Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   372 / 845
(#) jeges válasza kukelyk hozzászólására (») Aug 8, 2017 /
 
Vanak kész ilyen projektek is....

Bővebben: Link

google

Bővebben: Link
(#) nzozz hozzászólása Aug 8, 2017 /
 
Sziasztok!
2db I2C -s kültéren elhelyezett szenzor adatait szeretném lakáson belüli kijelzőn megjeleníteni. Az lenne a kérdésem, hogy ezt az adatátvitelt milyen vezeték nélküli rendszerrel lenne a legcélszerűbb megvalósítani? Max. távolság 10-20m, de a "rálátás" nem feltétlen garantált. Tervben van további (akár analóg vagy más, nem I2C -s) szenzorok használata is, de az még messze van, viszont a bővíthetőség lehetősége nem lenne rossz.

Köszönöm
(#) vargham válasza nzozz hozzászólására (») Aug 8, 2017 /
 
ESP8266 vagy Arduino pro + valamelyik MRF modul. (Én az ESP-t választanám, ha van a kültéri helyeken WiFi térerő.)
(#) gerleimarci válasza nzozz hozzászólására (») Aug 8, 2017 /
 
Egy esp-07S külső antennával elég jó hatótávval bír.
(#) RoliNyh válasza vargham hozzászólására (») Aug 8, 2017 /
 
Üdvözlet, nos itt vagyok és mindjárt el is mondom én hogy gondoltam az egészet.
A feladat egyébként Li-Ion cellák felügyelete. Minden cella kap egy külön SLAVE eszközt, ami méri a hozzá tartotzó cella feszültségét és hőmérsékletét, valamint vezérel egy kapcsoló FET -et ami balanszálási feladatot lát el, oly módon, hogy ha a cellafeszültség 4.2V fölé emelkedik, a FET rövidre zárja a cella két kivezetését egy teljesítményellenálláson keresztül. Ezen kívűl kommunikál a MASTER eszközzel, és a mért cellafeszültséget és hőmérsékletet, valamint a balanszálási logikai állapotot elküldi a mesternek...

Szóval a mellékelt kapcsolási vázlaton egy MASTER és két SLAVE eszköz van.
SLAVE eszközből 15 lesz. Valamint a rajzon még szerepel a Bluetooth modul csatlakozója ami szintén a MASTER eszköznél lesz beépítve. A bluetooth eszköz egy okostelefonon futó android alkalmazással kommunikál, amin a begyüjtött adatokat kell megjeleníteni.

A működés a következő.: az R1, R2, R8 és R10 ellenállások felhúzó ellenállás szerepét töltik be.
Az R3, R4, R5, R6, R7, R9 és R11 ellenállásoknak áramkorlátozó szerepük van.

Szóval az első eset, a MASTER eszköznek be kell gyüjteni az adatokat, amit úgy tesz, hogy a TX lábán elküld egy egyedi címet és a kérdést a T1 PNP tranzisztoron keresztül, ami egyrészt áramerősítést végez, hogy minden opto LED -jéhez megfelelő áram folyhasson, és invertálást is végez. Az optocsatolókon keresztül (ami szintén invertál) minden SLAVE eszköz hallja az RX bemenetén az adást, kivéve a bluetooth modult, ugyanis az IC8 optocsatoló 2 -es kivezetése alap esetben szintén magas szintet kap a MESTER D2 (20-as láb) portjáról, ami miatt az opto LED -je nem fog "világítani".
(Ez tekinthető a bluetooth amolyan vétel engedélyező kimenetének.)

Amelyík SLAVE eszköz a cím alapján felismeri, hogy megszólították, a TX lábán keresztül az optocsatolón át válaszol, amit a MASTER hallani fog az RX bemenetén, a többi SLAVE eszköz pedig kussban van mindaddig, míg meg nem szólítják.

A MASTER ezen a módon mind a 15 SLAVE eszközt lekérdezi, és ha begyüjtötte az adatokat, elküldi azokat a bluetooth modulnak oly módon, hogy a D2 -es portját alacsony szintre állítja, ezután a TX porton kiküldi az adatokat, ami már átmegy az IC8 optón és eljut a bluetooth modulba, az pedig továbbküldi a rádiójelen keresztül a kijelzőnek. Ezt az adást szintén minden SLAVE eszköz hallja, de mivel nincs az adatfolyamban egyik sem megcímezve, mindegyik kussban marad.

Bizonyos idő elteltével a folyamat kezdődik előről. A beszélgetést a MASTER vezérli, a SLAVE eszközök önszántukból nem kezdeményezhetnek. A bluetooth önszántából is kezdeményezhet, tehát ha nem kérdezett a MASTER senkitől, akkor alap esetben egyértelműsíthető, hogy a bluetooth eszköztől jött valami...
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2017
(#) andyka válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 8, 2017 /
 
Erre letezik kesz megoldas. Egy chipbe tobb felugyelo aramkor. Most hirtelen nem jut eszemde a betu kodja de jelentkezem vele
Ha jol emlekszem INA.....
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2017
(#) RoliNyh válasza andyka hozzászólására (») Aug 8, 2017 /
 
Jó azt is megnézem, ha eszedbe jut...
(#) KoblogPerGyok válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 8, 2017 /
 
Szia!

Mennyi slave kell?
(#) RoliNyh válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Aug 8, 2017 /
 
Mint írtam 15 akkucella lesz, tehát 15 ami képes adatot gyüjteni.
Plusz egy bluetooth modul, amint csak kommunikáció folyik...
(#) vargham válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 8, 2017 /
 
Hú, ez eléggé el van bonyolítva, megspékelve pár egyedi megoldással, amikre pedig lenne polcról levehető megoldás.

Ha ezek az akku egységek egymáshoz közel vannak, akkor elég egy cél IC + Arduino + BT.

Ha távolabb, akkor egyedi cél IC minden cellához, és RS485 hálózat.

> ha a cellafeszültség 4.2V fölé emelkedik, a FET rövidre zárja a cella két kivezetését egy teljesítményellenálláson keresztül
Ez nekem csúnyán hangzik. Mitől lenne 4.2 felett a cellafeszültség? Eleve nem szabad megengedni, hogy oda eljusson.

Jó, hogy leírtad, de lépj még egyet hátra, és még bővebben írd le a rendszert. Hol vannak ezek az akksik? Hogyan és mi tölti őket, és milyen fogyasztók vannak rájuk kötve, milyen védelmen keresztül. (A Li-Ion a túlmerítésbe ugyanúgy beledöglik, mint a túltöltésbe.)

Jól látom, hogy a cellák sorba vannak kapcsolva?

Rákérdezhetek? Li-ion pakk balansz elektronikát akarsz csinálni távfelügyelettel?
(#) vargham válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 8, 2017 /
 
De ez a 15 cell egy pakkot alkot, ugye? Tehát egymáshoz közel lesznek. Akkor miért kell mindegyiknek saját, általános célú mikrokontroller?
(#) KoblogPerGyok válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 8, 2017 /
 
Az nem kevés!

Elsőnek kipróbálnám az I2C-t, vagy SPI-t mindenképpen, valami cat5, vagy cat6 kábellel hátha megoldja az 50 cm-es távolságot.

Arra gondoltam, hogy a slave-eket nem kell feltétlenül kódból megcímezni, lehetne külön egy digitális pin, ami ha magas akkor neki szól majd az utasítás. Ebben az esetben a Masternek több mint 15 digitális láb kell, vagy használhatsz két shift regisztert a bővítésre. (Slave interrupton ez a pin, ha ez low-ról high-ra vált, akkor írjon a sorosra, vagy folyamatosan figyel, és ha ez a láb magas, akkor válaszoljon, oldja meg a feladatot stb.)

Viszont ki kell próbálni pl. 1m hosszú vezetékkel, hogy átmegy -e ez az 5V a mastertől a slave felé.
Egyszerűen mérd ki multiméterrel, arduino Digitalwrite magas, kábel végen meg megméred. Szerintem jobb/árnyékolt kábel segíthet, ki kell próbálni.
Sajnos ennek szintén lehet gondja a távolsággal (talán), mivel azonban nem sok Khz robog rajta keresztül, talán menni fog.

Vagy!

Mindegyik slave-re egy wifi modul, azon keresztül oldod meg a kommunikációt. Ez mondjuk drága és instabil szerintem.
(#) RoliNyh válasza vargham hozzászólására (») Aug 8, 2017 /
 
Pontosan a cellák egymással sorba vannak kötve, elektromos kerékpár akkupakk lesz, és töltés közben kell a balanszálási opció. A töltő egy Li-Ion akkuhoz való elektromos kerékpár töltő.
(Ha kell, mutatok képet, szólj).

A mester fogja detektálni az alulmerülést és lekapcsolni a pakkot a terhelésről, valamint figyelni fogja a teljes akkufeszültséget, a felvett áramot, valamint az elektronikához szükséget +12V és +5V meglétét is...
És igen Li-Ion távfelügyelet, bár ez inkább közelfelügyelet lesz, mert a kerékpáron lesz minden, kivétel a töltő ami egy kapcsolóüzemű ebike töltő...

De lássuk a cél IC-t nekem akár az is megfelelne, de mivel egy arduino már mindenképp lesz a brinyón, azért gondoltam ilyen módon megoldani az akkumenedzselést is...
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2017
(#) RoliNyh válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Aug 8, 2017 /
 
A hardveres multiplexelésre én is gondoltam, de miután a slave áramkör mindegyik lába foglalt, ez a módszer megbukott. Másrészt nem kell plusz egy köteg vezeték a multiplexelés miatt, ha az előzőleg leírt módon működne, gyakorlatilag fel lehet fűzni három vezetékre mind a 15 cellát...

Az I2C -t meg az SPI -t is még megnézem, ha találok Arduino nano és Attiny85 közötti projektet ezekből valamerre...
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2017
(#) KoblogPerGyok válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 8, 2017 /
 
Igen, megvan mit néztem el! Bocsánat!

Ilyesmire lesz szükséged:

Bővebben: Link

Most hirtelen az is eszembe jutott, hogy ebben az esetben nem kell az arduino 16Mhz-ét leosztani 8-ra? De ezt megmondja valaki szaki.

Illetve kell majd az I2C scenner, hogy megtudd, hogy mi a címe a slave-nek.
(#) RoliNyh válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Aug 8, 2017 /
 
Azt én sem tudom, de ha beállítom a portot pl 9600bps -re, akkor az elvileg 16MHz és 8MHz -en is ugyanannyi nem?

Az I2C -t nézve az jutott eszembe, hogy a szolga eszközök galvanikusan elválasztottak -e?
Ugyanis minden szolga eszközt a saját akkucellája táplálja, és ezek semmilyen körülmények közt nem kerülhetnek az adatvonalakon keresztül egy potenciálra, mert az zárlatot okozna. És ez az SPI -re, RS485 -re meg akármelyík soros kommunikációs vonalra is vonatkozik.
Ezt a problémát az optocsatolós leválasztásom viszont alapból megoldja...
(#) RoliNyh hozzászólása Aug 8, 2017 /
 
Abban még erősítsetek meg, hogy az arduinonak az RX és TX lábainak a passzív szintje az magas,
és az aktív szintje az alacsony jól tudom? Mert a hardvert eszerint terveztem.
Tehát ha nincs kommunikáció, akkor a lábak magas szinten vannak...
(#) tbarath válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 8, 2017 /
 
Ebay-en 3-5 cellás védő/balance cuccok vannak 1000 Ft körül vagy alatt. A minőségről nem tudok nyilatkozni, de le lehet tesztelni.

Bár egy arduino-nak van - ha jól emlékszem - 8 analóg lába, az tud 8 cellát felügyelni (GND-hez képest mindegyiket felszültségosztóval megfelelőlen leosztva). Kell egy másik a maradék 7-re is, és ha azonos a földjük, akkor úgy kötöd őket össze ahogy csak szeretnéd. Ha nem, akkor valami opto kell, egy darab. Lehet mindegyik önállóan felelős a saját celláiért, de csinálhatsz master-slave felállást is. Protokollnak soros, SPI, I2C, amit csak szeretnél.

Tápot pedig kapjanak egy celláról, vagy az összesről (összes sajátjukról?) stepdown converter-rel, stb.
(#) Firefighter1 hozzászólása Aug 8, 2017 /
 
Urak... egy nagyon szubjektív kérdés ha az embernek van heti 5-8 oraja tanulgatni akkor kb mennyi idő alatt tud oda eljutni az ember hogy kisebb programokat el tud készíteni ?
Tudom ez szubjektív dolog de gondolkozom hogy megismerkedek vele... csak irtozom tőle valami miatt mint anno az Ericssonosok a Nokiátol.... igen Ericssonos voltam!
(#) Kovidivi válasza tbarath hozzászólására (») Aug 9, 2017 /
 
Ha minden cella a GND-hez van vonatkoztatva, akkor a 8. cella feszültségét 1024/10bit-en, vagyis 128biten kapod meg. Elég ez? 36mV egy bit, de ez szokott mocorogni kicsit +-2-vel számolva már 144mV, vagyis kerekítve 0.1V-0.15V felbontást kapsz. Cella alulmerülésre elég, de túltöltés védelemre már nem biztos, ugyanis 4.20V még oké, 4.28V már nem.
Vannak valóban spéci IC-k, de egy ajánlat sem érkezett eddig. Amit én ismerek: Bővebben: Link ez 4 cellát tud kezelni, tehát ebből is 4db kellene, plusz csak olyan információd lenne, hogy túlmerült, vagy túltöltött-e a cellád. Ehhez még jöhetne az egyenkénti cella feszültség figyelés 8-as csoportokban, GND-hez képest, 100mV felbontással, de akkor ismét 2 Arduino kellene, hogy minden cellát mérni tudd. Szerintem jó ez a több kicsi uC-s megoldás. Felesleges tovább komplikálni.
(#) vargham hozzászólása Aug 9, 2017 /
 
Arduino Mega? ATMega2560 van rajta, 16 ADC, 4 UART, és elég digitális láb a védelem meg a töltés ki/be kapcsolásához.

Még mindig nem válaszoltál, hogy mivel töltöd a pakkot, és hogyan kapcsolod ki és be a töltést. Továbbra is fenntartom, hogy nem jó ötlet túltölteni, majd kisütni a cellákat. A töltőnek kell észrevennie, hogy mikor kell abbahagyni a töltést.
Ismered a Li-ion cellák töltési karakterisztikáját? Mikor kell feszültség és mikor áramgenerátoros töltés, mikor kell abbahagyni, elkezdeni, stb.
(#) wbt válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 9, 2017 /
 
Így van, ezért, ha optos cuccok vannak rajta, akkor úgy kell belőni a kapcsolástechnikát, hogy alapban ne hajtsa a LED-eket (kivéve, ha pont ez a cél és fogyasztás nem számít). Ha hardver kapcsolgatás is van, akkor arra is oda kell figyelni, hogy inaktív (levált) eszköz ne kapjon olyan szintet, ami a soros porton 0-szintet eredményez, illetve le kell kezelni programból a frame-error-t.
(#) wbt válasza Firefighter1 hozzászólására (») Aug 9, 2017 /
 
Ha Arduino/C++-ról van szó, akkor Távir-on van 60 napos jó tanfolyam. Ha az alapok már meg vannak (bit/byte/nibble/Port/Timer/PWM/And/OR/Counter/Baudrate stb), akkor 5 óra alatt már nem csak LED-villogtatót tudsz írni. (kivéve, ha olyan sülthal vagy, mint én, akinek feláll a szőr a hátán a kis kacsacsőröktől meg sokféle zárójelektől, 28betűs változónevktől stb.)
(#) tbarath válasza Firefighter1 hozzászólására (») Aug 9, 2017 /
 
Hát ez attól függ.
Pl. tudsz-e C-ben vagy ASM-ben programozni? Vagy egyáltalán: programoztál-e már? Mert az sokat segít, ha van programozási rutinod, gyakorlatilag bármilyen nyelven (basic vagy pascal is akár)

Egyébként tele van a net példaprogramokkal, amik egy adott feladatra egy megoldást kb. 10 perc alatt össze lehet rakni (hw+sw). Ebből kiindulva aztán már elengedheted a fantáziádat, és az igényeidnek megfelelően módosítva könnyű sikerélményt elérni, ami nagyon fontos az ilyen "for fun" tevékenységeknél.
(#) tbarath válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 9, 2017 /
 
Azt épp senki nem tiltja meg, hogy az adott feszültségértékeket erősítsd mondjuk 10 vagy 15x-esére, úgy azért már szebb lenne (mármint a két leosztott feszültség különbségét).
Egy lm358 dual opamp 35 Ft, ebből kellene 8, plusz némi passzív.

A sok mikróval az a baj, hogy a kommunikációt is meg kell tákolnod, ráadásul leválasztva ha mindegyik mérő uC "földje" a saját cellája negatív pólusa. Ha pedig nem, akkor ugyanott tartunk, csak sokkal több uC-vel.

Ebay-en amúgy van a linkelthez hasonlóból 3 és 5 cellás is, van amelyik állítólag balanszolni is tud, legalábbis leírás szerint. (Mélyebben nem mentem bele, nem foglalkoztat ez a téma annyira.)
(#) berkesandor hozzászólása Aug 9, 2017 /
 
string.indexOf(val); -val ha keresek, akkor mindegy, hol van a keresendő rész a szövegben, ha nem -1 jön vissza akkor benne van?
(#) palj hozzászólása Aug 9, 2017 /
 
A Virtuino androidos szoftvert használta már valaki?
Mi a tapasztalat?
(#) berkesandor válasza berkesandor hozzászólására (») Aug 9, 2017 /
 
Igen.
(#) jeges válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 9, 2017 /
 
Van olyan gyártó pl(samsung) eggyes cella tipus 3.7v litium akura teljes cell fesz 4.35 ad meg 100% töltötségre....
(#) Kovidivi válasza tbarath hozzászólására (») Aug 9, 2017 /
 
Az LM358-at aztán kalibrálgatni kell, plusz kétlem, hogy a 63V-ot bírná (15S), ugyanis a legfelső cella feszültségét is le kell hozni a GND-re, 8lábú IC, az Attiny is 8 lábú, és sokkal többet tud. Árban sem sokkal drágább. Kommunikáció megírásakor is fejlődik az ember.
Jeges: mindenki ott balanszol, ahol akar. Én 4.28V-nál legkésőbb. Inkább tudjon a cellám 3%-kal kisebb kapacitást, mint hogy fortyogva robbanjon, aztán a mellette levőket is begyújtva. Egy 15S pakknál ez nem játék. A párhuzamos cellákról még semmit sem tudunk.
Valaki írta az Arduino mega-t 16 ADC-vel.
Úgy tűnik, nem olvasta az okfejtésem, miszerint 8 cellánál 100mV, 15cellánál már csak 200mV pontossággal tudnánk feszültséget mérni cellánként... Külső 12bit-es ADC-vel kapunk talán 50mV felbontást, ha jó a kapcsolás elrendezése. Azzal már lehetne valami, esetleg 16bit ADC, de attól se várjunk el, csak 14bit-et. Viszont a Mega biztosan nem segít.
Következő: »»   372 / 845
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem