Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   408 / 853
(#) tbarath válasza StMiklos hozzászólására (») Dec 20, 2017 /

Természetesen elcsesztem a példakódot, bocsánat. Csak simán átpasszoltam a fv-neka ciklusváltozót, az pedig azt olvasta analogRead-del, a szenzorok pin-jeit tartalmazó tömbhöz sehol se nyúltam.
Két módon lehet javítani:

1. void sensorRead(int i){
  2.   //int rv = analogRead(i);
  3.   int rv = analogRead(sensors[i]);

vagy

1. for (int i=0; i<4; i++){
  2.     //sensorRead(i);
  3.     sensorRead(sensors[i]);
  4.   }

Ízlés kérdése, hogy melyiket választod, mert mindkettő helyes, de csak az egyiket szabad cserélni. Ha mindkettőt cseréled, akkor hibásan fog működni a kód.
(#) StMiklos válasza tbarath hozzászólására (») Dec 20, 2017 /

Köszönöm!

Eddig nen zavart, mert nem próbáltam..

Üdv: StMiklos
(#) tbarath válasza StMiklos hozzászólására (») Dec 21, 2017 /

Engem zavart, mert hülyeséget írtam.
(#) jointsilver36 válasza tbarath hozzászólására (») Dec 21, 2017 /

Akadás? De akkor ezekszerint jót írtam a programba vagy nem?
(#) nzozz hozzászólása Dec 22, 2017 /

Sziasztok!
A "gyári" Arduino IDE -n helyett tudnátok valamilyen praktikusabb/kényelmesebb ingyenes fejlesztőkörnyezetet ajánlani? Főleg az automatikus kód kiegészítést/javaslatot hiányolom (meg lehet mást is, csak még nem tudok róla... ).

Köszönöm
(#) Kera_Will válasza nzozz hozzászólására (») Dec 22, 2017 /

Ne írja meg helyetted a kódot , esetleg nem tudsz róla és gondolat olvasó is egyben az IDE ?!
(#) vargham válasza nzozz hozzászólására (») Dec 22, 2017 /

Nem írtál oprendszert.
Ha Windows:
Visual Studio Community
Visual Micro plugin
Szintén Windowsra:
Atmel Studio Ez plugin nélkül is kezeli az Arduino-t.

Windows, MacOS, Linux:
Visual Studio Code
VS Code Arduino plugin
(#) nzozz válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 22, 2017 /

Túlzottan mély programozói tapasztalatom nincs, de azért ez az "intellisense"/autocomplete/stb azért szerintem nem egy óriási elvárás, viszont nekem szimpatikus, hasznos.
(#) Bakman válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 22, 2017 /

Nem is egy olyan programozói környezet van, ahol nzozz elvárása alap. Használok én is ilyet, nagyon hasznos is tud lenni. Valamikor elég két karaktert begépelni, majd a Tab gomb megnyomására ki is írja a többit.
(#) vargham válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 22, 2017 /

Idézet:
„Ne írja meg helyetted a kódot , esetleg nem tudsz róla és gondolat olvasó is egyben az IDE ?!”

???
Az Arduino IDE-nél borzalmasabb dolgot keveset ismerek... Bár az utóbbi időben fejlesztettek rajta. Egy kicsit.

Kódkiegészítés nagyon hasznos dolog. Többszörösére gyorsítja a kód beírását. Nem kell fejben tartani az adott API összes részletét. Nagyjából tudod, hogy mit akarsz, és az IDE felajánlja az adott kontextusban elérhető API hívásokat dokumentációval együtt.
(#) Kera_Will válasza vargham hozzászólására (») Dec 22, 2017 /

Mindez nem ingyen van Visual Studio ... stb ... rendszerek.
szuvenyír nyihaha nye kukucski protku
Na jó LIN alatt ingyenes.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2017
(#) Kera_Will válasza nzozz hozzászólására (») Dec 22, 2017 /

Akkor ZX - 81/SPECTRUM ott minden billentyűre 4 5 funkció volt és igen ahogy lenyomtad a gombot egyből írta is a parancsot . Érdekes a comodore / amiga PC nem ezt az irányt vette fel ...
(#) Kera_Will válasza vargham hozzászólására (») Dec 22, 2017 /

Idézet:
„Az Arduino IDE-nél borzalmasabb dolgot keveset ismerek... Bár az utóbbi időben fejlesztettek rajta. Egy kicsit.”

Akkor tessék vi editorban C-t forrást írni , majd gcc-vel parancssorból fordítani ...

> Akkor tessék vi editorban C-t forrást írni,
Láttam már olyat... Nem tetszett.
Nano-t használok, ha a szükség úgy hozza.

> majd gcc-vel parancssorból fordítani
Na, ilyen előfordul rendszeresen.

Idézet:
„Mindez nem ingyen van Visual Studio”

Hogy érted, hogy nem ingyen van?
Amiket linkeltem, azok mind ingyen vannak.

Nem nyílt forrású mind, de a kérdés nem is az volt.
De a Visual Studio Code például open source (MIT).
(#) jointsilver36 válasza tbarath hozzászólására (») Dec 23, 2017 /

Szia! Tudnál esetleg tanácsot adni,hogy tudjam működésre birni ?
(#) tbarath válasza jointsilver36 hozzászólására (») Dec 23, 2017 /

Hát egy hibát látok, ami épp okozhatja.

1. //13 is the input to the circuit (connects to 150ohm resistor), 11 is the comparator/op-amp output.
  2.  
  3. ...
  4.  
  5. pinMode(11, INPUT);//output through a 150 ohm resistor to thr LC circuit
  6. pinMode(12, OUTPUT);//Input  the comparator output//Use any other pin you

Vagyis a szöveg szerint a 13-as láb lenne a bemenet, a kód szerint a 12. Nálad nem tudom, hogyan van bekötve, ha 13-ra kötötted a komparátor kimenetét akkor ez lehet hiba.

A többit látatlanban elég nehéz megtippelni.
(#) Sanyoo8 hozzászólása Dec 24, 2017 /

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem: Egy relével szeretnék kapcsolni egy villanymotrot 380/220 , ami 220-ról van működtetve. Kép: https://www.kephost.com/image/EKwd
Fázis, nulla, földelés.
Mindegy, hogy a fázist vagy a nullát kapcsolja-e a relé (5V 1ch relé)? Vagy mindenképp csak a fázist kell kapcsolgatnia? Esetleg két relé kellene, hogy egyformán kapcsolja ki-be a fázist és a nullát?
(#) goreny válasza Sanyoo8 hozzászólására (») Dec 24, 2017 /

Sorrendben a legjobb lenne, ha két relé lenne és a fázist és a nullát is kapcsolnád. Aztán ha más megoldás nincs, akkor csak a fázist kapcsolod. A legrosszabb esetben csak a nullát is kapcsolhatod, ez azonban érintésvédelmileg aggályos.
Sok minden függ a berendezés beépítettségétől, egyébként áramtalanítható, hozzáférhető-e a motor kapocstáblája, fix a bekötése az egésznek (vagy dugvillás és fordítva is bedugható), stb.
(#) tbarath válasza Sanyoo8 hozzászólására (») Dec 24, 2017 /

A fázist mindenképp kell, mellette a nullát nem árt. Az életvédelemre figyelj, gondolom nem szeretnél megölni senkit a műveddel.

És persze olyan relé kell, ami biztosan kibírja azt az áramerősséget, amit kapcsolni akarsz. A 2 filléres kínai modulokra nem bíznám rá az életem. A uC-ről optóval válaszd le a relét - gondolom azzal akarod kapcsolgatni, különben mit keresne itt ez a kérdés.
(#) ferci válasza Sanyoo8 hozzászólására (») Dec 24, 2017 /

Szerintem nyugodtan használj 2 relét és nem is akármilyent ehhez a motorhoz.
Vagy 1 relé+mágneskapcsoló.
Ha a villásdugót nézem, bármikor lehet valahol úgy bedugva, hogy az se biztos, hogy a fázist szakíttatnád meg 1 relével.
(#) _BiG_ válasza Sanyoo8 hozzászólására (») Dec 24, 2017 /

Mindkét áramvezetéket kapcsolnod kell. Mágneskapcsolóval. Az az "5V 1ch" relécske elég picurka, ha meg tudja hajtani az Ardu, eszedbe se jusson közvetlenül 230V-ra kötni a kontaktusát.
(#) Sanyoo8 hozzászólása Dec 24, 2017 /

A relére az van írva, hogy 10A 250VAC. Üzem közbe 300W-nál többet elvileg nem venne fel a motor. De lehet még a felét se, mert egy hajtóműves motorrol van szó.
Remélem bírja majd ez a relé.
(#) csatti2 válasza Sanyoo8 hozzászólására (») Dec 24, 2017 /

Gondolom a Songle SRD-05-ről vagy hasonlóról van szó. Én biztos nem kötnék ilyenre hálózati feszültséget, de a te életed (szerencsésebb lenne, ha vmilyen nevesebb gyártó bevizsgált/minősített termékét használnád csak életveszélyes feszültségek/áramok esetén [és nem Kínából beszerezve]).

Ami a motorindítást illeti, az induktív terhelés és a relé 10A-es max áramát emiatt nem szabad semmiképp komolyan venni. A kapcsolást ideális esetben nullátmenetkor kellene végrehajtani, ennek érzékelése külön téma (ezzel szintén megölheted magad, ha rosszul csinálod ).

A fázist mindenképp kapcsolnod kell, de jobb lenne ha a nullát is kapcsolnád (jobb eséllyel áll meg a motor, ha az egyik relé kontaktjai már összeégtek ).

A relé(ke)t természetesen nem húzhatod meg direktben az Arduino-ról (kb. egyből elfüstöl). Valamilyen tranzisztoros kapcsolással illik (megfelelő védődiódával, vagy minden elszáll az 5V-os sínen, beleértve az Arduino-t is). Nem tudom, mennyire veszélyes cucc van a motorra kötve (pl. ledarálja az ujjaid ha nem áll meg, amikor kéne). Ha baj lehet belőle, hogy a program nem állítja meg az eszközt (mert pl. beragad valahol), akkor érdemes olyan meghajtó áramkört csinálni a tranzisztorhoz (ami a relét kapcsolja), ami magától lekapcsolja a tranyót ha bizonyos ideig nem jön lábváltozás a mikrokontrollertől.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2017
(#) tbarath válasza csatti2 hozzászólására (») Dec 24, 2017 /

Szerintem a nullára gondoltál, a földet ne kapcsolgassa...
(#) csatti2 válasza tbarath hozzászólására (») Dec 24, 2017 /

Igazad van, késő van már.
(#) Raiden hozzászólása Dec 24, 2017 /

Hali mindenkinek

Először is Kellemes Ünnepeket

A kérdésem meg az volna, hogy használt e már valaki nagyobb távolságba 18D20-as szenzort.
Nagyobb távot a 1,5m felett értem.

THX
(#) Sanyoo8 válasza csatti2 hozzászólására (») Dec 24, 2017 /

Igen azt (Songle).
Esetleg AR Songle rélét kapcsol-->Ez a relé meg kapcsol mégegyet (Songel) amire már a fázis van kötve? Csak nem tudom, hogy ide milyen relét vagy mágneskapcsolót tegyek a 2. szintre. Ajánlás?

Ha beragadna nem lenne semmi gond csak menne az (adagoló) motor. Ami mellett van egy villanykapcsoló azzal kézzel le lehet kapcsolni. Ha az se működne, akkor meg még mindig van egy nyirócsavar (=puha alu drót) a rendszerbe.

De azért fő a biztonság! Köszönöm a tanácsokat.

Itt a videón elvileg egy 1800W-os hősúgárzót kapcsolgatnak vele.
https://www.youtube.com/watchv=LLFQ8sBWc80
A fásist persze, hogy a sárga-zöld drótra kellet neki rákötni.
(#) Sanyoo8 válasza Sanyoo8 hozzászólására (») Dec 24, 2017 /

*
A lényeg lemaradt, hogy csakis optocsatolós relékkel!
(#) csatti2 válasza Sanyoo8 hozzászólására (») Dec 24, 2017 /

A hősugárzó alapvetően rezisztív terhelés (bár a ventilátorja miatt induktív is picit), az sokkal barátságosabb dolog, az induktív terhelés lekapcsoláskor "visszarúg" és áthúzhat, ezzel tönkretéve idővel az érintkezőket (a tekercseken folyó áram nem szűnhet meg egyik pillanatról a másikra, ha nem tud hová menni akkor feszültséget indukál, ami addig emelkedhet, hogy eléri az érintkezők közötti levegő átütési feszültségét és szikraként áthúz). A dupla relé körnek csak akkor volna értelme, ha a hozzájuk tartozó tápok is meg lennének duplázva (és galvanikusan le volnának egymásról választva). A relé azért kérdőjeles, mert nem lehet róla tudni, hogy a benne lévő szigetelés mennyire megbízható hosszútávon (átjuthat-e valahogy a hálózati feszültség a kisfeszültségű részre és agyonvághat-e téged). Ezért érdemes komoly gyártók termékét választani ilyen feladatokra (lehet, hogy drágább, de azokat független minősítő intézetek alaposan átvizsgálták).
Következő: »»   408 / 853
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem