Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv, egy Lidlös autorádióban az enkódert ha tekerem, ha ráadom a hangot többet vesz le, mint ráad.. Tipikus enkódert hiba. Ekkor egy kipucolás segít rajta. Szetszedtem de látom hogy a belseje törött. A bal oldali részben a fekete műanyag az egyik részen ki van törve. Tehát a jobb oldalsó részben a karmok beleakadnak a bal oldalsó részben abba a lyukba, ahol ki van törve a műanyag. Ha rossz felé csavarom, a karmokat el is hajtja, ahogy történt. (csak már kiegyenesítettem)
Kérdésem, vannak enkoderekből több típusok? Kívülről egy ugyanolyan kinézetűt tettem bele, de hülyeséget csinál, nem úgy működik ahogy kell. Lemértem, a kontaktokat se úgy adja. Hogy keressek rá erre a típusra?
hali!
A Lomexben vettem hasonlót, ebayról is rendelhetsz ott látsz több képet
Azt nem hiszem, de miért kell?
A középső a közös, két széle az enkóder kimenet, a túloldal meg a megnyomásra kapcsol. Inkább a lényeg, a mechanikai méret stimmeljen. Javaslom kettőt vegyél, nem egy nagy összeg, többet használtam, volt közte bizonytalan, bár szétszedés után sikerült rendberakni. A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2016
Sziasztok.
Van valakinek elképzelése arról, hogy ez hogyan működhet? http://www.uniomax.hu/hp-officejet-5610-encoder-sensor-p20325.html Egy rossz hp nyomtatóból szedtem ki egy hasonlót és arduinoval szeretném használni, ha lehetséges De ha egy sima rotary enkoderként szeretném értelmezni, akkor 4 kivezetést tudok elképzelni, amiből egy a nulla, a másik meg a táp (3,3-5V?) Maradnak a CLK, DT kivezetések. De itt van 5 szín, amiből még ha valami csoda folytán rájövök melyik a táp (és mennyi) és melyik a nulla, akkor is marad 3. Nem működhet ugyanúgy
Ezekben valami hasonló szokott lenni, talán a nyákon a bekötés is segít azonosítani.
Köszi a választ. De ha megnézed ennek is 4 kivezetése van, ami teljesen érthető, de mi lehet az 5. az enyémen?
Szia!
Szerintem ez egy rés opto, amiben két vevő van, ezért van 5 kivezetése. Egy átlátszó műanyag tárcsa forgott benne, amin "vonalak" vannak.
gondolom az ellenállás az adó led korlátozó ellenállása
akár lehet így: szóval 2 láb a led 3 láb a vevő tranyó (közös, A,B)
Jobban megnézve ennek 6 lába van, talán valami hasonló:
Van 6 lába a szenzornak, amihez 5 kivezetés tartozik, egy közös van. Az 5 vezetékből 1 fekete a többi piros nálam
Ha ebből a leírásból próbálok kiindulni, akkor a közös kivezetés a Vcc (piros), van két Gnd (2 piros) kivezetésem és a két jel (chnA, chnB, egy piros egy fekete). Az összekötő ellenállás nálam 1Megás és ha ez alapján akarok elindulni, akkor a Vcc és a GND között van. Van ennek valami értelme? Készítettem róla képeket. Hátha csak én nem tudom mire kell figyelni
Az az ellenállás egy kondenzátor, ami a tápot szűri. A felirat alapján lehetne nyomozni a pontos típus után. Mivel a táp közös a vevő rész GND-je megy a földre, az adódióda valószínűleg egy ellenálláson keresztül kapcsolható GND-re. Az 1,3 a kimenő jelek. A bekötés is nagyon hasonló ahhoz, amit linkeltem.
Köszi a választ.
"Az az ellenállás egy kondenzátor, ami a tápot szűri. " - de ezt honnan szúrtad ki? Tisztára olyan vonalak vannak rajta mint egy ellenálláson.
Azok a vonalak számok helyett vannak, az érték kódját jelentik. Ami sárga, az nagy valószínűséggel kondenzátor.
Az alkatrész oldalon, rá van nyomtatva a kondenzátor jele...
Üdv mindenkinek.
Én az encodert szeretném kiváltani nyomógombokkal. Milyen kapcsolást javasolnátok.
Sajnos jobb helyet nem találtam a témának...
Mérőrendszer(ek) teszteléshez szeretnék egy fantom-encodert összeütni de a saját tervezés lehet sok zsákutcába vinne. Ha valakinél kallódna egy kapcsolási rajz, amin elindulhatnék lekötelezne vele, mindenképpen több blokkból fog állni, a házasítást megoldom. Közönséges TTL megoldás is jó, a vonalmeghajtó már csak ujjgyakorlat. Amit szeretnék: Előre beállítható 1 - 1000000 inkrementet egy kézi, vagy digitális bemenetről érkező triggerre kiküldeni a kimenetre, változtatható frekvenciával (1Hz-5MHz). Célja a lépésvesztés detektálás, és lépésvesztési határfrekvencia meghatározás lenne. Elsőre talán nem tűnik bonyolultnak, de a kézi számlálóbeállítás kőkorszakinak tűnik, erre keresek valami elegáns megoldást. Az, hogy a fantom-távolság állítható be, az egy inkrementhez tartozó távolság megadása után, már hab lenne a tortán. A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2017
Sziasztok! Megcsináltam ezt a wifi radiót Bővebben: Link! Ki tudom váltani valahogy a Prev és a Next gomb működését egy ilyen rotary enkoderrel Bővebben: Link? Ha balra teker akkor Prev gomb, ha jobbra tekerem Next gomb. Ha igen tudnátok linkelni egy kapcsolást?
Valahogyan biztosan ki lehet váltani, de ezek a forgó enkóderek kettőnél több funkció kiválasztására, és gombnyomásra történő aktivizálására készültek, mikrovezérlővel lekérdezve.
Nem alkalmas két gomb helyettesítésére, és kb hússzor annyiba is kerül.
Parancsolj: Bővebben: Link
Bár szerintem programból egyszerűbb volna az átalakítása.
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem felétek. Ha van egy 3 fázisú motorom, van-e annak jelentősége, hogy az inkrementális jeladót, milyen tengely pozícióban/tengely szögben (így magyarosan) helyezem fel a végére? Hallottam egy olyan megoldást, hogy csillagba kötöm a három tekercset, majd mondjuk az U-W-t összekötöm párhuzamosan, a V kivezetésre 0V-ot az UW közösre pedig 24Vdc-t adok. A tengely felvesz egy pozíciót. Ez után állítom be a jeladót 0 helyzetbe. Van ennek jelentősége, értelme? Köszi szépen! Dani
Szia! Sima 3 fázisú motornál biztosan nincs jelentősége. BLCD motoroknál ha a vezérlés igényli a jeladót akkor talán. NC gépek újabb servó hajtásai a fázisvezérlést a motor jeladójáról veszik. (Ezeket AC servóknak hívják és a jeladó akár 1 millió jel/fordulatot tud!)
Az inkrementális forgójeladónál semmi jelentősége nincs (kivéve persze ha a referenciajelet is használod, de az nem a hajtásvezérléshez kell), abszolút jeladónál van jelentősége, és szervomotoroknál a hajtásvezérlő resolvere kell hogy egy adott pozícióban álljon, hogy megfelelő fázisban kapja a tekercselés az áramot..
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2017
Sziasztok,
Egy ebay-es rotary encoder modult szeretnék használni (arduino), de problémáim vannak vele. A termék kb. a hestore-os ROT-1AB fantázianevű termék, bár az encoder műanyagja talán kék. De nem ez a lényeg. Konkrét prellegés nem jelentkezett, de néha bekerült rossz irányú forgatás is. Vagyis ha egy számlálót léptetek vele, akkor ilyesmit ad: 0 1 2 3 2 3 4 5, vagy épp 0 1 2 3 2 3 2 3 4 5. Ez még sw-ből lekezelem (pl. berakok 250 ms elvárt időt az irányváltáshoz), de miközben ezt a kódot teszteltem további problémák is felmerültek. Egyszer pl. sikerült úgy hagynom az encoder-t, hogy tekerés nélkül folyamatosan adott forgási jelet, ami azért meglepett. Megpiszkálva abbahagyta, de néha sikerült olyat csinálnom vele, hogy a tengelyt finoman ütögetve fordulatokat jelzett. Mindez persze nem reprodulálható, bár akkor se lennék sokkal előrébb ha az lenne. Szóval a kérdéseim: 1. maga a rotary encoder ilyen, ezt tudja? Remélem azért nem. 2. Alps termékekkel van tapasztalatotok? Mert láttam olyan encoder-t (EC12E1220405), amire akár ki tudnám cserélni ezt a vackot ami a modulon van, viszont ha ez se jó akkor nem erőltetném. Bár a nyomógombot buknám ezzel, de legalább ugye működik, már ha... 3. tudtok-e esetleg olyan forrást (ebay, ali, magyar boltok) ahonnan beszerezhető olyan modul, ami tutira nem vacak, de nem is egy fél disznó ára? A "modulság" azért lenne fontos, mert nem nyákot tervezek vele, hanem egy előlapon helyezkedne el, és onnan 2,54 mm-es csatlakozó esetén könnyű elvinni a jelet a uC-hez, és viszonylag kultúráltan akarom mindkét oldalról oldhatóra építeni.
Hali!
Én vettem olcsójé a Lomexben, azok között is előfordult helyből hibás... Ezek mechanikusak, az érintkezők tudnak prellegni is, ha jót akarsz akkor optikai kell, húzós áron.
Prellegjen, azt lekezelem, de olyan baromságokat ne csináljon már, mint amit írtam. Én nem Lomexben hanem Konthában néztem, van is raktáron, bár a méretet még le kell elenőriznem.
De ha mind ekkora szemét (vagy mocsok drága) akkor megoldom egy potival és egy nyomógombbal, bár az Alps nevében talán bízhatok.
Nekem is voltak ilyen problémáim, de ha ügyesebb szoftvert használtam, hiba nélkül működött. Nem nagyon vágom ezeket, de úgy sejtem, hogy a mintavételt kell sűríteni, a szoftverben leírt állapotgép felbontását kell finomítani, ahogy a jpg mutatja.
Milyen messze van a jeladó a fogadó elektronikától? Már fél méter felett is elképzelhetőek zavarok, ha nem vonalmeghajtós enkódert használsz, csavart érpáras kábellel.
Az ipari méréstechnikában nem véletlenül használják a közös módusú zavarelnyomást.
Ez csak Gray kódú kimenettel rendelkező encoder esetén hazsnálható. A kicsi, meghanikus enkóderek általában nem ilyen kimenettel rendelkeznek.
Nem feltétel a gray kód, ami a rajzokon van, az az inkrementális jeladók szokványos kimenete, a léptetőjelet az egyik jel felfutó vagy lefutó éle adja, az irányt pedig a másik szintje. Ezt egy egyszerű logikával ki lehet belőle venni.
Ipari kivitelnél annyival összetettebb, hogy vonalmeghajtóval viszik a jeleket, úgy, hogy a ponált és negállt jel egy összecsavart érpáron belül megy, közel azonos zavarhatásokkal, így a bemeneten egy műveleti erősítős vonalillesztővel teljesen korrekt jelalakot adhatunk a bemenetre. Így egy 2um-es osztású lécen sincs egyetlen inkrementnyi mérethiba, még sok méteren sem, pedig ott már milliós lépésszámok vannak. A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |