Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Több, egymástól független tápforrás feszültégének mérése uC-vel
Témaindító: ekkold, idő: Nov 17, 2010
Témakörök:
Kicsit megkésve válaszolok, köszi a tippet! Végülis, a gyakorlatban kiderült, hogy nem kell annyira alacsony offszet, OPA277 (10uV) lett beépítve, és 0,5mOhmos (0,0005 ohm) söntön mérek vele. Egyelőre jó működik 150A-es méréshatárral és 0,1A felbontással.
MAX4239 --- 0,1uV offszet! és csak 600Ft
Üdv mindenkinek!
Építettem egy labortápot amibe 2 egymástól független tápegység van. A 0V se közös és a trafó se. A gondom a kijelzővel van, szeretném mindkét tápon mérni a feszt és az áramot, az eredményt pedig egy közös 2x16 os kijelzőn megjeleníteni. A gond az illesztéssel van, mivel a 0V se közös. Ennek oka a használata, vagy + - fesz kell vagy közös 0V és eltérő + feszek. Van esetleg valakinek ötlete a megoldásra? Előre is köszönöm.
Talán Ha a mérőműszer bemenetét (mindkettőt) felváltva
kapcsolnád a két táp kimenetére ? Mondjuk egy 4066 analóg kapcsolóval és egy 555 ic-vel megoldható ,és 2 leddel kijelezheted éppen melyik kimenetet méri a műszer .
A 4066 szerintem nem lesz jó, mert az nem biztosít galvanikus elválasztást. Táponként külön mérő egység kell és pl. optikai vagy induktív csatolással lehetne átküldeni az eredményt a központi kijelzőt vezérlő résznek.
Láttam egy rajzot egyszer, ahol az illető megoldotta ezt a kérdést, állítólag:
Bővebben: Link
Ezzel a rajzzal ugyanaz a gond, a két mérendő oldal között a potenciálkülönbség nem lehet nagyobb mint a 4016 / 4066 tápfeszültsége.
A feladat gyors reed relékkel, vagy FET kimenetű optocsatolókkal viszont megoldható (ez utóbbi nem a legolcsóbb, de a gyakorlatban nagyon jól működött, pl.: AQW214EJ vagy ASSR4128-002E).
Speciel én avr-t használtam, opampokkal is erősítettem a mérendő jelet, és a szükségesnél eggyel több bemenetet csináltam, hogy az opampok, és az avr ofszethibáját szoftveresen tudjam kompenzálni. Ilyen módszerrel 0,5miliohmos sönttel is pontosan lehet áramot mérni, és az is mindegy, hogy a sönt a pozitív vagy a negatív ágban van-e.
Köszönöm az ötleteket, én is ilyesmi úton indulok el. Egy PIC12F675 méri az egyik tápot és valamilyen kommunikációs úton küldi optón át a jelet a másik PIC nek.
Nem lesz olyan pontos mint az itt publikált panelmérő, 0.1 pontosságú elég lesz bele így a PIC saját A/D konvertere lesz csak használva előerősítés nélkül az áram mérésre.
És publikus amit összehoztál? Fel tudod ide tenni?
Milyen nyelvet használsz a programíráshoz ? Kommunikációra használj uart-ot
Basicbe írom a progit. A PIC12F675 nem rendelkezik hardveres uarttal, valami szoftveres megoldás kell majd.
Sajnos nem publikus, mivel céges, élő projektről van szó. Áramot 150A-ig mérek 0,1A-es felbontással. Ez több mint az ATMEGA A/D 10bit-es felbontása, tehát van benne némi interpoláció, 64 mérést összegzek, de csak 48-al osztom vissza az összeget. Ez a gyakorlatban teljesen jól megy, tehát a kis áramú tartományban is simán összemérhető egy digit multiméterrel, a mért érték sem ingadozik. A feszültségmérés 0,1V felbontással megy 100V-ig (10bit minusz az offszethiba). Mind a feszülséget, mind a söntről érkező jelet FET-optók (SSR-ek) kapcsolgatják, de hardveresen van megoldva, hogy egszerre 2 opto ne kapcsolódhasson be (még szoftverhiba esetén sem).
Árammérő bementből 3db van, de az egyik ebből csak az offszet méréséhez van, tehát el van vezetékezve a söntig, de ott rövidre van zárva a sönt egyik sarkán, tehát 2db árammérő és 2db feszültségmérő bemenet van (de lehetne több is). A kapcsolgatást az AVR vezérli egy 4017 + ULN2003-on keresztül, + van egy további Rc tag, és egy tranyó ami az átkapcsolások között holtidőt hoz létre. Az áramméréshez, a kis értékű söntről érkező jel erősítését preciziós opampokkal oldottam meg. Van egy invertáló, és egy neminvertáló erősítő is, mert az áramot mindkét irányban (+/-) kell mérnem (akkumulátor töltő/kisütő árama). Szerintem aki akarja (és érti amit írtam) meg tudja tervezni.
Talán egy rajz-részlet belefér:
Rajzrészlet
Sziasztok!
Létezik valami "egyszerű és olcsó" módszer független feszültség mérésére? Elolvastam ezt a témát is, utána is néztem, nem találtam. Nekem bőven elég lenne, ha egy kondit töltenék fel a mérendő feszültségre, majd ezt a kondit átkapcsolnám az ADC-re. Van ilyen IC? 2 független tápon mérnék, 2 feszültséget, 10bit-es ADC-vel. Kapna ez a kondis rendszer 0.2-0.5V offsetet, így 0V kimenet esetét meg lehetne különböztetni a szimpla vezeték szakadástól. Szeretném vezérleni is ezeket a tápokat, 2db referencia feszültséggel. Ezt optocsatolón keresztül tenném, pwm-mel, a táp oldalon RC taggal. Ez is 2db jel. Ehhez már talán érdemes lenne egy legegyszerűbb AVR ISP kommunikációval? Köszi!
A hozzászólásodban említett repülő kondenzátoros módszerre tudsz mutatni példát? Esetleg létezik ilyen elvet használó céláramkör?
Hello! LTC1043 Persze nem a 230V és a PIC közé való..
Köszi, de ez sem tud a saját tápfeszültségén kívüli tartományban dolgozni. A korábban említett félvezető relékkel (pl. AQW214) valószínűleg működne, csak mire ezekből kész áramkör lenne, addigra sem olcsó, sem egyszerű nem lenne.
Két kicsi, két áramkörös relé nem megoldás? Hol az egyik, hol a másik behúz a mérés idejére. Netalán félreértem a problémát?
A relés megoldás akár működhetne is, de... Ha mondjuk másodpercenként mérek, akkor a mechanikus relé (vagy reed-relé) élettartama viszonylag hamar lejár. (az adatlap megadja, hogy várhatóan hány kapcsolást bír ki a relé meghibásodás nélkül)
A félvezető relé is megoldás lehet, itt a kapcsolások száma elég nagy ahhoz, hogy ne kelljen foglalkozni vele, de nem igazán olcsó. A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2017
Mit szólnál IL300 al leválasztott analóg átvitelhez. Elég nagy pontossággal át lehet vinni rajta 100kHz tartományig. Vagy akár digitálisan is át lehet vinni sima optóval.
Mekkora a költségvetés csatornánként?
Életvédelmi vagy nagyfeszültség leválasztásos példát nem tudok.
U/F konverter, optikai leválasztás és frekvenciamérés. A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2017
Nem tudom mit szeretnél pontosan mérni, de a digitális rész leválasztása szerintem egyszerűbb. Méréshez akár: STPM33/34
IL300-nál figyelni kell a hőkompenzálásra, de jól használható. Én anno 4-es optocsatolót és uChip 3301-es SPI-s ADC-t használtam kispaneleken, ebből lett bedugdosva annyi, amennyi kellett (pontosság kedvéért 5 optot használtam, de ez azért volt csak, mert az egyik a bemenet áram/feszültség váltást végezte, de ez itt most nem lényeges, de emiatt 3.5x2cm-es "nagy" lett a modul) Fenn a leválasztott U/I kimenet kispanel, ekkorába elférne a feszültségmérő is. Sajnos a leválasztott transzverterek aranyárúak, kb. annyiba került a DC/DC mint az egész többi együttvéve.
Mit szólsz ehhez: félhíddal meghajtasz egy trafót, holtidővel. A szekundert kétszerezővel egyenirányítod, ezzel OPA-t táplálsz aki a mért feszültséggel arányos kimeneti áramot pumpál a helyi GND-be. A primer oldalon a "hideg" oldal kisfrekis/DC áramát visszaalakítod feszültséggé (egyúttal szűröd). A telítési áramot jóval a mért áram fölé kell méretezni.
A cél a minél olcsóbb megvalósítás, akár a pontosság rovására is, és mondjuk jóval 1000Ft/csatorna összköltség alatt (nyákfelülettel együtt). A céláramkörök , opto-FET relék, vagy lineáris opto, a köré építendő áramkörökkel együtt nehezen férnek bele, vagy legalábbis mindegyik határeset.
Korábban használtunk sima nem stabilizált, apró DC/DC konvertert (nem kellet 0V-tól mérni, csak egy keskeny tartományban), a kimenetét egy egytranzisztoros kompenzáló áramkörrel kiegészítve kb. 6...30V között 1...2%-on belül maradt a mérési hiba. Szélesebb feszültség-tartományra viszont ez nem jó. A tápegységnek a miben akkor mérni kellett, a névleges 48V kimenet mellett, volt egy független, fix 24V kimenete is, amit szintén mérni kellett. Az áramot ACS712-vel mértük (mivel az a mérés mellett eleve le is választ), a feszültséget meg az apró DC/DC konverter közbeiktatásával. Azonban jó lenne egy univerzálisabban használható, olcsó mérési módszert kitalálni.
Az ötlet tetszik, és valószínűleg meg is valósítható. De a trafó pl. kérdéses, magamnak legyártanám, de több példányban már csak olyan jöhetne szóba ami készen kapható - és ez az áramkör többi alkatrészére is vonatkozik. Mondjuk sok bemenet esetén a meghajtó félhíd lehetne közös, csak trafóból és opampokból kellene több - úgy már meg esetleg meg is érné. Még körbejárom a témát, kösz a tippet! Amúgy építettél már hasonlót? Valamilyen gyári berendezésben alkalmazzák ezt a mérési elvet?
Én elgondolkoznék a STM32F030F4P6 200-300ft kínából kb 100ft vagy valamilyen más olcsó kis proci ami tud címzéssel kommunikálni + két kis 30ft os optó leválasztással multiprocesszoros kommunikációban lekérdezéses mintavételezéssel gyakorlatilag egy USART portra ráakaszthatsz sok sok mérőfejet és ugyan azon a potenciálon akár mérhetsz több dolgot is minimális mennyiségű külső alkatrésszel. Csak a 3v3 tápot kell átvinni megoldani.
Esetleg kicsit vad ötlet de I2C optós leválasztással alacsony 100kHz frekin vannak kész ADC-k. Egy tuti valami olcsó DC-DC re szükség lesz ha kell a leválasztás. A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2017
A legtöbb megoldásnál át kell vinni tápot is - és ez kapásból drágábbá teszi. Olyan megoldás kellene ahol erre vagy nincs szükség, vagy a mérendő feszültség táplálja a "primer oldalt".
Pafi ötlete, lényegében összevonja a tápot átvivő/leválasztó, és a mérendő jelet átvivő/leválasztó eszközt egyetlen trafóba. A lin optocsatoló is használhatónak tűnik, de ha nincs a mérendő oldalon külön táp, akkor nem 0V-ról indul a feszültségmérés, hanem kb. 2...3V-ról. Persze felmerült a mikrokontrolleres mérőkör is, leválasztott soros porttal. De itt is a mérőkör árán felül, egy DC/DC konverterrel is számolni kell. Amúgy nekem személy szerint tetszene ez a megoldás... A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |