Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Ami érthető is, ha egy eleve 12V-ra tervezett pákáról van szó. Amiről én beszélek az egy 24V-os páka. Csak nem 13 ohm körüli fűtőszállal látták el mint mondjuk egy kattogós wellert hanem 3 ohm körülivel, ami 12V-on még mindig ad 40-45W körüli fűtőteljesítményt.
A mai 12V-ra tervezett pákákkal csak annyi baj van hogy vagy drágák, vagy nagyon kis teljesítményűek (20W körül). A 28112 meg egy 4000Ft-os páka, én használtan vettem, ennyiért még tartalékhegyeket is kaptam hozzá. És működik 12V-ról is, tegnap próbáltam ki. A gázpákákkal megint az a baj hogy drágák, az olcsót néhány használat után el kell dobni mert vagy széthullik, vagy nem jön belőle a gáz, vagy ha jön folyton elalszik, plusz a hőmérséklete sem igazán állítható, csak némileg a gáz nyomása.
Én ilyet szereztem be, powerbankról is megy (PC -be laptopba nem dugnám bele) és szükség esetén megtette amit eddig kellett.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2017
Kiváncsi lennék rá hogy hány fokra képes, mikorára melegszik be, éshogy eggyáltalán lehet-e vele forrasztani.
Erre kíváncsi lennék én is. Az USB port 500 mA tud nem?
A helyesírási szempontból nem megfelelő hozzászólások, és a rájuk adott válaszok eltávolításra kerülnek.
Feltettem egy videót, az USB-s pákáról használat közben
itt megnézhető
Jó lenne ez, de az a 8W tényleg csak arra elég hogy egy apró forrszemet felmelegítsen.
Úgy tartja a mondás: gyáva népnek nincs hazája! Megrendeltem az Aoyue 3210 szettet. Ha megjött alaposan górcső alá vesszük.
A precíz ipari minőségű szabályozókban a kompenzációs vezeték közvetlen becsatlakozásánál mérik a hidegpont hőmérsékletét és annak függvényében szabályoznak. /Ha nagyon szeretnéd, tudok fotózni ilyet, vannak itthon szabályzóim./ Az olcsó forrasztópáka szabályozók meg éppen lesz@rják ezt. Igazából nincs is rá szükség, kit érdekel 10-20 fok eltérés? A gyakorlatban nem veszed észre. A kijelző meg mutat amit akar- természetesen bizonyos határokon- belül.
Szia, engem nagyon érdekelne pár ilyen fotó.
Így van. Szükség akkor lenne rá, ha az ember -10 fokban és +40 fokban is forrasztana, de ugye nem így van, hanem van egy 20-25 fok körüli átlaghőmérséklet ami eltér a lakásban vagy a műhelyben +/- néhány fokot. Ettől a forrasztáskori hőelvonás mértéke is nagyobb, amit meg semmivel sem lehet kompenzálni, az a vas hőtehetetlenségéből adódik. Valamivel jobb lenne a helyzet ha rézből lennének a hegyek, de szerintem 10-15 fok eltérés akkor is simán lenne.
Ne légy telhetetlen.)
Elégedj meg eggyel. A képen látható háromlábú eszköz benyúlik a két Faston csatlakozó közé ez méri a hőmérsékletet a hidegponton. Ezután már lehet rézzel továbbvezetni a jelet, eddig a pontig szigorúan kompenzációs vezetékkel lehet jönni.
Igazad van
Mellesleg RT-ben ki lett vesézve a hőelem kérdés. Tényleg nem triviális (aki nem hiszi járjon utána)...
Mit szóltok egy Bővebben: Link egy ilyenhez??
Egy páka ne legyen okosabb mint én. Maradok a kattogós Wellernél.
Igazad van, sarokba minden fejlesztést, egyik sem ér semmit!
Kínai fejlesztés a kattogós Wellerrel szemben ?
A kattogós Weller-rel szemben már sok-sok pákát fel lehet mutatni. Valamikor etalon volt de azok az idők rég elmúltak, elég csak a termékpalettájukra nézni. Annó használtam én is iskolában, nekem már akkor sem tetszett.
Az, hogy valami kínai, még nem feltétlen egyenlő a gagyival még akkor sem, ha az embernek kapásból ez ugrik be. Sokszor a nyílt forráskódú dolgok jobbak, mint a nagy cégek szörnyszülöttei. Próbáltad már azt a pákát, hogy így nyilatkozol róla? YouTube-on van pár videó róla, az árához képest jónak tűnik. Hobbiforrasztáshoz meg pláne. Ha valakinek nem elég, úgy is tudni fogja, hogy előre kell lépni. Igazábol csak azért ugrottam a témára, mert nekem ingyen sem kellene az, amitől szerinted nem kell jobb. Kinek a pap, kinek a lan.
Nekem nincs olyan sok pénzem, hogy bizonytalan minőségű Kínai termékekre költsek. A Weller 12 éve megvan, semmi gondom nincs vele. Abban igazad van, hogy kinek a pap, kinek a papné !
Nekem sincs gondom a wellerrel csak már nem kell, és nem értem ha annyira jó, akkor miért nem kellett a kutyának sem amikor hirdettem, szerintem egész olcsón. Egy teljesen új fűtőbetéttel pluszban, amit ha meg kellene venni a boltban már az sem lenne olcsó.
Itt van róla egy cikk, ha esetleg még nem olvastad volna: Bővebben: Link.
Viszont ha úgy döntesz, hogy megveszed ezt a típust, inkább nézz szét külföldön, még az esetleges vámolással (+27% + eljárási díj) is kb. 35% -kal olcsóbb, ÁFA nélkül meg 50-60% -kal.
Na megérkezett a kicsike. Tesztelni még nem nagyon tudtam, viszont szétkaptam. Teszek be pár képet róla. Az agya, ahogy a képeken is látszik egy Atmega8L-8PU. Az műveleti erősítő egy LM358P, a kraftot egy IRF 5210 kapcsolja ha jól láttam. Mivel soha nem volt még ilyen eszközöm, így összehasonlítani nem nagyon tudom, a cseh pillanatforrasztóval meg nem érdemes szerintem. A hegy amit adtak hozzá, valóban nem világbajnok. A páka fogása kényelmes, a vezetéke 95cm rugalmas, nekem jó minőségűnek tűnik. A vezérlőben lévő nyákok nem valami atom minőségűek, a forrasztások elég gyatrák. Azt a kübli hegypucoló rézdörzsit külön rendeltem, az nem jár hozzá alapból.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2017
Nem lehet annyira rossz - elég combos trafó van benne.
(ezeknek a gyenge pontja általában a tartósság - és ebben verhetetlen pl. a kattogós Weller, pár olcsó alkatrész és hegy cseréjével évszázadokig működőképes) A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2017
Ha hamar megadja magát, legalább lesz miből építenem sajátot. Nekem elég masszívnak tűnik. Nem nagyiparban fogom használni, szóval szerintem ez is működőképes lesz egy darabig. Mondjuk ha már szétszedtem a kapcsolási rajzot le lehetett volna venni. De nem tűnik túl bonyolult szerkezetnek. Egyedül ami gyenge minőségnek tűnt, azok a forrasztások a nyákon. Lehet valami óvodásokkal szereltették össze.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2017
Idézet: Minden olcsó pákának ez az elsődleges problémája, de ezt leírtam már párszor. Hogy milyen fűtőbetét vagy nyél van mögötte az magának a forrasztásnak a szempontjából teljesen lényegtelen, az csak olyan szempontokat határoz meg hogy mennyire kényelmes vagy sem vele dolgozni, mert egyébként egy solomon is elmegy éveket. SMD-zni azzal sem éppen kényelmes amit vettél, mert elég messze van a hegy vége a kéztől. Ezen a képen látszik miről beszélek, a középen lévő weller kivételével mindegyik pákával kényelmesen lehet SMD-zni is, és ezeknél a hegy minőségével sincs probléma. Mondjuk áruk is van, a T245-höz pl. 24000 egy szár, és 8-10000 bele egy hegy. „A hegy amit adtak hozzá, valóban nem világbajnok.”
Jelenleg nincs itthon semmi, amit tudnék forrasztgatni. Egy régi PL2303 chipes USB-RS232 adapteren forrasztgattam át a alkatrészeket, meg egy ASUS videókártyának (valami régi HD5450) estem neki. Nekem nincs messze a hegy, szerintem 0805 vagy 0603-as SMD még simán meg tudnék vele forrasztani. A hegy olyan szempontból nem tetszik, hogy sima ceruza (T-B talán) egy 45 fokban lecsapottnak jobban örültem volna. Mondjuk a webshopban azt írták, hogy olyat adnak hozzá alapból, de nem az lett. Kinézetre szerintem a 900M sorozat lesz a Hakko-ból.
Ez pedig a kattogós Weller vs. JBC T210.
Közben próbáltam előzetesen utánanézni ennek a T12-es hegynek, de nem egyértelmű a bekötési kép amit találtam róla. Ahogy nézem szívás lesz vele, mert a kép alapján nem úgy van belül összekötve ahogy én gondoltam hanem épp fordítva, a hőelemnek nem a negatívja hanem a pozitívja van összekötve a fűtőszállal. Ha így van annak örülni fogok, rendesen fog csuklani a kitalálója is, mert egyébként (fordítva) simán működött volna a solomon vezérlőmmel...
Lehet hogy szét fogom faragni a T12 alsó részét és megfordítom benne a kötést, nehogy már emiatt másik vezérlőt kelljen építeni. A DC fűtés meg azért nem játszik mert 21-24V körüli pákatrafóim vannak, azok egyenirányítva már 30V feletti feszt adnának. |
Bejelentkezés
Hirdetés |