Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3162 / 3998
(#) fsub válasza pucuka hozzászólására (») Máj 14, 2018 /

Köszönöm a választ! Stiroflexre gondoltam én is, de abból nincs négy darabom. Viszont mellékelt képen látható kondi az nem csillám lenne? Ebből találtam négyet.

kondi.jpg

(#) Olits hozzászólása Máj 14, 2018 /

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy ha egy ilyen motorvezérlőt nagyobb feszültségről üzemelnék(pl 36 volt),de ügyelnék, hogy ne menjen át rajta folyamatosan több mint 120 A, kiégne?A leírásában 2-3 Cell Lipo adja neki az áramot, ami kb 11 volt.Itt lehet megnézni
(#) árpád30 hozzászólása Máj 14, 2018 /

Üdvözlet. Van egy sony DE 445 erősitőm és az a gondom hogy az aux,cd,tv,stb. Bemenet hol szol hol nem.csak az 5.1 bemenet szol rendesen. Mi lehet a gond? Lehet javitani?
(#) Kovidivi válasza Olits hozzászólására (») Máj 14, 2018 / 1

Amikor ráraknád a 36V-ot, azonnal kiégne az egész. Egyrészt a kondi benne 25V-os, másrészt minden alkatrész 12.6V-ra van méretezve! Még a 3S lipo-t is csak könnyebb terhelésen tolerálja (on-road még oké, de off-road-nál vigyázni kell). A mozgatott modellautó súlya is érdekes. Én most próbáltam ki 3S lipo-val, 2212-es 6T-s outrunner motorral, amit egy 1:10-es buggy-ba raktam be. Bírta szépen a szabályzó!
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2018
(#) kadarist válasza fsub hozzászólására (») Máj 14, 2018 /

Szia!
Segítség a beazonosításhoz: Bővebben: Link.
A képen egy fémezett poliészter kondenzátor van. A csillámkondenzátort keresd "mica capacitors" fedőnév alatt.
(#) Olits válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 14, 2018 /

Köszi.A motorvezérlő leírásában 120 A üzemi terhelést és 760 A maximumot ad meg.De milyen motor az amely 12 voltról fel tud venni 120 A-t?Milyen lehet a tekercselése?
(#) fsub válasza kadarist hozzászólására (») Máj 14, 2018 /

Köszönöm a segítséget, el is mentettem ezt a hasznos oldalt a könyvjelzőim közé.
Akkor maradok az NPO típusú kerámia kondenzátornál.
(#) Kovidivi válasza Olits hozzászólására (») Máj 14, 2018 /

Nézz meg egy brushless motort. 10 menet vastag huzalból fel tud venni jó sok áramot, hiszen a tekercs ellenállása 0.02Ohm. A motor mérete is kicsi, pl. a 3650-es szabvány motor 36mm átmérőjű, 50mm hosszú, és bivalyerő van benne!
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2018

Szerinted ezt a vezérlőt lehet használni teszteléskor az alábbi két szervó tesztelő valamelyikével?
12
(#) Kovidivi válasza Olits hozzászólására (») Máj 14, 2018 /

Ha a következő kérdéseidet vagy a modellezés, vagy a brushless motor, vagy bármelyik másik, kérdésedhez kapcsolódó témában fogod feltenni, akkor azt fogom válaszolni: "Használható mindkettő!".

Köszi.Valahogy ide kanyarodtam az első kérdésemből.
(#) Bakman válasza speedbump hozzászólására (») Máj 14, 2018 /

Azért kell három kondenzátor, mert az ilyen (iletve a legtöbb) DC-DC koverter kimenete igen zajos, amit a kontrollerek nem nagyon bírnak. Megbolondulnak, lefagynak, hibáznak stb. Szép, egyenletes DC feszültséget szeretik. Ha van lehetőséged, nézz rá oszcilloszkóppal egy DC-DC konverterre. Pl.: Bővebben: Link.
(#) 52300002 hozzászólása Máj 14, 2018 /

Egészen biztos vagyok benne, hogy ezt tudnom kéne, de kezdő vagyok, na
Adott egy tápom, ami tud +-15 V feszültséget leadni, és nekem szükségem lenne egy leágazásra, ami ugyanezen a tápegységen +-12 V-ot ad le, hogy ne terheljem túl a moduljaimat. A kérdésem az lenne, hogyan tudnám ezt megoldani? Lehet, hogy túlbonyolítom, de feszültségszabályzó IC-kre gondoltam, és sorkapocsra, mert ugye több modul megy majd a kicsikéről. Jó-e ez a megoldás, vagy van egyszerűbb is, illetve ha ez, akkor hogyan célszerű?
Köszönöm, és bocsánat ^^"
(#) Bakman válasza Bakman hozzászólására (») Máj 14, 2018 /

Apropó, most jutott eszembe. Dave ide vonatkozó videói.
1: Bővebben: Link
2: Bővebben: Link
(#) Bakman válasza 52300002 hozzászólására (») Máj 14, 2018 / 1

Te a 7812 és a 7912-es stabilizátor IC-ket keresed. Egy apró trükk van, a 7912-es IC kimenetét terhelni kell egy kicsit, hogy beálljon a -12 V. Egy 1 kOhm-os ellenállás már megfelelő, 5 mA terhelés kell neki.
(#) 52300002 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 14, 2018 /

Köszönöm szépen, meg is rendeltem. ^^
(#) RoliNyh hozzászólása Máj 15, 2018 /

Helló!

TLP421 optocsatoló adatlapjában a "Current transfer ratio" mit is jelent pontosan? És miért 50%?
(#) nedudgi válasza RoliNyh hozzászólására (») Máj 15, 2018 / 1

A bemenet áramának 50%-a a kimenet árama.
(#) RoliNyh válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 15, 2018 /

Akkor ha a LED -et 20mA -el hajtom, a CE áram minimum 10mA lesz, jól értelmezem?
De ha TLP421G típust veszek, akkor 20mA LED áramnál annak a CE árama is 20mA lesz minimum...
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2018
(#) nedudgi válasza RoliNyh hozzászólására (») Máj 15, 2018 /

Körülbelül. Én inább úgy fogalmaznék, hogy legfeljebb 10mA áramra lehet számítani.
(#) jani1987 hozzászólása Máj 15, 2018 /

Lassan neki kellene ugorjak pár alkatrész cseréjének. Csak nem tudom ez a típus használatba van e még.
(#) csanyipal hozzászólása Máj 16, 2018 /

Tiszteletem!

Szétszedtem egy kompakt fénycsőt az elektronikájáért, azonban közben letörött az úgynevezett biztosíték-ellenállása. Ez egy 15 Ohmos ellenállás, méretei: hossz 10 mm, átmérője középen 3 mm.
Mekkora lehet ennek az ellenállásnak a teljesítménye? Mert, helyettesítenem kell egy másikkal.

Üdvözlettel, Pál
(#) RoliNyh válasza csanyipal hozzászólására (») Máj 16, 2018 / 1

2W jó lesz helyette... Vidd be a boltba, ahol másikat veszel, és hasonlítsd össze a méretet.
Talán van 3W -os is hengeres, de nem vagyok benne biztos.
Az 5W -osak meg már általában hasáb formájúak...
(#) Bakman válasza RoliNyh hozzászólására (») Máj 16, 2018 / 1

Idézet:
„Talán van 3W -os is hengeres”
Van.
(#) csanyipal válasza RoliNyh hozzászólására (») Máj 16, 2018 /

Köszönöm szépen a válaszod!
(#) kriszrap hozzászólása Máj 16, 2018 /

Sziasztok
Aksi

Van egy ilyen aksim amit laportápról szeretnék feltölteni.
Gondolom 14.5 töltöm de mekkora áramon?? Láttom hogy 2.1A a Max de mennyi az egészséges??
Hány voltra szabad lemeriteni és az aksiba van ilyen biztonsági áramkör ne tudjam túlmeríteni???
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2018
(#) Gafly válasza kriszrap hozzászólására (») Máj 16, 2018 /

13.7 V és 0.7 A beállítás.
Labortápot ne kapcsold le közben, mert belepusztulhat.
(#) Gafly válasza kriszrap hozzászólására (») Máj 16, 2018 /

Idézet:
„az aksiba van ilyen biztonsági áramkör ne tudjam túlmeríteni???”

Nincs.
(#) sitto hozzászólása Máj 16, 2018 /

Sziasztok!

A mellékelt kapcsolásban szeretnék segítséget kérni.
P1-P2 re egy piezo kapcsoló van kötve.
B+ és B- a táp (12V).
L+ és L- pedig a fogyasztó.

A kapcsolást próbapanelen összeraktam és tökéletesen működött.
Annyit változtattam rajta, hogy a nyákon most a 4017 IC smd változata van (Texas Instruments CD4017BM).
(A FET a próbapenelen egy IRF 3808 volt, most már a nyákon is az van)

Ha a fogyasztó helyére egy 5mm ledet kötök akkor műküdik a kapcsolás. Lehet ki be kapcsolgatni.
Ha viszont fogyasztónak bekötök egy fényszóró izzót akkor nem lehet bekapcsolni.
Ha a tápot be ki kapcsolgatom akkor egyszer csak bekapcsolt állapotban marad. Kikapcsolni lehet viszont újra be már nem. Az néha sikerül ha a fényszórizzó még nem aludt el teljesen akkor vissza lehet kapcsolni.

Mi lehet a hiba?
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2018
(#) kadarist válasza sitto hozzászólására (») Máj 16, 2018 /

Szia!
Valószínű, hogy az izzó kis hidegellenállása miatt kezdetben annyira lecsökken a tápfeszültség, hogy az IC nem képes működni. Használj külön áramforrást a két egységnek, persze a negatívok legyenek közösek.
Következő: »»   3162 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem