Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3019 / 3965
(#) RoliNyh válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
Nem tudom mi a hivatalos neve, de ez nem amolyan "elolvadós" fajta, mint ami a ragasztópisztolyba kell.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2017
(#) Wind-Storm válasza RoliNyh hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
Ismerem a szobahőmérsékleten térhálósodó szikilonokat, de nem használnám azt sem oda, pláne hogy csak ecetsavas van kéznél, az pedig oxidál. Eredeti megoldáshoz hasonlóan inkább csak megfesteném a csatlakozókat valamivel.
(#) RoliNyh válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
Hát akkor fesd meg körömlakkal, esetleg nem oldható menetrögzítővel,
(vagy marad a pillanatragasztó)...
(#) Wind-Storm válasza RoliNyh hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
A körömlakkra már én is gondoltam.
A nem oldható menetrögzítő miért lenne jó, ha nem oldható?
(#) RoliNyh válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
Csak gyanítom, az jobban kikeményedik, mint az oldható.
De próbálhatod mindkettővel is, csakhát elég borsos ára van...
(#) Pafi válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
A Tekasil nem ecetsavas, és zselés állagú, nem csorog le. De nekem még az FBS sem oxidált meg semmit.
(#) Wind-Storm válasza Pafi hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
Ismerem ezeket, van többfajtából is semleges, viszont nem fogok venni a szükséges pár csepp miatt még egy tubussal sem.
Viszont ha azt mondod hogy az ecetsavas FBS nem oxidál semmit, akkor teszek egy próbát.
(#) Edem222 hozzászólása Jún 19, 2017 /
 
Üdvözlet! Köszönöm,hogy időt szánt kérdésemre. A következő a problémám. Van egy jel generátorom és azon van egy fogyasztó (jelen esetben egy kondenzátor,ami ciklusonként ki is sül).
Erre az eszközre rá szeretnék kapcsolni egy olyan elektronikát,ami érzékeli,hogy jött-e impulzus. Idáig feszültség alapon próbálkoztam a méréssel,de sajnos a kondenzátor miatt ez esélytelen (Mivel rövid zárként is felfogható). A kondihoz nem férek hozzá,mert el van burkolva. A következő gondolatom egy áram mérő modul volt,viszont olyat nem találtam,ami mA tartományban képes mérni. Az fontos szemszög,hogy az áramkörbe vagy nagyon minimálisan vagy semennyire ne nyúljon bele a külső eszköz. Kimeneti jel pedig 0-5V-os PWM-nek kéne lennie. A válaszokat nagyon köszönöm!

Untitled.png
    
(#) Bakman válasza Edem222 hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
Eléggé zavaros a kérdés. Ha egy jelgenerátor kimenetére van kötve egy kondenzátor, akkor azon az impulzusok hatására időnként csak megjelenik némi feszültség, nem?

Ezt a feszültséget lehet érzékelni, de ha az impulzus rövid, a feszültségemelkedés pedig viszonlyag kevés, akkor multiméterrel eléggé esélytelen a dolog, inkább egy komparátorral érdemes nekikezdeni, azon be lehe tállítani a billenési feszültséget. Vagy művelei erősítővel erősíteni a jelet. Ezek bemeneti 'ellenállása' viszonylag nagy, csak nagyon kis mértékben szólnak bele a folyamatba.

Ugyanakkor kell egy oszcilloszkópos mérés a jelről, amit "érzékelni" akarsz, anélkül a megoldások száma kb. végtelen lehet.

A kimeneti PWM jel hogyan viszonyuljon a mért feszültséghez? Mivel a mérendő feszültség változó, valamilyen 'szabályt' fel kell állítani a bemenet és a kimenet között. Illetve számomra az sem tiszta, hogy a berendezés mely részéhez férsz hozzá. A rajzon az ellenálláshoz? Azon is lehet feszültséget mérni, illetve jelalakot, oszcilloszkóppal.
(#) Pafi válasza Edem222 hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
Kezdem a végéről: akkor van értelme PWM jelről beszélni a kimeneten, ha a bemeneten is PWM van, ezt lehet reprodukálni jó esetben. Az áramimpulzust egy áramváltó trafóval jól lehet indikálni, minimális beavatkozással a jelalakba. A töltés kezdete jól detektálható tűimpulzust okoz a szekundert lezáró kis ellenálláson (pl. 1:50 menetes trafó, 500 ohmos lezárás), az impulzus lefutó éle viszont a csatolt rajzon nem áramot, hanem feszültségimpulzust kelthet. A kétféle impulzus erősítés után egy RS tárolót billentve szépen vissza is adhatja a jelet.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2017
(#) Edem222 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
Amihez hozzáférek az a generátor és az összekötő vezeték. Képen csatoltam a jelalakot(Ez üres járási állapot,vagyis nincs le terhelve). A PWM jelet TTL szinten szeretném,vagyis például amint elérte a jelszint legalább felét,kapjak egy logikai 1-et,alatta pedig nullát.
(#) Bakman válasza Edem222 hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
Akkor neked nem PWM kell, hanem logikai egy vagy nulla. A feladatra elég egy komparátor. Nem tudom, mit mértél az oszcilloszkóppal, de igen fura a jelalak. Hiányzik belőle valamennyi? Úgy mérj jelalakot, mint ahogy a valóságban is működni fog. Igaz, lehet, hogy nem is fog kelleni. Egyszerűen a generátor kimenetére kell kötni a komparátort, beállítani a billenési feszültséget ahoyg szeretnéd és készen is vagy.

Kapcsolási rajzot perpillanat technikai okok miatt nem tudok készíteni...
(#) Edem222 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
Köszönöm a válaszokat! Utána járok ennek.
(#) Edem222 válasza Edem222 hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
Amúgy nem hiányzik a jel alakból semmi se. Itt egy másik verzió.

jelado.png
    
(#) Pafi válasza Edem222 hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
Jobb lenne a valós állapot jelét megfigyelni. Plusz az áram jelalakot. Az áram AC komponense megfigyelhető egy áramváltó trafóval. Mivel itt a freki elég kicsi, jókora szekunder menetszám kell. Mondjuk egy kis hálózati toroid trafó, fordított irányban és 50 ohmmal lezárva.

Azok a parabolák nem túl bizalomgerjesztők, meg kell róla bizonyosodni hogy üzem közben mit is okoznak.
(#) Edem222 válasza Pafi hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
Rendben. Amint újra lesz rá lehetőségem,le mérem részletesen. Köszönöm a válaszokat!
(#) dani555 hozzászólása Jún 20, 2017 /
 
Sziasztok!

Sajnos problémám akadt egy nyomtatóból kiszerelt kapcsolóüzemű táppal, epson eps-75e a típusa de talán nem is ez a lényeg. Annyi a baj vele, hogy nem működik valami miatt. Szívesen megjavítanám, mert nem túl bonyolult, és stabil kis szerkezet, van is hozzá már dobozom amibe bedobozolom. A szimptóma a következő: Tápfesz ráadása után pár másodpercig, (mondjuk 3) tartja a kimenetén a stabil +5,12,42, stb. voltot, aztán szépen egyenletes sebességgel nagyjából (lehet h exponenciális v.milyen kondi miatt csak nem veszem észre annyira), elkezd csökkenni a feszültség az összes kimeneten, és beáll mindegyik fesz . szintű kimeneten egy stabil, elég kicsi kb 1.5 körüli értékre, de mind különböző érték. Tudom, hogy ha pl egy zener dióda halt meg benne lehetetlen javítani inkább arra lennék kiváncsi, hogy nem ismer e rá valaki ebből arra, hogy milyen főbb alkatrésze mondhatta fel a szolgálatot? Esetleg valami mérés/ próba/ ötlet hogy hogyan lehetne megtudni több infót róla?


Én egyébként gyanakszom egy kondira, 3300µF/50V ami a kimeneten van, és a gyors egyenirányító dióda hűtőbordája mögött közvetlenül, nagyon közel..... Lehet, hogy a hő kiszárította volna az elkót?
Mondjuk elég hülyék voltak akik így tervezték, ha ez így van.... Persze ez nem biztos hogy magyarázat az összes kimenetre.... 230 megvan, 320 is, nagyfeszkondin graetzen, ennyit méricskéltem eddig.

Ez az, hogy lássátok hogyan néz ki: Bővebben: Link
(#) Johnycorp válasza dani555 hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
Szia.

Más tápegységnél ez a probléma olyan volt, hogy elindult egy pillanatra, majd a szabályzókör le is állt. Ezért jelennek meg a feszültségek, majd a kondenzátorok szépen kisülnek.

Érdemes a kis elektrolit kondikat (optocsatoló környéke, szabályzókör) kicserélni mérés nélkül. Azonos kapacitás fontos, de nagyobb feszültségű nyugodtan lehet.
Ha minden kimenetén megjelenik a megfelelő feszültség, akkor zárlat talán nincs.
Kérdés, hogy nem-e kér valami terhelést vagy vezérlést a működéséhez.
(#) tbarath válasza dani555 hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
Nem lehet, hogy terhelés kellene neki?
(#) Pafi válasza Johnycorp hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
Manapság is érvényes: "Kétszer mérj, egyszer vágj!"

Fölöslegesen cserélgetni, kockáztatni a forrszemek éppségét nem érdemes. Nem annyira nehéz egy ESR mérés hogy ne lehetne megtenni. Szkóp, jelgenerátor kell hozzá, vagy megépíthető 2-3 ezer Ft-ból egy ESR mérő.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2017
(#) dani555 válasza tbarath hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
Hát igen már megcsináltam, igaz csak az egyik kimenetén, a 42 voltos kimenetére egy 18k bontott ellenállást tettem. A többit nem probáltam, de ugyan ugy viselkedett a terhelt kimenetén is a fesz. terhelés alatt....
(#) kadarist válasza vargaf hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
Ha a B-E között és a B-C között jó, akkor szinte biztos, hogy a C-E között is jó lesz, legalább is én nem találkoztam még ilyen módon tönkrement tranzisztorral.
(#) vargaf válasza dani555 hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
Az a 2-3 mA nem jelent terhelést.
(#) vargaf válasza kadarist hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
Nem én mértem és írtam le az adatokat, de a 0 mV az akkor is zárlat a diódavizsgálatnál.
(#) jani1987 hozzászólása Jún 20, 2017 /
 
Nálunk csak bazárosnak hívott eladótól vettem de nem olvad a normál forrasztóval aminek nem lehet szabályozni a hőfokát. Mihez kezdjek vele? Fektessek bele egy komolyabb készülékbe?
(#) kadarist válasza vargaf hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
Sajnos nem kaptunk választ arra, hogy a nulla rövidzárat vagy szakadást jelet a kérdező olvasatában.
(#) kadarist válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
Inkább dobd ki ezt az ólommentes vackot, mert gyakorlatilag használhatatlan hobbi célra. Hiába van ráírva a 63%, nem olvad rendesen.
(#) vargaf válasza kadarist hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
A kérdező nem is válaszol, igazából nem is érdeklik a válaszok.
(#) szili83 válasza szili83 hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
Ebben valaki tudna segiteni?
(#) Pafi válasza szili83 hozzászólására (») Jún 20, 2017 / 1
 
Ha még soha nem használtál szkópot, akkor nehéz, de ha a szkópot már ismered valamennyire, akkor csak kezdd el mérni bármelyik ponton a hibás csatorna szűrőjét! Ha gerjed, azt látni fogod! Ha elkezdted és nem boldogulsz, akkor írd meg hogy mit tapasztaltál eddig!
Következő: »»   3019 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem