Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Szeretnék tanácsot kérni!
ARDUINO-UNO panelom van és szeretném elindítani a 1602LCD Keypad Shield kijelzőt beüzemelni. Szoftver kell, feltölteni a Arduino-uno panelra. Nem tudom honnan és hogyan kell ARDUINO-t beállitani. Nem vagyok jártas a használatra, de villogó programot a YUTUBE levő illetve a interneten talált leírások alapján programot elindítottam.
Bővebben: Link
Innen letöltöd az Arduino IDE-t, feltelepíted. Feltelepítesz ez IDE-be, a shield-nak megfelelő példaprogramot. A példaprogramot, feltöltöd az UNO-ra.
Ha a villogót feltöltötted már, akkor jó úton haladsz. Ahol azt megtaláltad ott van egy LIquidCrystal rész is. Abban le van írva melyik lábra melyik pontját kell kötni a kijelzőnek, és alap példák is vannak.
Egy array -t lehet-e egybol irni epromba, vagyis „write ... array[10]”, vagy mindegyik erteket kulon-kulon kell beirni aztan olvasas utan osszeallitani a tombot ?
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2018
Sziasztok!
Előre bocsátom, hogy nem értek az arduhoz csak használom. A gondom az, hogy van egy alkalmazás aminek csak a hex fájla van meg. Egy LDC kijelző és enkoder párossal lehet módosítani bizonyos beállításokat amiket el is lehet menteni. Gondolom ilyenkor az eepromba menti a kérdéses értékeket. Egy értéket szeretnék módosítani amit az enkoderrel nem lehet. A kérdés az lenne, hogy megoldható-e valahogy az eeprom tartalmának kiolvasása, módosítása majd visszatöltése?
Köszönöm a segítséget, utasításodat követtem, de sajnos a kijelzőn nem jelenik szám illetve betű, csak a alapkozckák illetve karakter helyek vannak. Fájl alatt megtaláltam a liquid crystal program al programokat mindegyikét feltöltöttem de kijelzőn nem jelennek meg a számok illetve a betű.Eszközöknél, Alaplap: "Arduino Genuino úno"
Port : COMA4"Arduino Genuin uno" Alaplapon " L" led csak halványa világit, de ha feltöltöm a villogó programot akkor teljes fénnyel jelez.
A bekötéssel lehet gond.
* LCD RS pin to digital pin 12 * LCD Enable pin to digital pin 11 * LCD D4 pin to digital pin 5 * LCD D5 pin to digital pin 4 * LCD D6 pin to digital pin 3 * LCD D7 pin to digital pin 2 * LCD R/W pin to ground * LCD VSS pin to ground * LCD VCC pin to 5V * 10K resistor: * ends to +5V and ground * wiper to LCD VO pin (pin 3)
Megoldható, csak honnan tudod melyik címen van?
Vagy abból az értékből csak egy lehet?
Nálam (nem csak arduino, hanem pic is) az lcd kijelző kontrasztját is be kellett "lőni" egy trimer potival . Ha csak a kockák jelentek meg, jellemzően ez volt a baj.
Gyári Arduinom és 1602 LCD 6 db nyomógomb van rajta, összeilleszthető.
Szerintem valami nincs úgy beállítva a Eszközök alpontjai. Készülék panelok gyári és még nem lett használva, tápfeszültséget a laptopomról kapja. Nem vagyok járatos a szoftverok programozásával. Ugyan 72 éves vagyok, de szeretnék egy kicsit belebonyolódni a elektronika egyes ágába. Köszönöm a segitséget.
Még az sem biztos, hogy a fix értéket EEPROM-ban tárolja a program. Sőt, miért ott tárolná? Lehet, hogy a programban az egy konstans érték, csak éppen kiírja valahova, hogy lásd.
Lehet be kellene linkelned milyen LCD modulod, milyen arduinód, és hogyan van összekötve. Már csak azért hogy biztosan egyezzen az általunk gondolt hardver a tiéddel. A poti tekergetést is kipróbálhatod, elég gyakori ok, ha csak fekete kocka van.
Példák között van a EEPROM/eeprom_read programocska, az listázza az eeprom tartalmat címek szerint.
Amikor beírod a programot, biztosan hozzáférhető, de elég reménytelen megtalálni. Az is lehet, valamiből számolja, csak tájékoztatásként írja ki, és a kiinduló adatokat kellene módosítani.
Trimerrel beállítottam a LCD1602-t, álló téglalapok fehérek, csak nincs betű, vagy szám. Yutube a bemutatón nem hivatkoznak a LCD program betöltésével. Csak a Arduinon keresztül tölthető fel, szerintem mert,más lehetőség nincs.
Viszont a feltöltéssel az eredeti programot hazaküldi. Annak az ismételt feltöltésével viszont az eeprom tartalom ismét átalakul(hat).
Ha olyan leírást találtál, ami elejétől fogva végigvezet és pontosan olyan moduljaid vannak talán az lenne a legjobb. A villogtatás csak azért jó, mert a led fix címen van, így ott felesleges mindenféle beállítás.
Külső eszközöknél a programban az LCD lábakhoz rendelt portokat lehet variálni. Akár az is lehet rossz. Ezért írtam, hogy legalább azt egyeztessük mit akarsz, és hogyan összekötni, esetleg mi alapján csináltad, miben más a te modulod...
Akkor AVR programozóval kell kiolvasni.
Akkor mindenkinek aki hozzászólt: az érték nem fix, az encoderrel változtatható, de ha nem mentem akkor részét után a kezdő értéken áll. Tehát mentéskor letárolja. Ha én írnám a programot akkor az eepromba tenném.
A megtalálását úgy tervezem, hogy kiolvasni az eeprom tartalmát, aztán encoderrel megváltoztatom az értéket, csak azt az egyet, újra kiolvasni és megkeresem ami változott. Nem mondom hogy tuti biztos vagyok a dolgokban, de egy próbát megér. Az nem pálya, hogy egy másik programot töltsek rá. Valahogy PC-vel kellene megoldani. Én PIC-ezek inkább, ott nincs gond ezzel a programozóval simán kiolvasható.
AVR programozóval itt is. Van programozód?
Idézet: „Gyári Arduinom és 1602 LCD 6 db nyomógomb van rajta, összeilleszthető.” Többféle bekötésű LCD fedlap van a világpiacon, ennek megfelelően módosítani kell az LiquidCrystal lcd(12, 11, 5, 4, 3, 2); sort a programban. Ehhez viszont látni/tudni kellene, hogy a panelodon mi a lábkiosztás...
Szerintem ilyen panelről van szó: Bővebben: Link
Csak PICKIT2 van. Ha jól olvastam azzal is megoldható vagy nem?
Úgy olvasom én is.
Üdv!
Most ismerkedem az arduinoval, jelenleg olyan összeállítást szeretnék készíteni, hogy gombnyomásra változik a led fényereje.
Ebben a példában mindig eggyel növeli vagy csökkenti a brightness értéket. Lehet analfabéta kérdés, de hogyan tudom azt megcsinálni, hogy gombnyomásra 51 értéket adjon vagy vonjon ki? Így mindössze 5 gombnyomás szükséges a 0-ról 255 vagy 255-ről 0 érték eléréséhez.
Kicsit küzdöttem vele, de végül kiderült, hogy a kiolvasás az ardu panelon keresztül is megy.
AVR-hez AVR programozó kell. Atmel ICE vagy AVR dragon.
Tévedés. PK2-vel is lehet programozni. A legtöbb univerzális programban kiválasztható mint programozó.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |