Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ZC-18 kazán
Témaindító: szabó valéria, idő: Feb 3, 2008
Témakörök:
Ebben nincs tirisztor. A legegyszerűbb panel van benne, 1 db kondenzátorral. (Ez hiányzik fentebb Psztk34 készülékéből.)
Az új szobatermosztát bekötéséről viszont semmit nem tudunk, akár elkötés is lehet. A régihez kellett mindhárom vezeték, az újhoz viszont elég kettő, a nullát nem kell bekötni. A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2017
Ez megmagyarázza, hogy miért megy akkor is, ha mindkét termosztát szerint nem kellene
Sziasztok!
Egy régi ZC-18-hoz keresnék vezérlő panelt, mit ajánlotok, hol érdemes megvenni, ami tuti jó hozzá.. Köszi!
Szia!
Ha az utánkerigető panelra gondolsz, akkor bármelyik jó hozzá, amit a régi FÉG készülékekhez gyártanak. Az ár miatt viszont érdemes kutakodni, mert egyesek igen elvetemült összeget kérnek érte. Ez pl. kedvező ár. Láttam már ennek a háromszorosáért is.
Rajza megvan. Alkatrészei bárhonnan beszerezhetőek, tehát "agysebészet" nélkül javítható. Miért kell venni? Ellopták a régit?
Nem, csak megadta magát, én meg nem vagyok egy barkács tipus, sajnos...
Vízhőfokot hiába állítjuk nem kapcsol ki a kazán és a termosztát sem szabályoz semmit..
Köszi, és akkor a szobai termosztáttal is működik ugye, mert az ősrégi helyett az újon csak 2 kábel bekötés van.. a régin meg 3 volt... azt a 2-őt hová kell kötni a panelen, ebben tudnál segíteni? A többi adott, esetleg megpróbálnám bekötni..
Köszi!
Szerintem neked nem a paneled rossz, hanem az azzal egy dobozban lévő termosztát. Ezen a képen a doboz alján, a fekete kocka. Az amire a kék csatlakozók mennek.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2017
Szia! Ha most cserélted benne a kazántermosztátot és nem tudod vele kikapcsolni a szivattyúját, akkor ott nem jó helyre lettek visszadugva a panel csatlakozói.
Még nem tisztáztuk, hogy melyik panel van beépítve a kazánba. Ettől eltekintve ha egyik hőfok szabályzóval (szoba termosztát ill. kazántermosztát) sem tudod kikapcsolni a készüléket az érthetetlen, mert mindkét szabályzó soros kapcsolásban van a szivattyúval, tehát bármelyiket működteted az értékhatárukon az ki kell hogy kapcsolja a szivattyút és le kell, hogy álljon a kazán. Ha hallani a termosztátoknál a jellegzetes kattanást, akkor a kapcsolásnak elvileg meg kell történnie az érintkezőjüknél.
Hát még az eredeti panel van benne, amivel annak idején megvettük..
Egy szerelő már ránézett, de ő sem értette, hogy ez mitől van? Azért kérdeztem, hogy nem lehet a panel miatt, hisz a kazántermosztát és a szobai terrmosztát is a panelhez csatlakozik? Lehet, hogy hülyeséget beszélek?
Ha a képen látható panel van benne és az rossz lenne, arról úgy győződhetsz meg, hogy azt a panel csatlakozást lehúzod és akkor nem lesz utókeringési feszültség kiadva a szivattyúnak. Ha ugyanis a kondenzátor zárlatos, átvezet akkor a kazán termosztát hiába áll át, azon a ponton is tápfeszültséget kap, a szoba termosztátot pedig "kikerüli" az átkapcsolás. A kazán termosztátot magasabb hőfokra véve (80fok) a helyiség termosztáttal ki kell tudni kapcsolni a szivattyúnak ha le van húzva az a középcső csatlakozás a kazántermosztátról, ekkor utókeringés nem lesz, de hát akkor rossz a panelon a kondenzátor. Ha nem kapni ezt az értéket, átmeneti megoldásként 60W-os izzót "szoktak" bekötni a kondenzátor helyett de ekkor a keringés folyamatos lesz mindaddig amíg a kazántermosztát alsó hőfok értéken be nem kapcsol ismét. A kondenzátor az néhány másodperces utókeringést biztosított amíg fel nem töltődik.
Ha a képen látható panel van benne, és jó a kondenzátor, akkor is folyamatos az utókeringtetés, amíg a szobatermosztát le nem kapcsol. Az a kondenzátor sorosan kapcsolódik a keringtető szivattyúval, a kapacitív ellenállásával csökkenti a szivattyúra jutó feszültséget. Nem töltődik fel sehova, illetve de, másodpercenként 50-szer
Nem ez van benne, ennél bonyolultabb, 2 IC is van rajta...
Köszi, próbálkozunk... Képet sajnos nem tudok most feltenni a panelról.. A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2017
Még csodálkoztam is rajta, hogy ez a kondenzátor nem "szokott" ebben a soros körben zárlatosan tönkre menni az SZMV 2 panelban viszont a tirisztor az igen.
Igen, ilyen van benne!
Lehet ezt valahol kapni, mit gondolsz? A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2017
Ebben a hozzászólásban már linkelték neked. HUK43 vagy SZMV2 néven keresd.
De nem egy nagy történet javítani, filléres alaktrészekből áll. A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2017
Igen, de az nem így néz ki, más alkatrészek vannak rajta..
Az nem gond?
"Ha az utánkerigető panelra gondolsz, akkor bármelyik jó hozzá, amit a régi FÉG készülékekhez gyártanak."
Tehát igen, nem gond, hogy másképp néz ki. Ezek a kazánok nagyon egyszerűek. Az egész müködésük kb. 5 lépcsős folyamatábra. Amíg nem vagy tisztában az alapvető működésével, mit mikor miért csinál, szerintem ne cserélgess hasraütésszerüen alkatrészeket. Nem bántásból írom.
Ok, köszi a segítséget, igazad van, csak a szerelő sem tudja igazán, hogy mihez kezdjen..
Azért gondoltam, hogy próbálok valamit tenni...
Hurrá, megoldódott a dolog, panel csere és jó lett!
Köszi mindenkinek a segítséget !
Sziasztok!
C24 FÉG készülékem van, kérem nézzen rá valaki, jól van e ez bekötve? Tulajdonképpen működik, de itt olvasva én nem észlelek után-keringetést! A régi MMG-nél volt e ez, nem emlékszem! A 8-as és a 9-es pozicio van összekötve a szobatermosztát COM és N0 pontjával. COM barna, fekete N0. A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2017
A szobatermosztáttól független az után keringetés. Azt az a doboz alján lévő kazántermosztát kapcsolja. Ha azzal lekapcsolod a nagy lángot akkor kell mennie. Ha nem megy mérd meg ilyenkor van-e feszültség a kondenzátoron ilyenkor, mert azon keresztül kap félfeszültséget ilyenkor a szivattyú.
A beállított hőfok elérésekor a láng azonnal elalszik. Ilyenkor kellene még a szivattyúnak tovább működnie? Meddig kell még mennie? Hallani lehet?
Szia! ITT volt róla szó, mert előzőleg én is rosszul írtam.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |