Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 3D nyomtatás
Köszi! Azt hittem van kimondottan készen megvehető tartója, csak én nem találom...
Sziasztok!
Be lehet valahogyan állítani a Cura-ban, vagy utólag beleírni a gcode-ba, hogy mondjuk 5mm magasság elérésekor kapcsolja le a tárgyasztal fűtését?
Szia!
Nem javaslom az asztalfűtés kikapcsolását,ha kihűl,könnyen leválhat a tárgy az asztalról. Legalább is nálam ez a helyzet.(PETG)
Mindig kikapcsolom manuálisan és még sosem vált le az asztalról. Az is igaz hogy egyenlőre csak PLA-t használok.
Cura-ban csak ez első réteg után engedi módosítani.
Pl. initial layer 70fok utána meg pl amit beállítasz. Simplify3d az tudja amit szeretnél pontosan.(rétegek számát tudod megadni. vagy manuálisan beírod a gcode megfelelő sorába: M140 S0 ; turn off bed
Én pl egy régi PC 12/5V-os csatlakozóval oldottam meg. Méretre vágtam majd fogtam egy konektor dugvilla házát és kiszedtem belőle a vezetékrögzítőt amit 2 csavar fog. Az egyik felébe átmenő csavart tettem, ami rögzíti az egészet. Erre rámegy a vezetékrögzítő a dugvillából. Majd a 2 közé megy a nyomtatófej és a másik szélébe egy csavarral fikszálom. Remélem érthető. Nekem hirtelen ez jutott eszembe.
Köszi!
Nekem is ez a gyanúm, hogy a menetet csak paraméterezi, de a valóságban nem hozza létre a menetet. (lehet, hogy azt mondja, hogy majd a CNC vezérlőprogram kiszámolja a menet kivágási pályát.) Igen de ez több százezer Ft-s programtól elég váratlanul ért! A szerkesztésnél valami maszattal jelzi a menet helyét, a papír rajzra kiirja a menet adatait.... sőt a szerkezeti összeállításoknál lehet "csavargatni" a csavarokat, tehát értelmezi a menetet, csak az stl-be, meg a parasolid formátumba se rajzolja ki a meneteket....... Az lenne a problémám, hogy hogy lehet "bekapcsolni" a solidedge-ben, hogy ténylegesen metszegesse ki a menetet.
Szia!
Szerintem sehogy. Én jelenleg a Solidedge nagytesójával NX-el dolgozok. De ha belegondolsz nincs is értelme. Mivel ha szerszámot tervezel és legyártod nem a CNC maró teszi bele egyből a menetet a munkadarabba. Külön belevágják, esetleg ha arra van igény szikra forgácsolják. De a szikránál is csak egy körbe forgó oval pályán mozog a szikra szerszám. A menet itt is magába a szerszámba van létrehozva. A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2018
Javítanom kell az előző hozzászólásomat, mert tévedtem.
Az NX ben is megtaláltam a funkciót csak egy kicsit kacifántos volt előszedni. Szolidedge -hez itt egy segítő link. Bővebben: Link
Köszi!
A probléma az, hogy 3D nyomtatóra küldeném ki, aminek (Cura-ban -- ez a 3D nyomtató "vezérlő program") STL formátum kell. A Szolidedge pedig nem számolja ki a menet profilját, hanem csak "jelzi"! A link-en lévő videón is látszik, hogy az előírt trapéz menet profil helyett valami zsinórmenet szerűt rajzol a program. "Profil kivágással" ki tudom vágni a menetet (amit már jó profillal rajzol ki, és az STL -be is jó profillal menti, csak 8-10 menetes furatnál elég macerás ujra-újra meghatározni a központos vonatkozási egyenest, beméretezni a profil kivágást.... A CNC marónak - esztergáknak külön "G" kódjuk van a menet vágáshoz - a menet profilját a szerszám adja meg, de a menet átmérőjét és a menetemelkedést a "G" kódban írják elő. De a 3d nyomtató "síkonként" "munkállja" / írja ki a munkadarabot (egy korlátozott, speciális) síkonkénti "G" kódokkal, ahol nincs menetvágási "G+ kód. Az a fura, hogy az STL formátum csak (kis beállítható méretű háromszögekkel) a konkrét test alakját írja le. A Szolidedge pedig nem akarja kirajzolni a szabványos meneteket. Hanem kirajzolja a mag furatot / külső átmérőt, a menet informácíót meg eldobja! Egy több százezres program!!
Ezt most csak NX ben tudtam megnézni. Elég macerásan de megcsinálta a menet profilt stl -ben is.
Csatolom a teszt modellt.
Fusion 360-ban is külön kell beállítan, hogy valóságban is berajzolja a menetet. Ha nem pipálod ki, akkor csak látszatra lesz menet, de az stl-en nincs rajt.
Köszi!
Hol lehet letölteni az NX próbaverzióját? Mit jelent az "elég macerás" megoldás? Ezen már szépen látszik a menet. Ilyet nekem csak nagyon macerásan sikerült megoldani 2-4 óra alatt.... pl. pontosan el kell találni a profilhoz a magfurat átmérőjét.. itt egy azaz egy századdal kisebb a furat, mint kivágott profil.... és akkor még ott van, hogyha 2 mm a profil szélessége, akkor a 2 mm menetemelkedést nem tudja kiszámolni csak a 2,001 mm es menetemelkedést..........
Szerintem az NX full fizetős. nem tudok róla, hogy lenne próba verziója. Ha torrentről töltessz azzal is vigyázni kell mert jelentéseket küld a Siemens felé.
Találtam próba verziót : Bővebben: Link Nx nél 3 féle képpen találtam menet készítést. 1- amikor a furattal együtt készre csinálja. Ebben a megoldásban csak magfurat készül. Rajzon CNC programban benne lesz, de modellben nem. 2- Amikor a megfelelő magfurat megvan , beleteszi a fenti módon menetet. 3- Szintén magfurat, de lemodellezett menettel. A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2018
Nem szerszámot tervezek, hanem műanyag alkatrészeket. Ebbe nem rakunk menetet. ezért nem voltam képben rögtön.
Esetleg egy alternatív megoldás.
Sketch -ben megrajzolod a menet tengelyét és egy profilját. Azután Helix parancsal a kihúzás vonalát. majd ebből készítessz felületet amivel kivágod a darabot. Képek alul.
Köszi!
A solidEdgében nincs ilyen "thread Type" választási lehetőség a furatok / menet tulajdonságoknál. Én is a kihúzással csinálom, ... csak macerás... sajna a kép valamiért nem ment át: tehát a profi jó lett csak a magfurat 0,01 mm el kisebb volt mint a profil alja, így profilt szépen kivágta csak hagyott rajta egy 0,01 mm vastag bundát, amin érdekes módon átsejlik a menet profil csúcsa.... Ha felviszem a magfuratot ,01 mm -el, akkor szépen kijön a menet profil.
Köszönöm! Kipróbáltam a Simplify3D-t és ott tényleg tök l be lehet állítani. Meg elképesztő hogy mennyi mindent tud...
Más: Van tapasztalata valakinek a Gembird márkájú PLA filamentekkel? Ahogy nézem ezt lehet a legolcsóbban beszerezni.
PLA filamentet még nem láttam. De már sokmindent elektro cuccot láttam Gembird márkától, eggyik sem a minosegerel volt híres az biztos.
A gembird az felejtős. Nekem ami bejött az a Devil Design.
PLA helyett érdemesebb PETG használni, mert nem kell neki tárgyhűtés stb. Innen szoktam venni és gyakran van akció: Innen szoktam venni:1 Innen szoktam venni_2 Ezt érdemes átnézni. Filamentek tulajdonságai.
Vágattam egy üveglapot hőálló kandallóüvegből. Leszedtem a WANHAO-s matricát a heatbed-ről és rátettem az üveget. Nem viccelek: 4 (négy!) órája próbálom meg kiszintezni, hiába. Ötlet esetleg?
Készítettem róla egy videót: Bővebben: Youtube
Azért mert sik üvegnek hívják nem biztos hogy az is, mérj rá egy tolómérővel meg fogol lepődni!!!!
En is gondolkodtam egy nyomtató építésen, de teljesen saját tervek alapján.
Látok hibákat a reprap nyomtatókban ugyan úgy mint a 20000 eurós "profi ipari" gépben. Ez utóbit rendszeresen használom. Az én meglátásom az, hogy a te üveglapod lehet , hogy sík, de van agy komoly konstrukciós hiba a nyomtatódban. Történetesen az, hogy az asztal 4 ponton rögzített és állíható. Íly módon a sík lapot (az aluminiumot is) meg tudja egy icit csavarni amit nem igen látsz meg szabad szemmel. Csak annyiban jelentkezik, hogy napokigszivat a beállítás. Ha az asztal 3 ponton volna rögzítve és 2 állítható ebből, akkor az asztalnak megmaradna az eredeti síklapúsága és csak a két szabad pontot kell beállítani. Nemtudom érthető-e a gondolatmenetem. Ha nem akkor majd készítek modellt a magyarázathoz. A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2018
Rámértem, hajszál pontosan 4mm vastag minden pontján (kb 10 helyen mértem meg). Egy fém vonalzót az élére állítva azt is megnéztem hogy sík-e a felülete és nincs-e benne hullámosság, de nincs. Teljesen sík az üveg.
A te nyomtatódnál még az is benne lehet, hogy a 3 tengely mozgási síkja nem pontosan 90 fok.Egy pici eltérés is sok fejtörést okozhat.
Beszerezhetnél egy indikátorórát, ez a papír-húzogatásos megoldás nem túl "komfortos".
Oké, veszek egyet. De hova rögzítsem? Valahogyan az extruder fej mellé, vagy az X tengelyre kellene.
Én pl. mindenféle fémdarabokból készítettem konzolt, amit egy bikaerôs enyvezôcsipesszel a géphez rögzítetek ideiglenesen, megkeresem befotózom (meg is van).
Az indikátor óra felesleges szerintem, ha a váz nincs rosszul összerakva (ferde, megnyekkent, görbe) akkor egy papírlappal simán bekell tudni állítani. Egy 1mm-re szemre is meglehet csinálni és után a papírlappal finomítani.
H mégis indikátor órát próbálnál akkor kell nyomtatni neki egy tartót. https://www.youtube.com/watch?v=2tXQaSVIQ_o https://www.youtube.com/watch?v=X_3ILsgWB8Y Ezzel a típussal a youtube tele van rengeteg beállítás és módosítás. Eléggé elterjed nyomtato. |
Bejelentkezés
Hirdetés |