Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kültéri hangosítás (hangládatervek és erősítők)
  1. Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
  2. A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
  3. Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot, ami tartalmazza a hangszórót, és a hanglesugárzás javító eszközt, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb)
  4. A hanglesugárzást javító eszköz lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap". Hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Lapozás: OK   10 / 74
(#) Skyline válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /

tehát ha egy mély tölcsért szeretnék építeni nem szélessávút akkor a BassBin lenne jó nekem?
(#) shalafi66 válasza Skyline hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /

A mélyátvitele biztosan jobb, de ahogy simpi próbált utalni rá, a tölcsérek csak igen szűk sávban használhatók én inkább max. 2-3 oktávot mondanék, a 4 már nagyon sok.

Más: a BL tölcsér nem értelmezhető aluáteresztő szűrőként. Ami a képen látható pl. sokkal inkább rezonátor.

Hja egy jól méretezett Expo tölcsér megfelel a célra.

de mijaza BassBin?
(#) Skyline válasza shalafi66 hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /

Amit simpi kolega és én is feltettem az a hatalmas tölcsér,azt hivják bass bin tölcsérnek azt szeretnénk megépíteni
ezek szerint akkor jó lessz mélyátvitelre?
Mit értessz azon hogy 2-3 db es sávban használható?
Hány Hz-töl hány Hz-ig jók?

A 22-300 Hz nekem pont jó lenne ugy is csak mélynek használnám!!
Vajon ennek is jó lehet a hatásfoka?
Kicsit nagy lenne a kész fal 220 magas ezért gondolom át enyiszer h megéri-e!

Oksa köszi szépen az jó lenne!
A Bass Bin röl is ir a könyvben?

Akkor azt megköszönném ha be tudnád scannelni
Ha jó tulajdonságai vannak a falnak nem baj h nagy megéri megépíteni!!
Végülis csak egyszer kell megépíteni és ha építek akkor a legjobbat szeretném megépíteni lehet egy kicsit többe kerül de ha jó lessz megéri,ha meg nem szétszedem és építek egy kissebet

2-3 oktáv. nem dB. A BassBin nevet csak a jelntése miatt furcsálltam. Nincs időm/kedvem utánaszámolni, de valószínűleg megfelelő lesz az átvitele. Hogy mettől meddig tart, az utólag méréssel kiderül.

Két tölcsér átvitele viszont együtt mélyebből indul, mintha csak egyet építesz, ezt is add hozzá.
(#) shalafi66 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /

Nagy kár, hogy afölött az írás fölött is részben eljárt már az idő...

hát ja kicsit régi a cikk de ha jól müködik akkor nincs baj
én ugy gondoltam a megépitést h kettévágom a tölcsért és két külön tölcsért épitek darabonként egy hangszóróval,tudom h nem ugyan olyan mint ha egybe lenne de igy nem foglal olyan nagy helyet és el tudom helyezni öket a két sarokban
szerinted igy jó lenne a mélyátvitel?

Hát sarokban, ami kevesebb, mint negyed tér, biztosan jó lesz a mélyátvitel.

Az ilyen írásoknak többnyire egyes elméleti részeivel szokott probléma lenni.

ezt hogy érted hogy az elméleti részével szokott probléma lenni?

Úgy, hogy Sipos Gy. és Klinger óta azért történt némi előrelépés, már ami a hangszórókhoz, doboztervezéshez kapcsolódó elméleti hátteret illeti. Tehát nem kell mindig mindent készpénznek venni.

ez igaz de sajna nincs gyári bevált tölcséres hangfaltervem és sajnos csak ez a pár terv maradt
Ha tudnál segiteni pár jó tervel azt megköszönném.
Üdv!!

Én szívesen megnézném neked, hogy mit tud ez a tölcséres, de sajnos egy jó ideig nem lesz időm ilyen mértékű számolgatásra.

hogyan tudod megnézni h mit tud ez a hangfal?
le tudod szimulálni a müködését?
ha mondjuk kicsinyiteném a falat sokban változnának a paraméterei?
(#) shalafi66 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /

Ez egyáltalán nem igaz.

Egyébként is az elméleti alapokról írtam, azokat nézve összehasonlíthatatlanul többet tudunk, tudhatunk meg egy hangszóróról, mint 30 évvel ezelőtt. Azt hiszem ez teljesen természetes.

A membrán anyagokkal kapcsolatban sincs igazad. Egyrészt azért, mert a papírmembrán is préseléssel készül. Haha. Másrészt mert igenis sokkal jobb anyagok kerültek a hangszórógyártás közelébe, pl. az emlegetett szőtt termékek (kevlár, szén, üvegszál), a hangszóró membrán által meghatározott taulajdonságai főleg nem az alapanyagoktól függenek elsősorban, hanem a felhasználás módjától. Ugyanúgy rontható el egy papírmembrán, lásd kínai termékek, mint egy sárga kevlár. Mindkettővel tudni kell bánni, a megfelelő eredmény eléréséhez. Megfelelő mebránnal akár az alu rezonanciái is majdnem kiirthatók. Ezekben is jóval előrrébb járunk ma, olyan eszközök módszerek adottak a hangszórók tulajdonságainak mérésére, vizsgálatára, ami a 80-as években még igen kezdetleges volt, és csak kevés gyártó rendelkezett azzal is. Lásd a '90-es években a Videotonnál Wigner-eloszlás mérések a hangszórókról.

A lengőcsévék. Mondanom sem kell, új ragasztók (magasabb max. hőmérséklet), fejlettebb gyorstekercselés, új bevonatok a huzalon, csévetesten, négyzetes, lapos réz vagy réz bevonatú aluhuzal, Nomex, Kapton csévetestek.. És sorolhatnám míg a világ, s még két nap.

De a lényeg, és amit igazán mondani akartam az még mindig az hogy a doboztervezéssel kapcsolatban valóban jónéhány elméletet tisztáztak, pontosítottak; a magyar nyelven ~30 éve megjelent írások már keletkezésük pillanatában is lemaradásban voltak a "tudomány" akkori állásához képest. Ezt próbáltam jelezni.

Más. A doboz sosem elég, ahhoz megfelelő hangszóró is kell, ha már ilyen extrém megoldást követtek, hogy dobozhoz kerestek hangszórót.
(#) shalafi66 válasza Skyline hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /

Lehet modellezni, persze. De ahhoz tudni kell milyen hangszóró kerül bele, és még egy-két apróságot.
(#) Skyline válasza shalafi66 hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /

A hangszóró amit gondoltam bele ha eredeti méretben épitem meg EMMINENCE KAPPA 15L lenne.
Ha kicsinyiteném akkor EMMINENCE KAPPA 12.
elég jó hangszórók ezek szerintem.
milyen paraméterei lennének a falnak ezekkel a hangszórókkal?
(#) Skyline válasza shalafi66 hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /

Szerinted melyik Emminence lenne a megfelelő?
Ha lessz idöd le tudnád modellezni vele h jól müködne-e?
ha jól müködne akkor megépíteném,mondjuk a hangszóró nem egy olcsó darab de a minöséget meg kell fizetni
(#) shalafi66 válasza Skyline hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /

Persze, majd végignézem. Az Eminence-nél legalább majdnem azt kapod amit ígérnek.
(#) Skyline válasza shalafi66 hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /

köszi h végignézed,az emminence-rol én is jót hallotam és elég jók az érzékenységük a hangszóróknak
Ha utána nézel lécci nézd meg a CPA15-1000 hangszórót is nem sokkal drágább a többinél de nem tudom h jobb lenne-e tölcsérbe 20Hz tol indul de 100db az érzékenysége a másik 30Hz-tol indul 103-db az érzékenysége!!
Elöre is köszi!!
Üdv!!
(#) shalafi66 válasza Skyline hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /

Ez a 20Hz 100dB, 30Hz 103dB mondjuk kapásból nem igaz, esetleg csak tölcsérben.

a többiröl mi a véleményed?
A Conrad.hu-n néztem
(#) aflmor válasza Skyline hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /

A conrad-os hangszórókkal, az életben nem csinálsz olyan ládát, mint pl. az emminence-el. (ár-érték arányt is figyelembe véve) Persze, egy jó driverrel is van esély hibázni a dobozzal...
(#) shalafi66 válasza aflmor hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /

Ez valószínűleg így is van.
(#) Skyline válasza aflmor hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /

nem conrad os hangszórót tennék bele csak a conrad nál venném az emminence hangszórókat!!
nem tudom h máshol lehet-e kapni és h ott olcsóbb-e?

ebben én is egyet értek tuti h emminence lessz benne csak nem tudom h melyik legyen?!
(#) sound.man válasza Skyline hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /

Conrad-nál minden nagyon drága. Ne ott vedd szerintem.
(#) shalafi66 válasza Skyline hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /

ezt én sem tudom hol olcsóbb, még sosem néztem össze az árakat, de: www.eminence.hu .
Következő: »»   10 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem