Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Korábban írtad, hogy csak a bemeneteknél releváns az analog-digital beállítás és ugyan, most pont a bemenet fura használata miatt kellett még is digitre állítanod, ennek ellenére, ha digitként használsz egy lábat érdemes iránytól függetlenül digitre állítani.
Mondjuk ha nem rutinból vezetnétek benne van az SPI reference manualban.
![]() 12. oldal. A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2017
Ez egyértelmű szöveg! Fontos kétszer map-elni az SCLK-pin-t kétszer! Mint bemenet és mint kimenet is!
Nem szeretném ismételni magam, számodra biztosan egyértelmű.
![]() ![]()
Végre ki tudtam próbálni a Chipcadben egy ICD4-et. Pár percet játszottam csak vele, az alapján tényleg gyorsan programoz (a PICkit3-hoz képest), de ami még szembetűnőbb hogy a debuggolás amennyire eme pár perc alatt ki tudtam próbálni, piszok gyors! PICkit3-al a léptetés és a Watch ablakban a változók betöltése durván 3-5 másodperc, az ICD4-el meg szinte azonnal megy! Majdnem olyan gyors mintha szimulátorban futna a program.
![]() Ja és ha az egymás után következő sorokban függvényhívások vannak, akkor azon a PICkit3-al nem tudom átléptetgetni, mert a második függvénybe (és az az utániakba) belelép. Ilyenkor debuggoláskor mindig tele kell tűzdelnem Nop();-okkal hogy normálisan léptethessem. Na az ICD4-nél nincs ilyen hiba, ezzel normálisan tudtam léptetni a PC-t. Szóval annyira megtetszett hogy hazahoztam. Ezek mindössze néhány perc ismerkedés tapasztalatai, majd még nyúzom... Ja és meglepően nehéz, fémből van az egész háza. Van benne két RGB LED amelyeknek a fényerejét az MPLABX-ben lehet állítani. ![]() Az User Guide-jában azt írják hogy egy "PIC32 C" típusú mikrovezérlő van benne. Nos az egy Atmel chip, egész pontosan ez az: ATSAME70Q21 Nem tudom hogy ezt az ICD3 is tudta-e, de a PGC és PGD lábakra be lehet kapcsolni felhúzó és lehúzó ellenállásokat, melyek értéke kOhm-ban megadható. Érdekes. Állítólag 1A kimenő áramot tud, a programozási sebessége pedig három fokozatban állítható. Jár hozzá 2db matrica, csodálatos. Idézet: „Jár hozzá 2db matrica, csodálatos.” Milyen matrica? Egyik Microchip, másik Atmel felirattal? ![]()
Csak egy kis eszme futtatás volt mikor írtad, hogy ki próbálod az icd 4-et.
De lehet tényleg csak "átmatricázás" lesz a PIC32C...
Kipróbálom majd 32 bites PIC-kel, csak még nincs 32 bites PIC-em. Viszont kértem egy barátomtól, csak még nem kaptam meg.
Miért a Pickit-hez hasonlítod az ICD-t? Az ICD-k mindig is gyorsabbak voltak, programozásra meg debugra is, mert erre lett kitalálva. A Pickit meg csak egy basic kategóriás programozó eszköz. Az ICD-3-al kellene összehasonlítani ahhoz képest miben javult.
Azért vicces, hogy az űj eszközbe már nem is a "saját" procijukat rakják.
![]() Ahogy elnézem jóval rövidebb az erratája mint a PIC32-eseknek, de azért van ebben is szarvashiba. Idézet: „Miért a Pickit-hez hasonlítod az ICD-t?” Azért, mert nincs ICD3-am. Egyszer volt nálam kölcsönben egy kb másfél hétig, az alapján azt mondom hogy az ICD3-nál is lényegesen gyorsabb.
Szerintem az új eszközüket már nem is ők csinálják, és atmeles fejlesztők = atmeles mag
![]()
Kicsit OFF, de nem találtam neki jobb helyet:
Felismeri esetleg valaki hogy ez milyen protokoll lehet? Annyit tudok róla mindössze, hogy "5000 BAUD-os" a jel:
A Microchip megszerezte magának az Atmelt, azért látsz a termékben Atmel feliratú kontrollert.
Hali!
talán ha elárulnád a hardwerkörnyezetet...
Szia! Arról sajnos semmit nem tudok elárulni. Annyit tudok csupán hogy egy csavart érpáron megy ez a jel. Semmi mást nem tudok a hardverről, még csak hozzá sem férek.
felvetődik bennem, akkor minek megfejteni?
Talán ez segít.Nem bizti,hogy ez az,de eléggé hasonlít hozzá
![]()
Trafóval leválasztott jeleknél van olyan probléma, hogy ellentétes irányba kell mindig mágnesezni ahhoz, hogy ne menjen tönkre a vasmag. Ha nem lenne ott az 5k baud, én azt mondanám, mezei ethernet
![]()
Igen én is erre gondoltam, mert mindig ugyan annyi a negatív és a pozitív impulzusok száma. Én arra tippelek hogy az impulzusok az 1-ek (mindegy hogy negatív vagy pozitív), amikor nincs impulzus az pedig a nullának felel meg. Ha így van akkor az azt jelenti, hogy egy ilyen jel amit lefotóztam, 32 bitnyi információt hordoz.
Idézet: Dehogy megy tonkre, csak telítésbe megy. „hogy ellentétes irányba kell mindig mágnesezni ahhoz, hogy ne menjen tönkre a vasmag”
Valójában nem tudhatjuk, hány bitet látunk. Csupán feltételezzük, hogy az első impulzus "kezdi" a bitcsomagot, és vélhetően a bitcsomagnak fix hosszúsága van. Ethernetnél 4b5b kódolást használnak.
Sziasztok!
Egy projecthez kéne nekem olyan, hogy 2 motort egyszerre szabályozni (robot), adva van a két motor encoderrel és hozzá H-bridge senzor. A kérdés az lenne, hogy szerintetek milyen PIC-el oldjam meg (lehetőleg valami nem túl drága verzió kéne)? A PIC egy másik eszköztől kapná a 2 motorra küldendő PWM-jel kitöltését, szóval valami I2C vagy hasonló kommunikációval az is kéne számolni. (Igazából, ha valaki tud olyan IC-t esetleg, hogy megadom neki az irányokat és a PWM kitöltéseket és ő elvégzi a szabályzást az is jó). Köszi előre is ![]() Idézet: Marmint 100 Mbit/s Ethernetnel. Mert 10 Mbit/s-nal Manchester-t. És a byte-ok kozott egyiknel sincs szunet. „Ethernetnél 4b5b kódolást használnak.”
Szia!
Pontosítani kellene a dolgot. Odáig értem, hogy I2C vagy valamilyen más kommunikációval kap 2 pwm értéket a vezérlő. A kérdés, hogy mit kell vezérelni. A "H-bridge szenzor" kifejezés alatt nem tudom mit értesz. Csak feltételezem, hogy H híddal a motort akarod meghajtani, és talán lesz áram szenzor is. Szóval jó lenne, ha pontosabban megadnád, mi lesz a motor körül. Ha még nem tudod, az sem baj, de akkor legalább a motor jellemzőit ad meg. Ha még az is megválasztható, akkor meg a rendelkezésre álló tápforrásokat, és a szükséges teljesítményt lenne jó tudni. Egyébként meg lehet célszerűbb volna egy-egy motor szabályzó PIC-et létrehozni, és a felettes vezérlő áramkör meg csak az elvárt nyomatékot/sebességet/pozíciót küldené le sorosan, és a szükséges visszavezetett jelet meg visszakapná. De te tudod, mi szükséges a robotba, mi a jó feladat elosztás.
Idézet: Mióta a Microchip az ATMEL-t felvásárolta, talán nem számít szentségtörésnek, ha ebben a topikban azt javaslom, hogy használj inkább Arduinot! Ezerféle kész és félkész projektet és építési útmutatót találsz hozzá. „A kérdés az lenne, hogy szerintetek milyen PIC-el oldjam meg (lehetőleg valami nem túl drága verzió kéne)?” A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2017
Egy motor vezérléséhez (L293 vagy L298) három kimenet kellene ( irány, engedélyezés, PMW), az encoder -hez további 2. Összesen a motorokhoz 10 láb kell, amiből 2 PMW kimenet. A kommunikációhoz 1..3 (uart 1, I2C 2, SPI 3) láb kellhet még. Ehhez jön még a táp, föld, MCLR és esetlegesen az oszcillátor. Összesen legalább 18 láb, két csatorna PWM.
18 láb: 16F1847, 18F1330, 20 láb: 16F1829, 18F14K22 28 láb: Annyi megfelelő típus van, hogy fel sem tudom sorolni: 16F886, 18F2620, 16F26K20
Köszi
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |