Fórum témák
» Több friss téma |
Kolegám lakása. A múltkor konektorban húzta meg a kötést. Persze áram alatt. És úgy érezte megrázta . Az Ávk mozdulatlan maradt. Két kis gyerek van a lakásban és nyugtalanítja a dolog.
A dolog normális. Nem feltétlen kell leoldania attól egy 30 mA-esnek, mert érezte.
Lehet kevesebb mint 30mA csipte meg, amire nem reagált a FI.
Szerintem egy 10kOhmos is leveri.20mA körül szoktak oldani. A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2018
Én a nullához értem hozzá, ami ténylegesen nulla. Nem a lámpa kék vezetékéről beszélek. Azon a körön máshol volt fogyasztó, így én a nulla és a föld köré kerültem, párhuzamosan a nullavezetővel. Egy nagyon pici áram folyhatott rajtam, de ez elég volt, hogy eldobjam a fogót! Talán 0.5mA sem volt. Esetleg kapacitív úton egy nagyobb feszültség tüskét kaptam.
Bővebben: Link
A Fi relé topikban nem véletlenül írtam le, hogy több beszerelése nagyobb biztonságot ad. De ha hibás, akkor ki kell cserélni. A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2018
Ppróbalámépa 2db. 5W-os izzó. Arra le kell mennie. Amúgy meg fesz függő, hogy az ellenállásoddal mikor lesz pont 20mA. mondjuk ahányszor mérem ezeket, akkora a szórás. 17-29 ig, bármekkora. A Schneider Resi szokott 25,5 re, de az szinte mindig annyi.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2018
Moderátor által szerkesztve
Nekem van rá 2 fajta müszerem, aki kérdezte annak nem volt.
Szabvány szerint 15mA alatt nem verhet le, és 30 fölött kötelezően. Én amiket mérek 17-23mA szokott lenni 20-40msec alatt 1* árammal. A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2018
Az a gond, hogy az ÁVK-nak nem feladata az, hogy a fázist megfogó embert ne rázza meg a villany. Annyi a dolga, hogy ha hibaáramot érzékel akkor a lehető leggyorsabban áramtalanítson. Hibaáram lehet, ha vízbe esik a hajszárító, vagy belefolyik valamilyen folyadék a konnektorba, nedvesedik fal és ezért beázik a konnektor stb. Ha az ember közvetlenül ér hozzá a fázishoz ez a hibaáram őrajta kezd el folyni, hogy túléli-e az sok egyéb tényezőtől is függ.
Ha én csinálnám akkor több áramkörre osztanám a lakást, azokat a konnektorokat, lámpákat stb. amit a gyerekek elérhetnek érzékenyebb (pl. 10mA) ÁVK-val védeném le, ez már elég érzékeny volna ahhoz, hogy biztos lekapcsoljon az emberi érintésre is.
A gyerekzárás konnektor is,megoldás lehet. Ha szakszerűen fel van rakva, nem lehet leszedni eszköz nélkül. Ha pedig a gyerek pl. egy szöggel piszkálja, akkor ott szerintem már más probléma is felmerül.
A kölökzáras konnektor egy dolog, a vakdugó meg egy másik. Egyik sem véd az ellen, hogy a gyerek megrágja a kábelt, vagy nekiessen papírvágó ollóval amit apuka/anyuka íróasztaláról csaklizott el. Osztálytársaméknál is csak az volt a szerencse, hogy műanyaggal volt bevonva a nyele az ollónak.
Teljesen igazad van. Attól nem, de attól igen, hogy közvetlen a konnektorba nyúljon.
Nagy felelőtlenség!
Idézet: „A múltkor konektorban húzta meg a kötést. Persze áram alatt.”
Itt mifelénk 15-16 évvel ezelőtt ismeretlen dolog volt a kölökzáras konnektor, csak a vakdugó létezett mint védelem. De éntőlem nem tudott semmit megvédeni, késsel (azzal a tompa vacakkal amit "ekcájg" késnék vagy minek neveznek) pár pillanat alatt kikaptam. Oldalról betámasztottam és slutty már kint is volt. Édesapám meg nem győzte kiszedni a beletört műanyagpöcköket a konnektorból. Vad idők voltak, bár létezett az ÁVK, ritka családi ház volt ahol volt felszerelve, nálunk sem volt. De valahogy azért túléltük. A konnektorok is csak két dróttal voltak bekötve aztán a konnektorban volt összekötve a N meg a PE.
Bocs, de nekem soha nem jutott eszembe belenyúlni a konnektorba. Inkább szétszedtem mindent.
Nos igen! Úgy kell neki. 0,5 Idn nél nem kell leoldania. A próbalámpa nem pontos. De otthon, ha a tulaj, vagy valaki le szeretné próbálni, hogy az áramkör, vagy az RCD működik e, arra jó.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2018
Biztos akad itt rajtam kívül is néhány kriptaszökevény, aki tanulmányai kezdetén látott, vagy akár javított is ilyesmit. Szokatlanul jó állapotban maradt fenn minden, a mágneskapcsolók lengő vezetékein a gumicső még "gumi". Nem úgy, mint a kínai termékekben 1 év után.
Falubeli gyerek hozta a marógépe vezérlését felújítani. A gyerekre rásózták, mint '78-as gyártású gépet, mert a munkaasztal alatti platón 1978-as szám van beütve. Érdekes módon jóformán teljesen tiszta, olaj csak néhány helyen, pl. a hőkioldók alatt bújik meg. Egyesével rakták a hőkioldókat a fázisokra, mind aprólékos mestermunka. A trafón és a vezérlőpanelen 1962-es a dátum, a főmotoron '63-as. '67-ben kezdtem tanulni a szakmát, akkor még itt-ott, főképpen darukon, akadtak ilyenek. Ahol még működött, nem cserélték, de amit akkor szereltek, abba már újabb került (VMK). A vezetékek is tökéletes állapotban vannak. Abban nem vagyok biztos, hogy eredeti, de nem lehetetlen. Bár mi annak idején "lakk" vezetékkel szereltük a hajók tábláit. Minden ónozott réz, a bekötés mindenhol hajlított szemmel. Ahova 2 szem került, közé előírás szerint még egy alátét. Talán meglátni, a mágneskapcsolók erőátviteli kötéseinél hengeres anyák felül csavarhúzónak horonnyal. A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2018
Ezeket jó volt javítani, mert nem egy uC csinált mindent, titkos programmal, kapcsolással! Minden darab cserélhető volt, mondjuk "100" évente (hacsak nem valami durva dolog történt), mert nem 3 év garanciára volt "kiszámítva" az élettartamuk!
Csodaszép!
Terített huzalozás... Még én is tanultam, de a gyakorlatban már nem került sor az alkalmazására. Bár az SzKT. versenyre alaposan be kellett gyakorolni, és ott kellett is alkalmazni. Ha jól emlékszem, csillag-delta kapcsolást kellett építeni terített huzalozással. Mikor ilyen kézzel összeszerelt eszköz kerül a kezem közé, mindig valami fura érzés fog el. Valami kisugárzása van. Mintha a készítője lelkének egy darabkája is benne lenne?! Köszönöm, hogy megosztottad!
Országos versenyen én is csillag-delta feladatot kaptam, csak kifutottam az időből.
Balogh Gyula osztálytársammal együtt voltam ott. (véletlen egyezés ) A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2018
Sziasztok!
Bizonyára már más is szembesült azzal, hogy egy adott érintkező adatlapján esetlegesen nincsen specifikálva az azzal kompatibilis krimpelő fogó. Ezt a témát azért nyitottam, hogy ebben segítsünk egymásnak. Idáig a nagyobb méretű érintkezőket gond nélkül forrasztottam, fogóval összenyomtam, és a végeredmény számomra elfogadható lett, viszont a mostani 1mm körüli csatlakozó már kifog rajtam. Nehezen tudom, illetve semmi kedvem a forrasztás + fogózáshoz, ehhez már szerszám szükséges nekem. Kezdeném én a sort: JT-A1251-TF a kérdéses érintkező, amihez szeretnék találni krimpelő fogót. Aki otthon van a témában, az már ránézésre fogja tudni a kompatibilis fogók listáját. A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2018
Ilyen vékony pofával hogyan nyomja meg az érintkrző két részét? Két lépcsős a dolog?
Köszönöm!
huh, ez húzós árú, de legalább a minőségében nem kéne kételkedem. Én is találtam valamit: Ezt Ez alkalmas volna hozzá valamelyik pofához, vagy máshoz készült?
Valószínűleg ez jó hozzá: Bővebben: Link.
Olvastam, köszi, de a valószínűség elvére nem költenék annyi pénzt.
Nekem van ilyen fogóm!
Két lépcsős! A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2018
Ezt a két lépcsős dolgot pontosan hogyan kell értelmezni?
(Külön krimpelendő a szigetelés, külön a réz ér? Nekem egyáltalán nem gond, ha csupán a munkatempót lassítja.) A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2018
Ha nem sietős a dolog, akkor tesztelhetem. Fogóm van, már csak pár db. érintkezőt kell szereznem.
Pontosan, elöbb a vezető utána a szigetelés!
Sziasztok! Lenne egy fontos kérdésem. Szeretnék teljesítménybővítést egy üzlethelyiség esetén (3x16A), ahol jelenleg a mérőóra az üzleten belül található. Azonban az épület méretlen fővezetéke (1X16A), amelyről jelenleg kapom a betáplálást erre alkalmatlan. Egyetlen megoldás, hogy a pincén keresztül egy új vezeték kialakításával tápláljuk be az üzletet, ez esetben a vezeték hossza 35 m lenne az épület utcai betáplálásától mérve. Azonban a regisztrált ELMŰ szerelő szerint ez a méretlen vezetéknek túl hosszú lenne, amit az ELMŰ nem fogad el, így a mérőórát nem az üzleten belül, hanem a fő betáplálási pontnál, azaz a 35 méter másik oldalán, a lépcsőházba kell felszerelni. Természetesen tiltakozik ellene az egyik ott lakók, ráadásul én sem örülnék, ha az üzleten kívül lenne az óra. Az elmű csupán annyit válaszolt a kérdésemre, hogy a mérőhelyek kialakításának fő irányelvét az MSZ 447/2009-es szabvá... meg.
A szabványt nézve nem találom, hogy meg lenne határozva a méretlen fővezeték hossza. Tehát mi az akadálya annak, hogy 35 méter pincén át vezetett kábel végén az ingatlanon belül legyen kialakítva a mérőhely? |
Bejelentkezés
Hirdetés |