Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Elsődleges szempont, hogy az "eredeti kapcsolás" működjön az eredeti dobozban a lehető legtöbb eredeti alkartésszel. Presze szeretnén, hogy minden eredeti(nek látszó) legyen de most nekem nem a restaurálás a cél hanem megboldogult Apám kedvenc rádiójának az újraélesztése.
Szerencsére többen is vagytok ezzel így. Köszi!
Sokat olvasom ezt a fórumot és már eddig is sokat tanultam belőle, de sajnos egyre többen offolják szét egyik-másik topicot.
Ez a legjobb motiváció, ami hajtani tud bárkit!
Ma is be leht szerezni még korabeli, illetve korhű alkatrészeket, akár itthonról, akár külföldi oldalakról is. A forrléchez egy kis segítség: forrlécek
Sziasztok elkészült a Terta teljesen újjá építve csövezése ecc83 el84 X 2 ez80 ( em80 tervbe van ) nagyon szól
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2017
Nekem ilyen volt, (kb. 1960-ban)
és így néz ki napjainkban. (Igaz, hogy egy kicsit ütött, egy kicsit kopott, de mindene eredeti)
ezt ugy kaptam, de az egerek megették a belsejét, és így maradt az át ><alakítás. még a varázs ><szemet vissza ><rakom.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2017
Ebből tulajdonképpen egy csöves erősitő lett,nem tetszenek a hátán szerelt magnó hangszórók,miért nem szerelted az első panelre a hangszórókat,esetleg új panelt s tudtál volna késziteni fából és valami textil anyagból,igy még retró formája lenne.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2017
Csináltam képet a sassziról, miután leszedtem róla a félvezetős, utólagos dolgokat (és a skálaüveget) Hát az előző énem alapos munkát végzett . No de innen szép nyerni.
Nem tetszik a színe de attól tartok, hogy ha átfestem, akkor meg túl fényes lesz. Ha minden igaz, akkor sikerült kuncsorognom egy bele való trafót, de sajnos át van tekerve. Tudnátok segíteni a szekunder feszültségek értékével. (Még soha nem terveztem csöves egyenirányítást.) Az is jó lenne, ha elárulnátok, hogy hogyan kell/szoktátok számolni. Ha jól gondolom, akkor 80-90 mA a szekunder árama. A fűtések 0,6 A (EZ80), a többi cső fűtése 1,81 A + a 4 (2?) skálaizzó.
Ezekhez a sziliciumos vasakhoz 50/vas keresztmetszettel szoktam számolni a voltonkénti menetszámot. A primért csak 230V-ra számoltam, ha kellenek a köztes értékek is, lehet arányítani, de akkor 110-ig o.35, és 150-ig 0.3-as átmérő kell.
Ezek szerint: Pr: 0-230V= 1265 menet 0.25mm átm Sec: 2X390V 2x1600 menet 0.12mm átm Egyencső: 6.3V 39menet 0.6mm átm Fűtés: 6.3V 39menet 1mm átm Kitrafó: 3200+85 menet 0.1mm átm. 95 menet 0.6mm átm. Üdv.
Elírtam!! a sek. természetesen 2X290V.!
Idézet: Na ezt még így soha nem láttam...„Ezekhez a sziliciumos vasakhoz 50/vas keresztmetszettel szoktam számolni” Elvileg a primerjét nem piszkálták, az az eredeti. Még nem volt időm kimérni a rajta lévő szekundereket de nyilván át tudom számolni a menetszámokat. A szekunder fesz. a kulcs adat amire igazán nagy szükségem volt. Köszönöm!
Pedig apám is ezt mondogatta, hogy 50/vas keresztmetszet...
Átszámoláshoz elég az aránypár (ami a menetszámot illeti). Mellesleg, rettenetesen nagyot nem hibázhatsz. Janó bácsi pedig nem szokott butaságot mondani
Meg sem fordult a fejemben, hogy butaságot mondana
Az én apám is mondott okosságokat. Csak ő asztalos volt Az majd jól jön a doboz csinosításánál...
A menetszámok méretezésénél persze a körülményektől függően 5-10 %-os veszteséggel kell számolni, amit általában primér és sec. oldalon is figyelembe kell venni.
Ha már a kimenőtafónak megadtad a menetszámát miért nem adtad meg a mag négyzetcentiméterét,sok szakirodalomban ,amit főleg amatőr gyerekeknek szántak,találkoztam ilyen hiányos adatokkal,aztán szegény gyerekeknek el is megy a kedvük az elekronikától.
Mivel egy adott vashoz adta meg a menetszámokat így erre nem voltszükség.
Mennyi is az adott vas keresztmetszete? Hálózati trafónál még csak-csak visszaszámolható, de ott is a számolt veszteségtől függ (amit nem tudunk! 5-10% ?), hogy ~8.5, vagy 10 cm2.
A kimenőtrafó számítása ennél "cselesebb", ott pláne kéne tudni a vas keresztmetszetét (amihez az adott menetszám való). "ha minden igaz hozzávaló" vasat kapott.
Kép is volt a trafóról. Janó bácsi szerintem ránézésre tudja.
Oké. Janó bácsi, és még néhányan tudjuk, de sokan nem. Valamint ez a hálózati trafó,
a kimenő (mérete) továbbra is homályban. A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2017
Tisztelt mindenki. A kolléga egy VT Diadal készüléket újít fel, eredetiben próbálja helyrehozni. Én ezért az eredeti VT hálózati, és kimenő trafó menetszámát adtam meg, azzal a különbséggel, hogy a hál trafó primérjét átszámoltam 230V-ra. Szóval ezek az adott készülék adott gyári vasmagjára vonatkozó eredeti (leszámolt!) menetszámok. Tehát nem egy elképzelt trafót méreteztem, hanem az adott készülék adott alkatrészeinek gyári adatait adtam meg. Ha valakinek szüksége lenne trafók számítására, keressen meg, szívesen segítek.
Megnéztem a Diadal rajzát,EL84-el van a végfok,a kimenőnek nincs primer leágazása,itt a rajz,aki pedig EL 84-hez akar trafót késziteni,itt az az adatok: 5-6 négyzetcentis vasmag,primer-2500 menet-0,12-0,15 tekercsdrótból,szekunder 8 ohmos hanszóróhoz 120 menet ,0,6-0,8 tekercsdrótból,külön az I és az E lemezek,közéjük egy darab papir.4 ohmoshoz 60 menet 1-es huzalbol (szekunder)
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2017
Azért egy kicsit nagy fába vágtad a fejszédet,ez egy AM-FM csöves szuper,és ha sohasem épitettél csöves rádiót,akkor ez nagyon nehéz lesz
A vas, ami valószínűleg az eredetivel megegyező, M85-ös lemezekből van. A paket 38 mm vastag, az oszlop 29 mm széles, ami 11 cm2 magkeresztmetszetet ad.
A Magyari féle RT zsebkönyvben az M85/32-re 987 menetet ír a 220 V-os primerhez. (az 50/Amag*U alapján 1185 menet jön ki) Mivel az én magom vastagabb, Janó bácsi menetszámai kicsit soknak tűnnek, de mint azt korábban írtam, a fő kérdés a szekunder feszültsége volt. A kimenő vasa EI66 és 33 mm vastag. Az Amag így elvileg 7,26 cm2.
Nem baj,majd tanul belöle,végülis aki ide ir az imádja a rádiókat.
Ez a lényeg .
Tisztába vagyok a feladat súlyával. Korábban már építettem 1-2 csöves rádió(cská)kat. Ez persze egy kicsit nagyobb feladat és azt sem jelenti, hogy könnyű lesz.
Az én DIADALom amúgy a régebbi, R856-os típus. Ez csak AM.
Lazits egy kicsit
Régen szóltam hozzá,de folyamatosan olvasom a topikot,itt a segitség a lényeg,bárki,bármilyen szörnyet akar életre kelteni. Szóval nem kéne okoskodni,föleg Janó bács felé nem. Ha visszaolvasol akkor igen ö tud mindent.Bocs. Idézet: „Szóval nem kéne okoskodni,föleg Janó bács felé nem.” Ezt most nem vágom... |
Bejelentkezés
Hirdetés |