Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Szerintetek az mitől lehet, hogy a léptető az egyik irányba szépen lépked, a másik irányba meg szaggatottan?
Nem lehet hogy a vezérlőn felcserélted a step-dir bekötését ?
Az nem mert a PIC vezérlése úgy van megírva, hogy a DIR jelet csak egyszer adja utána 50 jel megy a STEP-re. Az 50 lépés meg is van, de az egyik irányban kb folyamatos forgásnak látszik, a másik irányban meg szaggatott.
Mi az hogy utánna?
A DIR jelnek állandoan ott kell lennie amig a STEP megy. Lehet p, hogy ezzel lesz a gond amikor visszirányba megy és nem stimmel a két jel idözitése. ( logikai analizátor kellene)
Nem jól fogalmaztam. Szóval a vezérlő rutin úgy néz ki, hogy először DIR jel (marad a rutin végig ebben az állapotban), aztán 50 STEP jel, aztán fordítja az irányt és megint 50 STEP.
Én arra gondolok, hogy a motor tekercsek nincsenek helyes sorrendben. Az okozhat ilyet?
Ha egyik irányba megy akkor a másikba is mennie kell.
Nem mondtam, hogy nem megy! Csak másképp megy! Olyan mintha az egyik irányban a lépések között több idő telne el, így a forgás nem folyamatos, hanem szaggatott.
A Step bemenetre folyamatosan adj négyszögjelet, a Dir bemenetet pedig te kapcsolgasd kézzel, tesztelve ezzel a meghajtót.
Ha egyirányba szépen megy akkor cseréld meg a tekercsek kivezetését hogy forditott irányba forigjon. Ha igy is jol megy akkor a motor kizárva.
A többit meg már megirtuk.
Sziasztok!
Nem annyira vezérléssel, inkább csak egy technikai kérdést szeretnék feltenni: Mennyi a motorok optimális hőfoka működés közben? Eléggé felforrósodnak egy idő után... üdv.
Udv Mindenkinek!
Szeretnek epiteni egy cnct,mar a leptetomotorok es a vezerles megvan.Mikor bekapcsolom a vezerlot akkor a motorok elkezdenek bugni kicsit sipolni es ez a hang valtozik ahoz kepest,hogy hol all meg a motor,ez igy normalis vagy valami beallitas lehet a gond vagy bekotes?
Köszönöm, még azt szeretném kérdezni,hogy mikor lassan forog a motor akkor miért rángat? Ezt be lehet állítani a mach3-ban,hogy lassú mozgásnál is simán menjen a motor?
Elég rég foglalkoztam már Mach3-mal, de sok állítási lehetőség van a motor tuning résznél. Próbálkozni kell.
Valaki dolgozott már L6470-el? Lassítási üzemmódban lépést téveszt...
Hali!
Kaptam pár méretes vadi új léptetőmocit kb 4 öklömnyi méret. 22V, 0.8A, 200lépéses, 6 vezetékes, sajna unipoláris. Ilyen: http://www.ebay.co.uk/itm/SUPERIOR-ELECTRIC-SLO-SYN-M111-FD-304-SYN...320300 Uni vezérlőm nincs, arról nem tudom kipróbálni TB6600 bipol. vezérlővel, 1-1 tekercsre kötve, 38V tápról szépen muzsikál, 555-el hajtva, de nagyon lassúnak érzem, létezik-e, hogy kb 1-1.5 ford/sec -> 60-100ford/perc-et tud csak? Felette ronda hangja lesz és leáll. Ha fél lépéses mikrostepbe teszem akkor picivel többet tud. Doksit nem találtam a neten, a sajtpapiron amit hozzá adtak csak a bekötés van, paraméterek nem. Jobb-e a helyzet ha csinálok egy unipolar drivert, ha igen akkor milyet? Ebayon nem látok csak bipoláris panelokat, szemezek az SLA7078 chippel... Köszi
Köszi!
Amit linkeltél, egy bipoláris vezérlő doksija, ír még pár motorról, de úgy látom azok kisebb ellenállású, nagyobb áramú motorok. M111-ről semmit nem látok benne. Bár rajzolja a 6vez. uni motort hogy kellene a bipol. vezérlőre kötni, ez lehet jól működik nagyáramú,kisfeszű motoroknál, de én ha a két 22V-os tekercset sorba kötöm, még rosszabb a helyzet 38V-ról hajtva.
Márpedig más választásod nem igen lesz, csak a két tekercset sorba kötni a közepüket meg kihagyni. Az elején ott van minden változat a 4-8 kivezetéses motor bekötésére. Ha jol látom az ö vezérlöjük 72 VDC-ig müködik. Neked is az lesz a bajod, hogy kevés lesz a 38V, esetleg bontsd meg a közös kivezetést és a 8 kivezetéses motor szerint kösd be ( párhuzamos tekercsek).
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2017
Közben kiderült, hogy 2-12A kell tekercsenként. Ez egy nagyteljesitményü motor azért nem megy neked.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2017
Sajnos a 8vez. átalakítás reménytelen, a fekete műanyagot levéve, látszik hogy nem maga a tekercs drót van kivezetve, hanem 1 db hajlékony kábel jön ki a közös pontokon is. Bekukucskálva nem látszik a bekötőkábel hogy csatlakozik a tekercshez, a motort meg nem bontanám meg szivesen. Rendeltem SLA unipol. vezérlőt, megpróbálom rendes 6vez. módban hátha jobb.
Szerinted mekkora fordulaszámot kéne tudni egy ekkora motornak? Köszi
Az egyik doksiban 3000 a másikban 6000rpm-t irnak, de konkrétan a te motorod (F304) nem szerepel sehol sem ( azonkivül, hogy az egész M111-s sorozat már kifutott, igy csak cserealkatrésznek használhato)..mást sajnos nem tudok. Csak azért keresgéltem, mert a régi munkahelyemen volt némi ügyem a gyár motorjaival, de konkrétan az M111-sel nem.
Ezt hol találtad? a motorra 22V 0,8A van felírva... Az ohmikus ellenállása 28ohm mérve, stimmel 22/0,8=27,5ohm.
Ha jól tudom sokkal nagyobb feszről jó járatni a motort, de ezt áramgenerátorosan annyival ami rá van írva.
Nincs itt hasonló motor, a képen mind kicsi ohmikus ellenállású, nagy áramú motor
Köszi
Pedig ez a gyár katalogusa, igy most már az a kérdés, hogy valoban milyen a te motorod. Nem hiszem, hogy egy ekkora motrot 0,8 A árammal lehet mozgatni.
Végignéztem a gyár összes termékét, egyik sem rendelkezik ilyen nagy tekerccsel. ( a katalogus vagy 10 éves). Bocs 2 kisebb motor van 22,5 ohm és 91 ohm tekerccsel. A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2017
Kipróbáltam a két tekercset sorbakötve (TB vezérlővel), sajnos 38V-ról így rosszabb a helyzet mint 1 tekerccsel. Kiváncsi leszek az SLA unipol. vezérlővel, bár az is csak 40V-ot tud.
Köszi
Sziasztok!
Adott ez a léptetőmotor és ez a meghajtó. 32V van írva betápnak a csatlakozó mellett a meghajtó panelján. Honnan tudhatom hogy mennyi kell a motornak, ugyanis annak leírásában erre utaló adat nincs megadva? |
Bejelentkezés
Hirdetés |