Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   135 / 2517
(#) forsat válasza szilva hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

Rendben értem, majd akkor kiderül. De nem tudom elvileg 50W -tal zenehalgatásnál ugya akkor harpó szerint minden frekit erősítve , nem lehetne széthajtani főleg, hogy adatlap szerint 180W-os és régi hangszóróknál nem csaltak annyit mint mostanság, hogy ráírják a hangfalra, hogy milyen nagy állat és a felénél már nem igazán szól úgy ahogy kéne.

De lehet megint rosszul tudom, akkor javítsatok ki...
(#) szilva válasza forsat hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

Francot nem csaltak, a 45/60W-osnak írt Vidi hangfalakat hányszor szétütöttem anno a névlegesen 2x12W-os kimenő teljesítményt leadó Unitra rádióval...

hmmm, nem gondoltam volna......
nah de ha kész lesz minden benne és szólni fog rendesen akkor jó lesz minden , ezzel az erősítővel hajtotta édesapám 20 évig a Goodmans(4 Goodmans mélyből, 2 magasból és 2 piezo-ból állt egy hangfal, brutális méretekkel, ahogy apa mesélte, csak sajnálom, hogy eladta aztán , tudtommal igen jó márka) hangfal után
Nagyobb erősítővel nem is szándékozom hajtani, mert 50W bőven elég 12nm-es szobába de kint a kertbe is szól rendesen!
(#) djloui válasza szilva hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

Hát még szép hogy leégett, minden leég az egyenáramtól.
Biztos nem attól ütödttek szétt a vidik hogy már nem birt nagyobbat kilengeni a hangszóró és szétszakat a pille, egy 12W-os erösitőtöl.
(#) szilva válasza djloui hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

Ki mondta, hogy egyenáramot kapott? Ki mondta, hogy leégett? Azt mondtam, szét lehetett ütni, nem azt, hogy füstölt!

Igenis, szétmentek, szét tudtak menni, legtöbbször recsegőssé váltak a közepek-magasak. Akkoriban sem bírták a hangszórók azt, amit ráírtak. Egy vagy két alkalommal a mélyek is súrolóssá váltak.

Az az erősítő amúgy a mai napig tökéletesen működik, egy egy tápról járó, GML IC-s végfok.

Mellesleg nemrég egy AN17831-essel reccsentettem meg egy kétutas Vidi láda mélyét (erre is valami 45/55W van írva) , holott a sztereo végfok egy 35VA-es trafóról kapott tápot.

Nah ez a recsegős dolog igaz!
Haveromnak volt egy 25W-os orion mélye és röcsögős lett. Nagyon idegesítő hangja volt! Csak a hülyéje bevolt rugva és 80W-os szonival tekerte túl.

Semmi füst, hirtelen csak simán recsegni kezdett.
(#) gyula1 válasza forsat hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

Nekem nemrég a videoton mélynyomóm kezdett el recsegni és megcsináltattam most sokkal jobban szól és olcsó is volt a javítás.
(#) Skyline hozzászólása Ápr 16, 2008 /

Üdv!!

Valaki hallott valamit vagy esetleg találkozott a Crown cég XTI 1000-es erösitöjével?
olvastam róla pár dolgot jó kis erölködö az árát azt rendesen megkérik,de ha valaki már találkozott ezzel a tipussal és tudna nekem mondani róla valamit vagy esetleg valaki hallot ezzel kapcsolatban valamit megköszönném ha megosztaná velem!
Elöre is köszönöm!!
Üdv!!
(#) forsat válasza gyula1 hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

Hát hálistennek nekem még a mélyeim nem mentek szét, imádom őket, mások szerint nem a legjobb, de nekem nagyon tetszenek!

Egyszer rontottam el egy 30 centis mélynyomót még olyan 4 éves lehettem. A szekrény oldalán jukak voltak az én kezem meg beért és szépen megtapicskoltam a membránját, apa kiis dobta, mert nem tudta, hogy ezt meglehetett volna csinálni.
(#) Csabixszusz hozzászólása Ápr 16, 2008 /

Segítsetek!

Az lenne a kérdése h a mellékelt kapcsolási rajzon lévő erősítőbe a tápfeszültség mekkora? Tehát az a +Uc annak mekkora a feszültsége?

Kösz a segítségeteket
(#) Tomi20 válasza Csabixszusz hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

adatlap
Az IC adatlapján megtalálod.
Minimum: 8V
amit szeret: 14,4V
maximum: 18V
(#) accaboj hozzászólása Ápr 16, 2008 /

Heló
Lécci kukkantsátok meg ezt
1.
Ide fólia vagy elekrtokit kondi megy?
2.
Nem kevés az a 0.22uF?Ha nagyobbat teszek pl 0.47µF-osat mi változik?Vagy hagyjam?
3.
Vasalni fogom szóval a fentit /a doksiba/ kell kinyomtatnom?Mert ha igen akkor a be gnd be rosszul van...

köszike
(#) Mayan hozzászólása Ápr 17, 2008 /

Na szóval megépítettem ezt a kapcsolást, de sajnos nincs szerencsém mert a tápfesz kint van a kimeneten. Ha kiveszem az opamp-ot a foglalatából akkor minden oké, kimeneten nincs fesz, bázist megérintve koppan. Ha benne van az ic, de kikötöm a potiról a bemenetét akkor ha jól láttam fordított tápfesz van a kimeneten...
mi lehet a baj ???

1.gif

(#) Mayan válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

Dehogyis, oda is írtam, +13V, -13V, föld. Tehát dupla tápról megy (kéne mennie).
(#) Mayan válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

Mert így csak 1 IC kell a sztereóhoz...
(#) valve válasza Mayan hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

Ezt semmi ellenállás, kondi, dioda nélkül építetted meg? Nemár,..
(#) szilva válasza Mayan hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

Az OPA +/- bemeneteit nem cserélted fel?
(#) Mayan válasza valve hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

Megvan a hiba, csak felcseréltem a potira menő 2 vezetéket ami a kimenettől jön. Mostmár jó és nagyon szépen szól !!! Első tranyós (végű) erősítőm !
Nem kell semmi más alkatrész ! Ennyi az egész és szépen szól ! Nagyobb tápfesz kellene még kicsit és az erősítést fixre venni, mert a poti nem valami jól szabályoz így, csak a vége felé jó.
(#) forsat válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

Szia!

Így már értem az egészet, csak nem gondoltam, hogy ez előfordulhat. Én teljesen úgy voltam, hogy 22KHz az igen magas tartomány már nem kap akkor löketet tőle mivel zenébe is bírja, de nem a színuszt! Meg hát a kisseb teljesítményű BEAG kente! Gondolom semmi színusz jel nem egésséges, még az 50Hz se a mélynek!

Nah akkor így már tisztába vagyok ezekkel és több ilyen butaságot nem követek el.
(#) Csabixszusz válasza Tomi20 hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

Tehát ha pl. 9 V vagy 12 V-ot adok neki az is jó?
(#) accaboj válasza accaboj hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

Lécci help!

amint írtam elozo hsz-omban ez az

köszi
(#) forsat válasza accaboj hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

A kondi az adatlapján is ennyi, szerintem akkor jó az úgy ahogy van a rajzon.

Ha Tda-s kapcsolás alkatrészében nem vagy biztos, akkor érdemes az adatlapon leellenőrizni!
(#) accaboj válasza forsat hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

Igazad van :yes:

És fólia vagy elkó kell?
szted nincs fordítva a be gnd ge felirat?
(#) proli007 válasza accaboj hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

Hello!

Hogy ne csak az adatlapnak legyen igaza!

- A bemenő kondi és az erősítő bemenő ellenállása együttesen, az erősítő alsó határfrekvenciáját határozza meg. (-3dB-es pontját)
- A katalógus szerint, a bemeneti ellenállás, átlagosan 60kohm. Ehhez tartozik az ajánlott 220nF.
- Az alsó határfrekvencia: fa=1/(2*Pi*Rbe*Cbe) [Ha ohm-ban és farádban számlod, a freki Hz-ben jön ki.]
- Ha jól számoltál, itt az alsó határfrekvencia -3db-es pontja: fa=12Hz-re jön ki. Tehát a 220nF megfelelő!

- Ha a kapacitás értéke megengedi, hogy ne elkót használj, akkor feltétlen más típusú kondit kell betenni. (Hiszen az elkó polarizált alkatrész, melyen biztosítani kell, hogy a polaritás mindíg helyes legyen, és véletlenül sem váltó, vagy fordított feszültség. Ellentétben pld. a fólia kondival.)

(Én csak az elsőnek felsorolt végfok IC-t néztem meg, a többit, majd most már Te kiszámolod.)

üdv! proli007
(#) forsat válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

Igaza van prolinak!

Szerintem metálpapír kondenzátort vegyél, tudomásom és tapasztalataim szerint azzal a legjobb, lehet tévedek van jobb is ezenkívül. A lényeg, hogy polaritás nélküli legyen.
(#) accaboj válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

Naggyon köszííí!
Idézet:

Hiszen az elkó polarizált alkatrész, melyen biztosítani kell, hogy a polaritás mindíg helyes legyen, és véletlenül sem váltó, vagy fordított feszültség. Ellentétben pld. a fólia kondival.”
-ezt nem tudtam

Idézet:
„fa=1/(2*Pi*Rbe*Cbe)”
-erről nem is hallottam...

szóval köszi ezt a sok tudományt

JA hogy te a tda1552-t nézted!Én a 8560 nal fogom megépíteni de nembaj mer ugyan az :yes:

Megfogadom a tanácsot nem elkó lesz :yes:
Még egy : az hogy hány voltos az számít?Mer én fóliát 63V-osat láttam minimum aztán 100V,250V,stb.Miet vegyek?

Mivel a bemeneten van ez a kondí így nem kell nagy mert álltalában egy erősítőbe bemenő jel 1 V körül van, de lehet ez változó is 500mV-tól 3V-ig azt hiszem!
Bemeneten nem számot tevő a feszültség nagysága, de ilyen kondiból nem szoktak pár voltos kiszerelést adni csak ilyen nagyokat. Szerintem elég lesz a 63V-os is. Enyémbe 680nF/100V-os van, nem volt kisebb

775mV a szabvány/na ez lehet nem igaz/
de általába annyi mV van

hát igen az lehet, de azt hiszem az erősítő benetén szokták ezt szabályozni az ellenállás értékével. KD Mester erősítőjén is lehet szabályozni a bemenet érzékenységét.
Következő: »»   135 / 2517
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem