Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Létezik a PIC lábainak excel fájlja, vagy nekem kell megírni?
A Q1, Q3, Q4 tranzisztorok bázisára ajánlatos lenne még 1K ellenállás, a biztos lezáráshoz.
Bocsi, hogy jelzem, de szerintem konkrétabban is fogalmazhatnánk. Dobok én is valamit, amit hirtelenjében express sch-val gányoltam.
Amúgy az emitterkörbe rakni ellenállást azért nem célszerű, mert azzal gyártottál egy emitter követőt, és tápfeszt loptál el a meghajtott led-től. Miért jó az? A pic kimenetet nyugodtan meg lehet húzni egy jó 2 mA-rel, ha már úgyis wattok fognak elmenni a ledekre, az a kevéske plussz áram igazán nem árt majd annyit, mint amennyi bizonytalanságot gyárt az emitterkövető a pontos feszültség értékek végett. Valamint nem árt az npn-ek bázisát külön is földre húzni arra az esetre, ha valami weak pull up funkciója lenne a pic-nek, amihez oda kerül. Biztos, ami biztos. A pnp-ket pedig nem igazán tudja meghajtani a pic, mert gnd felé kihúz full-ra, de +táp felé nem. Egyik sem húz ki rendesen. Én jártam már úgy, hogy pnp tranzisztort nem tudtam kikapcsolni. Jobb azt is npn-en keresztül darlingtonnal, és az biztosan működik. Kóbor áramokra meg figyelni ott is. A kapcsrajzon felraktam még pár kóbor ledet az egyszem ténylegesen bekötött mellé, arra a sor vezérlésre mehetnek rá ugyan úgy ledek az oszlop vezérléssel, de azt már nem rajzoltam ki külön. Értékeket sehova sem írtam, de kategóriában kb adják magukat. Majd ami éppen van tartalékban, az kerül oda úgyis.
A +táphoz a pnp azért kell, mert ha npn-el akarnád meghajtani, tápfesz fölé kellene húznod a bázisát ahhoz, hogy a bázis-emitter diódája ne lopjon tápfeszt a ledtől. Open kollektorral meghajtani gnd felé npn-el hajtunk meg, +táp felé pedig pnp-vel.
Excel fájl a lábakról? Tulajdonképpen mire gondolsz?
Igen ezért is írtam, hogy egy lehetséges megoldás.
Persze szerintem még mindig jobban jár, ha ULN2003-at használna meghajtásnak. Olcsó és nem bonyolítja túl a dolgot..
Igazából még tisztázatlan az a kérdés, hogy milyen teljesítményű ledeket használnál - azt a részét nem követtem a projectednek. A pic kimenetet nem illik 2-3 mA fölé terhelni még akkor sem, ha elbír 10-et is simán. Annak alapján számold az ellenállásokat. Ha nagyobb áram kell, mert teljesítmény ledeket használnál, lehet, darlingtont kellene inkább használni a sima tranzisztor helyett, és valami teljesítmény meghajtót rakni másodiknak. Vagy éppen kapcsoló fetet, bár azok szerintem cefet drágák a tranzisztorokhoz képest.
Közben átrágtam három videót, és lett egy ilyen terjedelmes kódocska, amiben már [enter] sort vált, [esc] törli a kijelzőt és [backspace] egy karaktert visszatöröl.
![]()
![]() Kérdéseim: -> Most minden ágat lezártam-e? -> Jók-e a kód legelején a portok? Mert ti mindig úgy írtátok, hogy "Trisa" és "Trisb"! -> Az probléma-e, hogy nálam a nem használt portok is kimenetek? -- Ha minden jó, akkor holnap bekötöm a billentyűzetet meg a tápegységet és megpróbálok hex fordítani meg kiírni PICre, hogy jöhessen végre az éles teszt!! ![]()
Háát elektronikai alapismeretek nélkül nekiállni építkezni tényleg egy kicsit necces. Lehet benne valami, hogy akkor már tényleg jobb, ha meghajtó ic-t tukmálunk rá.
hát nem valami nagy tejesítményű szerintem. Led zöld-piros színben:Bővebben: Link
Össze van rakva müködik csak a ledfényerő nem volt számora megfelelő A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2017
Basszus kulcs, te vagy direkt nem figyelsz, vagy már élből le..arod amit itt páran írtunk neked.
Biz bennem, ha azt mondom, hogy olvasd vissza ezt a pár lapot. Pár elolvasás után már kevesebb lesz a fekete folt.. "PORTRA2 = 255;" ?????????????????????????????????????? Függvények, függvénykönyvtárak hiányoznak.... ez nem lesz így jó és nem figyelsz.... A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2017
Ide tipikusan lehetne Pre-biased tranyókat is használni, és akkor nem kellene az a rengeteg ellenállás sem.
![]() akkor is csak gate ellenállás kellene az MCU védelme érdekében.
Erre javítsd 255 helyett: "PORTRA2 = 1", " PORTRA3 = 1", gondolom ez akart lenni, de értelme semmi, mivel bemenetek.
1 és 2 sor jó. Elvileg nem probléma ha a nem használt portok kimenetek. Csak ha véletlenül valamihez hozzáér zárlat lehet, tönkremegy. Fordításkor majd kiírja a fordító a problémákat, illetve amiket ő hibának talál. A konfigurálást tudod? Az is fontos. A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2017
Ide nem másolom be még egyszer, de köszönöm, az a kettő 255 tényleg nem jó, így javítottam 1-re. A visszatörlés problémájára tudtok valamit?
![]() Idézet: „A videóban is benne maradt egy kellemetlen bug, amikor a második sor egyes oszlopába már írt és azt akarná visszatörölni, akkor egyszerre törlődik az egyes sor utolsó karaktere is! Ti látjátok-e, hogy mi nem stimmel?”
Idézet: Mint előbb írtam, minden stimmel az 1 és 2 sorban. „Ti látjátok-e, hogy mi nem stimmel?”
Akkor itt van külön a //backspace rész. Pontosan itt hányadik sor nem jó?
Itt kommentbe ezt írja: Idézet: Ezt most akkor hogy értsem? „"azért teljesül a másik if mert amikor levonod az lcdoszlopot akkor az 0 lesz és a másik if így szól "if(ledoszlop !=1)" vagy is 0 2 3 .... érvényesül. sztem így if(ledoszlop > 1)" Pontosan ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2017
Nem tudom, nincs MikroC programom, súgója sem. A fordításkori hibaüzenetek sokat segítenek a súgóval együtt annak, aki előtt ott a program. Ilyen programrészbe általában nagyon bele kell mélyedni. Sok minden lehet egymásra hatással programon belül, egy kiragadott részlet kevés. Ha valaki nem ismeri a program minden porcikáját, annak működését, akkor a hibakeresés nagyon keserves.
Csak annyi kéne
PIN NAME 1 RA0/.... 2 .... És én csinálnék több oszlopot még(Pin type stb..), mert az Altiumban van component wizzard és abban így be lehetne húzni az excel fájlt, de már megírtam Visual Studio-ban egy Ctrl+C, Ctrl+V alapon működő programot ami rendezi portok szerint és ment excelbe, még apró részletek hiányoznak belőle. A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2017
És a mellékelt képem alapján hányas a [home] gomb?
Lévén aháhy PIC, annyi típusú kivezetés, nagy valószínűséggel nincs ilyen. Sok kontrollernél az adott periféria áthelyezhető másik lábra is. Szinte az összes kontrollernél egy-egy láb több funkcióval is bír...
Excel fájlok tudtommal nincsenek. Adatlap van, meg Microchip CAD/CAE könyvtár. Az utóbbi bővebben itt: Link
Ezeket támogatja: Altium Protel Altium PCAD Altium Designer Cadence Allegro DE HDL ( Concept ) Cadence Orcad Capture Cadsoft Eagle Mentor DxDesigner Mentor Design Capture Mentor Design Architect Mentor PowerLogic
Ezen a táblán nincs HOME gomb, de konfigurálhatsz magadnak az egyik nem használt karakterre.
Érdemes a kódot mindig tagolni mert nem látod rendesen, hogy mi mi alatt van.
Egyszóval, működő fordító nélkül nem fogsz előre haladni, mert minden baromságra amit megkérdezel nem fogsz választ kapni. Kicsi önállóság azért nem árt ehhez. Amúgy mennyi idős vagy, hogy ennyire nehezen megy a szövegértelmezés? Nem sértésnek szánom, ezt azért leszögezem... ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2017
annyit még mekkora baj ha kollektorhoz rakom a korlátozó ellenálást??
Jó, akkor jó lesz az [esc] is resethez... :/ És az az ötletem támadt, hogy ha így megfordítom, akkor már jó lesz a törlés a 2sor 1oszlop törlése esetén?
A táblából a BACKSPACE decimális 8, nem 16. A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2017
Köszike!
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |