Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Digitális forrasztóállomás
Persze 7805 után kell kondi, és igen mehet AC-ról opto-triac páros.
Ja ha úgy nézzük meg van táplálva, de 0,05mA-rel, az harmat kevés lesz, ezért értelmeztem a 10kohmot egy felhúzónak. Éppen így is menne a hőelem szerintem.
Elé és mögé is illik elkot tenni vagy... ?
A 7805 után is kell elkó mondjuk C3 jó lesz, a 10kohm sok a termisztor áramához, mert nagyon kicsi lesz (0,5mA). A trimmer felesleges.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2017
Csak elé, különben a 7805 elszállhat vagy gerjedhet. Plusz a lábakhoz legközelebb 330 nF és 100 nF, ahogy az adatlap írja. A bemenetén lévő feszültség legalább 2,5 V-tal legyen magasabb, mint a kimenetén kell lennie.
Én azért tennék mögé is.
Nagy kapacitív terhelés (ebben az esetben felesleges) esetén kell egy védődióda, különben a stabilizátor dob egy hátast.
Közben válaszoltam a privátodra. Azt a 433 Ohm-ot nem tudom hogy találtad ki, de legyen inkább 1k, az gyakoribb. A trimmer is lehet nagyobb, 50-100k is nyugodtan.
A betápot azért illene tudni, én fordított polaritásvédelmet inkább FET-tel csinálok. A stepdown legyen inkább 8V-on, és az opamp VCC-GND lábai közé is menjen kondi, amekkorát a datasheet javasol.
Hát 0,5 mA az, és az pont elég. Valahol olvastam, hogy a termisztort nem célszerű 1 mA-nál nagyobb árammal mérni. Az én analóg állomásomnál 12V-ról 15k-n keresztül van táplálva, így hidegen 35 mV feszültség esik a termisztoron, ekkor 44,5 Ohm az ellenállása.
Ha a kollega pákája is 44 Ohm hidegen és kb. 160 Ohm forrón, akkor 50x-es gain-nel 1,1-3,94V közötti feszültséget kap, ami nagyon jól mérhető ADC-vel.
++ figyelj arra, hogy ha nagyobb tápfesszel megy az opamp, akkor elvileg 5V fölötti feszültség is mehet a uC lábára, amit nem feltétlenül tolerál.
Igen azt majd át kell számolnom hogy mennyit kapjon.
A FET nél akár hány példa áramkört nézek igy van 1 k-val testre húzva a kontroller meg 100Ohm al kötve Nállam 50 Ohm körül van, de csinálok pontos mérést.. ma megjött az 500 fokos hőmérőm
Az hidd el nagyon kicsi lesz, nem egyet építettem. Ott a kulcsszó analóg állomásod van, ez teljesen más, minél kisebb az áramod, és minél nagyobbat erősítesz annál inkább a zavarokat is erősíted. Az 1mA termisztor áram egy legenda, de úgy csinálja ahogy akarja.
Nyugodtan mehet az 5mA. A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2017
Egyébként úgy illik megépíteni, hogy egy áramgenerátorral állandó áramot vezetsz át a termisztoron, és csinálhatsz egy kisebb referencia feszültséget a PIC-nek, és akkor nem gond, hogy az LM358 nem rail to rail.
Szerintem inkább azt kell megoldani, hogy ne kaphasson többet 5V-nál.
Ellenállás: az 3 dolgot csinál: 1. ha nincs vezérlőjel a uC felől, akkor a gate-et földre húzva zárja a FET-et 2. elvezet valamennyi töltést a gate-ről 3. a 100 Ohm-mal együtt feszültségosztót alkotva befolyásolja a gate feszültségét bekapcsolt állapotban. Ebből az elsőre mindkettő tökéletes. A másodiknál kicsit gyorsabb lesz a kikapcsolás és lassbb a bekapcsolás (vagy fordítva), de ez lényegtelen. A harmadiknál viszont nem mindegy, hogy a uC által kiadott 5V-ból a gate-en 4,95V vagy 4,54V jelenik meg. Mert kisebb gate feszültség nagyobb RDS-t jelent, azaz kapcsolt áram nagyobb részét fűtöd el magán a FET-en. Ez a hatás lehet elhanyagolható is és jelentős is, bővebbet csak a választott FET adatlapja ismeretében lehet mondani (az általad a kapcsolásban használt IRFZ44 esetén ez a hatás eléggé jelentős - de javasoltam inkább logikai FET használatát). De úgy csinálod ahogy akarod. Nálam is 50 Ohm körül van, és az én hőmérőm 700 fokot tud, na nem mintha számítana
Még egy fontos dolog kimaradt, a felbontás. Tudni kell egy fok változásra hány ohmot változik a termisztor ellenállása, mert ettől függ, hogy mekkorát erősíts, mekkora áramot válasz, hogy a PIC ADC felbontásába beleférj. Valamint a maximális hőfokhoz tartozó ADC érték beleférjen még az 5V-ba illetve a referencia feszültségbe.
Abba igazad van!
Azt már cserélem. Mondjuk nem tudom milyen FET em van itthon, holnap áttúrom a fiókot! De Logikai FET et keresek És az 1k is már 10K
Én nem látom azt, hogy ugyanaz az ellenállásmérés mitől lenne más analóg és digitális állomás esetén. Mindkettőre igaz, hogy minél kisebb a jel annál nagyobb erősítés kell neki, és annál inkább erősítjük a zajokat is.
Az 1 mA pedig lehet, hogy legenda, én mindenesetre igyekszem magam ehhez tartani. Az áramgenerátoros megoldást én is javaslom.
Igen... Én ennek a beállítására gondoltam a potit, illetve ahogy láttam a példa kapcsolásba!
De azt majd meglátom.. előszőr úgyis dugdosósba rakom össze úgyhogy előbb mérek aztán teszem a PIC-re
Látnád, ha lenne kijelződ, és az érték ugrál össze-vissza, mert a PIC belemér mindent.
A "legenda" idézőjelben értendő. Én segítő szándékkal írtam ezeket sokat kisérleteztem építettem, de mindenki a saját hibáiból tanul, és úgy építkezik ahogy akar, csak akkor nem kell kérni tanácsot, mert minek? A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2017
Ha pesti vagy és nem ér rá keddig akkor tudok adni szerintem.
Az jó csak a potival az a baj egy labilis dolog, és mindenképp ki kell számolni, hogy a PIC felbontásba beleférj, mert nem biztos a potival betudod állítani, ha azt sem tudni hol kell lennie nagyjából az értékeknek.
Ezen kondival épp lehet simítani, pl. az opamp bemeneten, de az adc-re is mehet.
Építettél már ilyet? Mert ragaszkodsz egy olyan dologhoz ami feleslegesen megnehezíti az egészet, de feladom, oké jó lesz, sőt vedd le 0,00005mA-re elég az 2345-szörös erősítéssel.
Na mindegy a lényeg úgy csinálja, ahogy akarja.
Ha ugy csinálom ahogy akarom akkor abbol max nagy füst lesz mert ezek a műveleti erősítők nagyon távol állnak tőlem.... még nem dolgoztam és nem is olvastam roluk!
Most tanulmányozom csak őket. A műkődésüket értem elvbe... de hogy az az aramkörbe miért ugy néz ki azt már nem mindig! De nem akarok offolni tovább!
A lényeg kitalálod mekkora áramot akarsz átfolyatni a termisztoron, majd kiszámolod, hogy a PIC felbontásába mekkora erősítéssel férsz bele, amihez tudni kell fokonként mennyit változik a termisztor ellenállása, és a max hőmérséklethez tartozó ADC feszültség ne legyen nagyobb, mint a PIC referencia feszültsége. Az LM 358 dupla OPA, így a másik oldalával tudsz csinálni egy áramgenerátort egy tranzisztorral. Végül programból kalibrálod méréssel a pontosságot, és kitalálod, hogy a fűtést, hogyan oldod meg a programból: egyszerűen, PWM, vagy PID.
Jóvan, akkor tolj át rajta 50 Ampert, az tuti elnyomja a zajt.
. Az már tutti, nem ezt mondtam.
Firefighter1: ha akarod holnap kiszámolom, most megyek fekszem, jóéjt.
Köszönöm.. annak lehet hasznát venném, és akkor nem kellene kisérletezgetnem!
Ezt nem tudom, de az való igaz hogy több helyen is irták ahol ezt építették meg hogy " pontatlan" és problémás... hogy ez mit jelent azt nem tudom!
Ezeket javasolták helyette : ad822, lt1013, lmc6462
Nálam teljesen jó az LM358, annyi van amit már írtunk, hogy nem rail to rail, így ha nem fér bele a feszültség tartomány akkor vagy magasabb feszültségről kell táplálni, vagy alacsonyabb referencia feszültségről a PIC-et, én az utóbbit javasolom.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |