Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Kösz a tanácsot, szoktam törni én is a plexit de csak a vékonyabbat. Ez 5 mm vastag volt, úgy hogy nem mertem megkockáztatni. Persze a fűrész is viszi gyorsan, nem sokat kellett vele dolgozni. Üdv.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2017
Én a 8-10 mm-s plexit is törni szoktam ( ha van elég eröm ). Csak néha használok körfürészt, ha nagyon széles a tábla. A körfürész egy olcso csempevágobol lett átalakitva. Annak alul egy tálcája van viznek, hogy hütse a gyémánt korongot. A vágokorongot lecseréltem egy fogas fürészlapra ( plexihez jobb a kevesebb fogu). A tálcába öntött viz meggátolja, hogy a plexi megolvadjon és igy nagyon szép vágási felület érhetö el.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2017
Javasolnám, hogy Janó bácsi legújabb munkájából készüljön cikk ide az oldalra. A fotók megvannak, a szöveg nagy része is, csak szerkeszteni kellene. Így még jobban áttekinthető lenne biztosan sokan olvasnák örömmel.
Többször is átolvastam, de sajnos nem értem mit szeretnél?
Valószínűleg azt , hogy lépésről lépésre ... képpel, illusztrált mintákat, egyéb "trükköket" mutassál be egy CIKK keretében nem csak itt feltett kérdésekre adott szituációban válaszolva, amolyan gyűjteménye lenne a felújító tevékenységet végzők számára. GyÍK - Gyakran Ismételt Kérdések szerű válaszok a cikkedben összefoglalva .
Aztán majd kifejti mire gondolt volna.
Igen erre gondoltam. A főoldalon van a "cikkek" menü, ott gyülekeznek. Egy témába vágó cikk így nézett ki: https://www.hobbielektronika.hu/cikkek/_csoves_radiok.html
Ebbe bele lehet fűzni a trükköket (hogy kell kondenzátort restaurálni, honnan vettél hozzá cimkét stb.) Ezeket eddig is írtad Janó bácsi, pl mivel festetted le és hogyan.
Szerinten a szeresztés rád vár,aztán kérj Janó Bácsitól hozzájárulást.
Tutti meg engedi,mert szerintem Ö a restaurálásban leli örömét. Minden visszaolvasható itt,de ha összefoglalod,mindannyian örülünk. Üdv! A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2017
Sajnos, ha meg kell írni rám marad minden, a szerkesztés is, mert sokkal részletesebb, több fényképpel illusztrált írást lehetne ott bemutatni. De sok időbe kerül és most egy kicsit el vagyok havazva, talán majd később. Meg azt sem tudom, hogy azt az oldalt hogyan kell használni, ugyanis nem ajánl föl az íráshoz lehetőséget. De azért megpróbálnám. ha valaki elmagyarázza a módját. Üdv.
Üdvözlök mindenkit.Egy Pajti rádióhoz kérnék segítséget,a 20w os ellenállást kelene ujra tekerni.A kérdés hol tudok beszerezni megfelelő ell. huzalt amiből megtudom csinálni 1315ohm ot.köszönöm
Tudnál feltenni képet az ellenállásról? A huzal átmérőjét és Ohm/méter értékét meg tudod mérni? Vannak huzaljaim, hátha van közöttük.
Egyetértek, igazad van, az a jó ha Te készíted. Az írást úgy tudod elkezdeni, hogy a jobb oldali menüben a Tartalom szerkesztését választod és utána az Új cikket. Én sem írtam még, de nem lehet egy nagy ördöngösség.
Szia Sajnos képet nem tudok feltenni. Az ellenállásnak csak a porcelán henger van meg ,így került hozzám a rádió.A henger átmérő 22mm,hossza 7cm erre kellene rátekerni1315ohm ot
Van a hengeren valami rovátkolás? Abból lehet saccolni, milyen átmérőjű volt a huzal. Ha nincs akkor hosszabb számolgatást igényel, hogy milyen átmérőből, milyen hossz tekerhető fel rá, aminek az ellenállása, teljesítménye megfelelő.
Ez nem kevés munka és idő.
A cikk megírása közel annyi idő mintha még egyszer elvégeznéd azt a műveletet amit bemutatnál vagy sokkal több. (pl.: lehet olyan ami évtizedes gyakorlatból adódóan kb.: párszor 1-10 másodperc elvégezni , DE leírni hogy ekkor itt mire kell ügyelni , hogy kell tartani ...stb. pontosan, lényegre törően megfogalmazni ennek többszöröse lesz,) Ha Janóbácsi nem jártas a gépírásban akkor lehet keresni kellene egy embert aki segíteni tud ebben. Felvenni a "mesét" (lehet nem tudnak egyszerre jelen lenni egy időben , egy helyen) és ő legépelné, ezután "már csak" az illusztrációt/képeket kell keresgélni vagy újakat gyártani az adott témakör szövegéhez. Majd itt a megkezdett cikk felületen elhelyezni. (Amíg nem véglegesíti addig csak a Cikk tulajdonosa, és az adminok láthatják.) A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2017
Nem tudom mire ez a sok filozófia,itt van a rajz,az ellenálás 1,3 K OHM,20W,meg lehet próbálni egy új ellenálást is,de ha ragaszkodunk az erededetihez ,újra lehet tekercselni,vigyázva,hogy a menetek ne érjenek össze
A leágazásra nincs szükség
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2017
Szia köszönöm a válaszodat.Azt én is tudom hogy milyen ellenállás kell bele,tettem is bele egy 1,5 kohm at amivel működik is a rádió csak nem volt csak 10w-os.Csak azt szerettem volna megtudni,hogy az eredeti porcelánon milyen huzal van.és hol tudom beszerezni,hogy eredeti állapotba hozzam.
Köszi a képet. Ez így van meg nekem is csak huzal nélkül.
Rákérdeztem a rádiós egyesületben, ha megtudok valamit írok.
A régi fullcsöves tévéroncsokban még lehet ilyeneket még látni,ami nagyon hasonlit ehez,én amit látok ott az kb 0,2 -es szigetelt ellenáláshuzal,akkor egymás mellé lehet tekercselni,a leágazás nem kell,mert nálunk 220 V van. Persze le kell mérni méterenként hány ohm a huzal és igy kiszámitani hány méter kell tekercseléshez.
Szia!
Itt egy nagyobb kép egy eredetiről. Ha akarod, meg is számolhatod a meneteket, abból már megvan a teljes hossz.
A rádiós könyveket levettem, most telefonos könyveket kezdek feltenni. https://drive.google.com/open?id=0By9A6Cw7FRz_ejBaUzc3N3d2MlE
Mentsétek le, használjátok egészséggel. Még van ami szkennelésre vár.
Szia. Köszönöm a képet ahogy néztem kb 9 méter van rátekerve.Még a huzal átmérőt kell kiderítenem.
Egy nagy probléma az,hogy hol lehet majd beszerezni a szigetelt ellenálás huzalt,amelyik hőálló is legyen, mert ez az ellenálás úgy kimelegedik,hogy kávét is lehetne főzni rajta
Ismerős belső, csak nem Pajti?!
Úgy kell tekerni minta a képen, hogy a menetek ne érjenek egymáshoz.
Nem kell szigetelt huzal, fogsz vékony damilt és párhuzamosan az ellenálláshuzallal feltekered szorosan, majd a huzal rögzítése után a damilt leveszed, így meglesz a szigetelési hézag.
Nem tudom, hogy pl. vízüveggel lehetne-e rögzíteni a huzalt, mert ragad is, meg hőálló is. Ezt kipróbálhatod. |
Bejelentkezés
Hirdetés |