Fórum témák
» Több friss téma |
E-on vagy alvállalkozói? Nem mindegy. Sajna az alvállalkozók közt vannak önjelölt hősök (legalábbis ÉMÁSZ területen)
A régi Bakony kismegszakítók színjelölései:
6A zöld 10A piros 16A szürke 20A kék 25A citromsárga A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2017
Ok, kösz, bár, ha tartósan bírja a 35A-t akkor a sima 25A-es nem pont a helyettesítője, de talán jó lesz az is.
Helló mraulajos! Én pont ezt akarom elkerülni. Ha itt lecserélik, én nem írom alá a papírt amíg nem olyat tesznek fel mint az eredeti. Itt még a FI relé is az óra előtt van ráadásul nem is működik. Csak szarnak rá az e-onosok. Mivel plombálva van így hagyom a fenébe legyenek boldogak vele. Mérőhely átalakítás kellene ami nevetséges összeg, csak, hogy kiszedjék azt a szerencsétlen FI relét. Persze a helyzet még könnyebb is, mert még olvadó biztik is vannak külön táblán az óra után, szóval oda is fel lehet tenni az AVK-t, lehet egyszer fel is teszek egyet. Egyedül a nullával és a földdel lennék bajban, mert fene tudja hol van közösítve a FI relébe meg nem ártana a közösítés előtt bekötni a nullát. Ha jól sejtem a plombált résznél lehet közösítve a nulla és a föld szóval innentől szívás az egész.
Bocs, a a Bakonyból az L az nagyjából a mostani B.
Miként az az általad belinkelt táblázatban is látszik.
Köszönöm!
Nem jól értelmezed a leírásomat.
Van egy szüli házam, ahol 35-40 évvel ezelőtt bekötöttek 3x25A-t. Olyan/azok a kis megszakítók vannak azóta is, mint amilyet itt c27 felrakott képet. Ahol lakok, itt 3x16A lett bekötve 1990-be. Ezeket, kb. 8-10 éve egyszer lecserélte az e-on, ugyan olyanokra. Nem tudom miért.? Az említett öreg háznál le fotóztam mindent, nehogy az általad írt csapdába essek valamikor, esetleg.
Annó nálunk is lecserélték, egyértelműen olyanokra, amelyek gyorsabban leoldottak. Gondolom a cél az volt, hogy kérjünk teljesítmény emelést.
Nálunk a villanyórát cserélte le az e-on 2006 -ban egy újabb típusra, mert ami benne volt az már akkor volt kb. 35 éves. Aztán 2007 -ben villámcsapás miatt az újonnan betett óra tönkrement. Ekkor újra visszahozták a régi órát. Azóta is van. Én sem értem őket.
Bocsánat, de kényes vagyok arra, mikor a szolgáltatót azért szidják, amiben nem bűnös.
1. Járni a névleges érték járt, és jár most is. Az, hogy a 70-es években olyant tudtak gyártani, ami jóval a névleges érték felett oldott ki, ma meg precízebbet, az nem azt jelenti, hogy most károsítanak meg, hanem azt, hogy eddig élveztél olyan előnyt, ami jogtalan volt. 2. A méretlenbe szerelt FI-relé is a tiéd, ha nem működik, neked kell kicseréltetni és leplombáltatni (ha hagyják ezt a megoldást).
Szia egy kicsit elvagy tévedve most is vannak lassú és gyors kioldású biztosítók és kis meg szakítók egyébként felszokták újítani a régi órákat így olcsóbb
Van nálunk 3 eres lapos alumínium vezeték,nincs rajta szín az egész fekete, az egyik szélén van a fázis, de melyik szokott lenni a nulla vagy a föld?
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2017
Nem alternatív kapcsoló véletlenül?
Középen van a Nulla, a védővezető ( föld) egy kicsit távolabb.
Nem az egész fekete, belül a színek meg vannak jelölve,így ha nem is ez a sorrend, de így könnyen azonosítható, mivel kettős szigetelt a vezeték. A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2017
Idézet: „Középen van a Nulla, a védővezető ( föld) egy kicsit távolabb.” Hiszen oda szoktuk beütni a szöget, a rögzítéshez
Úgy tűnik nem dolgoztál még panel lakásba
Ezt fejtsd ki bővebben, mert nem értem mire célzol.
A panel lakásokba használt vezetékek megerősített szigetelésű, egyszínű 2 ill. 3 eres vezetékek voltak.
Nem szerelték egyformán minden panelt, ez az évszámtól függ, 1960-as évektől kezdődően az utolsó Budapesti , káposztás-megyeri, II-es lakótelepig bezáróan. Szereltem és laktam is benne néhány évet. Elég jól ismerem . A legutolsók már egész jól lettek szerelve.
Sőt mivel Káposztás megyeri lakótelepen nincs bevezetve a gáz, a lakások 3 fázisra lettek szerelve.
Megszűnéséig a 43-as ÁÉV-nél dolgoztam, ismerem őket mint a tenyeremet. A Hős u. környéki lakások most kb. 30-35 évesek, ott is ezeket használták. Tudomásom szerint az összes vezeték ragasztásos technikával készült lakás ilyen vezetékkel van szerelve.
Érdekes nekem szimetrikus, a ház bekötése 1988 körül volt.
Szia!
Hosszú hónapok alatt gyakorlatilag végeztem a villamos hálózat korszerűsítéssel. Minden alumínium vezetéket kicseréltem réz vezetékekre és mindehova vezett földelést is, valamint az elosztó szekrény is elnyerte végső formáját. A fő nyovonalon a kábeleket a plafon és az oldalfalak találkozásánál felragasztott védőcsőbe vezettem el, melyet holker díszléccel takartem el így minimális a falon kívüli kábelcsatornák száma.
Jó szakmát választottál. Csak gratulálni tudok. Sikeres vizsgát. Egy lapáttal.
Adott egy gép aminek bekapcsoláskor max. 1..2 másodperc ideig, max. 40A az áramfelvétele, majd hirtelen leesik 1A alá. 1mm2-es vezeték elegendő-e a bekötéséhez? Illetve mekkora keresztmetszetű vezeték kellene hozzá? Van olyan szabvány vagy szabály, ami alapján a terhelés időtartama is figyelembe vehető? Tehát pl. túlmelegszik-e az 1mm2-es vezeték 2 másodperc alatt 40A-től?
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2017
Vezeték keresztmetszet számításhoz elengedhetetlenül fontos a használt feszültség, és a vezeték hossza. Az időtartamot a túláramvédelmi rendszer (pl. kismegszakító) veszi figyelembe, ha az megfelelő a használt keresztmetszethez, akkor előbb leold mint, hogy a vezeték károsodjon.
Egy kicsit mélyen van a doboz, de láttam már rosszabbat is.
Tehát, ha jól értelmezem, a példánál maradva, mondjuk egy D karakterisztikájú 6A-es kismegszakító jellegörbéje alá "befér" az áramfelvétel, és így nyugodtan használható 1mm2-es vezeték. A feszültségesés nem probléma, 1m-nél rövidebb vezetékről van szó.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2017
Ha a 6A-es kismegszakító bírja akkor jó az 1 mm2
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2017
Tudod ellenőrizni legalább az első időben? Nekem bizonyos idő után megsült a vezeték és nem ment rajta korántsem 40 A (mondjuk hosszabb is volt kissé), pergett le róla szigetelés mint a száraz kenyér. Mondjuk a vezeték minősége nem mindegy, meg hogy kötegben fut-e vagy sem, meg ténylegesen mennyi az időtartam....
|
Bejelentkezés
Hirdetés |