Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szia!
Ezt soros izzóval nem tudod kipróbálni, rákapcsolja a relé a nagy trafóra a 230V-ot, elkok megszívják, ezért kattog. Relé áramkörében ne keresd a hibát, végfokokban lehet gond, ha van... A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2017
Ahogy én kivettem a rajzból, az említett relé nem 230V-ot kapcsol, hanem AC 30V-ot.
Azt furcsállom nagyon ,hogy Mos2 hamarabb nyit mint Mos1 nyithatna.
0,755VAC kimenő feszültségnél még nem old a védelem , Q7 kollektorán 42V van testhez képest ugyanúgy mint MOS2 gate és source lábán is ezzel szemben MOS1 gate source lábán és Q8 kollektorán csak 35V . Viszont a táp szűrő elkókon 1V eltéréssel egyformák a feszültségek ebből gondolom ,hogy MOS2 előbb nyit mint ahogy kellene. Viszont érdekes módon az UGS feszültség hajszálpontosan egyforma mindkettő feten. Ebből ítélve igazad volt ,hogy indokolatlanul előbb nyit a negatív oldali fet , ennek folyományaként átmértem a negatív kört is úgy mint a pozitívat és természetesen minden alkatrész köszöni szépen egészséges.
Valóban szekunder tekercsét kapcsolja, de ettől még az elkok töltődése megszívja, leesik a táp a soros izzó miatt, relé ezért enged el. Végfok hibára tippelek, kösd ki az IC-t és úgy próbáld.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2017
Kivettem az ic-ket, most már elindul. Köszi a segítséget.
Az alacsonyabb (LH) tápfeszültség valahogy nem stimmel. A rajzon 30 Vac a forrása, ebből ±42 V tápfeszültségnek kéne megjelenni a tápszűrő kondikon. A valóságban is ezt méred?
Szerintem csak az egyik lesz rossz, érdemes megnézned...
Kedves PJG!
Én segíteni akartam nem kinyilatkozni. Nálam a kondenzátorok erősítőben betöltött szerepéhez a motorokban való viselkedésük nem jelent hasznos információt. Viszont eltudom képzelni az említett elemeknél, hogy egy pakolásban, a hibás darabot kimérve, csak azt az egyet cseréljük újra, akkor annak meg vannak a maga következményei. Bocsánat a látszólagos makacsságomért, de az a helyzet a kondenzátoroknak véges az idejük, mint a kuplungnak, meg a kerekeknek és nem mindegy, hogy bánnak velük használatuk során, mert eltérő ideig használhatóak, véleményem szerint. És, had legyen már jó az a makacs erősítő! Elek
A táp elkókon mint írtam 1v különbséggel egyforma 35-36V a végtranzisztor kollektorán és mos2 gate source lábán van 42v .
Az nem elképzelhető esetleg ,hogy MOS2 egy bizonyos feszültség felett átereszt D-S vagy D-G irányba és így keletkezik a feszültség többlet ?
Távolítsd el a MOS2-t! Máris tisztán fogunk látni.
Lehet ,hogy megvan a megoldás mert a fet kivétele után G és S lában helyein szépen beállt a -35V.
Nyertem. MOS2 DS és SD irányba is vezet 200mV-tól.
Próbaként raktam bele egy 9240est így már szépen kivezérelhető és működik a fesz utánhúzás is .
Azt hiszem nem értesz. Felejtsd el a motorral a párhuzamot.
Tudom, hogy segíteni akarsz. Én is. Melyikünk metódusa helyes, azt az élet és az alkalmazó eldönti. Én nem szeretem szopatni magam. Mást sem.
Üdv
Nekem is hasonló problémám volt H osztályú erősítővel,szintén fet zárlattal. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2017
Szokatlan, hogy eltértek LV=HV/2 tápfeszültség-aránytól, pláne hogy a rajzon a szekunder-feszültségek 30/60 Vac értékkel szerepelnek.
Ez teljesen a vezetési hiba keresése irányába térített el, így nem dolgoztam fel kellő alapossággal a mérési eredményeidet, kicsit döcögött a hibafeltárás.
Érdekes megoldásokat tartalmaz az biztos.
Gondolom azért tértek el tőle ,hogy még kevésbé disszipáljon mintha 40v-on járatnák alacsony kivezérlés mellett. Bocsánat a döcögésért. Nekem is volt más dolgom közben és engem például nagyon megvezetett. Most is megszívatott mert indokolatlanul tönkrement a negatív tápstabilizátor meg a komparátor ic gondolom ez így ebben a sorrendben volt vonzatos. Most újfent szól. Holnap szerzek bele új irfp9140 meg lm337-et. Nagyon szépen köszönöm Reloop a sok segítséget és türelmet ! A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2017
Szóra sem érdemes, örülök, hogy sikerült megjavítanod.
Mondjuk arra nem találok ésszerű magyarázatot , hogy az +-LV-ből állítják elő a +-15V-is. Így legalább ha feladja a harcot valamelyik LM stabilizátor minden ami nem bírja ki a 35V-ot az gyorsan az örök elektron mezőkön találja magát. Biztos sokba kerülhetett volna két kis segédtáp tekercs a trafóba pluszba. Viszont ez a kis sub rémesen drága volt amíg kapható volt így igazán mocsok megoldás a gyártótól.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2017
Először is gratulálok a csapatnak!
Én már nem nagyon fogok ekkora feladatba, de eszembe juttatta múltbéli dolgaimban egy tranziens kalandomat, egy tápegységben(tirisztoros túlfeszvédelemmel). Bekapcsoláskor mindig ugrott a bizti. Igaz megvédte a CB-met. A megoldás igen egyszerű volt(utólag). Divatosan (akkor), ledet tettem visszajelzőnek és ez nem terhelte meg a tápot eléggé bekapcsoláskor. Mikor leesett a tantusz lecseréltem izzóra(műszer), és többet nem jelentkezett a probléma. Csináltam pár erősítőt az életemben, kezdetben egy trafóval, volt bennük nagy feszültség különbségű fokozat stabilizátorral, soha nem volt vele gond. Véleményem szerint akkor várható üzembiztos működés az ilyen készülékekben, ha megfelelő az áramköri kialakítás, azaz stabil a feszültségejtés, a feszültségejtő alkatrész hűtése és zavarvédelme, és 3-5V-al minimum nagyobb a bemeneti feszültség a kimenetihez képest tranziens mentesen. Természetesen maximálisan egyetértek Feki úrral, hogy sokkal egészségesebb egy külön leágazás, elkerülendő a plusz hőtermelést, vagy akár külön trafó is az elhatárolás miatt. További sikeres ténykedést az Uraknak, Elek
Sziasztok!
Valaha volt már arról diskurzus, hogy erősítőknél lehet-e alkalmazni a laptop processzorokhoz hasonló hőcsöves hűtést?
Szia! Nem tudok róla , hogy lett volna. Révén a laptopok hűtője nagyon pici , még egy méretesebb hőcsöves asztali CPU hűtő is kicsi lenne egy adott teljesítmény felett , mondjuk 100w-os tda-t talán tudna hűteni.
Ahogy elnézem a front végfokot helyettesítheném akár egy LM4780-al is, de javíts ki ha tévedek. Talán még a surroundot is.
Tápfeszültséget mérd meg, nehogy nagyobb legyen mint amit LM4780 IC elvisel.
Sziasztok!
Adott egy SAL PA 25 aktív hangfal erősítője. Szeretném megkérdezni, hogy 4 Ohm terheléssel üzemelhet-e? Tápfeszültség: egyenirányított +- 27,7V 2xBD 241 C és 2xBD 242 C tranzisztorok találhatók a panelen. Köszönöm előre is a segítséget! |
Bejelentkezés
Hirdetés |