Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ST151 végerősítő
4.4 , 4.5mV
Kimeneten 20mV Bordan, termeszetesen. Beszerelem a tobbit is es jelentkezem. A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2018
Szinte tökéletes.Jöhet ki az izzó is,és mérés megint
Beforrasztottam a másik két végtranzisztort is. Eltávolítottam az izzót.
Az emitter feszültségek elég nagy szórásban(balról jobbra): 6.0mV 4.4mV 5.0mV 5.5mV Kimeneti DC 15mV körül. A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2018
Hangszóróval, rövidre zárt bemenettel és rövidre zárás nélkül az izzó folyamatosan világít.
Mi lehet a gond? A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2018
Ez a szórás belefér.
Melyik izzó világít, ha a primerkörit eltávolítottad?
Ha a kimeneten néhány mV feszültség van, akkor arra nyugodtan köthetsz hangszórót, nem fog változni semmi. Pl. 15 mV esetén feltételezve 8R-os terhelést, kb. 1,9 mA áram folyik a hangszórón, ami nagyjából elhanyagolható. Ennek nincs olyan hatása, amit a tápegység primer köre észrevenne.
Valami egyébnek is történnie kellett a hangszóró rákötésén kívül.
Nem igazítottam semmi mást. Ha a hangszórót leválasztom felvillan es kialszik ahogy kell.
A kimeneten nem csak egyenfeszültség lehet, hanem váltakozó is. Esetleg ez utóbbi okozza a gondot.
Gondolom a 15 mV az DC feszültség volt, ezért jó lenne megmérni mekkora AC feszültség van ott. Rövidre zárt bemenet mellett nem számítunk kimeneti feszültségre. Ha mégis van, akkor az valahol azt áramkörben termelődik.
Mértem izzóval és hangszóróval.
Így 4V egyenfeszültség van a kimeneten.
Szia! Ajánlom az élesztési útmutató 8-as pontját. Ott megmutatkoznak meg azon beültetési hibák, melyek a DC egyensúly ellenőrzésen még átcsúsztak.
Ha 4 V kimeneti feszültségre kapcsolsz egy 8R-os terhelést, az már 0,5 A kimeneti áramot jelent.
Az mindenképpen szokatlan, hogy a DC 15 mV kimeneti feszültség, DC 4V-ra ugorjon fel, a hangszórótól. Esetleg olyan nagy a trafó, hogy annak nyugalmi árama közel esik az izzó korlátozó áramához, és ez okoz gondot. Ha világít az izzó, akkor a tápfeszültség értéke jelentősen csökken, amire valahogyan reagál az erősítő. Biztos megköveznek érte, de szerintem a primer köri izzó vitatható az élesztések során. Ettől még a puffer teljes energiája rásülhet az erősítőre, ami abban erőlködés nélkül tud kárt okozni. Persze illik a puffereket mindig kisütni az újabb bekapcsolás előtt, de ez sokszor elmarad. Ha tehetek javaslatot, akkor ezt az izzót vedd ki, és az erősítő biztosítékainak a helyére tegyél izzókat. Ehhez én sorba kötött 24V/10W-os szofita izzókat használok, ilyen feszültségnél és erősítőnél 3-at sorba, és ebből kettőt párhuzamosan, illetve ezt mind a két feszültségoldalon. Ezzel csak az erősítő áramát korlátozod, függetlenül minden más fogyasztástól.
Az útmutató 8-as pontját még nem próbáltam.
Nincs most 100 Ohm körüli ellenállásom kéznél, de holnap keresek. Izzók se nagyon állnak a rendelkezésemre. Van még valami, amit az este folyamán esetleg ellenőrizni tudnék?
Reloopnak mélységesen igaza van. Én valamiért azt gondoltam csak az élesztés körülményeiben lehet a gond, és fel sem tételeztem, hogy az áramkör építése során történt valamilyen hibázás. Ez részemről nem volt helyes feltevés, igenis számolni kell az építés során elkövethető hibákkal is.
Nem a 100 R a lényeg, lehet az más érték is. Csak kb. 10-20 szorosa legyen a hangszórónak, mert így a kimeneti áram is jelentősen lecsökken, de mégis jól szimulálja a terhelt állapotot. Ez is egy áramkorlát, ami a kimeneti áramot korlátozza.
Találtam egy 220 Ohmos ellenállást, sorbakötöttem a hangszóróval.
Telefonról adtam neki jelet, tisztán, recsegés vagy egyéb zaj nélkül szól. Már amennyire a korlát engedi. A hangszóróra párhuzamosan kapcsoltam egy voltmérőt: DC 30-50 mV körül mozog. Emitter ellenállások 6-7mV között A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2018
T1, T2 pozícióba a NYÁK-terven szereplő tranzisztor típus került?
Igen, 2N5551 N4 van ráírva.
Minden tranzisztort megnéztem és ugyan az mint a nyákon. A lábkiosztásokat ellenőriztem. A 2MJE langyosodik a teszt közben, de rendellenesen meleg alkatrészt nem találtam. 1N4004 dióda helyett mást kaptam, de azt mondták hogy csak a feszültségtűrése magasabb. Lehet ez a probléma? A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2018
Az áramkör rendben van az eddigi információk alapján. A primerköri izzó használata mellett a direkt kötött hangszórót pár watt erejéig ki kéne tudnod vezérelni. A jelenség gerjedésre utal.
A hangszóró test a tápegységhez van bekötve?
blasz: a tápfesz +-45V DC
reloop: a tapegyseggel kozos a test, igen Izzoval, kimeneti aramkorlat nelkul probaltam zenevel. Szinte nem is szol, 4V egyenaram van a kimeneten. Nehany helyen folia kondi helyett keramia van, ha esetleg ez szamit. Hazaérek és készítek képeket a panelről. A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2018
Próbáltam úgy fotózni, hogy minden fontos alkatrész látszódjon.
Kép "nagyban": Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2018
Elnézést a duplapostért, de készítettem jobb minőségben is képeket. Az előzőn kb semmit nem látni.
Bővebben: OneDrive Link
Egy párral is ugyan az a helyzet mind két párral?
Egy párral nem próbáltam, csak hangszóró nélkül.
T3-T6 tranzisztoron látok valamilyen lemezt. Ez nem a tervezett hűtőborda alak, ami nem olyan nagy baj. De mintha ez a lemez nem lenne kötve sehová. A panelterv az ajánlott bordával alkalmas a felfogató csavarokon keresztül GND-re kapcsolni a bordákat, ha az alsó átkötést bekötöd.
Ez részletkérdés ugyan, de a részletekből áll össze az egész.
Az előbb a hangszóró kábel mozgatásával kialudt a full világító izzó.
Szerintem megszűnt a kimeneti DC is mert szólt a zene rendesen. Már csak az a kérdés, hogy mi nem érintkezik jól. Ami jó kis móka lesz. Ötlet?
Ez jobb eset mint a gerjedés lenne. Az érintkezési bizonytalanságot neked kell megtalálni.
Ettől függetlenül a T3-T6-ot szigeteld el a lemeztől, és a lemezt kösd ki valamilyen konkrét potenciálra, pl. a panel által felkínált PGND-re. A nagy hűtőbordával is tégy hasonlóan. |
Bejelentkezés
Hirdetés |