Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Sziasztok!
RFT EO213-as szkópom költözést követően nem akar működni. Az X gombot benyomva tudom állítani a pont pozícióját, élességét, fényességét. Ezen kívül semmit nem csinál. Fizikai behatás biztosan nem érte, mert nagyon vigyáztam rá. Párásodást is kizárnám, kb 2 hónapja a fűtött műhelyemben van. Volna valakinek ötlete a jelenséget illetően?
Szevasz!
Igen, az уровень a trigger szint. De a triggerelés üzemódhoz tartozik még, ezek ott lesznek az alsó szektorban: Ki-be kapcsolás: triggerelünk-e vagy sem + - : fel vagy lefutó élet figyelünk Kb. ezeket próbáld. Üdv: StMiklos A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2018
Köszönöm a segítséget.
Üdv.
Azt nem tudom, hogy kontakhiba van-e, próbálgasd ezeket a kezelőszerveket, feliratukat lefordítva többet tudsz, vagy írd ide.
Tehát fény volna és mozgatható a pozíció-gombokkal. (Kapcsolók, nyomógombok kontakt-hibája jellemző ezekre ennyi idő után, de a kontakt-spray nem segít!)
Valószínűleg a vízszintes eltérítéssel lehet gond, azaz, az időalap nem megy, ebben az áramkörben kellene a csatlakozásokat, érintkezési hibákat megkeresni és kijavítani. Ez lehet egy egyszerű érintkezési hiba, de megtalálni nem egyszerű. Újra-forrasztás segíthet, pláne ha láthatóan mozog az alkatrész lába, vagy egyéb csatlakozási pont. Szép nyugodtan szét kell bontani, majd szemrevételezéssel átnézni, hogy minden a megfelelő helyén van-e, illetve csipeszes fogással, ellenőrizve a vezetékeket, alkatrészeket mozgatva megtalálható a hiba helye és okozója. Ha van dokumentáció hozzá az nagy segítség. Sok sikert! Üdv!
Szia!
Rajzot találtam róla. Első ránézésre gyárinak tűnik, ezért nem mertem (merek) hozzányúlni. Annyit még az este megtapasztaltam, ha csavarhúzó nyelével óvatosan kocogtattam a tápnál lévő függőleges panelt, akkor ugrált az ernyőn lévő pont. Érdemes a tápot, illetve az elektrolit kondenzátorokat ellenőrizni vagy biztosra vehető a kontakt hiba? Az időalap melyik panelen helyezkedik el? Elnézést ha alap dolgot kérdezek, de inkább csak használom a szkópot, javítani még szerencsére nem volt alkalmam.
Szia! Mint írod csak egy pont van a képernyőn, ha a kalibrátorról jelet csatolsz az Y bemenetre, lesz belőle függőleges vonal?
Szia!
Sajnos nem. Egyik csatornáján sem.
Ez jó hír, mert könnyebb megjavítani a tápot, mint az időalapot. Biztos hogy valamelyik tápfeszültség nincs meg, mert a függőleges erősítő sem működik, de mielőtt ezt kimondanánk ellenőrizni kellene ad e a kalibrátor jelet. Próbáld meg az Y eősítő bemenetére mondjuk a megfelelő osztó állásban kapcsolj 4-9 V közötti DC feszültséget (pl. egy elem). A AC DC GND kapcsoló legyen DC állásban. Látnod kell a pont felugrik e a nulláról a kapcsolt szintnek megfelelően lévő függ. osztásra
Oké, köszönöm! A délután folyamán ellenőrzöm. Megfelelő osztó álláson a V/div állást érted?
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2018
jó, majd folytatjuk kizárásos alapon segítek megkeresni a hiba okát,ismerem a típust bal fent azt látod
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2018
Az időalap az a nagy forgatógomb felül középen, de hát ezt tudod, 5uS ........2mS, stb. jelölései vannak.
Valóban lehet táphiba, ha nem érzékeny a bemenetre adott jelre. Kikapcsolt állapotban a tápegység panelját kiforgatva mérhető, javítható. Utána is javasolt a feszültségek mérése egyes pontokon, ezek lehet, hogy a panelon jelölve vannak, mint mérőpontok. Sok sikert! Üdv!
Szép gyűjteményed van.
Lebontottam a burkolatot és úgy mértem. A tápfeszültség értékeit ráírtam a csatolt képre. Az elemet a kettes kép szerint csatlakoztassam?
a 35. ponton megvan a 290 V? a többi feszültség nagyjából rendben van. Az elemet az egyik Y bemeneti BNC csatira kötsd a plusz a belső a minusz a ház. A V/DIV kapcsoló legyen 5 V állásban és DC bemeneti kapcsolóállást válassz.
A 35-ös ponton nem kb. 135V-nak kell lennie? 148V-ot mérek a végfok panel 6-os mérőpontán, ami rajz szerint a 35-ös pont.
Az A csatorna BNC melegre kötöttem az 9V-os elem pozitívot, a BNC házára a negatívot, de meg sem mozdult a pont. Természetesen DC állásban. Érdekes továbbá, hogy a függőleges pozíció nagyon kis mértékben állítható. A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2018
bBocsi, igen. Aa 35 ponton fele akora fesz.-nek kell lenni, mint a 36.-on, az megvan +135-145 V DC körül?
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2018
Moderátor által szerkesztve
Ha a pont nem megy fel a div kapcsoló osztásának megfelelő szintre az elem csatlakoztatása után akkor az Y erősítő sem működik, és mivel eltérítés sincs az időalap sem. Táphibára gondolok, ha a tápegységek megvannak a feszültségek, keresni kell az y és x modulon is hogy eljutnak oda is a tápfeszültségek
Rendben akkor nekiállok mérni az X és az Y panelen a feszültségeket.
Kibontottam az X és az Y panelt. Ekkor láttam meg a táp panelen az R(5)22, 22Ohm-os ellenállás károsodását. Ha jól értelmezem, akkor ezért nem pontos a -6 és a -12V. Okozhatja ez a szkóp működésképtelenségét?
Ez egy 22 ohmos ellenállás a negatív ág áramkorlátozó ellenállása, azért égett le mert a -12V tápot igénylő egységek valamelyikében zárlat van és mint látod éppen ez nincs ellátva olvadó biztivel. Le kell választanod a -12V vagyis a 30-as pontra menő összes egység vezetékét.
Kicseréled az ellenállást 1-2 W körüli 22 ohmos ellenálásra, és megméred terhelés nélkül megvan e a -12V. Ha igen akkor keresned kell azt az egységet ami nagyon beterhel. Ha nincs meg a -12 és nagyon melegszik az új ellenállás, akkor ott kell keresni a hibát a táp -12V stab áramkörében.
Kicseréltem a 22Ohm-os ellenállást. Mérve 20Ohm az értéke. Az új ellenálláson 120mV-ot mérek. A 30-as pont lekötve, de ott továbbra is -9,3V mérhető. (Az X és Y panelek nincsenek bent). Az ellenállás nem melegszik.
A pont középen világít az ernyőn.
Az R522 egyik végén a szabályozatlan feszültséget kel mérjed, az kb -25-30 V DC, az ellenállás másik vége - 20 V DC
Az egyik végén -25,8V, a másik végén -25,7V DC-t mérek a 32-es ponthoz képest.
Próbáld meg egy pillanatra visszakötni a terhelést, és akkor mérni a -20 V-ot, közben figyeld nagyon melegszik e az R522
A táp 30. 32. 33. pontja egy +-15 V DC szabályzott táp kimenetei. A 32. a közös pont,a 33 a +15 és a 30 a -15. A feszültségeket az R517 és R512 potikkal lehet pontosan beállítani. Kapcsolhatsz egy műterhelést is a pontokra, pl egy 12V5W izzó formájában és beállíthatod a +15 és -12 feszültségeket.
Visszakötve minden panelt, az ellenálláson 2,5V mérhető, egyik lábán -25,4V, a másikon -22,9V DC. A 30-as pontból 99mA folyik.
A két potival lehet szabályozni a kimenő feszültségeket?
A +15V szépen állítható R512-vel, de a 30-as pont -8,5V és -9,3V között állítható az R517-el. A pont szépen mozog horizontálisan a poti tekergetése közben.
A negativ ág feszültsége nincs rendben, a 31 ponton is 5,6 V kellene mérni, és a -12-nek is meg kell lenni. Próbáld meg az izzós terhelést.
A 31-es ponton -4v van a 32-höz képest. Kötöttem egy 12V/10W-os izzót a 30 és 32-es pontra, R22 pedig füstölt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |