Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   7 / 118
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Ápr 6, 2006 /
 
Persze érdekel az USB is de egyenlőre RS232-vel lesz. Az USB egyenlőre Kínai nekem. Azthittem pl. hogy a WindowsXP-ben is benne van a driver amivel a PIC kommunikál.
A kapcsolásomra visszatérve adódhatnak problémák:
1, Nagyobb órajelnél esetleg túl nagy lesz a késési ideje a triggernek.
2, A memória váltásoknál lyukak lesznek.
3, A kvarc oszci nem bírja ezt a terhelést
Szóval először a PIC program megírásával kezdek, hogy lássam kivitelezhető-e a kapcsolás vezérlése.
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 6, 2006 /
 
Jól hitted, a driver bene van az XP-ben és a 2000-ben. Csak amikor csatlakoztatod először az usb-t még nem tudja a windows hogy ehhez az eszközhöz melyik drivert kell használnia. Egy .inf fájl van amivel ezt tudni fogja. Ezt a fájlt kell neki betallózni első csatlakozáskor. Utána már semmit.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Ápr 7, 2006 /
 
Nem tennéd fel ide az USB-PIC összekötésének kapcsolási rajzát. Eleve beletervezném a szkópba.
Kicsit pihengetek, aztán hétvégén belekezdek a Pic programjának írásába.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
Szép "kis" rajz
Jó sok RAM van benne...

Az én szkópom még A/4-es verzióban van... Egyszer majd nekiülök beviszem eagle-ba.
Az analóg részed mit tud?
(Mert most kötötték be a netet, és még nem szedtem le a multisimulatort, vagy protelt vagy nemtommit)

Viszont megjött a Lineartól az LTC6903, és még műxik is!
próbálgattam: 1016Hz-tól elvileg megy 68 megáig, de én csak 35 ig húztam, aztán kiakadt a frekimérő...
Elég picike az IC, Elég nehéz volt összehozni a breadboarddal... Adok róla képet

P1010856.JPG
    
(#) Norberto válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
Kisebbet nem adtak?
(#) MaSTeRFoXX válasza Norberto hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
Ez van, ezt kell szeretni

Mintaként rendeltem, ki is küldték 2 hét alatt ingyen!
Egy IC kedvéért meg nem volt kedvem átalakító-Nyákot tervezni/maratni, ezért összerforrasztottam a levegőben....
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
Hi!

A kapcsolás nagyon egyszerű. Ahogy én használom úgy usb bootload lehetőség is van benne, nem kell mindig külön programozni. Ez itt az!
(#) Ernőke válasza pakibec hozzászólására (») Ápr 13, 2006 /
 
Annyira szeretnék segíteni és hozzászólni -de nem tudok jobbat mint a fórumban.Esetleg alkatrészbeszerzésben,hogy ne verjenek át.Mindenesetre sok sikert.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Ápr 13, 2006 /
 
Remek oldal. Rászabadulok.
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Ápr 13, 2006 /
 
A mikrovezérlők progiján dolgozok. Majd ha már minden müködik rendesen akkor állok neki a hardvernek. Az analóg részt megépítheted. Szerintem nem lehet kihozni belőle többet. Majd késöbb szerzünk bele valami 200Mhz-800Mhz műveleti erősítőt, aztán ez majd megnöveli a sávszélességet. Legtöbb lábkompatibilis. Úgyhogy semmi problem. A digitális rész az én kapcsolásomnál is könnyen megoldható egy RAM egységgel is.
Remek IC-t szereztél. Mivel állítod a frekit? Úgyértem mennyire fixen lehet váltogatni?
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 13, 2006 /
 
A frekit SPI buszon lehet állítgatni. (elküldöm az adatlapot, meg a basic-es forráskódot AVR-re). Hát, elvileg 1 KHz- enként lehet állítgatni.

Az kapcsolásom tervezésekor előjött egy kérdés:
A RAM mit szól ahhoz hogy egyszerre adsz neki adatot, meg adsz egy írás engedélyezést, (meg még új címre állítod be)??

A Te kapcsolásodban miért van ennyi RAM?

Idézet:
„Szerintem nem lehet kihozni belőle többet.”
Ezen mit értesz?
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Ápr 13, 2006 /
 
Az értem alatta hogy nem elég nagy a fokozatok közötti bemeneti kimeneti ellenállás hányados, ezért az 20Mhz sávszélességű LF357-ből 2Mhz sávszélesség lesz. Legalábbis a szimulátor progi szerint. Én azért kicsit optimistább vagyok. Szerintem ennél nagyobb lesz a mért sávszélesség.
Van egy tárolós kártyás szkópom, úgyhogy tudom mit jelent 32kbyte memória. Kicsit többre vágyom.
Javaslom töltsd le a RAM-od adatlapját és abból megtudod mit mikor kell kiadni. Az olvasásra-írásra is több lehetőség van. Fejből most nem vágom. Az biztos hogy a csipkiválasztást véglegesen testre kötheted ha csak egy RAM-ot akarsz használni. Az írásengedélyező és kimenet engedélyező jel között meghatározott időkülönbség kell hogy legyen. Az adatlapon ez jól le van írva. Ha késleltetést kell valamelyiknél használni akkor pl.meghajtó kapuk sorba kapcsolásával ezt el lehet érni vagy késleltető vonallal. A memória váltásnál lehet inkább adatvesztés.
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Ápr 14, 2006 /
 
Aggodalmadat most már én is osztom. Kicsit figyelmesebben átolvastam a TDA8703 és 71256 adatlapját. Tegnap délután amit elmélkedtem azt most becopyzom ide. Lehet hogy kicsit zavaros.
TDA8703 tds=2nS (mintavételezési késleltetés ha clk=40Mhz T=25nS) tdHl=20ns (kimenet késleltetési idő). Ez azt jelenti hogy a TDA7803 kimenetén az órajel felfutó éle (clk) illetve lefutó éle (clk/) után 20nS-al jelenik meg az
adat. Ez gondolom mindenféle periódusidejű órajel esetében azonos. Minél nagyobb az órajel annál nagyobb az esély arra hogy nem lesz érvényes adat a memória bemenetén a kellő időben. A 71256 RAM esetében taw=20nS.
Ez azt jelenti hogy éppen nem tudja fogadni az adatot. ezért valószínűleg a TDA8703-nak az inverz órajel bemenetét kell használni (clk/) vagy itt jön be a már korábban említett késleltető beiktatás. Illetve ez így mégsem teljesen igaz mert a számlálóra beérkező órajel és a címzés között is késleltetés van. Tehát mégsem kell az inverz órajel érzékelés használata a TDA8703 esetében. Erre gondoltam, valószínűleg nem okoz gondot.
Viszont egy apróság ami elkerülte a figyelmem. A 71256 adatlapja szerint az írásengedélyezésnek és csipkiválasztásnak magasnak kell lennie minden órajel átmenetnél és utánna kell alacsonyra húzni őket. A csipkiválasztásra láttam olyan példát hogy a RAM CS/ lába testre volt kötve. Úgyhogy ezzel nem foglalkozok. Az írásengedélyezés folyamatos alacsonyra állításának lehetőségét még tanulmányozom. Egy Rádiótechnika cikk arról ír hogy a címkiválasztás ideje alatt amikor az írásengedélyezés alacsonyról magasra vált, akkor történik meg az adat beírása a RAM-ba.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Ápr 14, 2006 /
 
Amit az USB-ről írtak az stimmel. Azt veszem ki a leírásból hogy az RB4-re csatlakozó nyomógombra sincs szükség meg az MCLR nyomógombra sem. Sőt én az RB4-re csatlakozó áramkört teljesen elhagynám. Szerinted elhagyható?
A másik kérdésem hogy a programom hogy kerül bele a PIC-be ? Bebootól az áramkör és a Windows felismeri mint új hardvert, de hogy kerül bele a programom???
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 16, 2006 /
 
Hát az analóg rész egyenlőre akkor le van tisztázva akár már nyák lemezre lehetne építeni.
A digitális az még kicsit homályos az előbbi okok miatt pedig legjobb lenne breadboardon játszadozni vele...
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 16, 2006 /
 
Ez úgy néz ki, hogy az MCLR lábon RESET gomb van, a másik meg a bootload gomb. Először valamilyen kész égetővel bele kell égetni a bootloader programot. Ezek után amikor rádugod először a gépre, meg kell nyomni a bootload gombot és lenyomva tartani, majd ezalatt a reset gombot. Ekkor új hardvertént keresi a windows, te betallózod neki a gyári firmawarrel szállított .inf fájlt. Innentől ha legközelebb a két gomb megnyomásával bootload módba váltod akkor egyből felismeri, és megjelenik az eszközkezelőben is. Amikor egy programot akarsz rátölteni amit te írtál, akkor fordításnál azt a módosított linker fájlt kell használni, ami a bootload firmwareben is van. Ez a te programodat olyan helyre mappeli hogy ne csessze el a bootloader progit. Ezek után elindítod a firmware-hez adott pdfsusb.exe programot. Bootload módba váltassz és a legördülő menüből kiválasztod a divájszodat. Innentől meg már egyértelmű lesz. Tehát kell mindkét gomb, különben nem tudod bootload módba kapcsolni. Hozzáteszem hogy valahogy meg lehet ezt szoftverből is oldani gomb nélkül, csak nem tudom hogy
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Ápr 18, 2006 /
 
Köszi a hasznos infókat.
Az írásengedélyezés időzítéséről nem találtam példát. Ezért egy szimulátor programban egy pic-62256 RAM szimulációjával próbálkoztam, de úgytűnik túl sok volt neki. Zagyva szimulációs eredményeket adott vissza. Úgyhogy úgy döntöttem hogy kicsiben kezdem. Összerakok a RAM beírás olvasására-írására a lényegesen egyszerűbb áramkört. Körüljártam a témát és lehetséges. Főbb részei a következők lesznek 1db. TL071 1db. 16F877a 1db. TLC5510 1db. 71256 1db. Max232 Külön lehet majd minden engedélyező jelet kezelni mivel a PIC fog mindent vezérelni.
Azért sikerélményem is volt. A ChipSelectre találtam egy könyvben egy lényegesen egyszerűbb megoldást. Egy próbapanelen le is próbáltam és működik.
Az analóg részen nincs szándékom változtatni.
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 18, 2006 /
 
Most én hirtelen nem látom hogy mi változott a kapcsolásban, hacsak az usb csatlakozás nem. Én a 20Mhz kristályhoz 22 vagy 15 pF kondit raknék.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Ápr 18, 2006 /
 
Egy 74F138 tettem be a második Pic helyére. A beadot BCD kód függvényében mindig csak egy lába alacsony szintű. Jóval gyorsabb és egyszerűbb mint Pic-el.
Igazad van kisebbre kell venni a kapcitásokat. Mindenhol 15pf használnak 20Mhz-nél.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 24, 2006 /
 
Sziasztok!
Elkezdtem eagle-ba vinni a szkópot, jelenleg az analóg részen dolgozok. A TDA8703-mal az a bajom, hogy szegeden nem lehet kapni . rendelésre is csak 3k körül. Nézelődtem neten és találtam az Analog Devicestól AD9057-et ez elvileg egy 40MSPS -es AD konverter, el is küldenék szerintem sample ként, csak a tokozása nagyon körülményes.... a lábak közötti távolság 0.65mm , tehát elég kicsike, elég lesz az ltc6903-mal szenvedni...
Inkább szerintem TLC5540-es lesz benne. Állítólag a Texas kihozza ingyen
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Ápr 24, 2006 /
 
Rendeld meg a HQVideo-tól a TDA8703-at. 1800Ft lesz darabja. Az analog is kihozza kb 2 hét alatt TNT futárszolgálattal ingyen a dolgokat. Nekem 3-szor hozták ki mert nem voltam otthon. A TLC5540-es rosszabb paraméterekkel rendelkezik, és át is kell tervezned az analóg részt hozzá.
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Ápr 24, 2006 /
 
Hát az a helyzet hogy ma gondoltam hogy megyveszem a tda8703-mat a szegedi szat-el boltban 1400-ért (ennyi volt írva az árlistában), erre közölték, hogy ilyenük már nincs, de tudnak rendelni 2500 Ft-ért. A hq videó meg 2700Ftért küld postán keresztül.
Akkor meg marad a 2500Ft-os megoldás
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Ápr 24, 2006 /
 
Hát akkor nekem nagy mákom volt, mert 3db-ot rendeltem tőlük. Egy volt nekik a boltba , kettőt meg utánrendeltek. A TDA8703-ról beszélek (HQvideo). 1850 Ft-ra jött ki darabja. + ehhez jött még a posta költség.
Egyébként a csökkentett képességű szkópon már dolgozom. A kapcsi rajzot már bevittem Protelbe. A Pic programján dolgozok. Sajna assemblybe mert Basic-ben kb. 1/10 ilyen lassan fut. A 16bites címzést és az órajel generálást már megírtam. kb.500khz az órajel freki jelenleg, de mire elkészül kb.100khz lesz. 10%-os kitöltési tényezőjű az órajel. Asszem az AD átalakító meg csak az 50%-ost komálja. Meg szinkronizálni kell az órajelet a címzéssel. Azaz úgy kell időzíteni hogy az AD átalakító kimenetén megjelenő adat és a memória címzése szinkronban legyen. Ez néhány NOP-ot meg valszeg nem kis időt fog jelenteni.
Én is a TDA8703-at javaslom inkább.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 24, 2006 /
 
Vagyis 1850Ft+880Ft postaköltség

Tehát először memóriacím, aztán ADkonverter, aztán WE, és ezek közé még késleltetés,
Késleltetésnek találtam 74hc04 -es invertert, ahol a késleltetés (Tphl , Tplh) kb 20ns, ennyi szerintem elég , vagy még egyet utána kell kötni...
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Ápr 25, 2006 /
 
Igen ennyibe került. A 2700Ft-ba lehet hogy a posta költséget is már bele vetted?
Lehet hogy nem is kell a késleltetés. Az órajelet a TDA8703 invertáló bemenetére kötve fél periódus idejű eltolás lesz. Számomra csak a WE kérdéses még. Úgy gondoltam hogy az írás engedélyezéshez alacsonyra húzom aztán kész. A memória adatlapja ezzel ellentétben azt írja hogy minden címzésnél a WE-nek magasnak kell lennie és a címzés ideje alatt kell alacsonyra majd magasra húzni. Amikor magasra húzom akkor íródik be a memóriába az adat.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 25, 2006 /
 
Igen belevettem a postaköltséget...

A rajzod szerint az analóg résznél van a 3db LF357 amik a jelet erősítik, mindegyiknél van 1-1 darab 10k-s poti. Ezek közül melyik kerül ki majd az előlapra?
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Ápr 26, 2006 /
 
Egyiksem. Nem potik hanem trimmerek. Csak arra való hogy az IC kimenetén be lehessen állítani a 0V feszültséget ha nincs a bemenetén bemenőjel. A 3. fokozatnál nincs sok értelme mert már eleve el lesz tolva 2,4V-al pozitív irányba a jel, de inkább benne hagytam.
Úgytünik 50%-os kitöltési tényezőnél olyan 250khz körül lesz az órajel frekije. Átböngésztem a TDA8703 és a TLC5510 adatlapját mégegyszer, de nem találtam az órajel kitöltési tényezőjére utalást. Lehet hogy 10%-os kitöltési tényezővel is müködne az AD átalakítás? Nem lenne rossz. 454khz lenne az órajel freki.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 29, 2006 /
 
Asszem találtam 2 hibát a kapcsolásodban (schematic prints2.pdf)
Az AD konverternél a CLK lábat összekötötted a VCCD-vel, és ez a jumperes órajel-polaritás választás sem a legjobb: Bárhova rakod a jumpert, a kiválasztotton is rajtamarad a 100nF-os kondenzátor, ami meg szerintem nagyon leterhelné az órajelforrást.
Én ezt úgy oldottam meg hogy a polaritást, és a kondenzátort is külön-külön jumperrel állítom be.
(Az adatlapban is egy kis ellentmondás van: a rajzon 100pF a szövegben 100nF van írva.... )
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Máj 2, 2006 /
 
Köszi. Igazad van. Pedig sokszor átnéztem.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Máj 12, 2006 /
 
Most egy kicsit nem a témába vágó kérdés:

Felraktad fórumba az analóg rész szimulációs fájlát. Közben nekem meglett a multisim 8. Csak az a gond hogy nem ismerem a programot, és olyan sötét vagyok hozzá.... Az lenne a kérdésem, hogy lehet végigszimulálni az analóg rész átvitelét, mint ahogy a képeken látszódott?
Következő: »»   7 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem