Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   531 / 969
(#) Gabó válasza sámli hozzászólására (») Júl 18, 2017 /
 
Ezt mar megirtam neki fent...
(#) Busz hozzászólása Júl 19, 2017 /
 
Sikerült most úgy megcsinálni a főépületet hogy semmi nem veri le a FI-t. Igaz ha leveri valami akkor meg az egész sötétbe borul.
A melléképületet ( ahol régen volt a mérőóra) most azt szeretném bekötni. De elakadtam. A föld és a nulla egyesítve van. Éjszakai- nappali nullája is.
A földszonda megy be egy vastag kábelen de sehol nem találni hogy hova.
A villanyóraszekrényben tuti nincs, de ott a főépületből jövő nullát és földet is összesodorták amit persze az ÁVK nem díjjaz így levágtam egyenlőre.
ide is menne majd egy FKA ha kigobozom mi hova. Tehát a lent látható szekrénybe kötném a már ÁVK-val védett hálózatot.
Belül van egy főelosztószerűség ( olvadóbiztik, meg éjszakai nullbontó stb), de ott sincs a földszonda! De az összes nulla itt van összesodorva szóval ez lesz a főelosztó.
Tehát a földszonda-nulla összekötési helyét keresem, de sehol nem találom.
A neten olvastam, valami NEFH dobozt kell keresnem, nade merre? Alternatív megoldás?
(#) sany válasza Busz hozzászólására (») Júl 19, 2017 /
 
Nem az a szürke vezeték a képen az első dobozban? Mintha a korábbi képeden is szürke lenne a nulla vezeték.
Ha másképp nem megy akkor szerintem szedd szét a nullákat és folytonosság mérővel mérj a földelő szonda sorkapcsa és az egyik nulla vezető közé.
Szerintem senki, se tudja megmondani, hogy áll az egész.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2017
(#) Gabó válasza sany hozzászólására (») Júl 19, 2017 / 2
 
Szerintem meg ezt a káoszt tetesse rendbe egy hozzáérthetővel. Mert ez az ide megy, oda megy, stb, már őskáosz kinézetű.
(#) gyuszo válasza Busz hozzászólására (») Júl 19, 2017 /
 
Az elején 07.12-én már leírtam a mérőhelyet csak regisztrált villanyszerelő tudja rendbetenni, mivel olyan rész van benne ami le van plombálva és már 40 éves szerelés. Érdemes 32A-re is felbővíteni. Leütni egy új földszondát is.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2017
(#) Gabó válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 19, 2017 / 1
 
Na az meg a másik. Bár elvileg 32A bővítéshez, szabványosítás is kell, meg az utána lévő hálózatnak is meg kell felelnie a követelményeknek, az meg nem 200ftba van. És itt egyik se mondható el. Láttam már olyat, hogy hallotta, hogy kell fi relé, verte le állandóan valami, erre inkább kikötöm mert vacak... Eddig is elvoltam nélküle címszó. Ha rendesen meg van csinálva a hálózat, nem verheti le!
Az akaszt ki leginkább, mikor olyanok próbálnak meg olyan dolgokat megcsinálni, ami egy nem értenek hozzá, és itt érthető emberek akik, a bekötöttem már életembe 2 konnektort szóval tudom mi a pálya, kettő, élet és vagyoni kárt tehet. Én se állok neki kihúzni a fogam mert fáj, mert olcsóbb, inkább fizetek érte, de legyen rendesen megcsinálva.
(#) goreny válasza Gabó hozzászólására (») Júl 19, 2017 /
 
Maga a topik is gerjeszti ezt a folyamatot. Elolvassa valaki: ez rém egyszerű, három szines drót, ezt én is meg tudom csinálni, és nekiáll. És ha nem megy neki, kérdez. És addig szerencséje is van valamennyire, amíg hozzáértő válaszol...
(#) Gabó válasza goreny hozzászólására (») Júl 19, 2017 /
 
Ez az, hogy valamilyen szinten gerjeszti. De persze, egy kapcsoló, vagy egy konnektor bekötése más téma, mint egy ház/lakás elosztó "felújítása". Rengeteg szempontot kell(ene) betartani, pl terhelhetőségek, kötések, stb. Érintésvédelemről nem is beszélve. Mi van, ha rossz kötés miatt, pl aki zuhanyzik, megvágja az áram, és meghal? Mert rosszul lett egy kötés csinálva? Mi van ha leég a ház/lakás mert 1,5ös alura tesz C25ös kmet?? Mi van ha...?? Leéli életét azzal a tudattal, hogy bárcsak ne spóroltam volna, bárcsak ne nyúltam volna hozzá, bárcsak.... Megéri?? Szerintem nem.
A hozzáértő ad tanácsot, meg kicsit kétesélyes. Ok, hogy hozzáértő, és elmondja, de ha nem úgy lett kivitelezve mert?? Más forumokon hétről hétre jönnek a wago vs forrasztás vs elégett mert lespórolta az alupasztát, stb. Van egy előírás amit ha tetszik, ha nem be kell(ene) tartani.
Persze mindenki csak addig "nagy úr" míg meg nem történik a baj! Csak lehet onnan nincs visszaút... Ezt kellene megérteni.
Ezzel lezárom a "vitát" mindenki maga döntse el, megéri e játszani a "tűzzel!!"
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2017
(#) gyuszo válasza Gabó hozzászólására (») Júl 19, 2017 /
 
Itt a baj az, hogy tragédia esetén azt vizsgálják ,hogy a szerelés megfelel-e az átalakítás során az érvényben levőnek. Tehát aki utóljára hozzányúlt.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2017
(#) Gabó válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 19, 2017 /
 
Pont erre akartam nyomatékosan felhívni a figyelmet.
(#) Busz válasza sany hozzászólására (») Júl 19, 2017 /
 
Pont ez az, senki sem tudja megmondani hogy áll ez az egész, mi hova van kötve.
Igazatok van, ez nem játék.

Azért veszem a bátorságot hogy hozzányúljak mert ha hívok szerelőt lehet még rosszabb munkát csinál mint én. Aztán ülhetek a hamis biztonságérzettel.. Mint láthatjátok, az eredetit is villanyszerelő csinálta és láttátok a képen... réz-alu összesodorva a főelosztóban... mindent egyetlen 25A -es megszakító védett stb stb.

Én nem azért bátorkodtam nekiállni mert milyen egyszerű... sőőt két napja egész nap azt csinálom és még mindig nincs kész.

Tény hogy tényleg a fórumok generálták ezt mert azt látom hogy szakemberek, olyanok is akik ebből élnek és napiszinten járnak ki szerelni, még ők is összevesznek a wago,alupaszta stb stb témákon akkor hogyan bízzak meg egy magát mesternek mondó embernek?
Fogorvosban is van olyan akinél jobb ha magam húzom ki... magyarul lehet hiába fizetek de én mint laikus honnan tudjam hogy most akkor tényleg jó vagy sem?
A jó szakemberek elmentek, itt vidékén meg maga a kiszállási díj rengeteg lenne aztán vagy ért hozzá vagy csak jól tudja játszani.
Ezért rakom fel a képeket, kérdéseket, hogy itt megvitassuk és a lehető legjobb és legbiztonságosabb megoldás jöjjön ki belőle.

Amúgy nekem is eszembe jutott hogy kérek bővítést és akkor hetes ezer körüli összegért kapok új földszondát, új mért és esetleg méretlen kábeleket, meg gondolom át is nézik minden rendben van-e, és még a kiszállást is takarja az összeg.
(#) proba válasza Busz hozzászólására (») Júl 19, 2017 /
 
A bővítés szerintem annyiból áll, ha minden megfelelő, kicserélik az automatát, ha meg nem, elvonulnak. Egy rendes földelőszonda ha jól rémlik önmagában 6-7000ft.
(#) mugab válasza Busz hozzászólására (») Júl 19, 2017 /
 
Úgy látom te két topikban is égeted a gyertyát, csuklós...
(#) gyuszo válasza Busz hozzászólására (») Júl 19, 2017 /
 
A mért oldalon a mérőhely és a fogyasztói elosztódoboz között sodrott réz vezeték legyen. Természetesen a földelőszondától a PEN szétválasztásig is.
Ezt meg tudod oldani ?
Persze megfelelő keresztmetszettel.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2017
(#) Busz hozzászólása Júl 19, 2017 /
 
Visszatérve a volt mérőhelyes melléképületre. Sikerült rájönnöm, nos figyeltem a védőcsöveket, a kötődobozba ment be egy cső amiből csak piros meg csak kék vezeték jött, fekete nem. Na akkor tudtam hogy az mehet a NEFH dobozhoz ami nincs meg.
Elvágtam a kéket, majd ráköttem egy sárga réz kábelt ( alupasztával, wagoval) lásd képet, majd levittem a kiselosztóhoz.

Ott multiméterrel teszteltem, a földszonda már sehol nem sípolt, csak a sárga kábellel. Tehát pont megtaláltam amit kerestem.

Aztán egy hosszú, 40 méteres egy eres vezetékkel megtoldottam a multiméter kábelét, egyiket az újonnan behúzott sárga kábelre kötöttem, a másikkal meg végigérintettem minden konnektort, minden lyukát és föld érintkezőjét. Csak a föld érintkezőn meg a víz és gázcsövön sípolt. Tehát megvan a föld.
Ezt rákötöttem a főépület föld kábelére, meg a többit is egy kiselosztóval, már működik is. Ha bármelyik konnektor föld és fázisa közé egy 15W-os lámpát rakok akkor lemegy a fi. Ha a föld-nulla sínt a kiselosztónál összezárom ( a melléképületnél is ) akkor is lemegy.

Minden működik de maradtak kérdéseim:
- most két földszonda van a rendszerben, a kettő között 1V váltóáramot lehet mérni.
A két szonda között van kb 10 méter, az első a mérőknél nem tom hova van bekötve, a második valszeg meg be van kötve a "NEFH dobozba", arra meg "hátulról" rákötöttem a főépület földjét.
Régen is össze volt kötve a kettő, sőt még a nulla is rá volt közösítve..
Csak az jutott eszembe hogy nem-e jobb, biztonságosabb hogyha a főépület földjét (sárga kábel) közvetlen egy HLAK-kal rákötöm a melléképület földszondájának a dobozába?
Vagy ne is legyen bekötve a második szonda?
Mert jelenleg két szondával biztos hogy biztonságosabb, nade ha becsap egy közeli villám akkor nem áll fenn a veszélye hogy kiég a két szonda közötti kábel?

Más kérdés: közvetlen az óra után vannak a fi reléim, utánna elvileg minden védett. A kérdésem az lenne hogy létezik-e olyan kötéshiba, vagy bármilyen olyan jelenség ami a jól működő és jól bekötött fi után mondjuk fi működésképtelenségét eredményezné?
Mert olvastam hasonlót
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2017

f.jpg
    
(#) Busz válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 19, 2017 /
 
A sodrott réz vezetéket nem tudom megoldani mert a villanyóra alá nem tudok nyúlni.
Épp ezért említettem a bővítést, akár csak 1A-rel bővítek, de akkor jönnek, szondáznak, cserélnek és kb egy kiszállási díjnak megfelelő összeget kell csak csupán fizetnem.

A legolcsóbban amúgy hogy járok ha hívni kívánok valakit hogy ellenőrizze? Pl bővítésnél mérnek földelést?

Vagy csak akkor tudom meg hogy jó-e a művem ha komplett felülvizsgálatot rendelek meg?

A fő főelosztóban mindent ugyanoda kötöttem ahol volt, csak beiktattam egy Fi-relét. Próbalámpára lekapcsol, próbagombra lekapcsol, tudok még valamit ellenőrizni esetleg?
(#) Busz hozzászólása Júl 19, 2017 /
 
Illetve a most felszerelt schneider 30mAh fi után van még egy fi relé a melléképületben, egy régi NDK nem tudom hányas. Ha utánna próbalámpázok a föld-nulla között akkor csak az csapódik le, a villanyóránál a schneider nem.
Ha próbagombot nyomok az NDK-n akkor megint csak az csapódik le, a schneider nem.

Apropó, ha két fi van egymás után akkor ha a legutolsón próbagombot nyomok akkor nem kellene leoldania az előtte lévőnek is?
(#) Router hozzászólása Júl 19, 2017 /
 
Sziasztok!

Lehet, hogy egy abszolut amatőr kérdést fogok feltenni de nem értek egy dolgot.
Házfelújításban vagyok, az eredeti "villanyszerelés" teljesen használhatatlan, volt (hosszabbító, ruhaszárító kötél stb a falban)...
Jelenleg órától kötöm újra az egész házat, földelő szonda a mérő óra doboza alatt található (ki tudja milyen minőségben), ehhez nulláztam az egész rendszert ahogy a szakirodalom is javasolja, onnantól teljesen külön van a nulla és a védővezető. És itt jött a meglepetés. 12V-os csillagpontos rendszert szeretnék kiépíteni LED világításnak. Itt vettem észre, hogy a pozitív ág ráz. Ezt hozzámérve a védőföldhöz 50-110 váltóáramot mérek, ledtáptól föggően. Merre indulhatok el a hibakeresésben?

A válaszokat előre is köszönöm!
(#) gyuszo válasza Router hozzászólására (») Júl 19, 2017 /
 
A LED táp hibás. Ha lenne Fi-relé, lekapcsolt volna. Oka: a tápban levő zavarszűrő kondi hibája okozza.
(#) Router válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 19, 2017 /
 
Fi relé is be van tervezve. Nekem az volt a furcsa, hogy két különböző tápnál is jelentkezett a hiba. Az egyik egy nagy (filléres ATX) tápegység), ezzel mértem a 110V-ot, a másik pedig egy minőségi ASUS (Delta gyártmányú) 12V notebbok adapter, ezzel már (csak) 50-60V váltót mértem. Köszönöm, a gyors választ, holnap kicserélem ezeket és megmérem úgy is.
(#) gyuszo válasza Router hozzászólására (») Júl 19, 2017 /
 
Először a Fi-relét szereld (szereltesd) be.
Ha valami hiba van, le fog oldani. Ez a fontosabb.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2017
(#) gyuszo válasza Busz hozzászólására (») Júl 19, 2017 / 1
 
Nem. Ha sorba van kötve egy 100mA, 30mA és egy 10mA-es, a hibaáram 15mA. Akkor csak az utolsó old le.
Összegző fi-relé alkalmazása esetén.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2017
(#) sámli válasza Router hozzászólására (») Júl 19, 2017 /
 
Ezek a tápok nem jók led világításhoz.
(#) llax válasza Busz hozzászólására (») Júl 19, 2017 / 1
 
A próba gomb kizárólag a saját FI reléjén hoz létre hibaáramot, működtetésekor csak az oldhat le.
Sorba kötött FI reléknél alapvetően az adott nagyságú hibaáramra gyorsabban reagáló old le, de leoldhat akár több is. A kicsit is korszerűbb FI relékben a mindenáron azonnali leoldás helyett igyekeznek valamekkora késleltetést bevinni, még a legegyszerűbb nem késleltetett és nem impulzusálló kivitelekbe is, hogy kisebb zavarkora ne kapcsoljon le, ezért is fordulhat elő, hogy hamarabb reagál a régi NDK-s relé.
(#) KTobi válasza Router hozzászólására (») Júl 19, 2017 /
 
Ellenőrizd le a védőföld folytonosságát, "lenullázotságát". Valószínű valahol nincs bekötve és lebeg a föld vezeték. Ez teljesen "normális" jelenség ilyenkor, és nem a táp hibája.
(#) Router válasza KTobi hozzászólására (») Júl 20, 2017 /
 
Közben, lemértem egy mobilinternetmodemet illetve egy laptoptöltőt is. Pozitív DC ág és a védő föld (óra után nullázva!?) között feszültséget mérek (40-100VAC). Ezek gyári tápok amiket az eszközökhöz adtak. A modem PWM adaptere nem földelt gyárilag, borotva csatlakozóval megy a tápba. Ennyi tápegység egyszerre nem lehet hibás.
(#) Router válasza KTobi hozzászólására (») Júl 20, 2017 /
 
Illetve közvetlen a mérőóra után 20cm-rel van a nullázva a rendszer, a szolgáltatói kismegszakító után. Onnantól külön 0 és védővezető 10mm2 sodrott réz kábelen a fogadó tábláig.
(#) Bakman válasza Router hozzászólására (») Júl 20, 2017 /
 
A műszer nagy belső ellenállása maitt mérsz feszültséget. A 230 V -os oldal és a DC oldal elvileg galvanikusan el van választva egymástól, de kapacitív és/vagy induktív úton van "kapcsolat" a kettő között. Ennyi viszont már elég ahhoz, hogy a MOhm bemenetű műszer feszültséget mutasson.
(#) kissbazsi1984 hozzászólása Júl 20, 2017 /
 
Sziasztok.
Egy olyan villanyszerelèsi kèrdèst szeretnèk kèrdevni hohy van az alábbi halózati felállás. Ez egy a villanyóra szekrènytől tavolabb eső èpület amiben most a halózat ujra lesz vezetèkezve. Ebbe az èpűletbe jelenleg egy 4eres lègkábelen jön be a mèrőtől a villamos betáp, ahol a nulla ès a föld össze van kötve már az óránál. Kèrdès az hogy a rajz szerint a fi relè kimeneti oldalán a nulla sínt össze kell-e kötnöm a föld sínnel akkor is ha itt helyileg teszek le egy földszindát?
A földelő szondát ugy gondoltam hogy itt az èpületnèl teszem le, s ez megy a fönd sínre, s így megvan a szètválasztott nulla ès föld köröm.
(#) llax válasza Router hozzászólására (») Júl 20, 2017 /
 
Minél nagyobb belső ellenállású műszerrel méred, annál közelebb lesz a mért érték a hálózati feszültség feléhez. II.év. osztály esetén amíg megfogva nem csíp, addig ez teljesen normális.
I. év. osztály (pl. tipikus ATX táp) esetén még az is "normális", ha bekötetlen védőföld esetén kissé "csíp" a készülék (nagyobb, testre is kötött zavarszűrő kapacitások), az ilyen készülékek földelése nem opció, hanem kötelező.
Másképp megközelítve:
Amíg valami szabályosan bekötve nem csíp, addig nagy belső ellenállású multiméterrel nincs értelme méregetni, csak év./szigetelésvizsgáló műszerekkel. Egyszerű próbához is inkább hideg műszer kell (vagy a digit multimétert azzá "konvertálod").
Következő: »»   531 / 969
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem