Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3095 / 3993
(#) bluefive válasza Gafly hozzászólására (») Dec 17, 2017 /

Egy műszer kijelzőjéhez kellene a villogó UV led, a felvillanás- kialvás sebességét én szeretném beállítani. Ennél a kapcsolásnál mindent lehet szabályozni, egy kész villogo lednél semmit, és UV villogó 3mm es LED-et még nem láttam-
(#) laacika hozzászólása Dec 17, 2017 / 1

Köszönöm a segitségwt.
Ilyen lett.
(#) vargham válasza embraced hozzászólására (») Dec 18, 2017 /

Idézet:
„Sajnos nem olyan típus!”

Miért sajnos? Nem pont a gyertya szimulációtól szeretnél megszabadulni? Vagy úgy pont hogy könnyeb lenne? Csak cserélnéd a LED-et.
Esetleg az IC lábkiosztását megnézhetnéd.
Van benne RTC is, vagy hogy méri az időt?
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2017
(#) Bakman válasza vargham hozzászólására (») Dec 18, 2017 /

Szerintem az időt belső órajellel méri. Mivel nem kritikus alkalmazás, nem baj, ha kicsit pontatlan.
(#) aramis hozzászólása Dec 19, 2017 /

Sziasztok kedves szakik!
Csak annyit szeretnők kérdezni, egy lenco l 830 lemezjátszónak elég egy tda 2030 erösitö vagy rádio tuner kell neki?
(#) RoliNyh válasza aramis hozzászólására (») Dec 19, 2017 /

Ezt most nem értem, most akkor rádiót, vagy lemezjátszót akarsz hallgatni?
(#) aramis hozzászólása Dec 19, 2017 /

Egy PC hangfalas erősítőre kötöttem e nem szol gyengén csak már olvastam valami RIA corrector van amit be kell kötni de még úgysem értem
(#) tbarath válasza aramis hozzászólására (») Dec 19, 2017 /

RIAA korrektor kell a lemezjátszó és az erősítő közé. Ha az erősítőnek van lemezjátszó (phono) bemenete, akkor általában tartalmazza ezt, és oda kell kötni a lemezjátszót. Ha nincs, akkor kell külső. Ezért: Link

Vehetsz készen is, pl. a Conradban van, bár nem a legolcsóbb bolt.
Vagy meg is építheted, ha a fenti HE linken lapozol.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2017
(#) aramis hozzászólása Dec 20, 2017 /

Sziasztok! Kedves szakik azt szeretném kérdezni tőletek. hogy van egy fölösleges pc hangkártyám
lehetséges készíteni belőle egy erősítőt lemezjátszóhoz vagy szintén egy autó rádióm" Sony" szétszedve azt át alakítani erősítőnek, már úgysem használom autóba
üdv
.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2017
(#) nedudgi válasza aramis hozzászólására (») Dec 20, 2017 /

A kértyán levő csipektől függ. Általában nem érdemes. LM386 IC 150Ft körüli áron kapható, a kártya bontására használt energia és idő nagy valószínűséggel több kerül.
Az autórádió már kecsegtetőbb, mindössze a tápellátás a magoldandó feladat. A bónusz az, ha van AUX bemenete.
(#) Gafly válasza aramis hozzászólására (») Dec 20, 2017 /

Rádió könnyebb út. Van is neki topic-ja.
Típus (netán fénykép) akár mindkettőről, lehetne?
(#) cross51 hozzászólása Dec 20, 2017 /

Sziasztok!

Nem teljesen vagyok otthon az analóg világban és egy kicsit zavarosabb környezetben kell PIC(32)-höz rendes tápszűrést csinálnom.
(A képen) látható a blokk ami eddig megvan.
Menjünk a nagyobbtól a kisebb felé
A 24V-os táp "külső" is igazság szerint innen fognak jönni a zavarok mert erre hirtelen néha nagy terhelés "ugrik" rá.

Az 5V-os swtiching részben azért nincs semmi még mert merült fel a kapcsüzeműekkel egy pár kérdés (és buck IC lesz használva, ha esetleg számít)
- Zavaros környezetben mi jobb kisebb kapcsoló freki (kb 500kHz) vagy nagyobb (>1.5MHz)? (vagy ez teljesen máshol számít?)
- Rakhatok e a 3V3-as LDO után látható Pi filtert a kapcsüzem után is? Vagy ha nem ezt mivel lehet szűrni?

Végül a 3V3 itt a Microchip doksi-jából 40 és 43 oldal.
Ha a 3V3 volton az elején ott egy Pi filter akkor a 43 oldalon látható T filter nem okoz problémát és kell-e egyáltalán?
(#) tbarath válasza cross51 hozzászólására (») Dec 20, 2017 /

Milyen zavarokat akasz kiszűrni?
(#) cross51 válasza tbarath hozzászólására (») Dec 20, 2017 /

Amit eddig olvasgattam, hogy a kapcs üzem kimenetén lesz így is úgy is kicsi ripple és felharmonikus, ezeket és elvileg az omron táp kap egy pár ilyen nagyobb áramú terhelést amit a mcu fog vezérelni és az ezek "indításkor" történő táp rángást.

Egyébként elvileg egy S8VK-C48024-es omron tápról van szó ami a pdf-be is látható (blokk diag.) hogy szűrve van csak volt már ebből a szűretlenség dologból probléma és biztosra szeretnék menni.
(#) pucuka válasza cross51 hozzászólására (») Dec 20, 2017 /

A táp rángatás ellen a stab kockák jelentős védelmet biztosítanak. Lehet egymás után is használni, pl. 24 -->15 --> 9 --> 5 --> 3,3 V. A nagyfrekis zavarok ellen a 10 - 100 nF kondik hatásosak, közvetlenül az IC-k táplábaira forrasztva.
(#) cross51 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 20, 2017 /

Sajnos van hely korlát is. A PIC mint a doksiban a 10nF + mellé 100nF fog kapni.
Az a baj, hogy sajnos az 5V-ra is úgymond szükség van *.
Még a ferrite bead a kérdés, hogy kell vagy nem.

* Bár pucuka nem feltétlen mondasz "rossz" dolgot, ha ezt a felállást annyival megspékelem, hogy kap egy kapcsolóüzeműt 6V környékéig és utána az 5V is LDO és az LDO 5V-ról jönne tovább az LDO 3V3?

A láncban nem véletlen írtam a 9 V -ot. Ha a kapcsoló üzemű kimenete 9 V, akkor nem kell az 5 V -hoz LDO, hanem elég egy "rendes" stab, az jobban szűr, kevésbé érzékeny a zavarokra, A nagyobb rángásokat a DC/DC konverter kivédi, a többit "rendezik" a stab kockák sorban, 5 -->3,3 V.
(#) cross51 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 20, 2017 /

volt értelme iskolába járni...
Szóval ez most új egy kicsit nekem a sima stab kockák stabilabbak mint az LDO?
Esetleg azért mert az egyik NPN tranyós a másik meg mosfet-es?
(#) aramis válasza Gafly hozzászólására (») Dec 20, 2017 /

sajnos csak ilyen képet tudok küldeni kevés a fény de nincs auxvalami tda85q van benne meg az elölap anélkül nem is kapsolhato

radio.jpg

Tanulmányozd az adatlapjaikat, ezesetben a kimeneti, bemeneti feszültségek összefüggéseit, a stabilizálást. Nem az áteresztő tranzisztor milyensége a lényeg, hanem az, hogy mekkora bemeneti feszültség változáshoz mekkora kimeneti feszültség változás tartozik. Ez nyilván jobb, ha a változás lehetősége nagyobb tartományban lehetséges, és nem kell szűk 1 V -ból gazdálkodni.
Némelyik adatlapon találhatsz arra is adatot, hogy a bemeneti, és kimeneti zaj között mekkora csillapítás van, ez is jelentős, 60 - 90 dB között szokott lenni. Ebből kalkulálhatsz a felhasználás helyén várható zavarszintre.
(#) tbarath válasza cross51 hozzászólására (») Dec 20, 2017 /

24V után egy dióda, egy-két elkó, és utána a stabkocka/stepdown? Nem tudom az 5V-os rész mennyit eszik, de ezzel szerintem eléggé jól lehet csökkenteni a rángásokat.
(#) cross51 válasza tbarath hozzászólására (») Dec 20, 2017 /

Nem sokat elvileg, egy nextion (~200mA) 3V3 stab/LDO PIC32 (~200mA MAX) és apróbb logikai áramkörök amik ha nagyon túlméretve számolok 100mA.

pucuka, tbrath az eddigi elmondásaitokból kezdem azt érezni, nem szükséges a ferrite bead, csak megfelelő komponens és szűrő kondik, jól értem?

A ferrit bead a vezetett sugárzásokat csökkenti. Ha egy dobozba építed a szerkezetet, nincs hosszú összekötő vezeték, akkor nemigen van rá szükség. Ha zárt, netán fém dobozba árnyékoltan szereled, jelentős külső levegős, és vezetett sugárzásnak is ellenáll.
Persze más kérdés, ha gyártmányt tervezel, és típusvizsgálaton is át kell küldened, és teljesíteni kell előírt zavar szinteket, és zavar immunitást.
(#) xr4 hozzászólása Dec 20, 2017 /

Üdv!
230V-os hálózati feszültségről szeretnék egy 12V 0,14A-os ventillátort meghajtani.
Ezt meg lehet oldani trafó nélkül, ellenállással? Dióda hidam van hozzá.
Esetleg van valami kész cucc az ilyenre? (ebay aliexpressz stb)
Köszi!
(#) Bakman válasza xr4 hozzászólására (») Dec 20, 2017 /

Egyen vagy váltófeszültségű a ventilátor? Ha egyen, akkor ezt javaslom: Bővebben: Link. Amíg valakit jól meg nem ráz az áram.
(#) xr4 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 20, 2017 /

Egyenáramú, de nem szeretném trafóval mert nincs elég hely, azért gondoltam hogy ezt a minimális áramot egy-két ellenállással is meg lehetne oldani

Lehet tápegység nélkül is de laza 40 - 45 W-ot fog elfűteni az ellenállás, égbekiáltó pazarlás. eBay-en ezt keresd: HLK-PM12. Ez bírja a ventit, kb. a leghelytakarékosabb.
(#) xr4 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 20, 2017 /

Ez nem tűnik rossznak, köszi szépen!
Nem is gondoltam hogy egy kis ellenállás ennyit elfűt.......

Egyenirányítás után illik egy kondenzátort rakni, amin kb. 310 V-od lesz. 300 V felesleg, 0,14 A áram kb. 40 W. Nagyon durván számolva.
(#) luigi71 hozzászólása Dec 20, 2017 /

Sziasztok! Aki tud légyszíves segítsen. Egy ferritmagos trafót újra tekercseltem, hogy kapjak plazma ívet. A primer tekercs 1mm es rézből 8menet. A szekunder 1200 menet 120 menetenként szigetelve. Na most az lenne a kérdés, hogy muszáj rétegenként szigetelni? Nem lehetne egyszere az 1200 menetet? Irfz44 et használok 100 Ohmos ellenállással. Kérlek segítsetek. Próbálok kapcsolási rajzot felrakni.
Következő: »»   3095 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem