Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Villanymotor bekötése
Gondolkoztam 4 kerekű járművön is de 4 kerekű 300W motorteljesítményű járművet egyáltalán szabad építeni?
Nekem van egy EL_GO mopedem (négykerekű). A motorja 24 V/750 W soros motor., az "országúti" max. sebessége 10 km/ó, 8 lehetne. A szabályzója 90 A -es. És szinte mindíg full "gázon" hajtom, kivétel a manőverek idején.
Csak azért írtam, hogy legyen viszonyítási alapod. Idézet: „A dinamó mindkét felén gerjesztőtekercs van (állórész) és ugye ezek sorosan kötve.” Idézet: „hogy a két állórész tekercset megfelelő polaritással párhuzamba kötjük, és ezt kötjük sorba a forgórésszel.” Na. Ha két tekercset (ami eddig sorosan volt, mondjuk a Te példádból kiindulva 1+1 Ohm ), most meg párhuzamosan kapcsoljuk, akkor a két Ohm helyett 0,5 Ohm lesz. Az meg a negyede.......
Ja az igaz is, én nem a soros kötésből indultam ki...
![]() A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2017
Miért ne szabadna? Minden csak igény kérdése. Pl a négy kerekű 6V -os gyermek elektromos járművek is működnek, csak egy sima akkus fúró motor (775 típusú ha ez mond valamit) van benne.
Szóval nem hogy 300W -os, de még lehet 30W sincs a teljesítménye, mégis megy, 5 -el kb...
Az szerintem nem azért megy annyival amennyivel, hanem azért mert a vezérlő korlátozza a sebességet. Azoknál a járműveknél egyáltalán nem a sebesség a fontos, egy rokkantkocsinak egyáltalán nem az a célja, hogy "száguldozni" lehessen vele.
Véleményem szerint 750W -al már elfogadható járművet lehetne építeni, de most itt nem egy személygépjárműre gondolok...
Kedves Fórumozók!
Közreadnék egy rajzot, ha lenne valaki olyan jó, hogy ránézne! Működik-e így a motor? Azokat a kapcsokat neveztem meg, amit biztosan le tudtam olvasni. Vásároltam egy 220-as 1,5 kW-os villanymotort, s amikor dolgozni szerettem volna vele, teljesen néma lett. Próbáltam megkeresni a hibát. ( Nem vagyok villamos szakember). Kivettem a motort, lefényképeztem a bekötést, első látásra bonyolultabbnak tűnt, mint a szokásos, erről csináltam egy rajzot. A relét kimértem, elvileg működik, egy kicsit be van égve. A régi kondenzátorra gyanítok, hogy elromlott. Ha bekapcsolom a motort egy hangot nem ad. Amit még tettem, vásároltam egy 125-160-mF-os indítókondenzátort. A réginél nem látszik semmilyen érték. Kérdés: Jó lesz ez hozzá? Köszönöm előre is a válaszokat.
Szia! Ha semmi hangja nincs a motornak bekapcsolásnál és előzőleg működött, nem a kondenzátornál kell keresni a hibát. A fényképen látszódik, hogy eléggé meg vannak gyötörve a vezetékek. Először ott kellene keresni a szakadást, mert a főfázisnak mindenképp kellene kapni feszültséget. Próbáld megmozgatni a vezetékeket.( Egy műszerrel hamarább nyomra lehetne menni)
Szia ha9pi.feri!
Különben én is Feri vagyok. Köszönöm válaszod, ez már előre visz. Akkor innen indulok. Lehet, hogy neki is állok, mivel műszerem sajnos nincs, bevetem a régi jó lámpázást. ![]() Még egyszer köszi!
OK! Feri. Nézz át minden kötést, egyszerűbb lesz a hiba, mint gondolnád! (Különben vargaf is jóindulatúan szólt hozzá)
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2017
Sziasztok!
Ez akkor most a generátorból , motort ha jól olvastam? mert ha igen; Akkor a párhuzamos gerjesztésű motor -generátor üzemváltásnál odébb kell állitani a keféket az armatúra visszahatás miatt ! ez nem sok 15-20 fok. vagy forgásirányt kell cserélni. Ha ezt még tetézem a soros --párhuzamos gerjesztés váltással na akkor akár 90 fokot is lehet állitani. Enélkül nagy lessz az áramfelvétel s kicsi a nyomaték . Ami amúgy is kevés inditáskor. Nem véletlen az elektromos bicajokban kevés kefés motor van.inkább a BLDC/ léptető.
Igen valami olyasmi akart lenni. A szénkefe állításról én nem tudtam, köszönjük a tanácsot...
Kimértem a vezetékeket. Ezzel kapcsolatban kérdésem volna. Míg a motorból kijövő vastag fekete vezeték esetében a két végéhez érintve kigyulladt a lámpa, ezzel szemben a két vékony szintén a motorból jövő zöld -sárga vezeték esetében a lámpa nem gyulladt ki, csak szikrázott az érintkező. Ha zöld-sárga vezetéknek a két vége egy vezeték, akkor azt hiszem nagyobb a baj, mint gondoltam?
A rajz szerint az U2-re és a W1 -re csatlakozik. ( közben jobban megnéztem a kapcsokat, a jelölések az új rajzon láthatók).
Hát nem teljesen értem, hogyan lámpáztad, mivel, 220-as izzóval? Bedugtad és rátetted a lámpát? Akkor itt gond van. Ha a fekete két végén világított a lámpa és semmi hangja nincs a motornak, akkor szakadt a főfázis tekercse. A relé jó? Vedd ki a relét, kösd össze a W2-t a V1-el és így simán a nyomógombbal indítható. Ha így sem csinál semmit, akkor szakadt a tekercs.
Én úgy látom, hogy az a relé már nem működött, azért tették rá a nyomógombot, amit csak addig kell nyomni, míg meg nem indul a motor. Ez így OK! Azt kell tenni, amit Tomi111 írt, annyi különbséggel, hogy a W2-t az U1-el kell összekötni (az U1 olvasható V1-nek is,csak akkor 2 van belőle).
Sziasztok!
Van egy ősrégi trafóm. 9 V -al lámpáztam. A motorból kijövő fekete két végével egyértelműen világít a lámpa. A bal alsó első kapocs az U1. ( elírtam először, és javítottam) Megpróbálom kiiktatni a relét, ahogy mondtátok. Akkor W2-V1 összeköt. Köszönöm.
W2- U1! Nem olvastad el, amit írtam. A V1-el rövid zárlatot csinálsz! Különben a lámpázást én most sem értem, de ez az én bajom.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2017
Igen: W2-U1-et kell összekötni, csak a rajzod néztem tegnap és akkor még rosszul volt a felirat. Már értem, sorba kötötted a tekercseket egy izzóval(9V-ról) és így nézted. Akkor viszont a segédfázis tekercsén is világítani kellett volna neki. Na majd a relé kivétele után kiderül.
Szia!
Mindent kipróbáltam. A relét kivettem. W2-U1= levágta az automatát. W2-V1= nyomógombbal a motor nem indult, csak búgott. A lámpázást úgy csinálom, hogy veszek egy áramforrást, ez esetben egy 9 V-os trafó, sorba kötök rá egy próbalámpát, egyik végére egy csipeszt a másik oldalra egy vékony érintkezőt teszek. Ha el van szakadva a vezeték, amit próbálok, akkor nem világít a próbalámpa. Max . ennyit tudok csinálni. Szóval, most itt tartok. A lámpázással az kijött, hogy a zöld -sárga vezeték a motorból valahol el van szakadva, mert a próbánál a próbalámpa nem világított.
Akkor valami rosszul van rajzolva, a W2-V1 összekötésekor kell, hogy leverje az automatát.
Ha a két zöld-sárga között szakadást mérsz, az hiba, meg van szakadva a segédfázis. Többnyire azért, mert leégett. A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2017
OK!
Leveszem a relé vezetékeit és lefényképezem a dobozt, hátha rájössz hol rajzoltam el. Ha leégett a motor, mit tehetek? Ki kell dobnom?
Idézet: „Ha leégett a motor, mit tehetek? Ki kell dobnom?” Ha tényleg ez az eset forog fenn, vagy megtekercseled, vagy megtekercselteted. Régen ez utóbbi olyan 70%-a volt az új motor árának, az előzőhöz meg érteni kell, meg felszerelés, huzal, stb... De nem értek hozzá ![]()
Szia! Szerintem az lenne a legjobb megoldás, hogy ha újra kötnéd az egész kapocslécet, mert a gyári rajza szerint a nálad bekötött variáció nem ugyanaz. Azt kellene leellenőrizned, hogy a motorból hová vannak kihozva a kivezetések. Ha lekötsz minden bekötést a kapocslécről csak akkor tudod megvizsgálni a tekercseket ellenállás és folytonosság szempontjából.
![]()
Szia!
Köszönöm. Megnéztem a gyári rajzot, az enyém ehhez képest tényleg nem "szabványos" Ez okos gondolat. Átkötözgetem. S eddig azt sem gondoltam át, amit a folytonosságról írtál. Igazad van. Köszönöm, sokat segítettél. ![]()
Tiszteletem!
A problémám az lenne, hogy van egy a képen látható motorom és szeretném a dug villáját lecserélni. A gépem paraméterei lehetővé teszik e képen látható dug-villa felszerelését és ha igen mi a helyes kábel elrendezés? A segítséget előre is köszönöm!
Igen, cserélhető, sőt ajánlott a csatlakozó cseréje.
Bekötése egyszerű: az új csatlakozón láthatsz L1-L2-L3 jelzést, oda megy a motor három kábele, a vastag pöcök a földelés. Az N jelű pontra nem kell kötnöd semmit. Ha nem jó a fogásirány, cseréld fel valamelyik két L jelű pontot.
Köszönöm a segítséget! Azt hittem valami bonyolultabb megoldásra lesz szükség. Örülök, hogy ennyivel megúsztam. Köszönöm még egyszer!
![]()
Üdvözlet!! Lóerőnként vagy KW-onként kell 70µF kondenzátor egy 3 fázisú motorra 1fázisú hálózatra kötéshez? Mind a két lehetőséget olvastam már szakirodalomban. Egyébként egy 370w-os NDK hajtóműves motorról van szó , ami húsdarálót forgat.
Szerepel a rajzok közt; kW-onként.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |