Fórum témák
» Több friss téma |
A forrasztás minőségét elnézve, én látogatóba se mennék oda, nemhogy javíttatni valamit...
Nem valami jól látható a típusszám, de ha nem tévedtem valami ilyesmi kell neked Bővebben: Link...
Más hiba van ott ettől még a tévének el kellene indulnia.
Sziasztok!
Ugyan azzal a kábellel, az ezp2010 helyett pickit2-vel ki tudtam olvasni ugyan azt az eepromot, így nem kontakthiba, hanem az eeprom programozó beállításai között van valahol a gondom. Viszont mivel a pickit2-vel megy a dolog, így nem számít, hogy ezp2010-zel nem megy.
Üdv mindenkinek.
Nem tudom hogy jó helyre teszem-e fel a kérdésemet (remélem igen). A következő a problémám: Van egy willem programozóm (talán 3.5 változat) és adott egy MX28F1000PC-15 eprom. Ezt a tipusú epromot tudom olvasni de törölni vagy írni nem de viszont van egy majdnem ugyan ilyen aminek a tipusa MX28F1000PPC-15C4 ezt viszont gond nélkül olvassa, írja, törli. (A MX28F1000PC-15 egy bios ic és még az alaplap sem tudja frissíteni) Ha valaki tud valami okosat mondani azt előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2017
Nem googleztam rá, így szerintem tedd be azt, amelyiket tudod jól kezelni. Nem tűnik borzasztónak az eltérés a kettő között. Amúgy meg lehet hibás is, amit az alaplap és a programozó sem visz.
Szia.
Sajnos én a googlen nem találtam semmi használhatót. Nem hinném hogy hibás az ic mert van egy MX28F1000PC-12 tiusú de ezzel sem tudok mit kezdeni. Azért köszönöm a segítséget.
Sziasztok!
Két kérdésem lenne: 1, Van egy ilyen EEPROM-om: NEC UPD2764 Kiolvasni asszem sikerült, legalább is kaptam adatokat, csak nem tudom mik azok, mert talált EEPROM-ról van szó. Próbáltam felülírni, és első körben nullázni szerettem volna. Ez talán sikerült is, mert most kiolvasáskor minden biten 0-át dob. Viszont nem tudom átírni rendes adatokkal, marad minden bit 0. A fura, hogy 5V volt a Vpp lábon amikor töröltem, gondoltam az elég lesz akkor az íráshoz is, annak ellenére, hogy a doksija 21 V-ot ír. Próbáljam 21-el? Egyáltalán mennyire elterjedt az, hogy ilyen nagy feszültséggel kell írni ezeket? --- 2, Vettem 5db Atmel 28C16 eepromot. Igazából csak három kell, de 5 volt egy csomagban. Még szerencse, mert 3-4 írás után kettő már nem is volt írható rendesen. Egyiknek a fele teljesen írhatatlan, másikban 2-3 bit. Ez normális szerintetek, hogy ilyen keveset bírnak? Vagy valami vacakot fogtam ki? Esetleg léteznek trükkök a "javításra" ? Még legalább egyszer jó lenne őket felülírni a végleges kóddal A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2017
Üdv!
Az első az egy EPROM, ha nincs rajta ablak akkor OTP, tehát egyszer írható. Ha van akkor UV lámpával törölhető (Nem a "feketefény UV", inkább az UV-C), vagy nyáron kirakod a napra. A másodiknál szerintem te rontasz el valamit, ezek elég sokszor újra írhatók. Bár az adatlap nem tér ki rá.
NEC uPD2764: Ha a tokján van quartz ablak, eeprom törlővel kell programozás előtt törölni. 320 .. 400 nm -es UV fény kell hozzá. Ha nincs ablak, törölhetetlen.
Atmel 28C16: Talán a chip törlése nem sikerül. Idézet: „CHIP CLEAR : The contents of the entire memory of the AT28C16 may be set to the high state by the CHIP CLEAR operation. By setting CE low and OE to 12 volts, the chip is cleared when a 10 msec low pulse is applied to WE.”
Szia!
1. Ez egy EPROM, amit UV fénnyel tudsz törölni ! Az EPROM-ok törölt állapotban 0xFF állapotúak, azaz minden bit 1-es! Ha írod, akkor billented 0-ba, de a visszabillentés már csak törléssel ( UV fénnyel lehetséges!) lehetséges ! 2. Ez egy EEPROM, ezt már elektronikusan lehet törölni is ! Az élettartama 10^4 - 10^5 ciklus, ettől bőven messze vagy ! Vagy "gagyit" vettél Kínából vagy rosszul csinálsz ( az égetőd ?! ) valamit !
Törölted az UV EPROM-ot? Hogyan? Ha törölted, akkor minden bitje 1 lesz.
NEC UPD2764 ablakos igen.
De akkor ezzel be is rekesztem a próbálkozást, mert UV lámpám nincs, és ebben az évszakban sem nagyon jön be UV fény Az AT28C16 valóban Kínából rendelt. Ha jól emlékszem, az egyiken már első íráskor sem volt írható minden bit. Én is azt gondoltam, hogy az égetőmmel nem stimmel valami, de aztán a másik négyet szépen megírta. Viszont pár napja egy másiknak kompletten a fele krepált be. Most rendeltem egy tízes csomagot és még az nem jön meg, nem is bolygatom a másik hármat, amit jól sikerült megírni, hogy addig is működjön a gép, amiben benne vannak
Azt megtudná valaki mondani, hogy ha egy eeprom ki van kapcsolva (CE pin high) akkor a kimeneti lábakat érheti-e feszültség? Nem tesz kárt az IC-ben?
Vagy védjem le őket, pl. diódával?
Mit ír az adatlap a konrét típusról, egyáltalán melyikről beszélünk?
Nem lenne jó , ha érné mivel a tápot ugyan úgy megkapja , sőt egy nem kívánt nagyobb impulzus is tönkre teheti bármelyik port lábat. Aztán onnantól kezdve használhatatlan lesz .
Digitális áramköri ismereteim szerint a CE kivezetés ChipEnable
(magyarul annyit tesz, hogy IC engedélyezés/tiltás) épp azt hivatott végrehajtani, hogyha több memória/Eprom/EEprom (hívjuk bárhogy, de akármilyen digitális további tok lehet az) párhuzamosan van kötve az adat és címvonalakra, akkor a CE lábbal tudod engedélyezni vagy tiltani az adott tokot. Ha a tok megkapja a működéséhez szükséges tápfeszültséget, akkor nyugodtan megjelenhet akár az adat akár a cím lábán a paraméterekben meghatározott feszültség, nem fog tudomást venni róla, és károsodni sem károsodhat... Ha viszont nincs tápfeszültség az adott tokon, és úgy kap feszültséget a kimeneti/bemeneti láb akkor lehet gebasz.
OE (Output enable) láb van? Az mit kap?
Van OE láb is igen.
Jelenleg álladó kimenetre van állítva. mert nem lesz írva az áramkörben amiben van. Viszont lesz másik eeprom, ami szintén használja ugyanazt az adatbuszt, ezért kérdeztem, hogy tiltott chip esetében kaphat-e feszt. Persze határértéken (5V) belül.
Ha az OE engedélyezi a kimeneteket, akkor a kimenetre adott külső feszültség gondot jelenthet. Egy buszvonalra csak egy kimenet adhat feszültséget. Kivétel lehet, amikor Vagy kapcsolatra fel van készítve az IC, például a nyitott kollektoros kimenet (és társai).
Akkor jársz jól, ha most korrektül kezelsz mindent. Egy picivel több munka, de időt, alkatrészrendelést lehet vele spórolni. Szerintem egy programozónak bolondbiztosnak kell lenni, menetközben előjöhet kontakthiba, vagy alkatrészcsere. A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2017
Egy EPRom esetén a CE láb magas szintje is tiltja a kimeneti meghajtókat, így az adat lábakra külső feszültség is rákapcsolható (pl. egy másik EProm, RAM,.. ami engedélyezett, CPU, stb). Az OE kivezetés magas szintje is tiltja a kimeneti meghajtókat. Akkor miért van kétféle?
A CE magas szintje alacsony fogyasztású állapotba viszi a memóriát, az alacsony szintre kapcsolása után hosszabb időre van szükség, hogy a kívánt adat megjelenjen a kimeneteken. Az OE (mivel nem viszi alacsony fogyasztású állapotba a memóriát) gyorsabb adat hozzáférést biztosít. ps.: CE funkciójú lábakból több is lehet egy memórián és előfordul olyan típus is, amelyiken magas szinttel engedélyezhető bemenet is van. A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2017
Sziasztok!
Mivel lehet egy DS1235 nvram tartalmát írni/olvasni, vagyis milyen programozót ajánlotok hozzá? Nincsenek nagy igényeim valamilyen utánépíthető bevált programozó jól jönne, viszont csak soros port jöhetne szóba, mert nincs már nyomtatóport a gépen. (USB-s változat gondolom bonyolultabb és több alkatrészt igényel).
Sziasztok!
Egy MTV312MV64 típusú eeprom tartalmát szeretném törölni. Az említett eeprom egy LCD monitorban van, és a tünetek(A fehéregyensúly teljesen rossz és állíthatatlan, reset hatására egy pillanatra jó a kép, aztán visszaáll a rosszra) szerint nagy valószínűséggel a benne lévő tartalom módosult valahogy. Elvileg az új (üres) ic-t magától felprogramozza a monitor, abban reménykedek, hogy ez majd segít. A problémám az, hogy nem tudom hogyan lehetne törölni az eeprom tartalmát. ICproggal próbáltam volna soros porton, de nem találtam meg ezt az ic-t a listában. PICKIT2-őm is van, de az MPLAB felsorolásában sincs benne ez a fránya eeprom. Ha esetleg valaki tudja, hogy hogyan tudnám kitörölni belőle a tartalmat, akkor legyen szíves ossza meg velem. Előre is köszönöm.
Az adatlap alapján ez egy video kontroller.
Igen, de elvileg ez is programozható, ugyanúgy, mint egy PIC vagy egy eeprom.
Ebben az IC-ben nincs EEPROM, csak 64 kByte flash. Az ilyen beallitasokat (kontraszt, fenyero, stb.) nem szokas FLASH-ben tarolni. Konnyen lehet, hogy van a panelon egy EEPROM is. Valoszinuleg egy 5 vagy 8 labu IC.
Igen, nekem is kezdett gyanús lenni, hogy ez nem eeprom lesz. De közben megtaláltam a panelon a valódi eepromot ami egy 24c16b. Próbáltam jdm programozóval törölni, de ez sem segített. Lehet nem is sikerült törölni... Na mindegy, csak kíváncsiságból kipróbáltam a monitort eeprom nélkül és megjavult a kép. Valószínű így nem fogja megjegyezni a beállításokat, de nekem jó így is.
Idézet: Az adatlapjabol volt gyanus, vagy abbol, hogy mas is mondta, hogy ez nem EEPROM? Viszont, ha igy jo, akkor esetleg egy uj EEPROM-mal is jo lesz, es meg is jegyzi a beallitasokat. „Igen, nekem is kezdett gyanús lenni, hogy ez nem eeprom lesz.” |
Bejelentkezés
Hirdetés |