Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok,
Most kezdtem el ismerkedni a PIC-ek lelkivilágával, szeretném megtanulni a fejlesztésüket C nyelven, ezért letöltöttem az MPLAB X IDE fejlesztői környezetet. Egy PIC12F1840-en szeretnék gyakorolni. Már utána néztem néhány dolognak, de sajna lassú is a felfogásom és szeretnék segítséget kérni tőletek! Egy egyszerű LED villogtatással szeretném kezdeni, de legelőször a konfigurációs biteket szeretném beállítani. A PIC belső órajelét szeretném használni, így elvileg I/O lábként használhatom a CLKIN lábat. Ezt be is állítottam. De mi a teendő még itt? Pl ha én 4Mhzes órajelet szeretnék beállítani az INTOSC-n? Az adatlap szerint így kellene beállítani(61. oldal), de ez kicsit sötét még nekem. Tudnátok segíteni? ![]() Köszönöm!
Így lesz 4MHz-ed.
Belső órajel van kiválasztva, PLL kikapcsolva, 4MHz kiválasztva.. A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2017
Konfigurációs beállítás a 42-43 oldal. 43 oldalon ezt "100 = INTOSC oscillator: I/O function on CLKIN pin" kell beállítani.
A 61 oldalról ezt kell beírni a program elejére "OSCCON" regiszterbe: "01101010". Ezekből tevődik össze: "0 = 4x PLL is disabled", "1101 = 4 MHz HF", "Unimplemented: Read as ‘ 0 ’", "1x = Internal oscillator block" Ha jól értelmezem, menet közben is változtatható programból. Próba megmondja.
Fordítsd le a kódodat és rögtön kiderül, hogy duplán fog e törölni vagy sem.
A fordításnál ha hiba van akkor azt ki fogja írni a fordító program, és ha nem vagy vele tisztába akkor kérdezz, esetleg bemásolhatod azt is, hogy milyen hibákat dobott a fordító.
Jó, már csak egy fordítóprogram kellene...
Cipőt a cipőboltból jeligére: Micro C for PIC -et a Mikroelektronika -tól. Demo változat ingyenes (2k szó kód).
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2017
Köszönöm nektek a segítséget!
Még valamit szeretnék tisztázni: Amikor új projektet kezdek, bal oldalt a mappáknak milyen szerepük van? Pl mik kerülnek a Header files-ba, stb? A Source file-ban létrehoztam egy main C fájlt. Most itt tartok:
Ez a konfigurációs beállítás micsoda?: "Stack Overflow/Underflow Reset Enable" Ezt a verem működését nem igazán értem. Hogy fordulhat elő hogy pl a túlcsordulás reset-et generál? Jaj úgy érzem nagyon foglak titeket fárasztani! ![]()
Hányszor be lett ez is neki linkelve
![]() Holnap megint meg fogja kérdezni, hogy milyen fordítót használjon. Idézet: Bizonyára van egy erre kialakított áramkör a mikrovezérlőben, ami a verem túlcsordulása vagy alulcsordulása esetén reseteli a mikrovezérlőt - már amennyiben engedélyezed ezt az opciót. Nem öröm az újraindulás, de még mindig jobb, mintha a program egy veremtár túlcsordulás miatt elszabadulna és előre nem látható módon kezdene viselkedni.„Hogy fordulhat elő hogy pl a túlcsordulás reset-et generál?” Az adatlapban van egy külön alfejezet a konfigurációs bitekről, amelyekkel - kapcsolókhoz hasonlóan - be lehet állítani, hogy hogyan viselkedjen a mikrovezérlő. A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2017
Érdemes kicsit túl kommentelni az első kódjaid, mert ahogy lépkedsz előre úgy fogod felejteni az apróbb nem feljegyzett részleteket. (aztán jöhet az adatlap és keresgélés)
pl.:
A Micro C PRO for PIC tartalmaz beépített hex fordítót?
Más sincs benne csak az....
![]()
De most komolyan! Van-e benne?
Persze, hogy van, de oda is van írva alá!
Na sikerült megcsinálnom korlátozo ellenálások ,shiftregiszterhez a PNP tranzisztorok.
De a pic18f46k22 RC2 RC3 lábat nem tudom bemenetre állítani csak kimenetre ez lehetséges a C nyelvű kod.
És igy a PNP tranyo nem nyit ki ![]() Ötlet? A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2017
Természetesen 1k bázis ellenállást odaraktam
Na ennek fussunk neki még egyszer! Azért nem nyit ki a tranzisztor, mert nem tudod bemenetre állítani a PIC valamelyik lábát? Ez a láb vezérelné a tranzisztort?
Na
![]()
Ne meríts le!
Ha a láb bemenet, a tranzisztor pedig PNP és a pozitívhoz képest nem mérsz semmit, az jó! Ha a láb kimenet, és a pozitívhoz képest mérsz 5V-ot, akkor kinyitottad a tranzisztort, mivel a láb negatívon van! Ha pedig a negatívhoz képest mérsz a lábon 5V-ot, amikor kimenetre állítod, akkor kapcsold le a lábat! Azaz LATC,3=0.
Sziasztok,
Kezdőként a változók deklarációjánál tartok, de az MPLAB X bal oldal a sor mellett, hibát jelez: "Unable to resorve identifier" Tuti valamit elbaltázok.... Ötlet? ![]()
Most vettem észre, hogy az USB programozón a foglalat mellett van egy PIC16F628A!
![]()
A "Device Clock" hány MHz legyen PIC16F88 esetén? Jó az alap 8.000000 MHz, amit felajánl?
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2017
Sziasztok.
Pickit3 programból való kilépésnél ezt az üzenetet kapom. Hibátlanul felprogramozza a Pic-et és csak kilépésnél dobja ezt a hibát. Lehet az a baj, hogy fent van a PK2 és a PK3 SW is a gépen?
A következő sorokban talált ERRORokat a Micro C PRO for PIC program:
![]()
A hibaüzenet szerint a jelzett fájlhoz nem fér hozzá a program (már ha létezik a fájl).
A program mappájába nincs ini fájl, ilyenkor mit lehet csinálni?
Hibát nem okoz mert hibátlanul felprogramoztam egy Pic18f26k22-es pic-et, pont a te programoddal ![]() Csak a programból való kilépésnél csinálja ezt, ne foglalkozzak vele vagy valahonnan le lehet tölteni ezt az ini fájlt?
Nézd meg a Mikroc súgóban az LCD utasítások, illetve LCD init szintaktikáját, egyből kiderül milyen formában kell beírni. Súgó keresőbe írd "LCD" keresőszót. Lehet sokkal több hiba is, végignézted a hibalistát?
Mi a hibaüzenet? A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2017
Angolul sajnos muszáj megtanulni legalább műszaki szövegértés szintjéig. Egy változót más néven akartál használni, mint ahogyan létrehoztad. Ha hibába ütközöl, legközelebb a fordító kimenetéről a pontos üzenetet copy / paste azzal a program részlettel együtt, amire hivatkozott (írja a sor számát). A hiba üzeneteknél alap, hogy mindig a legelső hibaüzenettel kezdjük a javítást, és leginkáb csak azzal foglalkozunk, mert az első hiba után a fordító néha megkergül, és az összes további hiba lehetségesen nem is igaz. Majd idővel és tapasztalattal kialakul hogy felmérd, abba a szituba csöppentél-e, vagy sem, addig elég csak hozzászokni, hogy az első hiba javítása után újrafordítás.
Futtasd rendszergazdaként, mert normál módban nincs joga a mappa írásához. Elavult szoftver, nincs is hozzá már support. Használd helyette inkább az MPLAB IPE-t, ezt meg tartogasd végszükség esetére.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |