Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   587 / 982
(#) erbe válasza sámli hozzászólására (») Márc 22, 2018 /

Ha annak is ilyen a belseje, nem szívesen tapogatnám a kisfesz. oldalon.
(#) sámli válasza erbe hozzászólására (») Márc 22, 2018 /

Azoknak általában rongálás nélkül nem tudod megnézni a belsejét
(#) Hp41C válasza erbe hozzászólására (») Márc 23, 2018 /

Ha ilyen kivitelű LED tápegységet használunk fel, a LED -ek áramkörét is hálózattal összefüggőnek kell tekinteni.
(#) erbe válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 23, 2018 /

Attól még a fázis és a föld között azon az 1,5 mm-es hézagon simán áthúzhat.
(#) Hp41C válasza erbe hozzászólására (») Márc 23, 2018 /

Az IPC-2221B szabvány szerint 326V csúcsfeszültséghez, megfelelő felületi bevonattal, már elég lenne 1.5 mm -nél kisebb távolság is.
Nem erre gondoltam:
A tápon nincs sehol sem meg az előírt minimum 7.5 mm kúszóút (creepage distance) a 230V -os hálózat és a LED táp között ezért a LED vezetékeit is a hálózattal összefüggőnek kell tekinteni. Gondolok itt a kötésekre, kapcsolókra, csatlakozásokra, szigetelési előírásokra.
(#) Remci hozzászólása Márc 25, 2018 /

Sziasztok!
Van egy a képen látható halogén lámpa előtétem. Gondoltam beüzemelem, de szégyenszemre nem világos a kimenő oldali bekötése. Egy 100W-os lámpát kötnék rá, de nem tudom hogy melyik kivezetésre tegyem. Vagy az mindegy? Miért van rajta 1-1 külön csatlakozási lehetőség?
(#) elektroncso válasza Remci hozzászólására (») Márc 25, 2018 / 1

Minden oda van rárajzolva. Két égőt tudsz rákötni a rárajzolt módon. Persze a 150W-ot a kettő együtt nem haladhatja meg. Vagy a két szélső vagy a két belső közé kötheted. Bár szerintem a felső kettő és az alsó kettő belül össze van kötve.
(#) llax válasza Remci hozzászólására (») Márc 25, 2018 / 2

Jobb esetben csak a kapcsok vannak duplázva, egy tipikus fürdőszobai tükör két halogénjét így egyszerűbb bekötni. Ha már ott van a kezedben, akkor ellenőrizd a kapcsok kötését ellenállásmérővel. Ha párhuzamosan vannak kötve (általában), akkor egyszerű a helyzet.
(#) Remci válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 25, 2018 /

A rajz nem volt világos, hogy miért van két égő külön. Azt hittem hogy két külön kivezetése van, de közben szétszedtem és láttam hogy csak párhuzamosítva vannak. Tehát akkor mindegy hogy melyikre kötöm. Köszönöm.
(#) gyuszo válasza Remci hozzászólására (») Márc 25, 2018 /

Vagy ilyenből akár 30 db-ot is ráköthetsz. Bővebben: Link
A foglalat elvileg megegyezik : G4
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2018
(#) erbe hozzászólása Márc 25, 2018 / 1

Régebben is akadtak a szokásos sorból kilógó kismegszakító értékek.

EB_15.jpg

(#) proli007 válasza erbe hozzászólására (») Márc 25, 2018 /

Hello! 15 vagy 16A? Nincs ezekben digitális multiméter. Ha hideg van, egyből jobban terhelhető. Ha meg idővel elfárad, akkor meg kevésbé..
(#) erbe válasza proli007 hozzászólására (») Márc 25, 2018 /

Szerintem elég jól olvasható a 15-ös szám. Korábban volt itt egy kis vita ezekről az értékekről. Magam láttam már 30-32-36-40 A-eseket is az újabb fajtákból. Ezt csak érdekességnek tettem fel. Ilyen kis eltérésnél gondolom, elég volt csak tekerni a csavaron, feszíteni-lazítani a rugón.
(#) proli007 válasza erbe hozzászólására (») Márc 25, 2018 /

Szerintem a szabványokon csavartak, nem a csavaron. De szerintem a karakterisztikákat tanulmányozva lehet értelmezni (megállapítani számunkra a megfelelő) az értéket.
(#) gyuszo válasza erbe hozzászólására (») Márc 25, 2018 /

Ez a mai 13 A -es B-nek felelhet meg, 15 A-nél már rövid idő alatt lekapcsolt.
(#) Remci válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 25, 2018 /

Jó ára van. Ebből 50 db 6 havi villanyszámlámat fedezi
(#) Bakman válasza Remci hozzászólására (») Márc 25, 2018 /

A tápegységre 50 - 150 W van ráírva. Nincs kizárva, hogy alacsony terheléssel el sem indul.
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Márc 25, 2018 /

8 db-bal ( 16 W összesen ) én már leteszteltem egy ugyanilyen tápot , konyhapultos világítás lett szerelve és szuper lett.

Nem kell 50 db-ot rákötnöd feltétlenül, de elbírhat annyival is. )
Van aki LED-re költ, van aki a villanyszálára.
(#) Bakman válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 25, 2018 /

Én hasonlóval találkoztam, ami 12 V/20 W-tól kisebb terheléssel csak nyöszörgött. Remek, ez is egy adat.
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Márc 25, 2018 /

Igen sajnos különbözőek, hogy hol indulnak el, mekkora terhelésre.

Arra figyelj oda, LED szalaghoz nem jó, ennek AC kimenete van.
A bemutatott LED AC / DC -hez egyaránt jó.
(#) Remci válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 25, 2018 /

Tudom,nem led szalagot akarok rákötni. Van pár db halogén lámpám,ne álljanak hiába,mert még megromlik . Az előző hozzá szólásomban arra akartam utalni, hogy jók ezek a ledes lámpák, de ha veszek belőlük annyit amennyi kell, hiába takarékos, azért előre csak kifizetek néhány hónapi villanyszámlát.

Akkor egy ötlet : akkor és annyit vegyél, amikor a halogén kiég és ezt tedd a helyére.
(#) Atis41 válasza erbe hozzászólására (») Márc 25, 2018 /

Nekem van 2 Amperes
10 Amperes eredeti BBC segéd érintkezővel.
(#) Zsolt 73 válasza Remci hozzászólására (») Márc 26, 2018 /

Szia !

Erre a tápegységre ne köss ledeket, 150 KHz-es impulzusok vannak a kimenetén, kizárólag izzólámpához használható ! Az első bekapcsolásnál kinyírnád a ledeket ! A leden az AC jelzés kizárólag szinuszos feszültségre vonatkozik !
(#) Bakman válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Márc 26, 2018 /

Impuluzokkal is lehet hajtani LED-et, lásd mátrix meghajtás és a többiek.
(#) Zsolt 73 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 26, 2018 /

Ez ledeket meghajtó elektronikának is magyarázd el !
(#) Bakman válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Márc 26, 2018 /

Tudják a dolgukat, tapasztalat.
(#) Zsolt 73 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 26, 2018 /

Végy egy ilyen tápegységet és nézd meg oszcilloszkóppal a kimenetét, csodálkozni fogsz !
Következő: »»   587 / 982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem