Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Vateran surun elofordul, az ebay-en pedig mindig van.
Üdv! Múltkorában emlegettem ezt a Baby Huey-t, ami egy erősítő, kemény 2x10W, ahogy írják.
Odáig jutottam, hogy megszületett a két panel és a héten az összes alkatrész befut hozzá. Van egy 250VA-es, régebben valamilyen német gyári csöves erősítőben szolgált toroidom, ami pont jó feszültségekkel bír. Igaz, közös lesz a trafó, a tápegység és az egész nyák monoblokkos kivitelre készült. Ha nagyon érdemes, majd lesz egy olyan változat is, ahol a közös házban mindegyik oldal olyan magának való lesz... A nyák elkészíthetőségéért köszönet a Kollégáknak, az elkészülés végén közlöm az egész "stáblistát"... A nyák kb. 100x130mm, 2 oldalas, + "rézkiöntés" és 105 mikronos a réz. A kimenőket hamarosan elkezdem készíteni, magméret 10 cm2 (1.25"x1.25") E I típus. A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2017
Szia!
Ez a Dyscus féle verzió?
Szervusz!
Egyáltalán nem! Ez az eredeti. Nem foglalkozom kutyulmányokkal... A nyugati diyen 170 oldalon vesézik, nagyobb teljesítményben is megcsinálták egyéb csövekkel, de az alap koncepció maradt. ITT indul és elég régóta művelték nagyon sokan, nagyon jó tapasztalatokkal. A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2017
Milyen csövekhez készült a nyák?
1 x ECC83 - 2 x EL84
Nem kutyulmány. Csak nem kapható hozzá megfelelő kimenő tr.
Az is újdonság - kutyulmány- amikor a bilinek belül a füle. Kösz, nem...
Hammond 1650E, hogyne lenne hozzá, ha venni akar valaki. Aztán tekerni is lehet, adatokat is adok, aki nem rest, csinálhat.
Sziasztok!
Nem tudom, jó helyre írom, mert lehet a RIAA topicba kellene. Összeraktam egy 4 csöves korrektort MM hangszedőhöz, melyet CHZ fórumtárs tervezett, ECC83, pontosabban ennek az orosz megfelelőjére. És természetesen a beüzemelés előtt vettem észre, hogy az otthon betárazott több száz cső között nincs is ennyi ECC83-as csövem (jó, tudom, minek kezdek neki anélkül, hogy ellenőrizném, milyen alkatrészeim vannak, nem hogy amatőrségre, inkább hülyeségre vall). A nagy kérdés inkább az, hogy helyettesíthető-e a fent említett cső ECC81-essel. Ebből van vagy 8 db vadiújam. Mennyire csereszabatosak ezek? Mit kéne módosítani, hogy jó legyen? Egyáltalán érdemes-e, avagy az említett cső nem is tud olyan minőséget, hogy érdemes legyen vele kísérletezni? Válaszaitokat előre is köszönöm.
Szia!
6H2P csövet keress, olcsón kapható. ECC81 erősítése kisebb, kimeneti jelszint csökkenése miatt sem javasolnám.
Folyamatban van a vadászat. Ami bosszant, hogy a rengeteg fellelhető csövem közt csak az nincs, amire általában szükségem volna
Amúgy nem voltam teljesen őszinte feljebb, kipróbáltam 81-essel, és működik. A kisebb erősítéssel még nem is volna nagy gondom, inkább az, hogy hiányolom a magas hangokat. Most vagy én rontottam el valahol a kapcsolást, vagy a cső ennyire különbözik?
Cső kevésbé okoz ilyen durva magas hiányt, korrekciós tagok pontos válogatása viszont döntő.
Minden elemét ajánlott 1%on belül összeválogatni. A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2017
Átvizsgálom akkor még egyszer, alaposabban. Elképzelhető, hogy figyelmetlen voltam.
Köszönöm szépen a segítséget! Közben úgy fest, lesz orosz csövem hozzá. Idézet: „vagy a cső ennyire különbözik?” Mit gondolsz mi a bánatnak készítettek annyiféle, első ránézésre hasonlónak tűnő elektroncsövet? Biztos nem passzióból. Csak ECC -ből van vagy 10 féle. Pl. ECC83, --> ECC808 A jel/zaj szempontjából nagyon fontos a fokozat erősítése, ha nem elég nagy, a jel/zaj viszony romlik, és máris hallhatóan "súg" az erősítőd. Ez különösen a bemeneti fokozatokat érinti, így a korrektor áramkört is.
Meggyőződésem volt, hogy a számmisztikát kedvelők miatt...
Ennyire különbözik. Minimum. A körtét nem az almával hasonlítjuk össze. A kiveszem/bedugom a másikat max. első generációs, NOS, nyugati, méregdrága csöveknél működhet. Azonos csőnél. Nem két eltérőnél. Olvasgass.
Granpa rábeszélt az EBL21 PP-s verziójára a nagyobb teljesítmény miatt. Ugyanakkor nincs kapcsolási rajzom 6N2P-vel kombinálva. Tudtok segíteni? Úgy néz ki a trafó is elkezdődik nemsokára.
Megjott a csomagom Kinabol, kezdodik a kalandozasom a kinai csovek korul
Soha eletemben nem voltak a kezemben ilyen csovek, nem is lattam csak kepen eddig. Elsokent a 6N8P+6P3P parost probalom, teljes kinai koritessel, nekifutasbol az 'eredeti' (kinai viszonylatban ez viccesen hangzik) kapcsolast epitem meg, aztan faragok kicsit rajta. Ebben a kitben (Douk Audio) osszevethetem egybol a 6P3S, 6P3S-E es a 6L6GT parosokkal is (ezek vannak itthon). Csomagbontas utanai elso benyomasok: 1. Kinai. Nagyon. Lakk es olom szagu(vagy olyasmi), jo regen nyomdaban ereztem ilyet. 2. A kimenoket legalabb EI25 vagy picit nagyobbnak lattam a kepen (nem volt adat) most mar tudom hogy EI22 meretu, 6.6cm2. Ebbol persze nem lesz bikaviadal. 3. A halozati trafo full kinai feliratos, csak azert nem kell merni mert a szinek nevei jol kisilabizalhatoak. 4. A csoveket kinai ujsagpapirba csomagoltak, azert legalabb a johndoe kategorias feher dobozzal megtisztelhetnek a vevoket (filleres cucc) 5. Minden mas alkatresz atlagos. 6. A chassis-on latszik, hogy a konyha sarkaban felallitott allvanyos furoval keszitettek, de ennyi penzert nem is vartam mast. 7. Mindezektol eltekintve a csomag hianytalan, azt nem rovom fel az eladonak, hogy a szokasostol is mostohabb utja lehetett, mert brutalisan ossze volt nyomorgatva/horpadva. Majd minden tulelte, kiveve a chassis-t, az deformalodott, de ez van.
Szia!
Egy linket mutatnál a cuccról? Nagyon kíváncsi vagyok rá. Köszönöm.
EI22 és 6,6cm2? Ez csak nagyon nagy pakettvastagsággal fordulhat elő, ami miatt nagymértékben nő a rézveszteség egy kimenő trafónál. Biztos, hogy nem elírás, vagy félreértés ez a méret? Ráadásul körülbelül olyan arányokkal rendelkezne a trafó, mint egy mozdony. Az ebayes képen a kimenőket én EI65-nek nézném, akkor passzol is a keresztmetszet.
Igen, koszi, en irtam hulyeseget, mashol jart az eszem. Tehat EI65 es 6.6cm2. Javitom. :-|
(..bar mostmar bizonytalan lettem, mert talan 66 az a 65. Kellene mar vennem egy tolomerot ..es egy doboz cavinton-t) Azaz nem javitom, mert nem tudom. Hogyan lehet regebbit hozzaszolast javitani? A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2017
Igaz, EI66.
Nem tudsz régebbi hozzászólást módosítani, van egy időkorlát. Esetleg akkor, ha megkérsz egy moderátort. De szerintem ez itt most felesleges.
Egyelőre így áll, a pufferek alulról, túloldalról lesznek integrálva.
Véletlenségből találtam két kis 100VA-es toroidot, amik valakinél valahol EL84 jellegű tápnak készültek, mégis monoak lesznek a blokkok. A nyák vöröseltolódása optikai csalódás. Sokkal szebb lenne furatgalvánnal, lötstoppal, de kinek van annyi pénze...nekem nincs. A két puffer csatlakoztatásához 2mm-es csőszegeccsel "furatgalvánoztam" a nyákot. Jöhetne a kimenőék készítése.
Kérnék egy kis segítséget. Lassan, de elkészül a csövi előfokom, jószerivel már csak az előlap gravírozás van hátra. A led etetést kellene még megoldanom. 7V körüli, fűtőfeszből kellene valahogy megcsinálni. A hangfrekis szekció fűtése egy külön dupla toroidról megy, ezt a kört nem bolygatnám. Van még egy vételezési hely, a főtrafóról kapja az egyenirányító cső a fűtést, gondolom ezt meg lehetne csapolni.
Hogyan tudnék a 7V körüli fesszel ledet etetni? Egyenirányítóm van. Ellenállással, trimmer potival megoldható-e és ha igen, milyen értékű kellene?
A led 2V-al megelégszik - kommersz led. Úgy értem, ennél több kell, hogy az áramot be lehessen állítani. A 7V~ vígan elég.
Legegyszerűbb egy korlátozó soros ellenállás és a leddel ellenpárhuzamosan egy dióda. Ellenállás 470 Ohm pl. A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2017
Szia. Én csak simán sorba szoktam kötni egy párszáz Ohmos ellenállást. 150-1k között. Mikor mi akad a kezembe, illetve mekkora fényerőt akarok. Nem használok egyenirányítót. Kicsit vibrál a led, de nem zsvaró.
Kezdi magat erositonek tettetni a 6p3p
A tervtol elteroen sokat kellett dolgoznom a sasszival, mire elfogadhato allapotba hoztam, szaradjon le a repteri alkalmazott keze, aki osszetorte a dobozt. Van benne par elvetemult mechanika megoldas, de ennyi penzert ennyi jar. A ket kimeno trafo kozepen kozos csavar rogziti, sporoltak egy csavart, cserebe ugye a lemezvastagsaggal magasabb az egyik trafo . :-/ A forrlecek nem reszei a csomagnak, a kinaiak a felragaszthato muanyag tarto + gyorskotozo megoldast preferaljak, en pedig a forrlecet A kapcsolo amit adtak hozza csak ugy ferne el ha az egyeniranyit cso foglalalat kiemelnem a sasszi fole, de az nekem kell kell, velhetoen a hangero szabalyzo sem lesz bekotve (beepitve). Jovo heten jon az erdemi munka. Elnezest a trehany es bena mobilos kepekert, hirtelen igy sikerult. |
Bejelentkezés
Hirdetés |