egy 20 W-os forrasztópákát, azzal már lehet forrasztani apróságokat 300 °C-on.

De forrassz vele egy esőcsatornát, meg se bírja olvasztani.
(#) kendre256 válasza Melphi hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Na ez a baj...
Ehhez bizony hőterjedési számítás kell. Amit te a huzal ellenállásából és az áramból ki tudsz számolni, az csak a teljesítmény. Gondolj bele, hogy egy kis 5W-os izzó izzószála 1000°C fölött van, egy 5W-os terhelhetőségű ellenállás a maga sokkal nagyobb tömegével, felületével, körülötte áramló levegő hűtésével meg mondjuk 50°C-os, miközben mindkettőn 5W van.
(#) Signal válasza gazspe hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Idézet:

Többségében legjobb tudtommal smps-ek, a kimenet a pufferkondi terheletlensége miatt mehet fel.”

Pufferkondi egyik tápegységben sem stabilizál vagy korlátoz, ezt nem gondoltad komolyan.

A szóban forgó stabilizálatlan, kapcsolóüzemű dugasztápok, régi telefonok tartozékai, optocsatolót nem tartalmaz, helyette egy visszacsatoló tekercs van a trafón. Itt még persze nem is volt cél a stabilitás, akkoriban még nem egységesítették 5V-ra ezeket a tápokat.

De azzal nem lehet olyan stabilitást elérni, mint egy optocsatoló + TL431 kombinációval, ami konkrétan a kimenőfeszültséget méri és annak függvényében szabályoz vissza a primerkörbe.

Vagy van az optocsatoló + Zener-dióda, de az sem olyan jó, mint a TL431, precíziós söntstabilizátor.
(#) aramis hozzászólása Márc 11, 2017 /
 
Sziasztok!Legyetek szivesek segíteni ! Miért melegszik a laptop alul pedig forog a hütőventije
(#) RoliNyh válasza aramis hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Pl mert sok a por benne, fújd ki kompresszorral, vagy szívd ki porszívóval.
Ha régi gép esetleg megérett már egy újrapasztázás is...
(#) Stewe válasza aramis hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Légtechnikával vigyázz, nagyon könnyű túlpörgetni a ventilátort, azzal tőbbet ártasz mint gondolnád. Kifúvatáskor (gép kikapcsolva) mechanikusan fékezni kell őket.
(#) zombee hozzászólása Márc 11, 2017 /
 
Sziasztok!
PLL szintézerrel kapcsolatban lenne egy nagyon-kezdő kérdésem. Szeretnék egy négyszögjelre 1056-szoros frekvenciaszorzót csinálni, a kimenet kb. 40MHz lesz. Az osztót FPGA-val megoldom, a dolog analóg része érdekelne. A bemenő jel nem szimmetrikus. Milyen IC-vel érdemes nekiindulni? CD4046 gondolom felejtős...
(#) Pafi válasza Melphi hozzászólására (») Márc 12, 2017 / 2
 
Idézet:
„annyi kérdésem volt hogy hogy tudom kiszámolni hogy a huzal kb mennyire melegedjen fel ha feszültség alá helyezem,mert nekem kb 200c' ra van szükségem,”


Ez nem igaz. Nem a huzalnak kell 200 fokosnak lennie. A huzal biztosan sokkal melegebb lesz, és hogy mennyivel, az bizony a hőterjedés mikéntjétől függ. Ezt a "hány fokos a huzal" kérdést eleve nem lett volna szabad feltenned, irreleváns. Egy a lényeg, hogy ne melegedjen fel veszélyes mértékben.

Idézet:
„most tényleg ez milyen hőtani hőterjedési számítás kell?”


A hővezetés, hősugárzás, és a keveredéses hőterjedés is egyformán fontos itt, egyik sem elhanyagolható. Ráadásul inhomogén a közeg. Ez mocskosul nehéz számítás lenne, ha lenne értelme elvégezni.

Idézet:
„Ez csak a huzal ellenállásától és a rajta áthatott áramtól függ.”


Hát nem. Ha láttál már valaha hajszárító fűtőbetétet működés közben, feltűnhetett, hogy ugyanaz a huzal, ugyanazon az áramon hol narancs, hol meg fekete színű, attól függően, hogy van-e mellette valami ami elvezeti a hőt, illetve hogy mennyire gyorsan áramlik a levegő, stb...

Az értelmesebb kérdésedre, hogy milyen vastag, ez lehet egy kiindulási alap:

http://users.atw.hu/nagytanarur/v_tablak.pdf (javaslom a kanthal-t) aztán elmész ide:
http://skory.gylcomp.hu/tablazatok/huzal.html
...ide be kell írni a kanthal fajlagos ellenállását, a hosszúságot, 2,2 A áramerősséget, és addig játszani az átmérővel, amíg ki nem jön a 230V feszültség. Ez 0,39 mm.

Pl. ez fele átmérőjű, ezért 4 szál kellene párhuzamosan (de biztos találsz ennél jobb és gazdaságos kiszerelést):
http://vape42.hu/termek/kanthal_ellenallashuzal_d02mm_5m.html

Na most hogy ez mennyire lesz forró, a fene sem tudja, attól függ, hogy hogyan fekszik a kerámiádban. Ha felmerül a gyanú, hogy túl forró a huzal, akkor érdemes hosszabb pályát kialakítani, és vastagabb huzalt használni.

Ha netán kissé túl vastag drótot kapsz, az nem nagy baj, a szabályzó ezt kezelheti bizonyos határig.

Ha lapos huzalt kapsz, az kifejezetten szerencsés, jobban át tudja adni a hőt, és kényelmesebben is kezelhető.
(#) Moderátor hozzászólása Márc 12, 2017
 
Kéretik a felek részéről befejezni a felesleges, értelmetlen személyeskedést!
(#) ktamas66 válasza Stewe hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
Ez valami PLC szerű dolog I/O modulja lehetett, a szemétből lett kimentve. Egyet leforrasztottam, varisztor lesz az, kb. 40V-os, gondolom ESD védelme az optonak. Kimeneten, bemeneten is van a föld felé.
(#) Pafi válasza Signal hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
Idézet:
„a kimenet a pufferkondi terheletlensége miatt mehet fel.”


Idézet:
„Pufferkondi egyik tápegységben sem stabilizál vagy korlátoz, ezt nem gondoltad komolyan.”


Szerencse hogy eleve nem is irt ilyet. Amit irt az viszont logikailag helyes ha nem is tul lenyegretoro. Ha le lenne terhelve a puffer, akkor tudna stabil feszt tartani a kozvetett visszacsatolas.
(#) aramis hozzászólása Márc 12, 2017 /
 
Sziasztok! Esetleg tudja valaki hol lehet kapni a police 50000w sokkolóba ledet mert úgy néz ki a sokkoló az működik csak a lámpa nem világít.
(#) Peet19 hozzászólása Márc 13, 2017 /
 
Sziasztok!
Egy patkó vagy U alakú elektromágnest szeretnék csinálni úgy, hogy az U alak szárai között elérjem a lehető legnagyobb fluxussűrűséget, indukciót. Azt a pontot keresem a B-H görbén, ahol már hiába növelném az áramerősséget, nem növekszik tovább az indukció. Hogy lehet pontosan meghatározni a B-H görbén azt a pontot ahol eléri a mágneses telítettséget?
Példaképp a vasmag hossza 100mm, átmérője 7mm, a menetek száma 250, az áramerősség 1A. Így a térerősség ha jól számoltam 2500H, az indukció pedig 3,14mT ami 31,4G. A kérdésem hogy hogy lehet behatárolni ezt a példaértéket a B-H görbe szakaszán? Hogy tudjam hogy ekkora áramerősségnél a görbe melyik pontján van. Esetleg különböző áramerősségeknél fel tudjam rajzolni a görbére a pontokat. (Persze ha megvan hogy mekkora térerősség kell hogy elérjem a mágneses telítettséget akkor már visszafelé ki lehet számolni. )
Gondolom ha megcsinálom ezt a tekercset, akkor ha szép lassan növelem az áramerősséget addig amíg nem kezd el melegedni a tekercs akkor ott lesz a telítési pont ahol már melegszik. De jobb lenne ha előre ki tudnám számolni mert akkor lehet variálni a menetek számával és az áramerősséggel. Inkább több menet és kisebb áram mint fordítva.
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) ferci válasza Peet19 hozzászólására (») Márc 13, 2017 / 1
 
Szia!
Vannak lineáris Hall-szenzorok. Ha egy ilyent behelyezel a szárak közé, ki tudod értékelni az indukciót velük és közben mérheted nyilván a tekercsen átfolyatott áramot is.
Pl. SS495B: 3.125 mV ± 0.250 mV/G
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2017
(#) Peet19 válasza ferci hozzászólására (») Márc 13, 2017 /
 
Ez nagyon jó lenne egy ilyen, de ez pontosan hogy működik? Már csináltam Hall-os jeladót ami előtt elhúzok egy mágnest és bekapcsol vagy éppen kikapcsol, de hogy lehet ezzel az indukció erősségét mérni?
" 3.125 mV ± 0.250 mV/G " ezt nem értem pontosan.
(#) ferci válasza Peet19 hozzászólására (») Márc 13, 2017 /
 
Pl. ez az érzékelő 5 voltról üzemel, akkor a kimenete 2,5 volton áll alapban.
Gaussonként 3,125 mV-tal változik ez az érték. Egyéb tulajdonságait az adatlapban megtalálod. Hőfokfüggés, egyebek.
Csupán ezt a kis feszt kell kiértékelned vagy erősítened is.
Vagy ilyent, vagy ehhez hasonlót kell keresned.
(#) Peet19 válasza ferci hozzászólására (») Márc 13, 2017 /
 
Értem már, köszi. Ilyet találtam ez jó lesz?
https://www.hestore.hu/prod_10001317.html
(#) ferci válasza Peet19 hozzászólására (») Márc 13, 2017 /
 
Ez nem lineáris. Olyant keress, ahol az adatlapon megadnak mV/G értéket is.
(#) Stewe válasza Peet19 hozzászólására (») Márc 13, 2017 /
 
Következő: »»   2961 / 3975
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem