Fórum témák
» Több friss téma |
Semmi gond, nem volt haszontalan az infód.
Free shippingel jött, no sérülés, jól be volt csomagolva.
Jó ötlet, köszi, sejtettem, hogy van gyári megoldása.
Üdv
Sziasztok!
3 db távirányítós ledszalagom van a nappalimban. 2db a bárpultot világítja meg fent ill. lent. Egy másik fajta pedig a plafont körben. 433 Mhz-en működnek, a pultban lévő 2 controller azonos, rgb, színjátszós, különböző villogásokkal, stb..míg a plafonvilágításé sima dimmelhető fehér. A gondom az, hogy a pultban , mivel ugyanaz a gyártmány a kettő, egyszerre kapcsolja mindkettőt egy távirányító is, ha pedig a plafont bekapcsolom az ő távirányítójával, akkor piros lesz a pult fénye, azaz összezavarják egymást. Mit tudok tenni, hogy külön ,szépen működjenek? Esetleg létezik kontroller más frekvencián is? Mert akkor csak lecserélném őket 3 különbözőre..köszönöm. üdv. Tibi
Jó lenne belekukkantani, milyen IC van benne. Ha szerencséd van, átkötéssel vagy DIP-kapcsolóval át lehet állítani más kódolásra a vezérlőt és az adót.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2018
Hangulatvilágítás (Hack a day blog-járól).
Talán illő lett volna a kérdezőnek konkrét típusokat is "megmutatni"...
Ha ilyen lenne esetleg...(nekem ilyenek vannak és sajnos valóban teljesen egyformák) De lehetséges, hogy van rá (más) megoldás... Ha burkolatát eltávolítjuk, kiderülhetne, hogy van/nincs beavatkozási lehetőség...de szerintem nincs. A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2018
Az hogy egyforma, nem kérdés. De ha olyan az IC, állítható a cím. Ezt az adatlap alapján talán sikerülhet kideríteni.
Kettő felirat nélküli SO-8 SMD IC, meg egy 24C02 van az enyémekben...
Én az Alitól vettem hosszú cuccot (több mint 1 méter), a DHL meg simán kézben kihozta. A csomagolásán törékenyre volt jelezve (a poharas ikon - avagy piktogram) és gondolom - így nem dobálták összevissza és hajlítgatták kétfelé, hogy valamivel jobban elférjen.
Adott egy zöld 10W-os COB led, ami 900mA-val működtethető. Ehhez ugye 10V körüli feszültség tartozik.
A probléma az, hogy a 10W-os tápegység 300mA-t tud és sokkal nagyobb feszültséget. Át lehet alakítani valamilyen módon? Az RGB ledeknél az egyik oldalon ki van vezetve a 3-3 sorba kötött LED anódja vagy katódja. Ha elvágom az összekötést mindkét oldalon, akkor át tudom alakítani a 3x3-as soros-párhuzamos elrendezést 1x9-es soros elrendezéssé?
A képről nekem úgy tűnik, a fém kivezetések belül újra össze vannak kötve, a sárga négyzettől jobbra és balra. Ha nem így lenne, akkor átköthető soros elrendezésre.
Nem pont ilyenem van, hanem zöld, de igazad lehet. Ha össze van kötve belül, akkor azokat reménytelen elvágni. Gondolom egy dremel vágókoronggal nem érdemes nekiesni.
Világítsd meg szemből, hátha látszik. Nekieshetsz de hogy a LED-ek kivezetései túlélik-e a műveletet, kérdéses, szerintem inkább nem. Az sincs kizárva, hogy a kivezetések mélyen a LED alá nyúlnak, akkor viszont esélytelen a dolog.
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2018
Akkor kénytelen leszek venni egy másik tápegységet, mert LED-ből eddig nem találtam olyat, ami 10W 300mA.
Sziasztok!
Sorry, nem sok időm van mostanában, ezért nem tudtam válaszolni! Szóval adott ez a 3 ledcontroller, ami 433 Mhz-en működik, így zavarják egymást kapcsoláskor..Itt a fotó, ilyen tipusok, nem tudom ez segít-e, én nem vagyok nagy szakember, viszont jó lenne valami megoldás, mert már hónapok óta lóg az egész a plafonból és nem tudom hogyan tovább vele..
Hali!
Szedd szét, a távirányítókat is, ezek a képek semmit nem mondanak. Ha szerencséd van akkor kódolást tudsz váltani a vevőben és az adóban, vagy dip switch-el, esetleg óncsepp pöttyitéssel. Ha nincs szerencséd akkor vagy kuka vagy együttélsz vele. Esetleg még jutyúbon keresgélhetsz.
Ebben a hsz-ben a videot megnézted? Ott gombnyomással lehet csatornát állítani a távirányítóval. Nem kell szétszedni, jumperelni. Persze neked nem tudjuk, hogy milyen van.
Egy szomoru hir. A házunk körüli járdát 18 sok LED-s világitotest világitja meg ( természetesen 230 V PIR kapcsoloval). 8 év használat után egy ilyen világitotest ugy ment tönkre, hogy a lámpatestben mind a 30 LED tönkre ment (szakadás). A LED-k meghajtása valami primitiv elötét kondis megoldás, de olyan csapnivalo a mechanikai kivitel, hogy szinte lehetetlen szétszedni a világitotestet. Az egész egy rozsdamentes csöbe van össze-vissza ragaszgatva majd egy nagy plexidugoval lezárva. Minden csöben van egy elvileg vizhatlan fekete müanyag doboz a csatlakozásra meg ott van egy biztositék is. Nos ez a doboz a csöben a 8 év alatt porrá vált, holott a szerkezetbe sem viz, sem fény nem juthat be. Hogy mitöl bomlott fel a doboz az meglehetösen rejtéjes. Gondolom a többiben is, de azokat, amig világitanak, nem szedem szét...
A LED sorban bőven elég, ha csak egyetlen egy dióda fő meg! Akkortól már a többi sem világít!
Ha szét lehet szedni .... és ki lehet szedni - a rossz dióda pótolható. És minden megy tovább! Gyakran javítok én sok-sok LED-es villanykörtét. Még egy se maradt rossz énnálam. (kivéve, ha maga a meghajtó elektronikája megy tönkre, bár itt-ott néha az is simán javítható) Vagy ott van a "sok egyforma effektus" - van ahol az elektronika, van ahol a LED lap a halott. Ám két-három rössz lámpából már elsőre ki szokott jönni egy ismét működő ....
Ez így rendben is van csak az energiatakarékosság mellett elvárt hosszú élettartam megy a levesbe. A megtakarított villanyszámlát lenyeli a javítás.
Érdekes modon egyik hibás világitostestben sem a LED dioda ment tönkre, hanem a fusi munka, rossz ( kivülröl nem láthato) konstrukcio eredményezte a halált. ( korrozio, mert nem jol volt megragasztva igy bejutott a viz, levált NYÁK folia, kiriohadt forrasztás stb).
Épp tegnap termeltem ki közel 100 LED-t, egy sem volt hibás.
Az a 30 LED is azért ment tönkre mert ellenállássá vált az elötét kondi.
Meg olyan turpisságok voltak egy másik LED világitásban (24 fémyforrás), hogy a piros vezeték volt a minusz a zöld meg a plusz, ( de nem ezért ment tönkre, hanem azért mert elrohadt az egész konstrukcio). A LED-ek túlélték (már amelyik nem kapott extra delejt a viztöl) a kiforrasztást nem mindegyik élte tul (pedig hölégfujoval probáltam) mert olyan rövidre lettek vágva a lábak (1,5-2 mm) amit csak nagyon rövid ideig lehet forrasztani, csakhát még ott a ragasztás is, igy nem lehet öket egyszerüen kibányászni. ( pedig érdekes LED-k voltak 4 világito chip van 1 burában). A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2018
A "hosszú élettartam" meséje - mindenkit szépen beetetett.
Még jól emlékszem arra, amikor megjelentek az első, már teljesen háztartási használatra szánt fehér (és az ahhoz hasonló - hideg vagy meleg) fényű LED-es körték, lámpák. Mindre valahol rá volt írva, hogy élettartam 25 év, .... vagy például 25 ezer üzemóra. Miközben - 1./ Még egyáltalán nem volt kiforrottan 25 éves gyakorlatuk abban, hogy eme fényforrás a működésében valójában kibírja majd a 25 évet? 2./ de még a reá írott 25 ezer üzemóra népmese is - bizony elég necces. Én vettem párszor a Metro áruházban ilyen LED körtéket (mind Made in China), aztán - nálam a valós gyakorlatukban - tán MÉG 25 órát sem mentek - és kész! Persze megvolt a vásárlási blokk, az 1 éves garancia - így visszavittem, s kicserélték. Aztán - miután nálam már a sokadikat cserélték, egyszer csere helyett inkább felajánlották, hogy talán mégis visszaadnák az árát. Tehát ennyit a beetető szövegről és a "soha sem megy tönkre" mítoszról - eme újszerű és nagy szerű fényforrások tekintetében! Mint régebben a klasszikus karácsonyfa égősornál. Ott is bőven elég volt, ha egy izzó kiégett a sorban, máris lehetett keresgélni - bár ott (és akkoriban) még sokkal könnyebb volt cserélni a hibásat. A LED lámpáknál - már maga a körte szétszedése külön tudomány, mert gyárilag és eleve mind "szétszedhetetlenre" vannak összerakva, megcsinálva. Ha meg mégis sikerülne szétpiszkálni, jöhet a nagy rácsodálkozás. Sima tokozott kis LEDek, vagy máris egyből SMD-k, hány voltos a tápfeszültségük, egy dióda van tokonként, vagy 2, 4, 8, stb. na és ... mennyire bonyolult a diódák meghajtása, stb. Áramgenerátoros-e maga az elektronika, vagy csak simán néhány dióda, kondenzátor, smd ellenállás, egyéb - oszt hadd menjen - olcsóba. A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2018
Nem egészen lehet ezzel egyetérteni, mert összemosod az igénytelen gyártást a technologiai határokkal.
Arrol nem a LED tehet, hogy elrohad a NYÁK a forrasztás vagy átüt a kondenzátor. Ezek a leggyakoribb gondok a LED-s fényforrásokkal. Az meg teljesen megfelel a valoságnak, hogy >25000 orát képesek világitani. Van 8 darab LED-s világitotestem amik éjjel nappal világitanak a kerti járdán (mert nem lehetett egyszerüen megoldani a ki-be kapcsolást). Miután összesen < 1W a fogyasztásuk, nem igen érdemes veszödni velük. Ezt teszik immár 8 éve hibátlanul. Azaz gond nélkül immár több mint 70000 orát müködnek, azaz 3x annyit, mint amennyit állit a legtöbb katalogus. (Közben egy 12 V-s toroid trafo tönkre ment, azota kapcsitáp hájtha öket, lehet, hogy egy kapcsolo szerkezet is már meghalt volna.).
Ez is rendben van de vonatkoztassunk el attól hogy mi tudjuk, mitől romlanak el. Mit lát egy állatorvos? Betekerem, működik, majd egy hónappal később már nem, sz@r. A többség nyílván kidobja, jobb esetben az elektronikai hulladékok közé (igaz, újrahasznosítani elég költséges), és vesz egy másik márkát, hátha alapon.
Hozzáteszem, nálunk az összes működik a megvásárlásuk óta, Tungsram és Osram márkanevűek.
Hát ez az, megint valaki elefántot csinál a bolhábol. Mi kb 4 éve cseréltük le az utolso nem LED-s világitotestet. 2 ment eddig tönkre a több tucatbol, mindegyiknek más baja volt mint maga a LED.
Ugyaennyi idö alatt hány klasszikus égöt kellett volna cserélni??? |
Bejelentkezés
Hirdetés |