Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   419 / 853
(#) tbarath válasza szeg76 hozzászólására (») Jan 24, 2018 /

OK, köszi, utánaolvastam és tényleg hasznos. De nekem most pont elég lenne a 2 "external" interrupt pin.
(#) tbarath válasza Bakman hozzászólására (») Jan 24, 2018 /

Én egy ennek töredékébe kerülő kis tekerőt használnék majd (Link), és az interrupt nélküli tesztkód is jól működik úgy, hogy az A pin változását figyelem. De a rotary encoder interrupt témában szinte mindenhol szembe jött ez a 2 interrupt-os téma, és nem igazán értettem hogy mire kell.
Most már értem, köszi!
(#) Bakman válasza tbarath hozzászólására (») Jan 24, 2018 /

Nincs is ezzel semmi gond. Kézi beállításhoz elég az egyszerűbb, meghanikus enkóder de vannak helyzetek, amikor kell a valódi csapágyas és pontos enkóder. Pl.: Bővebben: Link.
(#) szikorapéter válasza tbarath hozzászólására (») Jan 24, 2018 /

Még egy gyors kérdés:
Ha a minimum limitet lejjebb szeretném vinni akkor elvileg itt kell megváltoztatnom a lower bounds limitet igaz? Elég ha egyszerűen csak 0000000 megy a helyére?

1. }
  2.     if (encoder0Pos <= 1800000) {            // lower bounds limit
  3.         encoder0Pos  = 1800000;
  4.     }
  5.     if (encoder0Pos >= 30000000) {           // upper bounds limit
  6.         encoder0Pos  = 30000000;
  7.     }
(#) tbarath válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 24, 2018 /

Fogalmam sincs, hogy mi a kódod és itt mit csinál, és - no offense, de - vagyok olyan fáradt hogy most nem is akarom megnézni. De a változód szerintem valamilyen egész (long?) típus, és ha így van akkor a 0000000 pontosan ugyanúgy nullát jelent, mint a 0.

Féloff: az ilyen szerkezeteket nem szeretem, ki kell tenni a kód elején konstansba a 1800000 és a 30000000 értéket, és akkor az if (x < lowerLimit) x=lowerLimit; megoldással lehet operálni. Így csak egy helyen kell módosítani, amivel hibalehetőségeket lehet elkerülni.
(#) Rober_4 válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 24, 2018 /

Köszönöm! Közelebb kerültem a probléma megoldásához!
(#) Rober_4 válasza tbarath hozzászólására (») Jan 24, 2018 /

Igen már a fordításnál elhall, viszont ha azon túl lenne a dialup csoport már nem fog problémát jelenteni, mert hozzáadtam a userhez. 64bit az op is meg az Arduino is. A 32bites el sem indult. Holnap újratelepítem a 64-est illetve kipróbálom másik gépen.
(#) Rober_4 válasza Rober_4 hozzászólására (») Jan 24, 2018 /

Köszönöm a segítségeteket, úgy néz ki működik!
A hiba a kitömörítésben rejlett, csak parancssoros tar paranccsal volt jó, a Double Commander csomagolója valamit elhibázott.
A linken erről a hibáról leírás.Hibaleírás
Még egyszer köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2018
(#) szikorapéter válasza tbarath hozzászólására (») Jan 24, 2018 /

Végül megoldottam,nem teljesen 0-ra mivel amikor ott próbáltam akkor elkezdett katyvaszt írni,így maradt 1Hz a minimum. Utána jött az a gond hogy összevissza ugrált a szkópon a jel,hol látszott hol nem, arra rájöttem (kapcsolási rajz híján) hogy az AD9851-es modul Reset lábát földre kell kötni. Azóta stabil minden már a dobozolást tervezem.
(#) tbarath válasza Rober_4 hozzászólására (») Jan 25, 2018 /

jeez... ezt azért jelezni kellene a fejlesztőknek...
(#) kegyetlen19 hozzászólása Jan 26, 2018 /

Sziasztok.
Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek. Útmutatást kérnék, hogy milyen GPS modult vegyek.
Egy Arduino-hoz kapcsolt GPS modullal szeretnék meghatározni távolságot, méterben. Max. 1-200 méter a két pont közötti távolság, (csak vízszintesen kell számolni) és pár méteres tűréshatár, pontosság belefér.
Túl nagy költségekbe nem szeretnék belemenni, olyan GPS modult keresnék, amihez nem kel túl bonyolult programot írni, (elég kezdő vagyok a kódírásban).
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) Helios hozzászólása Jan 26, 2018 /

Sziasztok!

Volna egy óriási nagy problémám. Van 2db IC. Az egyik egy TDA7439-es a másik pedig egy TDA7440-es. A kettő között a külömbség annyi, hogy a 7439-es szabályoz közép tartományt is a 7440-es nem. A probléma ott kezdődik hogy a 7439-es IC-hez találtam a neten arduino könyvtárat a 7440-eshez nem. Tudna nekem segíteni valaki a módosításban?

Mellékelem a TDA7439-es ARDUINO-zipjét és linkelem a 2 IC adatlapját. TDA7440 és TDA7439
(#) icserny válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Jan 27, 2018 /

Olcsó modul a neo-6m-0-001 de a pontosságától (pontosabban annak hiányától) nem leszel boldog.
(#) kegyetlen19 válasza icserny hozzászólására (») Jan 27, 2018 /

Sziasztok.
Az mit jelent, hogy pontosság a neo-6m modulnál?
Neo-7M:
vagy külső antennával:
Neo-M8N:
Akkor ezekről mi a véleményetek?
(#) icserny válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Jan 27, 2018 /

Ebben a videoban azt állítják, hogy nincs érdemi differencia a 6m és a 8m modul pontossága között.
Bővebben: Hogyan növelhető a valós idejű GPS-mérés pontossága?
(#) vargham válasza Helios hozzászólására (») Jan 27, 2018 /

Az adatlapban ott van minden, részletesen leírva. Milyen címeken milyen regiszterek vannak. Majdnem egyforma a két eszköz, és alig van pár regiszterük.
(#) Panhard válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Jan 27, 2018 /

Ha nem mozog a GPS vevő, akkor van egy kis szórása. Úgy kb: egy utcányi. De ha mozgásban van, kocsiban, akkor nagyon pontos.
A képen 2200 pont, másodpercenként egy. Kb: 37 perc alatt ennyi a szórása ablakban.
(#) kegyetlen19 válasza Panhard hozzászólására (») Jan 27, 2018 /

Helló.
Amit mérni akarok az 100-200 méternyi távolság és leginkább ezt gyalogosan van megtéve. Tehát, nem gyors a mozgás. Esetleg íj-sebességről van tapasztalatod?
(#) Panhard válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Jan 27, 2018 /

Van. Elég gyorsan repül. Ha egy-két méteres pontosság elég, akkor vársz egy percet vele, összegyűjtesz 60 pozíciót, és átlagolod. (vagy többet) Ki kell próbálni. Egyébként ez a Neo-6 vevő szerintem elég jó cucc. Gyorsan talál fix jelet bekapcsolás után.
Na még 3 kép.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2018
(#) Robin2 hozzászólása Jan 28, 2018 /

Sziasztok. A kérdés kicsit hardveres lenne. Arduinos voltmérőhöz szeretnék automatikus méréshatár váltást. 5V/15V. Szoftverből vezérelném a bemeneti osztót, ha az AD értéke pl. 1000 környékén jár váltson át. Itt persze jelentkezik nèmi késleltetés, egyrészt míg a program pont odaér, másrészről amíg az osztó àtvàlt. (Optofet váltana, ha sikerül beszerezni, vagy egy relé, ami lassú). A kérdés az lenne, vajon az arduino bemenetére elég egy 5.1V-os zener védelemnek (soros ellenállással), erre az időre?
(#) icserny válasza Robin2 hozzászólására (») Jan 28, 2018 /

Auto range voltmeter FYI
Ebben pont egy ilyen megoldást (optofettel) ismertetnek.
(#) Kovidivi válasza Robin2 hozzászólására (») Jan 28, 2018 /

Ha használnál két külön osztót, két külön ADC bementen, diódás védelemmel a tápfeszültségek felé? Akkor csak az egyik ADC helyett a másikat kellene használnod. Vagy: alapból a legkisebb feszültség referenciát használod (1.1V ha jól tudom), majd átváltasz nagyobbra, így kibővülnek a határok. Nagyon sok megoldás van, de én relét nem használnék a véges kapcsolási szám és nagy helyigény miatt, az optofetnek nagyon kicsi átmeneti ellenállásúnak kell lennie, hogy ne befolyásolja a feszültség osztót. De miért nem jó ide egy sima N-fet? Akár SOT-23 tokozásban is találsz 0.1ohm RDS-onnal rendelkezőt, vagy jobbat, fillérekért.
(#) Robin2 hozzászólása Jan 28, 2018 /

Köszönöm mindkettőtök válaszát. Ez a tápfeszültség felé diódázás eszembe sem jutott védelemként.

Ezen a refefencia változtatáson gondolkodom, bár azzal igazán csak a felbontást tudom megváltoztatni, nem?
(#) wbt válasza Robin2 hozzászólására (») Jan 28, 2018 /

Szerintem is elég egy NFET az osztó alsó ágába, az Rdson nem sokat számít, mivel a uC bemenő ellenállása nagy, az osztód is nagyságrendekkel nagyobb, mint a FET ellenállása. A referencia változtatása is lehet, hogy jó lesz (utána kellene számolni). Kicsit munkásabb dolog az, ha a referenciafeszültséget a bemenő jel arányában változtatod. Ez logaritmikus karakterisztikát fog okozni, de alacsony értékeknél nagyobb lesz a felbontásod. Régebben használták ezt a megoldást, ha túl kicsi volt az ADC felbontása (aztán számoltak sokat).
(#) Robin2 válasza wbt hozzászólására (») Jan 28, 2018 /

Igen, ezen gondolkoztam, hogy az alsó ágba tennék egy sima fetet a gnd miatt, akkor ott akár egy 10-100 Ohm-os Rdson sem igazán számít, illetve kikompenzálható.
Közben találtam egy viszonylag egyszerű megoldást is, majd kipróbálom:

image.png

Igazából egyszer úgy is be kell hitelesítened minden méréshatárban, ez a megoldás akár jó is lehet. A védődiódákat viszont ne hagyd ki, mert RESET-kor minden lebeg és ha van 15V a bemeneteden, akkor nem biztos, hogy jót tesz a portoknak (bár az 1Mohm igen csak korlátoz, de nem kockáztatnék)

A védődiódákat semmiképp nem hagyom ki, tulajdonképpen az volt a "kályha". Keresek gyors Schottky-kat.

Azt én inkább nem keresnék, azoknak elég nagy a szivárgóáramuk. Használj normál diódákat (a belső parazita dióda is 0.6V-nál nyit). Persze lehet, hogy lelsz nagyon kicsi szivárgóáramút a fiókodban...

Lehet kicsit túllihegem ezt a bemenet védelmi kérdést, csak aggaszt, hogy magában a programban is van eleve 3x5ms késleltetés a led kijelzők multiplexelése miatt. Szóval amíg a program gondolkozik, hogy mi is legyen, a bemeneten nem legyen ott a 15V.

Nem tudom, milyen gyorsan akarsz átalakítani, de az ADC bemeneten úgy is lesz integráló kondi, az 1Mohm-on keresztül nem tud olyan gyorsan feltöltődni, hogy ne érj oda a programmal. Nem kell ám tényleg annyira túlképzelni a dolgot. Volt, hogy túlfesz védelemre fehér LED-et használtunk (igaz, ott 1V volt a referencia). Szóval jó lesz ez az eddigiekben megbeszéltekkel.
Következő: »»   419 / 853
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem