Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Jól látom, hogy a BC182-212-k emmiterrei vannak összekötve a kollektorok helyett. Vagy épp a rossz tervet szedtem le ?
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2017
Miből ? Tehát oda tehetek 470 nF-os 63 V-os fólia kondit ?
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2017
A kondis hozzászólásra írtam.
A tranzisztoroknál a kollektor a közös.
A találatok fázisszögének a számítása közben egy másik, érdekes probléma is fölvetül.
Két módon is lehet működtetni a fázisdetektorokat. Az egyikben a talaj és a diszk csatorna fázisdetektorait a kívánt diszkriminációnak megfelelő fázisszöggel hajtjuk meg. Mint a Tesoro gépek kapcsolásán látni. Ez a diszkrimináció szempontjából kényelmes, de nehéz a találatok fázisszögének a számolása. A másik megoldás pedig, amikor a fázisdetektorok különbsége fix 90 fok. Ebből frankón lehet fázisszöget számolni, de viszont azt is ki kell számolni, hogy mi a vas, és mi nem az, mivel a 90 fokos diszkriminálás sokkal több, mint amit egy vasszűrés megkíván. Ez olyasmi megoldás, mint a Whites gépeké. Tehát, először is alaposan ki kell próbálni a két fajta diszk közötti különbséget, mert a helyes diszkriminálás fontosabb szerintem, mint az ID szám számítása. Habár, elméletileg a két megoldás között nem lehet különbség. Leprogramoztam mindkettőt és gyakorlatban is megtesztelem. A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2017
várjuk a fejleményeket!
Üdv Fórumtársak!
A tgsl golden sabre light fémkeresővel kapcsolatban szeretnék feltenni néhány kérdést ! Készítettem egy kapcsolást multisim progival , és az lenne a kérdésem , hogy megvalósítható e az a része a fémkereső kapcsolásában , hogy a 2 db bf245 fet helyett ic kapcsoljon az áramkörben? Mellékeltem a képet! Elméletileg sokkal gyorsabban kapcsolna a 4066 ic mint a fetek , de javítsatok ha hülyeséget írok!
Az IGSL-ben már nem diszkrét FET-ek, hanem 4066 van. Módomban volt kipróbálni mindkettőt.
A komparátor, ami meghajtja, a gyengébb láncszem. Az a lassabb. Nincsen különbség közöttük a gyakorlatban.
Sziasztok! ezt: http://www.miriskateley.com/metalloiskatel-clone-pi-avr-svoimi-rukami szeretném megépítení,a probléma csak az ,hogy nem tudom a kondenzátorok értékét hány nano illettve piko.Ugyanis nincs kiírva az alkatrészlistában.csak pl 470.Segítene ezt nekem megfejteni valaki??Köszönöm a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2018
Az oroszok vegyesen gondolkodnak. Általában µF-ban vannak jelezve az értékek, keverve a pF-dal amihez mi sem írunk mértékegységet. Tehát ha olyat látsz hogy 0,1 az 0,1µF azaz 100nF. Ha meg olyat hogy 470 és nem polarizáltként (elkóként) van jelölve akkor az 470pF.
Köszi szépen
De, ők is írnak dimenziót, ahogyan mi is!!!
Max a mórickás leírásokban marad ki ez, ahol az illető fogja, megnézi mi van a kondira írva, s azt látja 12...hát leírja hogy 12..., csak már ő sem tudja mindig, hogy uF, nF vagy pF dimenziót kéne mögé írnia.
Üdv! Milyen komporátort ajánlanál hozzá ?
Ha kevés módosítással akarnám javítani a gépet, akkor nem a komparátorokat és a FET-et piszkálnám. A kapcsolás leggyengébb láncszeme az adó rész. Kidobnám a mostani adó oszcillátort. Helyette betennék egy CD4060-at kvarckristállyal. Ez előállítaná az adó órajelét és a hangfrekit is. Majd mondjuk lekoppintanám a Silver Star adómeghajtóját, és az hajtaná meg az adó tekercsemet a 4060-ról. Ez a nyákon el is férne a 4024 és a régi adórész helyén.
Ha így kiszedtem a rendszerből az adó oszcillátor brutál fáziszaját, lehetne foglalkozni a komparátorokkal és a FET-es fázisdetektorral.
Köszönöm a segítséget! Megírom majd mire jutottam!
3.6864 MHz-es kvarc filléres dolog. Hozzá a 4060-as, két ellenállás és két kondi és már rezeg is. Kimenetén a majdnem 14 és fél kHz-es jel, és a hangfreki. Egy tranyó, három ellenállás és már meg is van hajtva az adó tekercs. Azt meg rezonanciára teszed egy-két kondival.
Ha csak a 4066 ic szeretném beépíteni , azt így tegyem??
A kapcsolásban a behelyettesítés szerintem helyes.
A 4558 mindenképpen jobb a vevőerősítő pozíciójába, mint az eredeti.
Jó akkor valószínűleg rakok is helyette azt , bár akkor tl072 is jó oda , de gondolom a 4558 az nem szedi össze annyira a zajt mint a tl072 ic! Egyébként a rajz engem csak annyiban téveszt meg , hogy a komporátor alsó kimenetén lévő 15k ellenállás is megkapja a +8v feszt , mint a felső kimenetén lévő 24k ellenállás is , de miért nem egyformán van méretezve az ellenállások értékei ! Legalább is az eredeti módosítatlan kapcsolási rajzán ugyan úgy 15k az ellenállás az egyik kimeneten! Ez miért így van , esetleg rontana ha 2*22k ellenállást kapna?
Ezek a felhúzó ellenállások. kb 10-22k körül jók.
TL072-es tokot ne tegyél a vevőerősítőbe. Nem a zaj miatt. Más a fázistolása kis és nagyjelű működés esetén.
Közben beépítettem a 4066 ic-t , működik is , viszont egy érdekességet tapasztaltam , mégpedig azt , hogy anno csináltam hozzá egy tx tekercset amolyan kísérletezés képen ,viszont nagyon vékony huzalból aminek az ellenállás értéke így eltér attól ami a tgsl építési leírásában szerepel ez lett 45ohm , és ezzel nem indult a gép , nem volt meg a -6,2v, aztán rátettem a 20ohmos tekercset ,hogy nem kötöttem e rosszul a 4066-ot , és azonnal be is indult a gép! Miért is nem idul el egy 45 ohmos tekercscsel?
! Azért azt megkérdezem , hogy az ellenállások értékei lehetnek e azonos értékűek? Mert jelen esetben mint említettem egyik 15k , a másik 24k . A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2018
Sziasztok, régóta olvasgatom a témát, de így sem tudtam választani. Szerintetek melyik fémkeresőt éri meg a legjobban megépíteni költségére és hatékonyságára nézve?
Az ellenállások lehetnek azonos értékűek.
Nagyon vékony huzalból nem jó adó tekercset csinálni. Nagy a vesztesége. Az az ellenállás, amit mértél, az egyenáramú ellenállás. Azon a frekvencián, ahol rezegne, ott a szkín hatás miatt még nagyobb az ellenállása.
Szívesen segítenék, de én ebben a kérdésben nem tudok elfogulatlan választ adni...
Szép kis "gyűjtemény" ) Hagyjuk az ár, teljesítmény feltételeket, szerinted melyiket érné meg összedobni? Inkább ilyen töltényhüvelyeket, lövedékeket keresnék vele. Nem kell egy atomreaktor de azért lehessen használni is valamire. Köszi
Ha valamelyik, kis fejes PI gépet építenéd meg, azzal teljesülne a feltétel. Töltények, töltényhüvelyek. Grátiszba sok-sok nagyvas is.
IB géppel már tudnál szelektálni is, így a vasak nagy részét benne hagyhatnád a földben. Azzal találhatnál apróbb dolgokat is. Ilyen gép a fentebb említett TGSL. De ha már nekiesik az ember egy ilyennek, akkor inkább az IGSL. Két hang, külön a vas, külön a jó. Nekem sok szép emlékem van az IGSL-es időkről.
Átnéztem az általad említett gépeket, s arra jutottam, hogy egy IGSL-t nem lenne rossz összerakni. Nem kell bele olyan sok alkatrész, s azt hiszem, hogy be is tudom őket szerezni a közelből. Majd a fej építése lesz érdekes mivel itthon szkóp nincs, remélem az egyetemen majd megtudom oldani. Láttam, hogy elsőre nem olyan egyszerű, ezért is szeretném a tanácsodat kérni, hogy mire figyeljek inkább (huzal átmérő, hossz stb.)? Ezt találtam még egyik 2012-es hozzászólásodban, ezt használhatom? Mondjuk egy kicsit nehézkes pár alkatrész értékét leolvasni, de nem olyan vészes. Köszi
|
Bejelentkezés
Hirdetés |