Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangszóró tekercselés
Témaindító: robinson17, idő: Jún 23, 2006
Témakörök:
Sziasztok Van nekem 2 db RFT L3702 papírcserére szorulna. De nemtudom hogy mient kellene renelnemhozá. Ha valaki javitot illyen tipusu Hangszórót . Legyenszives írjon. Köszönöm.
Papírszélű hangszóró lévén, ha nincs belevaló típus, akkor valami gitárhangszóróét kéne belerakni.
Szép estét! Szeretnék készíteni saját kut fejemből egy hangszórót. Akadt egy kis problémám mivel igen vékony (0.1mm) es részdrótot használok aminek 1m ellenállása 2.3 ohm körüli. Hogy oldják meg a hangszóróknál azt a rengeteg menetnél több méter hosszan hogy a tekercs ellenállása 4-8 ohm legyen? 2mm-es huzalnak a lista szerint méterenként 0.0056 ohm. Viszont nem láttam még olyat hogy 2mm vastag huzalt használjanak, és azt vastagnak tartom. Valaki okos eltudná nekem ezt magyarázni hogy működik?
Egy kis segítség a számoláshoz. Hangszórók általában 0.20 és 0.50mm átmérőjű huzalokkal vannak tekerve, teljesítménytől függően. Egy konkrét lengő adatai: lengő átmérő: 100mm, Kerület: 314mm, huzal átmérő: 0.355mm (keresztmetszet:0.0779mm2) menetszám 118
[este folytatom]
Köszönöm szépen utólag és előre is!!
0.1mm-es huzallal általában magassugárzókat szoktunk tekercselni...
Tehát ha a lengő kerületét beszorzod a menetszámmal akkor megkapod a huzal hosszt, esetünkben 314mm X 118menet = 37052mm azaz 37,052méter. R= ró x l/A: R=0,0172 X (37,052/0,0779).
Vagyis ebben az esetben a lengő egyenáramú ellenállása: 8.18 Ohm.
Köszönöm szépen
Sziasztok! Tekercset csévetesthez való ragasztáshoz ki mit használ? Például alu, papír, fólia anyagokra.
Ez így oké. Értem. Én nekem egy olyan kérdésem lenne , hogy ezekkel az adatokkal elkészített tekercs kb. mekkora teljesítményt bírhat el ? Tudom hogy függ a mágnestől....stb. De körübelüli értékre vagyok kiváncsi... Van egy JBL hangszoróm ami 30cm-es és van rajta egy 15cm-es mágnes 5.5cm kb a tekercs átmérője ezt kellene újratekerni....
A mágnes mérete nem lényeges. A lengőcséve csak elektromos terhelhetőségre utal, 50mm-nél 100-150W-tól több névleges terhelhetőség, csak elvetemültebb autós mélyeknél jön össze.
Nem tudom mekkora teljesítmény mert nincs rajta semmi írás max 300Watt lehet autós basreflex ládában van , így került be németből hogy már nem volt jó...,de szeretném ha megszólalna
![]() ![]() A cséve tulajdonságaiból lehet elektromos terhelhetőséget számolni, a dobozból és T-S paraméterekből meg mechanikait. És máris megtudod, hogy mekkora bemenőteljesítményig működőképes.
azért itt a kínai oldalon árulnak jó pár ezer darabot és kitudja hány félét
Az biztos, de ezek nem egydarabos rendelésre vannak kitalálva.
![]()
El tudom késziteni a tekercset,de kell hozzá a hangszóró is.
Sziasztok !
A segítségeteket kérem . : Hol lehet beszerezni, vagy milyen anyagot lehet kilágyítani amire nekem kellene ( pár Kg ) C10- es acélt-- "vasat" / nagy tisztaságú vas (high-purity iron ) / Állítólag ezt régebben elektrovasnak is nevezték . Hangszóróhoz jó mágneses vezető , de nem felmágneseződő felső és alsó / pólusvas / alapanyag kell. Aki tud kérem segítsen információval. Köszönettel : oreg ![]()
Mi a különbség két egyforma 2 és 4 rétegű hangszóró között. Hasonlított már össze valaki ilyeneket?
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2018
Moderátor által szerkesztve
Azok nem egyformák. A 4 rétegű lengőnek sokkal nagyobb a légrése, gyengébb a mágneses térerő, érzéketlenebb a szóró, nehezebb a mozgószerkezet. A vastagabb drót végett nagyobb a terhelhetősége, de igazán semmi értelme. Komoly szórók vagy 2 rétegű, vagy fazonhuzalos lengővel készülnek. Vagy dupla motoros.
Én is valami effélét sejtettem, bár még nem volt szerencsém négyrétegűhöz.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2018
Moderátor által szerkesztve
keresek valami elfogadhato 20cm hangszorot. valami ilyesfélét de 4 ohmosat. sal vagy valami hasonlot. esetleg jobbat 10E ft. alatt.
SAL "mélyei" hifi kategóriában szinte mind az. Meg is lehet nézni érzékenység ügyileg. SR3040-et szétkaptuk, raktunk bele 80W-os kétsoros lengőt, könnyebb mozgó szerkezetet, textil széllel. Szinte megtáltosodott a szóró. Pedig a légrést vissza se vettük.
Sziasztok,
Egy kis segítségre lenne szükségem, remélem megoldható a problémám... Van egy AKG K3003i fülhallgatóm, és a bal oldalon elszállt az egyik driver. Érthetetlen módon az AKG nem foglalkozik alkatrész értékesítéssel, tehát nem adnak (?!), de még alternatívát sem tudnak adni... A hangszóró titánium membrános, 9.2mm-es, és 8Ohm-os. Viszont amit eddig találtam ilyet a neten az mind 16Ohm-os. Szóval az lenne a kérdésem, hogy egy ilyen 16Ohm-os hangszóróból lehet-e egyáltalán valamilyen módon 8Ohm-ossá alakítani. A segítséget előre is nagyon köszönöm!
Alapbol nem.
És valoazinü a hangszine is más lesz mint az AKG-é volt ( ezért nem foglalkoznak a gyártok ilyen javitásokkal). Egy tönkrement fülest el kell dobni (vagy vigyázni kellett volna rá).
Azt leszámítva hogy igazad van, szerintem semmiféle probléma nem származik abból, hogy kétszeres az impedanciája, sőt...
De a végeredmény kérdéses, és nem a 16 Ohm miatt.
Az impendaciatol biztos nem, dehát a fülesnek az elsödleges funkcioja nem az erösitö söntölése....
![]()
Cseréld ki mindkettőt, így egyforma lesz. Sokkal fontosabb, mint hogy hány Ω.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |