Fórum témák
» Több friss téma |
Ezt enyhén túlzásnak érzem elsőre. Én analóg párti vagyok.
CNC NYÁK marótól ne várjál túl sokat .
Láttam már panelt amit a végén kukában végezte , mert ha minden forrasztás után nem ellenőrzöd rövidzárra, szakadásra akkor vakaródhatsz melyik csepp van rossz helyen. Az DIP tokos uC fejlesztő panel lett volna minden vezetéke körül kontur marva. Lötstop nélkül Esetlegesen az RF technikában végfok építésére lehet használni ahol jó nagy réz szigetek és szigetek közötti szélesebb szigetelő sávok vannak. De az is macera mert a marófej vágó élének a szélességében tudsz 1 menetben anyagot (rezet) leszedni. Aztán a szerszám kopás , panel "görbültsége" is befolyásolja a leszedett vagy ott maradó réz forgácsokat a Z tengely mentén (magasság). Esetleg ha csak PLOTTER-ként használod és lakk filcet / tus tollat fognál be a marófej helyett.Ez már így sokkal használhatóbb lesz.
Meglássuk. Nem hobbikategóriás gépet vesznek. Kíváncsian várjuk mindannyian. Gyakorlatilag pont arra jó, hogy ne kelljen a nagy teliföldes áramköröket vasalóssal készíteni.
Az ujj maró szélessége annyi amennyi ... mindegy milyen gépbe van befogva .
Annyi biztos, hogy nem lesz nagy sebességű gép, de reményeink szerint behozza ezt a "hibáját" azzal, hogy nem jelentkezik az alámarás problémája és ki is fúrja a NYÁK-ot.
A jo minoseg nem part-tagsag ( parti ) vagy hit kerdese Egy jol kivitelezett digitalis radionak rengeteg elonye van, pl waterfall, stb, es a leheto legjobb minoseg erheto el vele. Ezt a minoseget analogban otthoni korulmenyek kozott csak kemeny muszerezettseggel es egy eleten at megszerzett tudassal lehet talan elerni. ( nem mintha a digitalishoz nem kellene tudas, viszont a CTRL+Z sokat segit ) Raadasul ha mar van egy jol megtervezett DSP radiod megfelelo eroforassal, akkor barmilyen modulacioval dolgozhatsz amit csak szeretnel. A jovo a DSP.
ha valaki akar foglalkozni DSP / SSB radioval, van egy majdnem teljesen kifejlesztett dsp radiom. Megmaradt nehany panel, digitalis, analog, bemenetvalaszto. Kicsit meg kellett faragni a panelokat utolag, de kivitelezheto. Folyamatos supportot nem tudnek vallalni de ingyen tudok adni egy szett panelt es komoly erdeklodes eseten a kodot fel tudnam tenni valahova, korlatozott hozzaferessel. A projekt abbamaradt mert kozben nekifogtam a nagy testveret fejleszteni es nincs ido mindkettore. Az AM, SSB modulaciokat tudja, SSB-ben tud adni is. A vegfokot ido hianyaban meg nem fejeztem be hozza de egyebkent mukodokepes. Tud szuroeltolast, stb. Elore kimert hiba alapjan az I/Q amplitudo es fazishiba javitas implementalva van, de a hiba kimeresere mar nem volt idom. Ha valaki bele akar folyni akkor leirom hogy kb mibol allna ez a meres. Nagyvonalakban ennyi. Bővebben: Link
Ez rendben is van. A jövő a DSP, de én nem a jövőben élek. Fogok készíteni ilyet is, de addig nem akarok nekiállni amíg nem tudom, hogy mi az a sok vacak amiből felépül. Mostanában kezdtem el foglalkozni ezekkel a digitális áramkörökkel.
De természetesen az is hozzájátszik a dologhoz, hogy számomra varázsa van az analóg elektronikának. Az analóg áramkörnek lelke van, minden egyes funkciót egy fizikailag is létező áramkör lát el. Egy digitális rádiót amiben a legtöbb funkciót egy program lássa el "hidegnek" érzek, kimarad a lényeg. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem akarok vele foglalkozni, de ahhoz még pár év aktív tanulás fog kelleni. Őszintén megmondva engem a rádióamatőrködésben nem vonz az, hogy beszélgessek valakivel. Sokkal inkább az, hogy képes vagyok összerakni olyan készüléket amivel lehet kommunikálni. Szeretem azt az érzést amikor ránézek egy készülékre és értem az egésznek a működését a legapróbb részletekig. Képes vagyok egy-egy berendezést apróra szedni, visszafejteni a kapcsolási rajzát csak azért, hogy rájöjjek hogyan működik. A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2017
hHa javasolhatom kezd el tanulni a DSP alapokat es a programozast. Kokori modszerekkel ne toltsd az idot. En is sok idot elvesztegettem, ma mar DSP-bol sem igy allnek, ha idejeben felismertem volna a helyes iranyt
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2017
Moderátor által szerkesztve
Idézet: „Egy digitális rádiót amiben a legtöbb funkciót egy program lássa el "hidegnek" érzek, kimarad a lényeg.” Egyiknek sincs lelke Nem "hideg", ebben nagyon is tevedsz. DSPben barmit megvalosithatsz a legmagasabb minosegben.
Nem tévedek, egyszerűen nem gondolkodunk egyformán. Én az analóg technikát szeretem. De ezen kár vitatkozni.
A DSP-s ötletet köszönöm. Elmentem magamnak, aztán ha odaérek akkor előveszem.
Meg hozza tartozik. Ugyanugy leteznek szurok implementalasok, stb, es a HW-nek itt is kitunonek kell lennie. Nem csak egy szamitogep. Itt is nagyon sok reszletkerdes van, ugyanazok akar mint az analog vevo eseteben.
Szerintem a rádióamatőrködésnek annyi ága van, hogy bőven beleférnek azok is, akik az analóg technikát kedvelik. Ha az amatőrködés mindig csak a jövőről szólt volna, már régen nem is lennének rádióamatőrök a mobiltelefon, az internet korában. Én is inkább az analóg amatőr rádiók felé hajlok, de mértékkel elfogadom a digitálist is. Például nekem már nem tetszenek az olyan gyári amatőr rádiók, amelyeknek pilótavizsgás menürendszere van, és időnként le tudnak fagyni. Ugyanakkor például a szintézer, digitális frekvenciakijelzés nekem még belefér. Vannak amatőrök, akiknek szinte fogalmuk sincs a rádió tényleges működéséről (valamennyi van azért, mert levizsgáztak..), megveszik a milliós árú rádiókat, és expedícióznak. Aztán vannak olyanok is, akik sok hónapos munkával utánépítettek, lemértek egy rádiót, és büszkeséggel tölti el őket, hogy ezt ők csinálták, és jól működik. Egyszerű rádiókat én is csináltam, és én is büszke voltam (vagyok) arra, hogy 30 éve egy 1W-os adóval, és egy szinkrodin vevővel svéd állomásokkal rádióztam. Természetesen nem volt igazán jó minőségű (volt benne vagy 6 tranzisztor...), de a rádióamatőrködés nem feltétlen a minőségről szól, elég ha értjük egymást (zenét úgysem szabad közvetíteni rajta). Aztán persze beszereztem egy gyári 10W-os adóvevőt, néha rádióztam is vele, meg ha nagyon sok időm lesz, még fogok is.
Van olyan ismerősöm, akinek szuper jó rádiói vannak, többsávos antennái, a Holdról visszavert jelekkel rádiózik (amihez természetesen PC is kell), de az a vágya, hogy csináljon egy igazi hagyományos detektoros rádiót. Ehhez a detektort is ő akarja gyártani, vannak erre leírások, csak a vegyszereket kicsit nehezebb beszerezni hozzá manapság.
Idézet: „Őszintén megmondva engem a rádióamatőrködésben nem vonz az, hogy beszélgessek valakivel. Sokkal inkább az, hogy képes vagyok összerakni olyan készüléket amivel lehet kommunikálni.” Üdv a klubban!! Itt kezdődik a szakértelem(re való törekvéssel)...! Én is pontosan így vagyok ezzel, az amatőrködés hidegen hagy..., ám maga a rádiózás elve, annak bármilyen formája(analóg, digitális) már annál inkább érdekel! Ami azt illeti gtk kolléga által írottakat is ajánlatos komolyan venni...ugyanis a jövő, amiről írt az már ma van!!! Ha ma elkezdesz vele foglalkozni, legjobb esetben is csak a jövőben fogsz hozzá érteni, így lehet mondani, már ma is lemaradásban vagy ) Ugyanakkor neked is igazad van, amíg nem érted pontosan az analóg természetét egy egy alkatrésznek, addig nagy szakértelemre nem fogsz szert tenni sem analóg, sem digitális téren!
En csak javasoltam hogy kb milyen iranyba erdemes tanulni, energiat, penzt aldozni a dologra. Foleg ha egybevag a szakmaval is, nem csak hobbi tevekenyseg.
Sziasztok
Egy rádiós problémám van amiben segítségre lenne szükségem. Nem ingyen! Van egy rádiós rendszer egy épületben ami 433mhz-en működik. Valami Zavar miatt nem működik a kommunikáció. Van egy kis vevőm, de nem tudtam megtalálni a zavarást. Tehát rókavadászat épületben. V. kerület belváros. Olyan embert vagy céget keresek aki meg tudja találni a zavar forrását. Valószínüleg egy kapcsolóüzemű táp az, de ez egy irodaház megszámlálhatatlan elektromos készülék van.
Pl.: NMHH
Persze ők megmondják , hogy lehet a használni kívánt RF eszközöd se jó . Esetleg inkább LORAWAN eszközökre áttérni : LoraWanról A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2017
Mondjuk nem egészen rádió amatőr téma.
Egy kapcsolóüzemű tápnak ilyen magas frekvencián már nem nagyon van zavarsugárzása, főleg nem nagy területen. Lehet más hálózati probléma, a hálózat tervezőjét, készítőjét kéne bizgetni.
Nem tudom mi okozza a zavart de a rendszerhez használt kódvevő rádión van térerő mérő és azon a térerőmérő mutatja mintha folyamatosan adna valami és a rádió analóg kimenetén is füllel hallhatóak a zajok. Egy okos ismerősöm mondta, hogy hordozható scóppal meg irányérzékeny antennával kellene megkeresni a zavar forrását.
Ezek a modulok nem igazán szelektívek. Lehet, hogy van egy vagy több ezen a frekvencián működő ajtónyitó, távkapcsoló, fényerőszabályzó stb. Sokkal inkább gyanús, hogy ilyesmiktől származik a zavar.
Szkóppal nem sokra mész, mert az elég érzéketlen jószág ilyen mérésekre. De használhatsz pl. amatőr rádiót erre a célra, amúgy is ez a felhasználás az amatőr sáv harmadlagos szolgálata. Ebből az is következik, hogy az NMHH zavarvizsgálatától csak jóindulatú segítségre számíthatsz.
Amit érdemes lehetne még használni , olcsó, "egyszerű" az a RTL-SDR USB portos dongle vevő.(meg egy notebook vagy telefon) és egy moxon antenna 433 MHz-re
Azzal kb.: 1 2 MHz szélességű spectrumot tudsz egyszerre látni. Kb.: 5-10 $ értékbe kerül. minden amit érdemes róla tudni hw / sw támogatás egyik gyűjtő oldala egyik program az SDR# MOXON antenna leírás irány mérésre (F/B : ~ 30dB) Ha mindez nem elég akkor profibb kézi spectrum analizátor és íránymérő antenna és egy kis séta a környezetben.Vagy NMHH felkérése A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2017
Lehet az kapcsolóüzemű táp is... Vagy 20 éve a BRG által gyártott, más által tervezett kapcsolóüzemű táp olyan zavart okozott egy azonos telephelyen lévő amatőr átjátszónak, hogy a tápegységet le kellett cserélni egy sima trafós akkutöltőre. Az azóta eltelt időben nem gondolom, kevesebb lett a gagyi táp.
Mondjuk a 433 MHz-es mindenféle jelző berendezések sem a technika csúcsai..
Köszönöm az ötleteket.
Sikerült kikönyörögnöm a rendszer eredeti telepítőjétől (7 éve épült), hogy egy-két órát áldozzon rám ma. Remélem előrébb jutunk.
Hali. Valaki segítene nekem egy ilyen simplex repeater megépítésében?
Keresgéltem neten, de nem nagyon találtam, mellékeltem egy képet, valami ilyesmit szeretnék összehozni. Vagy esetleg a képen láthatóból valaki össze tudna nekem rakni egy kapcsolási rajzot? Segítségeteket előre is köszönöm! Idézet: „Keresgéltem neten, de nem nagyon találtam,” Akkor nagyon szegényes a keresőgéped adatbázisa Az alig egy évtized óta fent lévő egyik teljes leírás Idézet: „valaki össze tudna nekem rakni egy kapcsolási rajzot?” Ezt ugye nem komolyan gondoltad ?! Te egy kocsi fényképéről összetudnád állítani a járműt az utolsó kárpitos huzatig?!
Ha nem tudod vagy akarod a pákát és egyéb szerszámokat kézbe venni akkor némi pénzzel és pár nap kivárásával hozzád is eljuthat onnan az eszköz ahol ezt a képet láttad. (akármelyik népszerű árukereskedőoldal.com címről).
2 értelmű a kérédesed !!!
Egyik képen papagáj másik képen átjátszó vezérlő van. Most simplex frekvencián üzemelő papagáj kell , ami időosztással üzemmel egyetlen csatornán? Vagy átjátszó vezérlő ami 2 független frekvencián üzemelő adó vevő párost kapcsolgat vételről adásra és viszont?
Én szeretném elkészíteni a saját papagájomat, ezért nem akarom megvenni!
Akkor a petyamuvek.hu oldalon lévő leírás lesz jó neked ha elég a kb 20 sec ismétlési idő.
Ha nem akkor lehet másik ISD IC-t keresni ami többet tud. A meglévő esetében , kisebb mintavételi sebeséggel rosszab minőségben rögzíteni. Csak a külső órajelet beállító RC tagokat kell módosítani lásd ISD IC adatlapja. A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |