Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Lapozás: OK   222 / 244
(#) game4812 válasza lajos1969 hozzászólására (») Jún 23, 2017 /

Passzív esetén a hangszóróval sorosan egy tekercs, ekkor 6dB/oktáv, de ez elég kevés, vagy sorosan egy tekercs, párhuzamosan egy kondenzátor, ekkor 12. 24 felé nem érdemes menni. Te tudod, hogy milyen topláda lesz felette, és hogy annak és ennek meddig egyenletes az átvitele, a váltási frekvencia, és meredekség is ezektől függ, valahol 80-120Hz között. Tekercs legyen elég vastag, hogy ne melegedjen, és ne legyen nagy az impedanciája, a kondenzátor pedig bírja a feszültségváltozásokat. Mérni kell, és próbálgatni, hogy a megfelelő értékeket eltaláld.
Ezért jobb egy aktív váltó, az lehet akár szabályozható is, de ha fix, egy ellenállást akkor is könnyebb cserélgetni, mint új tekercset tekercselni. Az erősítő teljes teljesítménye a hangszóróra jut, nincs feleslegesen elfűtve. És tehetsz az aktív váltóba egy 30Hz körüli felüláteresztő szűrőt, hogy levágja a meg nem szólaltatott hangokat, így még jobb legyen. Ez passzívan ez újabb tekercset és kondenzátort jelent.
(#) lajos1969 hozzászólása Jún 23, 2017 /

Köszönöm a tanácsokat!
(#) Csupasz hozzászólása Jún 30, 2017 /

Szeretném megkérdezni, hogy ha egy Mackie aktív dobozt, és egy bassládát kötök egy keverőre, mindegy-e, hogy melyiket kötöm a keverőre, és melyiket a másik Outputjára. Mindkettőnek van külön bemenete, és mellette kimenete is.
Köszönöm a segítséget.
(#) game4812 válasza Csupasz hozzászólására (») Jún 30, 2017 / 1

Az aktív doboz szinte biztos, hogy a teljes jelet továbbítja a kimenetére, a sub kimenetén lehet, hogy már egy vágott jel van. Ebben az esetben jobb a vágott jelet használni, tehát először a bassládába megy, onnan pedig a topba. Ha egyik sem vág, érdemes lenne egy keresztváltót tenni a keverő kimenetére.
(#) Csupasz válasza game4812 hozzászólására (») Jún 30, 2017 /

A bassládába van a keresztváltó beépítve. A be-kimenet a dobozokon nem ugyanazt a jelet adja tovább?
(#) game4812 válasza Csupasz hozzászólására (») Jún 30, 2017 /

Nem elég az infó, amit írtál, mert nem tudom, hogy a "bassláda" aktív-e, vagy egy passzív láda erősítőjének kimenetéről beszélünk. Meg a ládában hangváltóként sub filter van-e, ami egyszerűen levágja például a 120 Hz feletti hangokat, vagy keresztváltó, aminek van 120 Hz alatti (ez megy a hangszóróra) és feletti (ez csatlakozókra) kimenete is. Itt egy példa, a satellite outputra jutó jelet a mellette levő kapcsolóval lehet beállítani, hogy teljes legyen, vagy felüláteresztő szűrő utáni. Ha mindkét láda ugyanazt a jelet továbbítja, akkor mindegy a sorrend.
(#) Csupasz válasza game4812 hozzászólására (») Jún 30, 2017 /

Holnap lefotózom mindkét láda csatlakozásait, és a típusát. Nézd már majd meg légyszíves. Kőszi!
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2017
(#) andras99 válasza Lovas Gabi hozzászólására (») Júl 1, 2017 /

Köszönöm a választ mindenkinek!
Megvettem az FS Audio ládákat, egyelőre itthon tesztelgetem. Ennyi pénzért nem rossz szerintem.
Elvileg a legújabb NUX122AMK típus, már fekete logós. A gyártási évet hol tudom megnézni? A serial numberből nem sikerült rájönnöm.
(#) xxxyyy hozzászólása Júl 24, 2017 /

Sziasztok

Szeretnék tanácsot/ötletet kérni az alábbi probléma megoldására: Egy régen épített nyelvi labor fejhallgatóit kellene cserélni megfizethető áron. Ezek 600ohm-os Beag fülesek, a két oldal közösítve van.
Én csak horror+Áfáért találtam itthon ilyen nagyobb impedanciájú fülest. A technikáról semmilyen leírás nem maradt fenn - nemhogy kapcsolási rajz - így a könnyen beszerezhető, jobbára 32ohm-os fülessel önmagában nem szívesen kísérleteznék.
A neten keresgélve fejhallgató illesztő trafóval nem igen találkoztam.
Egyetlen ötletem az, hogy ha jól számolom, akkor egy 100V-os rendszerhez való 20W-os 16ohm-os hangszóró illesztőtrafó primer impedanciája 250ohm. Ez esetben számomra kérdéses hogyan viselkedik a trafó ilyen alacsony teljesítményen...

Bármilyen egyéni tapasztalatot, ötletet szívesen vennék.

Köszönettel:
Tóth Zoli
(#) Kovidivi válasza xxxyyy hozzászólására (») Júl 24, 2017 /

Ha a fülhallgató erősítő bírja a 32 ohm-os meghajtást, akkor én simán használnám. Esetleg lecaerélném az erősítőket (500Ft darabja kb.), további lehetőség soros 470-560 ohm beiktatása?
(#) xxxyyy válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 24, 2017 /

Semmit sem lehet tudni a kapcsolásról. Létezhet olyan kapcsolás ami 16ohm-tól 300-ig bármit normálisan meghajt? (beállítási lehetőség nincsen, mint egyes hifi erősítőkön)

A ajánlott soros ellenállás szerintem ezredrészére csökkentené a fülesre jutó teljesítményt.
(#) Gafly válasza xxxyyy hozzászólására (») Júl 24, 2017 /

Mennyi füles van a laborban, és ezek egyszerűen párhuzamosan vannak kötve?
(#) bencikusz válasza xxxyyy hozzászólására (») Júl 24, 2017 /

Szia!

Bővebben: Link Ez szépen meghajtja az alacsony impedanciás füleseket is. Az erősítőnek az alacsony impedancia a "keményebb dió" mivel ahhoz kell nagyobb áram.
Persze el kell gondolkodni hogy érdemes-e ebből 10+ darabot megépíteni, vagy böngészni a kínaiak erősítő kínálatát hátha van ott is olyan ami jó lehet.
Üdv.b
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2017
(#) xxxyyy válasza Gafly hozzászólására (») Júl 24, 2017 /

A rendszer megbontására még nem volt lehetőségem (vidéken van), de nekem is az a gyanúm, hogy az egyszerűség kedvéért paralel vannak kötve. Cca 20-25db füles van a teremben. Még nem volt szerencsém ilyen rendszerhez, az is lehet, hogy diákpultonként van külön erősítő.

diakpult.jpg

(#) Gafly válasza xxxyyy hozzászólására (») Júl 24, 2017 / 1

Szia!
Hazafelé agyaltam egy kicsit a dolgon (és alkalmaztam azt a bizonyos beretvát is, és a következőre jutottam (de nem értek hozzá, és ilyet még nem is láttam)):
- Szinte biztosan nincs hallgató helyenként külön erősítő. Ilyet kiépíteni is marhaság.
- Szinte biztosan kell, hogy állítható legyen a hangerő, tehát mindenütt kell hogy legyen egy potenciométer. Mivel nullára levenni nem célszerű (hiszen akkor minek ül bent a tanuló), és soros ellenállásként kötném be (600Ohm-os füles eseten 4k7 "zsigerből" nagyon nem lehet hibás választás).
- Komoly teljesítmény igény nincsen, de ha maradunk a nagyon durva becslésnél, akkor 20 darab 600Ohm-os hallgató párhuzamosan kötve 30Ohm. 20 darab 32Ohm-os füles az 1.6Ohm. Ez így nem fog menni...
- A 100V/20W/16Ohm egy próbát megér (matematikailag szinte ideális).
Ami szinte borítékolható:
- Ha van potméter a hallgatóknál, azt mindet cserélni kell.
- 32Ohm-os füles valószínűleg érzéketlenebb.
- Ekkor impedancia különbségnél a vezeték keresztmetszet is sokat számít! Bár nem valószínű, hogy "annyira" vékony vezetékkel huzaloztak, ami villamos szempontból még éppen megfelelő volt...

Tehát szerintem kis szerencsével nem kell új erősítő, lehet hogy elviszi a meglévő trafóval, de potikat (ha van) biztosan cseréni kell.
De nem értek hozzá, és a helyszínen fog kiderülni az igazság.
(#) xxxyyy válasza bencikusz hozzászólására (») Júl 24, 2017 /

Szia

Arra egészen biztosan nem lesz lehetőség, hogy ilyen szinten átépítsük az egész rendszert. A hozzászólásod után tettem fel egy fotót a diákpultról (bocsi, hogy a válaszod eddig elkerülte a figyelmemet), amiből számomra néhány felirat azt sugalmazza, hogy még egy ekkora meló is kevés lehet az üdvösséghez.
Már beláttam, hogy bármennyire is kényelmes lenne számomra a klimatizált irodából telefonon tanácsot osztogatni az ottani embernek és postán eszközöket küldeni a megoldásra, nem fogom megúszni, hogy ne fejtsem vissza legalább részletében a kapcsolást.
(#) Gafly válasza xxxyyy hozzászólására (») Júl 24, 2017 /

Szerintem bontsál szét és nézzél meg egy ilyen "diák pultot".

Amit írtam, azt még tartom.

Nagy valószínűséggel komoly "kábel rengeteg" van kiépítve, ámbár vélhetően logika található benne

El leszel vele egy darabig
(#) xxxyyy válasza Gafly hozzászólására (») Júl 24, 2017 /

Szia

Már belátom, hogy a kapcsolás részleges visszafejtéséig nem fogok tudni előrébb jutni. A mellékelt fotóról látszik, hogy több "műsorforrás"/üzemmód is van, ez már indokolhatja a diákpultonkénti külön fejhallgatóerősítőt.
Amennyiben mégis csak a tanári pultban van erősítő, megfelelő vezeték keresztmetszet esetén még lehet gondolkodni az alacsony impedanciás fülesek párhuzamosításán is. Ebben az esetben csak az erősítő(k) kimenetére(kimeneteire) kellene szerezni illesztő trafót.
Az is eszembe jutott, hogy esetleg abban az esetben is érdemes lenne a fülesek két oldalát inkább sorosan kötni, ha a csatlakozónál lévő csupán 3 vezeték miatt ezt csak a két oldal ellenütemű meghajtása árán lehetne megoldani.(nincsen HiFi igény). Így a 20db füles 3.2Ohm-ot adna ki (mint írtam, a két oldal jelenleg párhuzamosítva van, így 32Ohm-os fülesekkel 0.8Ohm lenne...)

A "32Ohm-os füles valószínűleg érzéketlenebb" jó felvetés sajnos. Ezek a BEAG FMD 26-600 fülesek ha jól látom elég érzékenyek.

http://www.hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM2410.HTM
(#) mintegyhegy hozzászólása Júl 24, 2017 /

Hello gyári reflex rutse vagy tölcsér mélyláda tervet tud valaki?
(#) Gafly válasza xxxyyy hozzászólására (») Júl 25, 2017 /

Komolyabb összegben mernék fogadni arra, hogy nincs diákpultonként külön erősítő.
Szerintem a leginkább intelligens alkatrész amit találsz benne, az a potenciométer
Tanár pultban lehet több erősítő, elvileg.
Két oldali hallgatókat sorosan kötheted (jó ötlet), de arra figyelj, hogy pólust kell cserélni az egyik oldalon. Az nem jó megoldás, hogy elvágod és leszigeteled a "testet" és átforrasztod a dugóban. Ekkor ugyanis az "agyad közepén" fog szólni a hang, ami nagyon zavaró...
Mellesleg felmerült még pár gondolat:
- Ami 32Ohm-os fülest most veszel, az nagy valószínűséggel 3.5mm-es Jack-al szerelt. A régi meg Tuchel. Javasolt nem a fülesen csatlakozót cserélni, ámbár akkor nem kell a diák pulton nagy lyukat befoltozni. Cserébe mindig mehetsz füles csere esetén átforrasztani Tuchel-re...
- Szerintem ha akad maradékban, 220V/24V/os Puskás trafó, az is tökéletes illesztésre (legalábbis próbára mindenképpen).
Sok sikert. El leszel vele egy darabig. Remélem kifizetik az anyagot és a munkát

De nem értek hozzá, mint mondtam.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2017
(#) xxxyyy válasza Gafly hozzászólására (») Júl 25, 2017 /

Kedves Gafly!

Ez több, mint 25 éves. Ebben még van anyag. A helyi embert megkértem néhány újabb fotó elkészítésére. Érdemes pillantást vetni erre az alkatrész temetőre.
Ha magamhoz tértem folytatom az agyalást...
(#) andras99 hozzászólása Júl 25, 2017 /

Sziasztok!

Kisebb hangosításokra szeretnék vásárolni egy olcsóbb kategóriás digitális keverőt, ehhez kérném a segítségeteket.
Két kiszemelt van:
- Az egyik a Soundcraft Ui16.
amik mellette szólnak: szép, könnyen használható kezelőfelület, böngészőből vezérelhető gyakorlatilag bármilyen eszközrőll, van benne DBX gerjedésgátló, nem utolsó sorban pedig rajta van a Soundcraft címke (ami a megrendelőknek szebben cseng mint a Behringer)
ami viszont ellene: azt olvastam zajosak preampek, bekapcsolt fantomtáppal állítólag még rosszabb a helyzet
- A másik a Behringer XR16.
mellette szólnak: jobb preampek (Midas); funkcionalitásban jobb a Soundcraftnál
ellene: kevesebb mikrofonbemenet van rajta; valamint iPhoneról nem lehet vezérelni (monitor mix)

Van valakinek személyes tapasztalata a fent említett pultokkal? Ti melyiket vennétek?
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2017
(#) Gafly válasza xxxyyy hozzászólására (») Júl 25, 2017 /

Visszavontam mindent, amit mondtam
Mentségemre szolgál, hogy előre mondtam: Nem értek hozzá.
Sok sikert...
(#) Csupasz hozzászólása Júl 25, 2017 /

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni, most kezdem a hangosítást, és van néhány sötét folt előttem. Kérem, ha valaki tud, segítsen.
Az alábbi berendezéseim vannak: Mackie SRM1850 Sub, 2db,SRM450 aktív 2db, Pro FX16 keverő, és 4db Dynavox aktív control.
Kellene hangosítanom egy 4 hangszerből (dob + 4gitár) , és egy énekesből álló zenekart, szabadtéren. Neki szabad indulni ezekkel a falakkal? A dob mikrofunjai mennek a miki bemenetre, a gitárok a Jackba, vagy az XLR-be?( tudom,az is mikrofon bemenet). A végek kimenetei az XLR, a control a JACK-XLR átalakítóból menne. A 4 kontrolt hogy kössem, hogy mind az 5 zenésznek megfeleljen (elég legyen). Énekre adhatok vezeték nélküli mikit?
Nagyon megköszönném, ha valaki adna választ a kezdő kérdéseimre.Tudom, hogy ez egy szakma, amit tanulni kell, de ha közel 60 évesen kényszerül rá az ember, nem egyszerű...

DSC_0695.jpg

(#) ozpecs válasza andras99 hozzászólására (») Júl 25, 2017 /

Én is most vettem UI16-ot nem tünt fel zajossága igaz csak kb 2x3000-W-al volt tolva eddig, a WIFI-vel vigyázni kell tényleg előny hogy pl windows alól is fut könnyü kezelni jók a szolgáltatásai, és most akciós is. A nagyobb pultom is ilyen gyártmány SI expression, ennek a kicsinek szinte több szolgáltatása van és normális hangja. A Behri sokkal kötöttebb platformra az ui-t egérrel vezérlem pl laptopról.
(#) ozpecs válasza Csupasz hozzászólására (») Júl 25, 2017 /

A cucc megfelelő lehet akár csak kérdés hány mikit akarsz tenni a dobra, illetve elég-e a 2 monitorút az 5 zenésznek van amikor igen van amikor nem, tőlem most 4 főnek kértek 5 monitort A zenakartól sok minden függ És sajnos tanulni kell sokat...
(#) xxxyyy válasza Gafly hozzászólására (») Júl 26, 2017 /

Köszi
Úgy döntöttem, hogy nem állok neki belsőleg átalakítani. Nem szeretnék belefutni abba, hogy egy néhány hónap múlva előjövő KH-ért esetleg az átalakítást tegyék felelőssé. Marad az illesztőtrafó, vagy a füles külföldi beszerzése.
Köszönöm, hogy próbáltatok segíteni.
(#) golem hozzászólása Júl 26, 2017 /

Sziasztok!
Szeretnék venni egy keverőpult világitást Bővebben: Link.
Csak nem tudom hogy jó e az én keverőmhöz Bővebben: Link.
(#) uniman válasza golem hozzászólására (») Júl 26, 2017 /

Hello! BNC aljzatot nem látok a keverődön...
(#) ozpecs válasza golem hozzászólására (») Júl 26, 2017 /

Ezekben a kicsi pultokban nincs erre megfelelő csati, de létezik olyan kis lámpa aminek van saját tápja, Én nagy keverőhöz is használok pl kottalámpát illetve kis csiptetős lámpácskát (áruházban vetttet) .
Következő: »»   222 / 244
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem