Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D nyomtatás

Témaindító: KBal76, idő: Jún 9, 2010
Lapozás: OK   58 / 204
(#) Sali23 válasza atiotezer hozzászólására (») Feb 4, 2018 /

Köszi! Azt hittem van kimondottan készen megvehető tartója, csak én nem találom...
(#) Attila86 hozzászólása Feb 4, 2018 /

Sziasztok!
Be lehet valahogyan állítani a Cura-ban, vagy utólag beleírni a gcode-ba, hogy mondjuk 5mm magasság elérésekor kapcsolja le a tárgyasztal fűtését?
(#) foxi63 válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 4, 2018 /

Szia!
Nem javaslom az asztalfűtés kikapcsolását,ha kihűl,könnyen leválhat a tárgy az asztalról. Legalább is nálam ez a helyzet.(PETG)
(#) Attila86 válasza foxi63 hozzászólására (») Feb 4, 2018 /

Mindig kikapcsolom manuálisan és még sosem vált le az asztalról. Az is igaz hogy egyenlőre csak PLA-t használok.
(#) atiotezer válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 4, 2018 /

Cura-ban csak ez első réteg után engedi módosítani.
Pl. initial layer 70fok utána meg pl amit beállítasz.

Simplify3d az tudja amit szeretnél pontosan.(rétegek számát tudod megadni.

vagy manuálisan beírod a gcode megfelelő sorába: M140 S0 ; turn off bed
(#) t4nt1zjeee válasza Sali23 hozzászólására (») Feb 5, 2018 /

Én pl egy régi PC 12/5V-os csatlakozóval oldottam meg. Méretre vágtam majd fogtam egy konektor dugvilla házát és kiszedtem belőle a vezetékrögzítőt amit 2 csavar fog. Az egyik felébe átmenő csavart tettem, ami rögzíti az egészet. Erre rámegy a vezetékrögzítő a dugvillából. Majd a 2 közé megy a nyomtatófej és a másik szélébe egy csavarral fikszálom. Remélem érthető. Nekem hirtelen ez jutott eszembe.
(#) kapcsol válasza hunagyp hozzászólására (») Feb 5, 2018 /

Köszi!
Nekem is ez a gyanúm, hogy a menetet csak paraméterezi, de a valóságban nem hozza létre a menetet.
(lehet, hogy azt mondja, hogy majd a CNC vezérlőprogram kiszámolja a menet kivágási pályát.)

Igen de ez több százezer Ft-s programtól elég váratlanul ért! A szerkesztésnél valami maszattal jelzi a menet helyét, a papír rajzra kiirja a menet adatait.... sőt a szerkezeti összeállításoknál lehet "csavargatni" a csavarokat, tehát értelmezi a menetet, csak az stl-be, meg a parasolid formátumba se rajzolja ki a meneteket.......

Az lenne a problémám, hogy hogy lehet "bekapcsolni" a solidedge-ben, hogy ténylegesen metszegesse ki a menetet.
(#) Elektro.on válasza kapcsol hozzászólására (») Feb 6, 2018 /

Szia!
Szerintem sehogy. Én jelenleg a Solidedge nagytesójával NX-el dolgozok. De ha belegondolsz nincs is értelme. Mivel ha szerszámot tervezel és legyártod nem a CNC maró teszi bele egyből a menetet a munkadarabba. Külön belevágják, esetleg ha arra van igény szikra forgácsolják. De a szikránál is csak egy körbe forgó oval pályán mozog a szikra szerszám. A menet itt is magába a szerszámba van létrehozva.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2018

Javítanom kell az előző hozzászólásomat, mert tévedtem.
Az NX ben is megtaláltam a funkciót csak egy kicsit kacifántos volt előszedni.
Szolidedge -hez itt egy segítő link.

Bővebben: Link
(#) kapcsol válasza Elektro.on hozzászólására (») Feb 6, 2018 /

Köszi!

A probléma az, hogy 3D nyomtatóra küldeném ki, aminek (Cura-ban -- ez a 3D nyomtató "vezérlő program") STL formátum kell.
A Szolidedge pedig nem számolja ki a menet profilját, hanem csak "jelzi"! A link-en lévő videón is látszik, hogy az előírt trapéz menet profil helyett valami zsinórmenet szerűt rajzol a program.

"Profil kivágással" ki tudom vágni a menetet (amit már jó profillal rajzol ki, és az STL -be is jó profillal menti, csak 8-10 menetes furatnál elég macerás ujra-újra meghatározni a központos vonatkozási egyenest, beméretezni a profil kivágást....

A CNC marónak - esztergáknak külön "G" kódjuk van a menet vágáshoz - a menet profilját a szerszám adja meg, de a menet átmérőjét és a menetemelkedést a "G" kódban írják elő.
De a 3d nyomtató "síkonként" "munkállja" / írja ki a munkadarabot (egy korlátozott, speciális) síkonkénti "G" kódokkal, ahol nincs menetvágási "G+ kód.

Az a fura, hogy az STL formátum csak (kis beállítható méretű háromszögekkel) a konkrét test alakját írja le. A Szolidedge pedig nem akarja kirajzolni a szabványos meneteket. Hanem kirajzolja a mag furatot / külső átmérőt, a menet informácíót meg eldobja! Egy több százezres program!!

Ezt most csak NX ben tudtam megnézni. Elég macerásan de megcsinálta a menet profilt stl -ben is.
Csatolom a teszt modellt.
(#) atiotezer válasza Elektro.on hozzászólására (») Feb 6, 2018 /

Fusion 360-ban is külön kell beállítan, hogy valóságban is berajzolja a menetet. Ha nem pipálod ki, akkor csak látszatra lesz menet, de az stl-en nincs rajt.
(#) kapcsol válasza Elektro.on hozzászólására (») Feb 6, 2018 /

Köszi!

Hol lehet letölteni az NX próbaverzióját?

Mit jelent az "elég macerás" megoldás? Ezen már szépen látszik a menet.
Ilyet nekem csak nagyon macerásan sikerült megoldani 2-4 óra alatt.... pl. pontosan el kell találni a profilhoz a magfurat átmérőjét.. itt egy azaz egy századdal kisebb a furat, mint kivágott profil.... és akkor még ott van, hogyha 2 mm a profil szélessége, akkor a 2 mm menetemelkedést nem tudja kiszámolni csak a 2,001 mm es menetemelkedést..........

Szerintem az NX full fizetős. nem tudok róla, hogy lenne próba verziója. Ha torrentről töltessz azzal is vigyázni kell mert jelentéseket küld a Siemens felé.
Találtam próba verziót : Bővebben: Link

Nx nél 3 féle képpen találtam menet készítést.
1- amikor a furattal együtt készre csinálja. Ebben a megoldásban csak magfurat készül. Rajzon CNC programban benne lesz, de modellben nem.

2- Amikor a megfelelő magfurat megvan , beleteszi a fenti módon menetet.

3- Szintén magfurat, de lemodellezett menettel.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2018
(#) Elektro.on válasza atiotezer hozzászólására (») Feb 6, 2018 /

Nem szerszámot tervezek, hanem műanyag alkatrészeket. Ebbe nem rakunk menetet. ezért nem voltam képben rögtön.

Esetleg egy alternatív megoldás.

Sketch -ben megrajzolod a menet tengelyét és egy profilját. Azután Helix parancsal a kihúzás vonalát. majd ebből készítessz felületet amivel kivágod a darabot.

Képek alul.
(#) kapcsol hozzászólása Feb 6, 2018 /

Köszi!

A solidEdgében nincs ilyen "thread Type" választási lehetőség a furatok / menet tulajdonságoknál.

Én is a kihúzással csinálom, ... csak macerás... sajna a kép valamiért nem ment át: tehát a profi jó lett csak a magfurat 0,01 mm el kisebb volt mint a profil alja, így profilt szépen kivágta csak hagyott rajta egy 0,01 mm vastag bundát, amin érdekes módon átsejlik a menet profil csúcsa.... Ha felviszem a magfuratot ,01 mm -el, akkor szépen kijön a menet profil.
(#) Attila86 válasza atiotezer hozzászólására (») Feb 6, 2018 /

Köszönöm! Kipróbáltam a Simplify3D-t és ott tényleg tök l be lehet állítani. Meg elképesztő hogy mennyi mindent tud...

Más: Van tapasztalata valakinek a Gembird márkájú PLA filamentekkel? Ahogy nézem ezt lehet a legolcsóbban beszerezni.
(#) cupika97 válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 6, 2018 /

PLA filamentet még nem láttam. De már sokmindent elektro cuccot láttam Gembird márkától, eggyik sem a minosegerel volt híres az biztos.
(#) atiotezer válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 6, 2018 /

A gembird az felejtős. Nekem ami bejött az a Devil Design.

PLA helyett érdemesebb PETG használni, mert nem kell neki tárgyhűtés stb.

Innen szoktam venni és gyakran van akció:

Innen szoktam venni:1

Innen szoktam venni_2

Ezt érdemes átnézni.
Filamentek tulajdonságai.
(#) Attila86 válasza atiotezer hozzászólására (») Feb 7, 2018 /

Köszönöm, akkor Devil Design lesz.
(#) Attila86 hozzászólása Feb 7, 2018 /

Vágattam egy üveglapot hőálló kandallóüvegből. Leszedtem a WANHAO-s matricát a heatbed-ről és rátettem az üveget. Nem viccelek: 4 (négy!) órája próbálom meg kiszintezni, hiába. Ötlet esetleg?
Készítettem róla egy videót: Bővebben: Youtube
(#) remiasa válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 7, 2018 /

Azért mert sik üvegnek hívják nem biztos hogy az is, mérj rá egy tolómérővel meg fogol lepődni!!!!
(#) Elektro.on válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 7, 2018 /

En is gondolkodtam egy nyomtató építésen, de teljesen saját tervek alapján.
Látok hibákat a reprap nyomtatókban ugyan úgy mint a 20000 eurós "profi ipari" gépben. Ez utóbit rendszeresen használom.
Az én meglátásom az, hogy a te üveglapod lehet , hogy sík, de van agy komoly konstrukciós hiba a nyomtatódban. Történetesen az, hogy az asztal 4 ponton rögzített és állíható. Íly módon a sík lapot (az aluminiumot is) meg tudja egy icit csavarni amit nem igen látsz meg szabad szemmel. Csak annyiban jelentkezik, hogy napokigszivat a beállítás.
Ha az asztal 3 ponton volna rögzítve és 2 állítható ebből, akkor az asztalnak megmaradna az eredeti síklapúsága és csak a két szabad pontot kell beállítani. Nemtudom érthető-e a gondolatmenetem. Ha nem akkor majd készítek modellt a magyarázathoz.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2018
(#) Attila86 válasza remiasa hozzászólására (») Feb 7, 2018 /

Rámértem, hajszál pontosan 4mm vastag minden pontján (kb 10 helyen mértem meg). Egy fém vonalzót az élére állítva azt is megnéztem hogy sík-e a felülete és nincs-e benne hullámosság, de nincs. Teljesen sík az üveg.
(#) Elektro.on válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 7, 2018 /

A te nyomtatódnál még az is benne lehet, hogy a 3 tengely mozgási síkja nem pontosan 90 fok.Egy pici eltérés is sok fejtörést okozhat.
(#) KBal76 válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 7, 2018 /

Beszerezhetnél egy indikátorórát, ez a papír-húzogatásos megoldás nem túl "komfortos".
(#) Attila86 válasza KBal76 hozzászólására (») Feb 7, 2018 /

Oké, veszek egyet. De hova rögzítsem? Valahogyan az extruder fej mellé, vagy az X tengelyre kellene.
(#) KBal76 válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 7, 2018 /

Én pl. mindenféle fémdarabokból készítettem konzolt, amit egy bikaerôs enyvezôcsipesszel a géphez rögzítetek ideiglenesen, megkeresem befotózom (meg is van).
(#) atiotezer válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 7, 2018 /

Az indikátor óra felesleges szerintem, ha a váz nincs rosszul összerakva (ferde, megnyekkent, görbe) akkor egy papírlappal simán bekell tudni állítani. Egy 1mm-re szemre is meglehet csinálni és után a papírlappal finomítani.

H mégis indikátor órát próbálnál akkor kell nyomtatni neki egy tartót.
https://www.youtube.com/watch?v=2tXQaSVIQ_o

https://www.youtube.com/watch?v=X_3ILsgWB8Y

Ezzel a típussal a youtube tele van rengeteg beállítás és módosítás. Eléggé elterjed nyomtato.
Következő: »»   58 / 204
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem