Fórum témák
» Több friss téma |
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Ha tudnám, hogy ez jólesik a trafónak, akkor másként fogalmaztam volna...
Csak magam tudom idézni:
Idézet: „És nem mondtam, hogy marhaság” Szerintem egy létező jelenséget fogalmaztál meg. De nem értek hozzá...
Teljesen biztos, hogy a megfogalmazásom laikus. A vizuálisak kedvéért valahogy úgy képzelem ezt az oda-vissza modulációt, mint amikor egy tükörbe nézünk, kezünkben egy másik tükörrel, amik egymást látják végtelen, egyre kicsinyedő méretben.
Ja, értem. A lényeg szempontjából viszont így is ugyanaz a helyzet.
Üdv!
Úgy alakult, hogy rajtaütésszerűen került 4 db trafóra való vas, ugyanolyan, mint az utóbbi 4. Csak most derült ki számomra, hogy az 1.25"-os E I lemez teljesen megegyezik az E I 96 című vassal. Ezt Német o.ban gyártották, de dettó ugyanaz, mint az amerikai. Szerintem összebeszéltek. Azt akarom kisütni mindebből, hogy most lépéseket tudok tenni a nem impregnálni az istennek se vs. dehogynem kérdésben. Van 2x2 db panelszintű Baby Huey sztereó építményem, amikhez UL leágazású tfafók vannak előírva. A jó hír, az eddigi adatok teljesen jók a babyakhoz is, csak UL ágadzást kell kivezetni. Egyelőre csévékre várás van, mert véletlenül sincs hozzá való méretem, dolgozom az ügyön. Várhatóan a következőkben fellebentem a pokrócot arról, pontosan hogyan is csinálom a tekercselést. mert vannak ám furfangok, amiről nem mindenki tud, például én se régóta ismerem a mikéntetet... A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2017
Miért moderálta ki valaki a hozzászólásom?
Bántott valakit? Megsértettem az oldal lelkivilágát? Vagy csak a moderátornak nem tetszik az, ami igaz? Nem tudom ki a moderátor, de moderálja magát. Kellemes Ünnepeket!
A t.túlról a vassal együtt vásárolt csévék elég spártaiak, a réselést sk kellett elvégeznem, de a fő gyengesége, hogy semmi merevítése nincs a német gyártmánnyal szemben, ami profi.
Képes kicsit kihajlani a gyenge cséve oldala a vége felé, nem szerencsés. A tekercselést meg lehetne oldani oldal támasztó segédlettel, de nekem a belső fa magok hosszabbak, mert sokszor azon csúsztatva a sorvezetőhöz könnyebb beállítani a cséve pozíciót. A sorvezetés, központos mag a csévéhez: Természetesen jó lenne az abszolút központos sablon, de körülményes gyártatni. nekem keményfából készültek és előfordulhat 1 mm-es excentritás. Azonban a huzal szépen meg tudja magát vezetni, viszont a tekercselési sík alapja teljesen egyenesnek kívántatik. Jelenleg egy db t.túlról való csévém van, meg kell várnom a német gyártmányt, akkor tudok tovább lépni, tekerni. Csakis egyforma csévékre érdemes, ráadásul az amcsi teljesen négyzetes belsővel, a német pedig pakett vastagságot tekintve 3 mm-el nagyobb.
Tudom, hogy már nem azokat az időket éljük, de annak idején még textilbakelitből kellett kiszabni, kireszelni és összerakni a csévéket a suliba, aztán tekercselhettük meg a trafónkat
Ha nem is így, de nem müködőképes(ebb) megoldás esetleg egy cnc-vel kiszabatni és összerakni egy csévét?
Legújabban, megoldásként szóba jöhet még a csévetest nyomtatása is. Nem tudom van-e itt valaki, aki már próbálkozott ilyen módon csévetestet gyártani?
Ez nekem is eszembe jutott, viszont ez Józsinak biztos nem megfelelő megoldás, mert neki tükörsima felület szükségeltetik szerintem.
Tudok csináltatni és barátom is van cnc-vel a hóna alatt, de, amennyiben venni is tudok, nem terhelem őt ezzel. Már csinált jópár félét, amihez nem tudtam beszerezni amúgy.
A sima felület tényleg fontos, ha 0.2mm, vagy hasonló huzallal szeretnénk szépen tekerni. A képen látható vas valami olyan megfontolásból lehet gyártva - nagy ablakkeresztmetszet! - hogy nem érdekes a jó hatásfokú erőátvitel, hanem a sok féle feszültség megvalósítása 1 trafón. Ez inkább hálózatinak lehet jó, bár 0.35mm-es lemezekből van a vas, én kimenőnek próbálnám majd. A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2017
Azért célszerű a vasmag keresztmetszet egyenlőoldalú négyszög formára törekedni, mert akkor a legoptimálisabb a vas, és rézveszteség aránya.
Két falappal meg tudod támasztani két oldalról, amiket középen átfúrsz a tengelynek megfelelően. Készítesz két vagy több (a fahasáb túllógásai szerint), a fahasábbal egyező kivágással rendelkező távtartó támasztékot, és a véglapok közé teszed. Így megtámasztod a cséve oldalait.
Tudom, macerás, de nem kell várnod. És az adott hasábhoz elteheted.
Nem állítanám, hogy 1-nél többször tekercseltem trafót oldaltámasz nélkül, az elmúlt ~55 évben. Akár géppel, akár kézi hajtással. Még cséve nélkülihez is használtam. Fő a biztonság! És 10-ből 9× én készítettem a csévét is.; nem akartak kihajlani.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2017
Legfőbb baj, hogy ebből a mostani gyenge oldalúból már csak 1 van és 4 db egyforma kellene...Idő kérdése.
"Idő kérdése", mi alatt le is gyárt(at)hatod.
Jelentem, a csévék, hiányzó vasak úton vannak, köszönelt L.Attilának!
Addig is, készítem az EL504 kimenőit. Az elvi rajzon látszik a tápellátás, a másikon az eredeti kimenő terv, amit átdolgoztam kicsit. A primer (AB1 mód miatt) ca. 20 mA-el ketyeg alapon és a teljes kivezérlésnél 290mA-re tud felugrani. Tekintve, hogy ritkán kívánok fehér, vagy rózsaszín zajt hallgatni folyamatosan max hangerőn, szerintem a 0.25mm-es cerimel huzal jól kell, hogy teljesítsen. Az eredeti terv szerinti 0.75 ,mm-es szekunder biztosan nem fér M102-re, csévére, azt átmódosítom 2x0.4 mm-es zománcra. Így egy sorban elfér ca. 70 menet, ami kb. 6 Ohmos impedanciára megfelel, meg ez a keresztmetszet (2x 0.4mm)x6 elégségesen nagy keresztmetszetet ad a szekundernek. Kíváncsi vagyok, hogy sikerül majd a dolog. ,Az eredeti, 41%-os UL-t kényelmi szempontból ca. 34%-osra módosítom, így a sorvégen csinálhatom a leágazést UL-eknek. Az EL504 még rácsfeszültségileg a biztonságos határon belül marad, ha jól gondolom. A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2017
Igazad van, kész is vannak... Vagy megjöttek.
Jó, jó, de az oldaltámasz akkor is ajánlott, elég gyengének látszik (nem rebitex).
Ez a típusú cséve kellően masszív. Az előzőeket annyira megviselte a 0.22 mm-es huzal megfeszítése, hogy egy picit belibbent a cséve belseje egyik oldalon. Miután levettem a magról, akkor látszott, de a lemezek visszanyomták a púpot...
Ebből is tudom, kisebb is elég lesz a feszítésből.
Fejlemények:
A következő 4 db kimenőhöz elfogyott a pr/szek közé használandó 0.12mm-es prespánom. Ezekre elég lett, de csak a sorszigetelésre használandó 0.05mm-es prespánból van bővebben. Ma vettem egy fajta, 0.1 mm vastag szigetelő fóliát. Áttetsző, nem víztiszta, inkább enyhén opálos. Őszintén szólva, nem tudom a pontos típusát, motortekercselő kollégától vettem, villanymotorokba biztosan használatos, a legrosszabb (Mylar) is 130 Celsiusig tud, de nem is ez a kérdés, hanem a kapacitás. Kimenő nem fog melegedni, de 130 Celsiusig hálózatinak se illik. 100x160mm-es nyáklemez közé raktam a prespánból és aztán a műanyag fóliából, azonos vastagságot képezve a 0.05mm-es prespánból duplán. A prespán az adott mérésben 0.57 nF, a fólia 0.47 nF volt. Biztatónak tűnik és jobbnak, mint a prespán. Viszont ez nem tud átázni az impregnálószertől, de lezárni a sorokat széleken bizonyára megteszi. Majd beszámolok.
Nos, eljött az idő, Ave Fórumtagok, a kimenő tekercselők köszöntenek - Gyááá...
A mellékelt séma lesz a cél, a trafó várhatóan EL84 PP szinte bármelyikéhez alkalmas, vagy tlan, meglátjuk. Az ábrán láthatjuk, hogy az UL leágazás 37.5%-nál lesz megoldva. Hosszú hezitálás után, amely a leágazást 50 és 0% közötti megoldásai közti őrlődésben merült ki, végül is ezt választottam. A kapcsolódó szakirodalmak, szakcikkek közül az egyik legrégebbit említem, A.Serjagin Alleluja: Az "A" osztályú erősítők szerepe a proletárforradalomban. Végül is ez döntött nálam is. Nem utolsó sorban képes beszámolóban dokumentálom majd az Érdeklődők számára, hogyan láttam bele a tekercselő titkok kulcsába.
Amíg a műhely felfűtődik:
Nem szorosan a következő kimenőkhöz, sőt igazából a melléklet a hálózati trafó része, de ugyanígy érdemes lehet a kimenőkhöz is kapocstáblát készíteni. Az "M" típusú BEAG trafók szerelvényén egy kapocstábla található, csomó betűjelzéssel a bekötés pontosítása végett. Egyelőre a hálózatihoz készítettem néhányat, amin 2 db Wichman foglalat, betét, szűrőkondik, egyenirányító diódák lesznek (TO-220), stb. A nyáklemez a fóliával kifele lesz, forrtüskéken lehet a kivezetésekhez hozzáférni. Mindezt a régi, betűjelzéses bakelit lap méretéhez igazítva. A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2018
Eredmény állás:
Egy trafót megtekertem, a mutatott séma szerint. ...és most a "titok". Aki ismeri, ne is olvassa tovább... A BEAG trafók a neten fellelhető műhelyrajzából és a módszert eddig is ismerők, alkalmazók a következőként járnak el: Az első két anódot balról kezdjük tekerni és minden sor végénél visszavezetjük a drótot és azt is balról kezdjük tekerni - lásd a sémát. A következő két anódtekercset jobb oldalon kezdük el és oda ugrunk vissza a sor végén mindig. A vezeték visszavezetést a sorszigetelő közt, átlapolásában vezetjük vissza, nem kell külön szigetelés. Azok kedvéért, akik "M" lemezes trafókhoz jutottak - vonali kimenők - a szétszedése nem túl nehéz, feltéve, ha nincs az egész trafó mindenestől impregnálva, ekkor levágjuk a cséve egyik oldalát drótostól és maradnak a lemezek. Mint már említettem korábban, ezek a BEAG trafók nem mindegyike egyforma minőségű, de vannak minden bizonnyal GOS, laminált lemezek, kiválóak kimenőnek. Találkoztam 0.5mm-es BEAG M102B-vel is, ő majd hálózati trafóként szolgál tovább. A trafószerelés mikéntje: Kell egy célszerszám, én egy 20x4 mm-es laposvasból csináltam. Kb. 20mm hosszan elköszörültem 0.3 mm-esre. A trafón a csévét elnyomom egyoldalra, ahol a nyelv szabadon lesz, onnét. Eztán kiemelem az első lemez köpenyt a cséve oldala fölé, majd a laposvasat beütöm a lemez nyelvhez és óvatosan ütögetem, közben a lemez többi részét a cséve oldal felett kell tartani, nehogy elakadjon. A lemez ezután egy fogóval kihúzható, nagyon vigyázva, a lemez mindvégig a cséve mindkét oldalát elkerülje. Az első 4-5 lemeznél továbbra is szerencsés a laposvassal kiütögetni a lemezeket. Eztán kézzel is kijönnek. Én úgy rakom le a lemezeket sorba, ahogy kiszedem. Ugyanis a lemez szélein általában van pici festék maradvány. Ha ugyanúgy kerül vissza a lemezcsomag, esélyes az összes lemez visszarakása. Sok szerencsét! A most elkészült kimenő szórt kapacitása 6.82 nF Anód1 DCR = 105.09 Ohm Anód2 DCR = 105.62 Ohm UL leágazás a séma szerinti menetszámoknál. A cséve még nincs leburkolva, szerelve lesz majd fedő borítása is, prespán. Megjegyzem, kezdő vagyok, alig néhány trafót csináltam eddig, így a hibák megléte nem meglepetés, csak kellemetlen...
Ha még aktuális tudok segíteni. bod.jani@citromail.hu - ra írj
A méhviasz dielektromos tényezője a levegőének kb. 2.5-szerese. Ha tökéletesen impregnálják, a sorok közti rések kitöltése jelentős szórtkapacitás-növekedést okoz, amivel a hangfrekis méretezés során számolni kell.
Idézet: „motortekercselő kollégától vettem” Vékony Nomex-410 nincs neki?
Őszintén szólva, azt sem tudom, ez milyen típus, de láttam német gyártmányú kimenőket is ilyennel szigetelni.
Valamilyen 5 százados szigetelő anyagom is van, szintén átlátszó, elég elasztikus. Valószínű bevagdosás nélkül is felperdül a széleken. Régebben tudtam ennek a nevét, de nem jut eszembe. Abszolút nem hőálló, de sok hivatásos trafótekerő használja és a BEAG vonaliakban is találkoztam vele...A képen az említett német kimenő van. A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2018
Helló!
GU50 PP kimenőhöz honnan érdemes vasat venni? Milyet célszerű? Hiperszil vagy sima EI? Esetleg az ATP100 100V kimenőjének a vasa jó lenne? Beleférne a huzal?
A BEAG kimenőkben ezt az átlátszó szigetelőanyagot Hostaphan-nak hívják, és 40um vastag. Na látod, hogy tudod.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |