Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!!
A rajz simpi (210301).hozzászólásában a 6jpg nél található!azt akarom én is megépiteni de ha még visszaolvasol valahol én is feltettem ezt a rajzot ide ebbe a topicba!! kicsit nagyméretü ez a tölcsér de sztem jó
Minek neked egy akkora láda? Az csak abban az időben kellett, mintegy "feljavítani" azt a 8"-os drivert. (tetszik a marketing duma is a kép alatt: "...szabadtérre..." vicc.)
Mint pl. shalafi is írta, azóta sokat fejlődött a technika. Ha csak felében építed meg, (1 hangszóróval) akkor is tetemes famunka, anyag és pénzkidobás. Ettől sokkal jobb ládák is vannak manapság. ...és nem 20 centisekhez, aminek igen karcsú a hasznos felülete.
37Hz az alja. Viszont elég érzékeny. Valamit valamiért. A rajzot majd meglesem. CSak az idő...
milyen 8" as drivert?a ládába 35-38-as hangszóró kell!
lehet h régi a terv de már akkor az akkori hangszórókkal is megállta a helyét pláne most ha belekerül egy modernebb hangszóró! Én még nem láttam olyan tervet ami ilyen mélyre lement volna és egyszerü lett volna a megépítése! modern tervet meg pláne nem,de ha tudnál nekem mutatni párat azt megköszönném! Üdv!!!
Hi!
Szerintem is felesleges ilyen nagy méretű hangfalat építeni szobába! Hacsak nincs 150-200 négyzetméteres szobád. Ezek a hangfalak nagyon jól szólnak szabadtéren és nagy termekben viszont egy átlagos szobában borzasztó. Puffog, csak rezeg minden, nincs igazán mély hang. Egyszerűen nem jó. Van rá ötletem hogy ez miért van így de nem akarok belemenni felesleges okoskodásba mert nem tanultam ilyen dolgokról soha, majd jön egy nálam a témában jártasabb ember és leirja ennek fizikai magyarázatát. Javaslom hogy nézz körül a www.speakerplans.com-on! Nagyon jó kis oldal, kipróbált tervekkel és egy csomó képpel tapasztalattal az otthon épített tölcsérek terén. Az itt fellelhető tölcsér tervek közül már megépítettem a "21" Super Scooper" elnevezésűt és most a "1850 Horn" van tervbe véve egy Eminence Omega Pro 18-al. Amikor a "Fane" nevű tervet építettük nálunk is felmerült egy kis hiba de már nem emlékszem mi volt az pontosan, az egyik lap mérete nem stimmelt ha jól emlékszem. üdv Frank
Kisebb méretű teremben (szoba :eek2: ) egyszerűen "nem fér el az alacsonfrekis hanghullám". Nem tudja "kiszólni" magát.
az a baj h nem találtam kifejezetten mélytölcsér rajzot,egyedül csak azt a régi rajzot!Az tetszett meg ebben a rajzban hogy nagyon jó a hatásfoka jó a mélyátvitele és erőtsugárzó kinézete van
A tülcsér hangfalkombináció része lenne tehát egy külön SUB-szürövel ellátott végfok hajtaná és külön sztereo végfok hajtaná a front sugárzókat! Tehát ezért csak mélytölcsért szeretnék építeni! ha az eredeti méretében nagyon mélyre megy akkor esetleg méretarányos kicsinyítéssel elvileg nem lessz olyan mély és a szobában is jobban elfér majd!
nah ez is butaság... ezt csak védekezésképp találták ki egyes "mérnökök".
Akkor nincs is olyan, hogy "terem-akusztika" . Azt is csak kitalálták...
Lehet, hogy kicsit régimódi vagyok de egy bevált tervet nem nagyon változtatgatnék úgy, hogy kb fingom sincs róla hogy működnek a dolgok.
Valószínűleg nem hiába akkora az a doboz amekkora, ha kicsiben ugyan ilyen jól meg lehetne csinálni senki nem szórakozna ekkora méretekkel! Én kicsi szobába valami precízen méretezett reflex dobozt építenék egy jó érzékenységű nem feltétlenül 15" os hangszóróval. Olyan tölcsért még nem nagyon láttam ami kifejezettem szobai használatra lett tervezve, kivéve szélessávút. üdv Frank
Szélessávú tölcsért én is találtam de arra nincs szükségem,ezt a mélytölcsért hangosításra buliba is tudom használni,igaz nem könnyü dolog a szálítása dehát ez van!ű
Amugy a felépítése sem olyan bonyolult és ha MDF böl csinálom még az ára is elfogadható!! Biztos jobb mélyet fog adni mint egy SUB,és jobb kell hogy legyen a hatásfoka is! Ja és ha el akarom adni sztem hamarabb megvennék mint egy subot! De még azért is szeretném megépíteni mert kiváncsi vagyok rá h mire képes,hogy szól Házimozinál pl bekötöm a subláda helyére és kiváncsian várom a hatást
Nem fog jobban szólni! Legalábbis szobában nem.
Ez szinte biztos. Ha buliban is akarod használni akkor ok. Frank
Minden építő kolegának szólok, hogy mielőtt valami ládát épít, ha tudja, hallgassa meg valakinél, mert esetleg csalódni fog benne.
Ezek a tölcséres ládák mind máshogy szól, mint egy szoba szubláda. A laza amerikai búgos rap számokat mondhatni le sem szolja. Kopogni fog és nem fog tetszeni az tuti!! "Házimozinál pl. bekötöm a subláda helyére és kíváncsian várom a hatást" Várhatod, hogy rosszabb lesz Skyline! Alapba kis téren semmi, amit produkál. Multkor bepakoltuk egy 3*4méteres helységbe a ládáim, ami eladó és semmi nem volt mondhatni, majd visszaraktuk, a garázsba ott meg veri a mellkasom méterekre és nincs a fal mellett a láda. Építettem előtte egy W-bint MNC 4everrel, irtó rosszan szolt. Szétvertem a ládát. Lett neki egy zárt doboza és egyből volt szebb hangja. Nagyon más a nyomókamrás dobozok hangja, meg kell szeretni, de soha nem olyan, mint a kocsiba a búgós basszus!
értem h mit akarsz kihozni belőle de miért nem teljesít ugy a tölcsér mint a subláda?elvileg jobb a hatásfoka is nem?
vagy azért nem jó mert nagyon nagy lessz a tölcsér által kibocsátott hang hullámhossza? max 300 Hz körül engednék rá frekit azt sztem simán le kéne sugároznia egy mélytölcsérnek is? elvileg a tölcsér leválasztja és akusztikusan erösiti a mélyhangokat nem? Kisseb helyiségben kisseb hangerön sem lenne hatásos a tölcsér? Azért megpróbálom megépíteni és ha nem jön be a hangja a nagy méretö lapokból még mindig építhetek egy kisseb subládát! Hogy lehetne egy olyan kompromisszumot kivitelezni h szobában is jól szoljon és buloban is megállja a helyét?
Ha szobaban is akarod hasznalni es buliban is akkor gondolom nem vmi nagy bulira gondoltal (koncert, szabadteri buli stb.) mert olyan hangsugarzo nincs ami ide is es oda is jol megfelelne. Szvsz egy 3 utas reflex lada sztem tokeletesen megfelelne persze jo hangszorokkal. Azok a tolcseresek amiket neztel inkabb nagyobb hangositasi feladatokra jok, koncertek, szabadter, stb. Abszolut nem szobaba valok!
esetleg egy sztereo 3 utas reflex kisegitve egy vagy két subládával?
Nem koncetr hangosításra gondoltam csak kisseb nagyobb bulikra a házibulimál azért nagyobbra mondjuk ahol olyan 150 ember elfér akkora terem! nem lehet valami olyan megoldást kitalálni h kisseb és nagyobb térben is jól használható legyen a tölcsér? szobába miért nem jó a tölcsér?mi azoka h csak nagy térben szól jól? Túl mélyre van hangolva? Vagy a hullámhosszal van probléma? Valaki mondta itt a topicban h le tudja szimulálni a müködését!! Meg kéne próbálni leszimulálni!! Idézet: „...3 utas reflex kisegitve egy vagy két subládával?” Sztem felesleges szub lada ha a reflex eleg melyre megy. Szvsz egy buliba bosegesen elegendo 40-50Hz-es f3-as pont mint ahogy otthonra sem kell ettol sokkal lejjebb menni. Ha a terhelhetoseg is fontos szempont akkor meg plane. A tolcser pedig azert hulyeseg otthonra mert ez a tipikus esete az agyuval verebre szindromanak. Te talan egy tankkal mesz le 1L tejert a sarki kozertbe? Idézet: „esetleg egy sztereo 3 utas reflex kisegitve egy vagy két subládával?” Megküldve min 2000 Wattal úgye?
természetesen van, de olyan nincs, hogy "nem fér bele a szobába" Sőt, minél kisebb egy heyliség, annál inkább kiemel mélytartományban.
ááá nem 2000W al akarom megküldeni csak 2X700W sztereo 2-ohm
És a két 8 ohmos subládát párhutamosan kapcsolva 4-ohmon rákapcsolnám egy hidalt végfokra,igy 4 ohmon 1400W hajtaná a subokat! szerintem ez tökéletesen elég kell hogy legyen egy nagyobb klubhelységbe!! De a tölcséren még gondolkodom hogyan lehetne megoldani h kisseb és nagyobb helységben egyaránt használható legyen!??
Ez teljes mértékben a tölcsér méretezésétől függ. Lehet kis méretű tölcsért építeni úgy, hogy nagy hatásfokú legyen, magas f3 ponttal, 60-70Hz környéke, és lehet nagy méretben az igazán mély frekikre kihegyezni, nem mindegy hogy melyiket hallgatod, és az sem mindegy, milyen hangszóró kerül bele. Az MNC forevernek pl. olyan gyenge a mágnese, hogy csak zárt dobozban működik elfogadhatóan, még b-reflexbe sem alkalmas.
Ui: a legtöbb kommersz autós szubnál úgy tervezik a hangszórót-dobozt, hogy mélyben 45Hz körül jól kiemeljen 5-8dB-t, ettől "búg" és ettől lesz pontatlan, rossz impulzusválszú.
Attól függ mennyire felfegyverzett az eladó.
Egyébként egyetértünk, hangosításnál is nagyon ritkán van szükség a tölcsér nyújtotta előnyökre, amik miatt kénytelenek lennénk elviselni a hátrányait, pl. kezelhetetlen méretek. Idézet: „ ááá nem 2000W al akarom megküldeni csak 2X700W sztereo 2-ohm” Sajna az KEVÉS lesz
Természetesen nem, nálunk E-on van De ott se
Különben Skyline nem tudom, mit akar szerintem még őse, csak lehet, hogy vagány csávó akar lenni, holott röhej, amit művel... kérdez, kérdez, kérdez, tanácsokat meg úgy ahogy van lesz....rja, nincs mit fényezni ezen :yes: Üdv
Latom a wattok buvoleteben el Skyline Nem fogod elhinni de en annak idejen 2x60W-os erositovel csinaltam bulit egy nagyobb osztalyteremben! Es sokan mondtak hogy vegyek vissza a hangerobol. Na ez nem jelent semmit csupan csak annyit, hogy ha jo hatasfoku a hangsugarzod, akkor nem kell 2x700W, de meg csak a fele sem! Na persze a megkivant erosito teljesitmeny sokmindentol fugg a hangsugarzok hatasfokan kivul, pl. terem nagysaga, emberek turokepessege, stb. Szvsz el tudom kepzelni hogy vmi nagyon gagyi hangszorot egy meg gagyibb konstrukcioba tesz vki es akkor tenyleg kellhet a 2x700W, de akkor meg lehet hogy elektromosan nem birja a hangszoro a terhelest ...
Szublada pedig sztem felesleges ... de te tudod, ha dongetni akarsz akkor tedd azt ... mondjuk EZEKKEL a hangszorokkal
lamalas, elektromosan egy névleges 55W-os lengőcsévéjű hangszóróra nézve veszélyesebb egy 60W-os erőlködőt torztításba vezérelni, mint egy 200W-osat feltekerni 100-ra.
Jó ez a link, szépen mozog, meg minden, de szerintem igencsak fűthető hangszóró kategória. Ezzel nem lehetne hangoskodni.
Erre csak a példák muatatnak nálam, hogy nem mindegy a helység.Sedan kocsim van, egy cső van a rendszámtábla mögött rögtön és szépen teljesítget. Kölcsön kaptam egy band-pass ládát olyan csili vili plexiset, ami egy lada szamarában elég szépen szólt.Nálam 0-val egyenlő volt Csak krákogott. A tölcséres ládáknak hely kell az tuti mindenki azt mondja, szerintem befullad, ha nincs.
Ok, de mi köze az autódnak és a BP-nek a tölcsérhez?
Egyébként az történt nálad, hogy a bandpass ládát valószínűleg elhangolta valamennyire a csomgatartó kicsi zárt légtere. Különben pont ezek azok az autós szubok, amik valahol 50 és 100Hz között jókora kiemaléssel 10dB dolgoznak... |
Bejelentkezés
Hirdetés |