Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Sziasztok.
Ez az elrendezés szerintetek járható, nem fog így beleronditani a kimenő trafó ”hangjába”?
A legjobb eredményt ez a megoldás hozta. 5mV os bemenetnél 15mV pp látható.
Ennél már csak az jobb, ha leárnyékolod a trafókat. Az viszont minden pozícióban megoldás.
PP kimenő tervezésénél a primer tekercsek osztásnál a DC szimmetriára is törekedni kell.
Félben osztott cséve erre jó megoldás, de több hátránya van mint előnye. Csatolási tényező jelentősen romlik, tekerni is egyszerűbb teljes sorokat. Kigondolt elrendezéssel DC szimmetria is 1 Ohm-on belül tartható. Jó minőséget ad, 6 szekunder, négy primer osztás, AC, DC szempontból is szimmetrikusra tekerhető. Egyszerűsíthető négy primer/három szekunderre, átvitel romlása mellett. A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2017
M102B-re hol lehet árnyékoló boritást venni? Esetleg itt valakinek 2db nincs feleslegbe?
Sajnos erre nincs igazán jó recept. Ki kell próbálni, trafófüggő!
Merőleges elrendezés alap, de a távolság a hálózati trafó szórásától függ. Javaslom, meglévő trafókkal előzetesen próbáld le. Kimenő szekunderére kötött fejhallgatóval hallható. Belőheted kedvező helyzetüket.
Köszönöm, mindenképpen lesz ilyen próba is. Bár a szkóp sem téved.
Készíteni kell. Pl. 1 l-es konzervdoboz, "fehérbádog" olajos/festékes kanna. Jól forrasztható, vágható akár egy erősebb szabó/kézimunkaollóval is (de falcolni is lehet).
A tekercstest vasmagra rövidrezárt réz lemezt is lehet forrasztani.
Fejhallgatós beállitgatással ebben a beállitásban a legminimálisabb a bugás....
Egy próba-árnyékolást csinálhatnál, hátha megszabadít minden nyűgtől.
Sziasztok. Csöves erősítőt építek éppen. Van két légréses trafóm,vasmagkeresztmetszetre jók, az erősítő cső 6э5п . Sima DC ellenállás mérővel az ellenállása a trafónak: primer részről :628ohm ,szekunder részről: 2,6ohm. 160V körüli anódról fogom járatni,így elvileg minden klappol a kimenők részéről igaz?
Sikerült jó nagy DC ellenállásokat belevinni. Nem fért volna vastagabb huzal? 30mA-nál is közel 20V esik a kimenőn. A szekunder 80-100 menetének pedig 1 Ohm alatt kéne lennie.....
Ez jó lesz, ha még így is hallható brumm, akkor a hálózati trafód eléggé túlgerjesztett.
Ezért árnyékolása is szükséges lesz.
A szekunder több megcsapolásos. (8-16ohm) Megfelelnek az értékek? Tápfeszültséget gondolom növelni kell a nagyobb kimenő ellenállás miatt.
Sziasztok!
Szerintetek egy SM74 magra mennyire férne fel egy KT66 PP? Jó lenne legalább egy SM85b-vel kísérletezni, de van 2db gyári 74-esem. Elektroncsős oldalon M102-en van, csak kiváncsi vagyok hogy tapasztalatból aki épített már esetleg ilyen maggal mit mond erre, vagy tegyem el esetleg EL84-nek?
Tudom hogy nem nagy, de ebből van 2 ugyanilyen, de akkor elteszem EL84-nek.
Ahhoz még felhasználhatod, jó méretezéssel még elfogadható átvitelt kapsz.
Hogyan tudom meg egy kézben lévő kimenőtrafóról, hogy 4v8 Ohmhoz illeszt-e?
Egy Budapest rádió trafója, 2800 primer menet, 100 szekunder menet. Nekem 8 Ohmra kellene EL84PP gitárerősítő kapcsoláshoz, de ahogy olvasom a rádió könyvét, elég valószínű, hogy 4 Ohmos Hogyan tudok 8 Ohmos hangszórót 4 Ohmos kimenőre kötni, ha végül ez lesz a megoldás?
A trafó az áttétel négyzetével illeszti az impedanciát, vagyis:
2800/100=28 -> 28^2=784 -> 8*784=6272 Tehát durván 6,3kohm-ra illeszt 8 ohmot.
Köszönöm
És azt hogyan érhetem el, hogy a 2 db EL84-es csövemnek ennyi legyen az igénye?
Semmi baja nem lesz a kimenőknek, csöveknek, ha 8 ohmos hangszórót kötsz rá. Nekem is van ilyen kimenőm, szépen megy 8 ohm terhelőimpedanciával mind PCL86PP-vel, mind EL84PP-vel.
Csakhogy (a "Kádár" könyv szerint) az a 100 az 2x50 menet egymással párhuzamosan, valamint a nagyhangszóró 4 ohm, ezzel együtt lehet 8 ohmmal terhelni, csak így 1/4 lesz a telj. (cca. 2W), ámde - szerintem - szebben fog szólni. Meg lehet próbálni a 2 sec.-t szétválasztani, a drót 0,57mm., bírnia kell.
Valahol mintha olvastam volna, hogy hidegen nem indítunk csövet. Hogy is van ez? Nemrég összeraktam próbára egy előfokot ami gond nélkül ment. Azért megkérdezlek titeket.
Hagyod fűteni, mielőtt az anódfeszültséget ráadod (Standby). Vitás téma.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |