Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Grundfos Alpha+ szivattyút javított már valaki? Működik csak néha megáll, olyan mintha megszorulna egy ponton. A szerviz megnézte, vezérlőpanel hiba, alkatrész nincs hozzá. Elképzelhető, hogy javítható? Köszi N
Egészen biztos javítható, csak az a kérdés nem olcsóbb-e egy új. Másrészt olyan nincs, hogy egy Grundfos-hoz nincs alkatrész, ha a panelon képtelenek megkeresni a hibát, cseréljék ki az egész panelt.
Már vettem helyére másikat. Gondoltam egy próbát megér ha valami kis hibája van, tartaléknak jó lesz. Állítólag megszűnt már a szivattyú és semmi sincs hozzá. Hivatalos grundfos szervizről beszélünk, akik szerintem a max tömítést tudnak cserélni.
Szia! Ebben a hozzászólásban van egy részletes leírás a javíthatóságról. A pdf-ben vannak linkes utalások amik szintén hasznosak lehetnek számodra.
Elnézést, én már a továbbfejlesztett változatot véltem annak. A doksija említi, hogy az éjszakai állásban van amikor le is áll illetve alacsony fogyasztáson üzemel.
Semmi baj, köszönöm a segítséget. Átolvasom hátha lesz belőle valami.
Szép estét! Kérdeznék illetve hangosan gondolkodom!
Ugye régebben alap esetben csőtermosztát keringető szivattyú fixen bekötve, esetleg még a fali dugalj is elmarad és valami kismegszakító alá fixen bekötve. Na most jött a grundfos alpha2, elektronikus, mindeféle okossággal. Kérdésem ezeket a szivattyúkat is fixen bekötik? Idáig ok és ha mondjuk a nyári üzem módot szeretném használni? Mert ugye ha nem meleg a víz a csőtermosz nem kapcsolja be. Vagyis nem úgy lenne értelmesebb hogy a szivattyú állandó fesz alatt és mondjuk lenne egy szondája, hőérzékelője ami meg kapcsolgatja. Vagy ilyen hőérzékelőhöz kimenet? Vélemények? Csak úgy szabadon. üdv
Szia! A legegyszerűbb megoldást mint általános bekötési mód megtalálható a leírásban. Nekem például kapcsolós dugvilla van használva és a dugajzatba sorosan van bekötve a csőtermosztát de a dugvillába is elköthető ez a megoldás. Ebből a dugajzatból kizárólag csak ezt a szivattyút használom. A szivattyú nem igényel külön védelmet, áramtalanítani meg a dugvilla kapcsolójával lehet a nyári időszakban.
Sziasztok!
Lehet a fix fordulatszámú keringtető szivattyú fordulatszámát növelni, nagyobb kapacitású és névleges feszültségű kondenzátorral? Laikus vagyok -gondolom ez szó már a könyökötökön jön ki - ezért kiméljetek
NEM! Az csak indító kondi semmi szerepe a fordulatszámban. Más megoldás sincs a fordulatszám növelésre, mielőtt feltennéd...
Nem lehet, csak frekvenciaváltóval. Felgyorsítani a hálózati 50 Hz frekvenciát úgy 75 Hz re. Kérdés, hogy a motor tekercselése hogyan bírja? Mert bizonyos teljesítmény felett az is megéghet. De annál egyszerűbb, ha veszel egy nagyobb teljesítményű szivattyút.
#fecameca köszönöm a gyors választ, a kazán egy BS24FF turbós kombi és integrálva van, talán akkor külsőben kell gondolkodnom.
A miértjét esetleg megvilágítanád?
Sziasztok!
Adott egy Wilo Stratos 40 szivattyú panel. A kisfesz kapcstáp IC eldurrant, kicseréltem, de így sem kap tápot a trafó. Visszakövettem a sávokat, és találtam egy hiányzó alkatreszt. Az egyik oldalt megvan az egyenirányított középérték, a másikon lóg a fent említett kapcsolóüzemű táp. Nem merem rövidzárra tenni, amig nem sejtem legalább, mi lehetett ott. Találkozott már valaki ezzel a szivattyúval, vagy hasonló fura elrendezéssel?
Hali!
Szerintem lehetett akár soros ellenállás, kisértékű soros ellenállás biztositék gyanánt, vagy rendes olvadó biztosíték. Meg kellene húzni a fülét annak aki kivágta, de az is lehet hogy lerobbant. Esetleg próbálhatsz egy a fogyasztásnak megfelelően választott teljesítményű izzólámpát betenni a próba idejére, esetleg a tny-t vedd ki.
Köszi! Nem hiszem, hogy lerobbant, elég szabályos a vágás. Biztosítót kizárnám, nem elég nagy, ráadásul lenne alatta pár SMD alkatrész, nem szokás így tervezni. Legalábbis így én még nem láttam. Lövésem nincs mekkora teljesítményt vesz ki, úgy nézem a logikai rész megy a tny ról, meg a kijelző. Illetve az már nem fog, úgy tűnik a kijelző mikrovezérlője felmondott, és átment zárlatba. Megpróbálom a hidalást. Esetleg v nem tudod, a szivattyúnak egyen v váltóáram kell e, mert akkor időlegesen megpróbálnám fixre kötni. 3 kivezetése van a motornak, bámelyik kivezetés közt ugyanazt az ellenállásértéket mérem, kb 10ohm. (de egy kijelző modul is megoldaná a problémám, bár gyanítom azt nem kapni minden sarki drogériában)
A motor három fázisú. A meghajtást a narancs jelölésed melletti I.R emblémás IC végzi, jól látható a 3 kimenet. BLDC meghajtásnak is mondják, igazából egy frekvenciaváltó. A vezérlést az az IC végzi, ami a kijelzőét is. Annak a cseréjéhez már komolyabb felkészültség kell, olcsóbb egy új panel, de lehet, hogy az új szivattyú még olcsóbb.
Visszavonom. Negyed-félmillióért keringető szivattyút? A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2018
Nem vagyok szivattyú mester (látszik a kerdésből is ) de! Ez a fő panel, van egy másik is. A másikon kaptak helyet a kezelőszervek, és a kijelző. Van rajta még egy jóképességű mikrovezérlő, ami konkrétan zárlatos (H8/3867 Hitachi gyátmány). Feltételezem az hivatott kezelni a kijelzőt és a multi gombot, amivel kezelhető a szivattyú. A főpanelon a rejtélyes alkatrészen és a tny n kívül minden jónak tűnik. Külföldről tudnék rendelni fejegységet, de soká tart míg ideér, és lenne dolga a szivattyúnak. Ezért keresek alternatív megoldásokat... lehetséges ezt az izét külsőleg meghajtani, legalábbis átmenetileg, míg megjön a fejegység?
1. Nem.
2. Egy kisebb 230 V-ról működő frekvenciaváltóval meg lehet próbálni. A szivattyúból nem maradhat semmi más, csak a három kijövő szál. Ezt kell a frekvenciaváltó kimenetére kötni. A komfortot persze el kell felejteni. A frekvenciaváltót egy termosztát érintkezőjével lehet vezérelni On-Off módban. Potméterrel lehet szabályozni a fordulatszámot és vele együtt a teljesítményt. Be kell állítani a kívánt (közepes?) értékre. A frekvenciaváltót célszerű lassú felfutásra beállítani. Mekkora változatról van szó? Többet néztem, és a Wilo Stratos 40 egy elég nagy csoportot takar nagy teljesítménytartománnyal. 550-750 W-os frekiváltók 30-70 ezerért már kaphatók. A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2018
Holnap megnézem a teljesítményt, olyan 300W-ra emlékszem. Egy medence vizét cirkulálja ez az izé, sok dolga nem volna, csak forgassa a vizet, a többi funkciója eddig se volt kihasználva. Olvasgatok a BLDC vezérlésről, hátha meg tudnám csinálni a IR2136-ossal a panelon, meg egy PIC-el, de zavaros még (pláne fél 12-kor ). A motor felől jön vissza 2 szál, ez lehet a hall ic-k visszacsatolása, de ebből nem 3-nak kellene lenni?
Oké, a HALL -os kérdés tárgytalan... rátaláltam a válaszra.
Tachogenerátor 2 szálas. Általában sima AC jelet ad vissza. De ha csak ennyi a funkciója, egyszerűbb venni egy olcsó "hagyományos" keringetőszivattyút és adni mellé egy a követelményeknek megfelelő vezérlést. Ha ennyire egyszerű, akkor egy kézikapcsolót.
Igaz. De nem akaródzik szétszedni a csőrendszert, csak a legvégső esetben És őszintén szólva "szakmailag" is érdekel.
Sziasztok!
Tudja valaki, hogyan kell leszerelni Grundfoss UPS 25-50 járókerekét? Középen van egy kb 12-es (Torx?) csavar, de nem tudom, hogy jobb, vagy bal menetű. Ha egyéb turpisság is kell a leszereléshez, kérlek okítsatok ki. (Ez a régi szivattyú, kicseréltem és szét akarom szedni, hogy sok év használat után mi, hogyan használódott el, illetve esetleg lehet-e felújítani?) Köszönettel
Sziasztok!
A problémám a következő: Vegyes tüzelésű kazánnal fűtök amin egy BRH 25/60 típusú keringető szivattyú van. A tavalyi fűtésszezont problémamentesen végigvitte de most elkezdett nyikorogni. Pontosabban kb 50 fokos víznél elkezd "nyiknyiknyik"-elni. (szebben nem tudom leírni bocsánat ) A vas csöveken eljutva a radiátorig elképesztően zavaró. Amint visszahűl a víz kb. 40 fokosra ez a hang abbamarad. Elképzelhető, hogy csapágyas lenne? A szivattyú 2.5 éves.
Próbáld meg a középen levő nagy csavart teljesen kicsavarni, ekkor egy kicsit folyni fog, hátha kihoz valami szennyeződést. Vagy lazíthatnál is próbaképpen rajta, lehet, hogy valamiért szorul.
Megpróbáltam lazítani rajta, szinte azonnal elkezdett csöpögni úgyhogy ez nem opció. Közben átgondoltam, így nem merek belemenni a télbe, inkább veszek egy újat ezt pedig elteszem tartalékba. Fáj a kiadás de januárban mégjobban fájna. Köszönöm a segítséget!
Sziasztok!
A képeken jól látszik remélem, hogy egy szivattyúról van szó. A probléma következő, ez a szivattyú volt be építve a kazánomba, de a probléma az hogy nem működik valamiért. Reggel mikor a fütést akartam bekapcsolni akkor nem indult be egyáltalán, gondoltam hogy áramtalanítok mindent hogy szépen meg tudjam nézni hát ha ki szált belőle a füst. De semmi szagot nem érzek így hát, elő vettem a multi métert amivel rögvest neki álltam méregetni, egészen a termosztától kezdve. Termosztát oké volt müködöt, akkor jött a kazán ott is minden rendben volt az áram szépen végig ment egészen a szivattyúig, de a szivattyúban nem látni külsőleg hibát. Így abban szeretnék segítséget kérni hogy, hogyan is álljak neki a hiba keresésnek? Mire érdemes egy szivattyúban rá mérnéni vagy hogyan kell? Hogy tudnám úgy letesztelni a működését hogy nincs bekötve a fütés rendszerbe? Bármilyen tapasztalat vagy segítséget is kapok, azt nagyon szépen meg köszönöm! A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2018
Szia!
Mióta nem volt elindítva? Ha hónapok óta most indítanád, akkor a végén középen lévő fényes csavart vedd ki, és a tengelyt forgasd meg egy csavarhúzóval. Lehet, csak letapadt, ezért nem indul el. A másik lehetséges hiba, a segédfázis kondenzátorának a hibája, kapacitás vesztése. |
Bejelentkezés
Hirdetés |