Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   454 / 581
(#) tdi75 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 11, 2017 /

Tehát ahogyan számoltam (kicsi annyira nem tartalékkal) max egy centi vastag lenne a csévetestre feltekert huzalok vastagsága, plusz a szigetelő papír. Na mindjárt megnézem hogy mekkora vastagság fér ott el.
(#) tdi75 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 11, 2017 /

Janó bácsi! A fűtést nekem valóban középleágazásosnak kell tekernem? Eddig nem túl sok helyen láttam ezt a megoldást.
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2017
(#) Janó bácsi válasza tdi75 hozzászólására (») Szept 12, 2017 /

Ígen a fűtésnek kell egy közép leágazás a testelés miatt, de elég csak egy vékony huzalt ráforrasztva kivezetni. Brummközépnek hívják szakzsargonban. Az esetlegesen fellépő morgás csökkentés a célja. Nagyon sok korabeli rádiónál használták. Ha oldalfallal csinálod a tekercstestet, mindegy milyen színe van a szigetelő papírnak, úgy sem látszik.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2017
(#) tdi75 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 12, 2017 /

Janó bácsi szerint mivel járok jobban?
Ha elviszem a hálózati trafót és megtekertetem újra, vagy ha megveszem a tekercselő huzalt és megtekerem én. Ha jól számoltam akkor csak két huzalt kell vennem, mert a fűtésekre van nekem otthon a sufniban. Így csak a primerhez és a szekunder anódokhoz kell vennem.
Amit találtam jó áron az sajna csak kilós kiszerelésben van, de szerintem el fog fogyni. Ha nem még mindig el lehet adni és akkor nem bukok rajta. Így az egész művelet kb. 7500 forintba lesz. Szerintem annyiért nem fogják nekem megcsinálni.
(#) _BiG_ válasza tdi75 hozzászólására (») Szept 12, 2017 /

Számolj menetszámokat, majd a helykitöltés szerint (vedd figyelembe a soronkénti szigetelést is!) számolj dróthosszat. A huzal keresztmetszete és hossza szerint táblázatból (neten találsz, de zománchuzal legyen benne) meg lehet határozni a tömeget. Így be tudod lőni, mennyi drót kell és azt is, hogy a kilós kiszerelés elég lesz-e.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2017
(#) tdi75 válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 12, 2017 /

Már utána néztem. A kilós az elég. Sőt még marad is. Arra értettem hogy el fog fogyni más munkákra.de gondolom egy tekercselés az nem olcsó. Nem csak a felhasznált anyagot kell kifizetni, hanem az ember illetve műhely munkadíját is. Ezért gondoltam hogy meg tekerhetem én is. Igaz lassabban fog menni, de legalább magamnak nem kell fizetnem a munkáért.
(#) _BiG_ válasza tdi75 hozzászólására (») Szept 12, 2017 /

Akkor jó

Arra figyelj, hogy a tekercsek közé többszörös szigetelést tegyél. Vagy ha tudsz szerezni, vastag prespánt.
(#) Janó bácsi válasza tdi75 hozzászólására (») Szept 12, 2017 /

Szerintem úgy jársz a legjobban, ha az egészet becsomagolod, és elküldöd nekem. Keress meg privátba a részletekért.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 12, 2017 / 3

Folytatom a Standardot. Még mindíg az alkatrész gyártásnál tartok. Ma a kisebb kondik, meg az ellenállások voltak soron. A papir kondenzátorokat úgy szoktuk felújítani, hogy hajszárítóval megmelegítjük, kihúzzuk a belét, és új kondit teszünk bele, majd lezárjuk kátránnyal. De most ez itt nem megy, a papírok is annyira penészesek, hogy nem tudom visszarakni őket. Nincs mese, le kell gyártani a papírokat is. Ehhez 0.15-ös világosbarna kartont vettem, a feliratok számítógépen lettek kiszerkesztve, majd nyomtatás után a papírt csíkokra vágtam, és ragasztósan felgöngyölítettem. Szóval csináltam feliratos papír hengereket. Ebbe kerültek az új kondik a képek szerint. Ellenállásként a réz végű Remixeket használtam, ezek igen megbízható szerkezetek. Úgy lettek "antikolva" hogy a két végükről lecsiszoltam a festéket, és varnis csövet húztam rájuk. Ezt a megoldást régen is használták a rádiókban. Tekercset találtam készen, csak visszacsatolást kellett tekerni rájuk, meg talpat ragasztani a felfogáshoz.

Még pár apróság: Én méterbe szoktam venni a varnis csövet a villanyszerelési boltban különböző vastagságban. De ezt is "antikolni" szoktam, vagyis egyszerűen berakom a dió pácos dunsztos üvegbe, amit a dobozokhoz használok. Kb 10 perc után kiveszem, és kirakom a napra száradni. Kicsit öreges kinézete lesz. A huzalozást is majd ezzel fogom csinálni, nem használok műanyag szigetelésű vezetéket látható helyen. A másik dolog a hálózati zsinór. Szerencsére meg volt az eredeti villás dugó, igaz nagyon rossz állapotban. Kapott új érintkezőket, és le lett festve. Maga a zsinór textil borítású, mint az eredeti, erre legjobb a cipőfűző, amibe egy kettős szigetelésű mai vezeték lett befűzve, hogy valamennyire megfeleljen az érintésvédelemnek is. A többi képeken.
(#) szapcsika válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 12, 2017 / 2

Ilyet én is csináltam, de kátrány helyett fekete sziloplaszttal zártam le a kondikat. Kinézetre ugyanolyan, de később nem folyik, nem ragad melegben sem.

A hajszárítós kiszedés helyett pedig lefagyaszottam, és néhán típust így könnyebb volt kiszedni, mert a régi szurok sziláknosan tört és nem ragadt semmihez.

Időközben készen lett az új skála is, Anti barátom műve, (ezúton is köszönet!) fél éjszakát dolgozott vele, nekem csak ki kellett nyomtatni, meg felragasztani.

DSC05641.JPG

(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 13, 2017 / 7

Folyt: Végre ma reggeltől elkezdhettem a valós építést, huzalozást. Nem volt hiába való az alkarészek gondos előkészítése, három óra alatt készen lettem vele. Aztán mikor már nem volt bekötni való, le ültem eléje, töltöttem magamnak egy fél pohár Lambruszkót (Olaszországból hoztam) aztán vetettem egy keresztet, és bedugtam a hálózatba. Azt nem mondom, hogy elsőre megszólalt, volt benne egy forrasztási hiba az anód körben, meg a hull váltón elkötöttem egy érintkezőt, de ezeket gyorsan helyre hoztam. Meg a rövid hullám visszacsatolását kellett a tekercsen megfordítani. De most szépen szól, még egy darab dróttal is hozza Kossuth-ot az adótól 120 km-re. Persze van még rajta mit csinálni, a doboz is még javításra szorul, kell a hangszórónak egy másik előlap, meg a selymet is ki kell cserélni, de azt majd holnap.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2017
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 13, 2017 / 2

És itt egy kis videó, amit az első megszólalásakor csináltam örömömbe. Mai szemmel nagyon furcsa kezelni ezeket a típusú készülékeket, mindíg a gerjedés határán kell tartani a visszacsatoló forgót, hogy behozhatók legyenek a gyenge állomások.
Bővebben: Link
(#) (Felhasználó 116638) válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 13, 2017 /

Már régóta figyelemmel kísérem ezt a topicot.
Nagyon szép, autentikus módon restaurálsz, öröm nézni a munkáidat.
Követendő példa vagy számomra, így ismeretlenül is.
(#) em hozzászólása Szept 13, 2017 /

Sziasztok, régi telefon restauráláshoz pamut szigetelésű 3 eres vezetéke nincs elfekvőben valakinek?
(#) tdi75 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 13, 2017 /

Hibátlan!!!
Nagyon szép munka. Gratulálok. Egymás után négyszer néztem meg a videót, és közben vigyorogtam mint valami debil.
Fantasztikusak ezek a régi készülékek. És mekkora durrantás volt mindegyik a maga idejében.

Valamikor a jövő héten fog ékezni hozzám egy telepes néprádió. Hiánytalan állapotban, teljes csőkészlettel.
(#) E197 válasza em hozzászólására (») Szept 13, 2017 /

Szia!
Nekem van valamennyi, de egy kicsit újabb fajta már műanyag belső erű. Egyébként a szakadt belső erűeket fel szoktam újítani, hogy áthúzom benne az ért új leoni kábellel, töltetnek meg vastagabb cérnát alkalmazom. Kicsit vékonyabb lesz, mint az eredeti, de tartósabb és hajlékonyabb. Az új belső szálakra meg a régiből ráhúzom a borítást és saruzom. Ezek után szinte olyan mint az eredeti. Ezt a módszert barátomtól tanultam. Lényegében olyan, mit amit Janó bácsi is csinál a hálózati kábelekkel, a különbség, hogy itt az erek mellé még muszáj töltést rakni. Ha esetleg van érszakadt de épp külső borítású kábeled, akkor meg tudom csinálni azt is. Majd később még részletezni fogom.
(#) E197 hozzászólása Szept 13, 2017 /

Ahogy ígértem leírom a leoni erű telefonkábel felújításának lépéseit egy Ericsson szövésű kábelen.
A képek barátomtól vannak, mert ő dokumentálta a lépéseket, ezúton is köszönet érte.
Az első lépés, hogy a műanyag kábelből kinyerjük a belső ereket. Általában kinyúlt CB667 v. 76 kézibeszélő kábeleket használunk, de ha kezembe kerül egyenes kábel, akkor az is jó. A lényeg, hogy leoni erű legyen.
Következőkben kihúzzuk a régi szakadt ereket a vászonköpenyből.
Majd az új szálakat ki szoktam feszíteni és hozzáfogok 10-20 szál hímzőcérnát. A képen az első próbálkozások annak, itt plusz töltésként a spirálkábelben a szál mellett lévő pár szálat használtuk, de így túl vékony lesz a végeredmény.
Majd belehúzzuk az új belső részt, a szálak végére rárakjuk a régi vászonborításából, elvarrjuk, ahogy a gyárban is csinálták, majd felsaruzzuk.
A külső ér esetleges hibáit is ,,foltozhatjuk" varrócérnával.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2017
(#) E197 válasza E197 hozzászólására (») Szept 13, 2017 /

Még több kép található az alábbi linkenBővebben: Link
(#) antiktelefon válasza em hozzászólására (») Szept 13, 2017 1 /

Szia, nekem többféle is van, a legjobb az eredetileg műanyag érszigetelésű textilkábel, mert az eredetieknek sajnos sokszor 40-50 ohm már az ellenállása. E197 a mi felújításainkról írt, én is írtam róla kicsit máshogy: kábelhamisítás
Ha sürgős, vagy nincs alapanyagod hozzá, akkor van nekem pár eredeti és készített is, kereshetsz privátban, ha érdekel. Milyen telefonhoz kéne? Vonali kábel és kézibeszélő zsinór is kellene, vagy elég a kb-re és a vonalat úgyis modern RJ11 dugós kábellel kötöd be? A végének a bevonata is számít, vagy az a lényeg,hogy kívülről korhű, textil legyen? Ha másmilyent szeretnél, van kézibeszélő zsinórból barnám és szürkém is. Csak egy kábel, mégis mennyi kérdés
Vagy ha van jó sok türelmed és megcsinálod a linkelt módon, akkor tudok adni eredeti sarut hozzá. de bármilyen telefonalkatrész kellene, keress nyugodtan, szinte biztos van.
(#) em válasza E197 hozzászólására (») Szept 14, 2017 /

Kedves E197 és antiktelefon! Nagyon szép amit csináltatok. Gratulálok a gondos és aprólékos munkához. Nekem a két linken ugyanazok a képek jönnek be. Privátban írok.
(#) E197 válasza em hozzászólására (») Szept 14, 2017 /

Igen, mert egymástól külön is láttuk az írásodat és feltettük ugyan azt a képtárat.
(#) tdi75 hozzászólása Szept 15, 2017 /

Sziasztok! Most láttam hogy van igény a textil szigetelésű vezetékekre. Bár jut eszembe én is vetem már retro célra. Van egy nagyon öreg Ericsson fejhallgatóm. Na annak a javításához vettem két banán dugóval.

http://www.antikizzo.hu/textil-kabel-szovet-kabel

Van itt sok minden.
(#) tdi75 hozzászólása Szept 15, 2017 /

De a cipőfűzős megoldás is nagyon ötletes.
(#) em válasza tdi75 hozzászólására (») Szept 15, 2017 /

Szia! Köszi a linket. Restauráláshoz eredeti vezetékből a legjobb kiindulni és erre az E197/regitelefon módszere nagyon jó. A linken jó vezetékeket lehet kapni, de azok 230V-hoz valók, telefonhoz, fejhallgatóhoz nem elég hajlékonyak. Vagy találtál ott valami ilyesmit?
(#) Janó bácsi válasza em hozzászólására (») Szept 15, 2017 /

Csak hogy az eredetinek mondott textiles kábel szállítással együtt legalább 1500 ft/ méter,a cipőfűző meg 150. Vezeték meg rendszerint van bontott, rengetegen, rengeteget dobálnak el. Igy a hálózati vezetéket tizede árért meg lehet oldani, és a végén nem nagyon lehet megkülönböztetni a kettőt egymástól.
(#) em válasza em hozzászólására (») Szept 15, 2017 /

Az USA-ban van utángyártás és eredeti is néhány ottani telefonhoz:
Oldphoneworks
(#) tdi75 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 15, 2017 / 1

Amit vettem az a kéteres sodort 0,75-ös. Viszonylag elég hajlékony.
Itt az Ericssonom.
Igaz nem ez az enyém de ugyan így néz ki, csak én felpolíroztam az alu házát.
Na ahhoz teljesen jó lett ez a kéteres sodort. Igaz a textil bevonat nem pamut hanem műszál, de ránézésre nem lehet megmondani hogy a vezeték mai. A végére kapott két banán dugót is.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2017
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 15, 2017 / 3

Folyt. Tegnap egész nap rá ment még a készülékre, tekercseket gyártottam, cseréltem, gomb alá filcet gyártottam, meg hátlapot is kellett készíteni. A dobozon is volt mit csinálni, a szélein elvált a ragasztás, mozgott az egész, azt is meg kellett javítani. Most készen van a rádió, nem csinálok már rajta semmit. Kb 80 munkaóra ment rá a felújításra, de szerintem megérte.
Következő: »»   454 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem