Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Ubuntut használok már jó pár éve, és teljesen jól elvagyunk vele (nejem notiján, szüleim gépén is ez van). Mondjuk a GtaV kéri a vingyózt, de az ilyen alkalmankénti huncutságokért van fenntartva egy alap win7. Utóbbin persze nem netezek, és főleg nem töltök le semmit. De ha már ennyire feldícséritek a suzét, én is teszek vele egy próbát, mit változott az utóbbi időben..
Szerk: Most látom hogy egyel feljebb kellett volna címezni. A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2017
Anno próbálkoztam linuxszal de sose tudtam hogy működik rajta a program telepítés.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2017
Ha már ennyire témánál vagyunk, van aki windows 2000-et, vagy esetleg windows 98-95 öt használ és esetleg még internet is van rajta?
Nem használom, de van olyan régi gépem itthon amin WIN98 van és még a net is működik rajta. Pl a Hobbielektronika.hu-t miden további nélkül viszi.
![]()
Le kell szedni rá egy flash playert
![]() ![]()
Esetleg rá lehet tenni egy mobilt is. Mármint telefont, mármint a tetejére
![]()
Vagy letakarni a gépet egy szép hímzett terítővel és rátenni egy vázát friss virágokkal.
Vagy rátenni egy win7 vagy win 10 es témát
![]() ![]() Kicsit késő van már ... ![]() A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2017
Sziasztok!
Ugyan nem elektronikai a kérdésem, de hátha tudtok segíteni. Megbízható kőművest keresek egy nyílászáró feletti áthidaló be tételére. Helyileg Diósdon lenne a munka.
A fejlécből: "elektronikamentes"; olvastad?
![]()
Sok disztribúciót használtam már. A Mandrake-től az UBUNTU-ig. Nálam a KDE-s felület jobban bejött mindig, de igaz ami igaz hányingerem volt a KDE4-től az elején. Mostanra viszont egészen használható lett. A Gnome nekem munkára nem jött be. Designban nem rossz és van csilivili bőven, de mindig akkor halt le amikor a leginkább nem kellett volna. Nyilván fejlődött, de már KDE függő vagyok. A Kubuntu is tetszik, jó darabig fent volt a gépemen. A SUSE-ben az tetszett régebben, hogy sokkal jobb volt a magyar nyelv támogatása fontok kelezése, nyomtatók kezelése. rpm-es rendszert és deb-est is próbáltam, mindegyik működőképes.
Kiegészítve magamat. Az OpenSUSe szerelem ide, szerelem oda - megy a levesbe. Napok óta használom. jó is lehetne. De a megszokott Thunderbird egyszerre csak lefagyott. Kiderült apránként, hogy elfogyott a Dokumentumok mappa kvótája. Ezt nem tudták sajna épkézláb, usereknek is érthető módon megoldani. Sok szoftver natív módon csak haldoklik. Kár érte. Jó is lehetett volna akár ennyi erővel.
Pont ezért nem használom a suset. A sok natív módu haldoklás szerintem az ablakkezelő (KDE) hibája. A mappa kvótákat egyébként a yast -al könnyen átszabhatod. Másik kérdés, hogy (hacsak nem Te voltál) mi a penésznek kell egy desktop gépre mappa kvóta. Régen még a suse 'openesedése' előtt sok helyre telepítettem, szerverként (samba, apache, sendmail, postfix stb) használtuk desktopként. Évekig ment módosítás, piszkálgatás, simogatás nélkül. Mára ez sajnos átköltözött a Novell hez. Persze az már korát sem ingyenes.
Valamit azért nem értek.
![]() Idézet: „Találsz hozzá dedós programokat, mást nem nagyon” Van, akit el lehet csábítani egy működő és kialakult felületű zene- és videolejátszóval is, van, akinek a nyála is kicsordul a KDE és Gnome kiejtésétől is... Érdekes, de amúgy én is ezt tapasztalom, amit te írtál. Vajon miért? A gondolkozni kívánók ebbe is belegondolhatnának. Picit. A világ majdnem összes ipari, és /vagy ténylegesen komoly munkára való (a szomszédnéni babazsúrjára összevágni két zenét nem ez a kategória...) szoftvere hogyhogy vajon miért Windows-ra fejlődött ki, s hogyhogy arra fejlesztenek szinte kizárólag? Siemens, Omron, DeltaV, Schneider, ePlan, GE, Autodesk, Adobe, Altium, MicroChip és még lehetne sorolni ezrével. Biztos mindenki hü.e idióta, hogy nem a Linuxot választja egyedüli útnak... A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2017
Azért linuxra is fejlesztenek jólműködő progikat. A felsoroltak közül egyedül áramkörszimulátort nem ismerek. Azt viszont virtualbox alatt tudom futtatni
![]() Én spéci hülyét kapok a viruskergetőktől. Mindig akkor frissítget, szórakozik amikor más volna a feladat és a gépet is fogják rendesen. (pedig erőtartalék lenne i7 16Gb ram) De kár ezen rugózni. Kinek a pap, kinek a papé. ![]() Idézet: Mert a vilagot a penz vezerli es nem az esz. Ez kifejezetten jellemzo a sok kreten managerre, aki a donteseket hozza. (Az IBM-ben az a mondas jarja, hogy Idiots Become Managers) Tudok olyan sw-rol, amit Linux-on fejlesztettek (FPGA szintezis pl.), es amikor elkeszult, akkor portoltak vinfosra, es a Linux valtozatot nem voltak hajlandoak eladni. Pedig azon latta meg a napvilagot, azon elobb futott, mint vindozon. A batyam levelezett a programozoval. Es ez valamelyik nagy ceg volt. Talan a Siemens, de nem biztos. De ha megnezed a Xilinx ISE sw-t, azt szinten UNIX-on csinaltak, meg az ősi valtozatot is, amit Linux-ra nem adtak ki, csak dozerre.„A világ majdnem összes ipari, és /vagy ténylegesen komoly munkára való (a szomszédnéni babazsúrjára összevágni két zenét nem ez a kategória...) szoftvere hogyhogy vajon miért Windows-ra fejlődött ki, s hogyhogy arra fejlesztenek szinte kizárólag? ” Ez sajnos egy olyan problema, hogy az m$ az agressziv, helyenkent hazug es birosagon bizonyitottan torvenyellenes modszereivel elterjesztette ezt a szart, es ezert erre kezdtek el sw-t fejleszteni a cegek. Ettol csak megjobban elterjedt, es meginkabb nem akartak a nagy sw hazak masra fejleszteni. A vilag tele van ilyenekkl, lasd VHS, MP3, es egyeb hasznalhatatlan szemetek. Aztan meg nemreg lattam egy MR gepet az ELTE-n, es feltunt a kezelo monitorjan, hogy vindoz van rajta. Megkerdeztem, hogy tenyleg vindoz van rajta, mire valaszoltak, hogy nyugi, nem kell megijedni, a gepben termeszetesen Linux fut, csak a kezelofelulet vindozos.
Már nagyon régen és sok helyen megy a vita, hogy mi volt előbb, melyik jobb, melyik a ....
Higgyétek el meddő vita! Én személy szerint linux párti vagyok. Azt azért tegyük hozzá, hogy a linux a kernelt jelenti (amit , mivel nyílt forráskódú, a hozzáértő úgy szab át ahogy akar). Higgyük, hogy szabadon választhatunk.
En nem is akarok vitazni, mar 20 eve is ezt hallgattam, termeszetesen Linox-on.. GNU/Linux az tobb, mint a kernel. Az a tobbezer utility es egyeb sw is idetartozik. A disztrok sajat formedvenyei, a KDE/GNOME az mar egy mas teszta. Az mar inkabb a csinaljuk meg olyanra, mint a vindoz kategoria szerintem. Csillog, villog, lassu, ledől, nehezen kezelheto, mindent jobban akar tudni a felhasznalonal. Az a mondas sem veletlenul szuletett, hogy Ubuntu is not Linux. Gentoo az Linux, meg meg a Debian. Ha mar nyilt forraskod: nekem az egesz Linux forraskodban van letoltve es helyben leforditva erre a gepre. Az osszes program, nem csak a kernel. Mert a Gentoo igy megy. Minden sw nyilt forraskodu es ingyenes. A chrome meg az adobe reader az termeszetesen nem open source.
Kinek van ideje programokat keresgélni. tesztelgetni, telepítgetni? Aki ért hozzá, annak azért nincs, aki meg nem ért hozzá, annak kín szenvedés, mint ahogy Jani is írta, hogy hogyan kell programot telepíteni. Én se tudtam régebben, aztán rászántam magam, hogy kipróbálom. Felment pár program, de sok megszokott hiányzott. Ami felment, de nem működőtt, az kért egy másik alkalmazást, az egy harmadikat, és a 4. ilyennél ráhagytam... Utána vissztértem Windows-ra. Engem már ez a GPT partíció is szivat. Meg a boot-nál beállítható legacy meg nem tudom milyen üzemmód. Windows telepítő pendrive készítés, aztán vagy elindul róla a gép, akkor nem látja a HDD-t
![]()
Érdekes...
Nekem SUSE volt az első ismerkedő dolog (egyetemen meg közben Debian ment), persze XP mellé 40GB-os partíción ketté osztva dual boot. Aztán menet közben megfagyott és rántotta magával az XP partíciót is, helyreállítani nem tudtam (2001) - innentől többet SUSE raktam fel saját gépemre. Mostanában a Novell féle SLES és SLED rendszerekkel foglalkozgattam (igen, a kormányhivataloknak kiadott változattal is), nem tetszett. A SLED az első csináljunk magunkból buta felhasználót és nézzük meg hogy reagál tesztemen elvérzett. A teszt nem bonyolult, mit csinál a felhasználó? Nem látom a betűket rendesen, állítsuk át a felbontást (szemüveget venni drágább)! SLED elég windows szagúra faragva hagyja is magát állítgatni, hát letoltam a felbontást valami egetverően abnormális értékre (800*576 - benne volt a listában, hát legyen!). Jött az ablakocska, ha nem tetszik, lesz 15 másodpercem megnyomni az ESC gombot és minden visszaáll, mintha mi se történt volna. Nem tette ![]() ![]() ![]() Azért a másik gyönyörűség a SLES viszonylag jól tudott működni, csak időnként a raid pusztult el benne (kb. 4-5 havonta több szerverben is), a végére már meg volt az eljárásrend, hogy ilyenkor mi a teendő, hogyan kell eljárni ![]() Amit én telepítettem Debian szervert, az gond nélkül üzemel, igaz az egyikről direkt lehagytam a grafikus felületet (így nem mernek belepiszkálni), a másikon viszont XFCE fut. Régen nekem az FVWM tetszett, remekül testre lehetett szabni és nem zabálta az erőforrásokat (ez azért egy AMD K6/2 450MHz gépen nagyon nem volt mindegy!), ugyan ekkor a gnome szaggatott, a KDE meg, na azt hagyjuk ![]() Nekem nagyon bevált ASUS eee 2G surf laptopon a puppy Linux (megfelelően testre szabva, saját akkuvisszajelzőt betéve, mert az valahogy minden disztribúcióból kimaradt). Tetszett a DSL is, de azt még nem sikerült teljesen belakni arra a célra, amire szántam, így leálltam a kísérletezgetéssel (terminálszerverhez vékony kliensként akartam beüzemelni érintő képernyővel). Ugyan erre a célra próbáltam a Thinstation-t is, az majdnem teljesen jó lett volna, ha az érintőt le tudja kezelni, de a hozzá beforgatott driver (az ELO fejlesztőitől kapott utasítások ellenére!) sose működött, aztán a soros porttal voltak gondjai. Mindez persze évek során "felcsipegetett" dolgok, tapasztalatok, s ha csak ezzel szórakoznék, akkor biztos mindent meg tudnék oldani, de nem mindegy, hogy mennyi időt kell rászánni. Amit pedig személy szerint én vallok, hogy a windows se rossz rendszer, csak egy fontos dolgot kell betartani: legyen legális! A himi-humi ilyen-olyan feltört, akárhonnan letöltött kalózverziókkal csak a gond van (ha hozzám ilyet hoznak, hát nem is szoktam véka alá rejteni a véleményem, hiszen már elérhető áron lehet legálisan kulcshoz jutni). De egyébként is térjünk vissza a jó öreg C64 basic-jéhez, ott nem emlékszem, hogy ilyen vérre menő viták lettek volna ![]()
Üdv mindenkinek!
Nagyszüleimnek megjött a gázelszámolás, 26e, illetve 70e ft-ot kell ráfizetniük, miközben ugyanannyit fűtöttek mint tavaly, az a 2-3 hét nagy mínuszok nem hiszem hogy úgy megdobta volna. Vagy a gáz fűtőértékét vették volna le, és emiatt van ennyi ráfizetés?
Az egyik nagyim akinek 26eft-ot kell ráfizetni, pedig fával fűt csak és nem főzött többet mint eddig szokott
![]()
Esetleg a gázóra leolvasás időpontjai nem pontosan évente (pont 365 naponta) voltak, így az előző évi pld.: 330 nap fogyasztása, a következő -most panaszolt- évi 390 nap fogyasztása.
Éves kiegyenlítés.
Nálunk, például hidegebb tél volt. 2010 óta nem volt rá példa hogy +5 fok alatt lett volna a lakatlan házban a hőmérséklet. Most meg szétfagyott minden, növényeket is beleértve. De igazán, mi a kérdés? Ugye nem az, hogy ki kell-e fizetni? ![]()
Ha mégsem úgy volt a leolvasás ahogyan nagym6 írta, akkor el nem tudom képzelni hogy mi okozhatta ezt a ráfizetést.
Én arra gyanakszok hogy kisebb lett a gáz fűtőértéke, és emiatt ugye több gázt kellett használni ugyanannyi fűtőérték eléréséhez.
Nem lehet hogy tényleg (és valóban...) hidegebb volt?
![]() Vagy az a fránya rezsicsökkentés nem jött be ![]() De szerintem ki kell fizetni... |
Bejelentkezés
Hirdetés |