Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   134 / 2208
(#) Müszi válasza Müszi hozzászólására (») Ápr 30, 2008
Még képek: Az egyiken egy törött EL84-est is szétszedtem
(#) burgdavid válasza Müszi hozzászólására (») Ápr 30, 2008
Nekemis vanmár sajnos egy PCL86, egy AZ1, meg egy EBF89 törötten, sikerült leszedni róluk körbe az üveget csak az alján maradt a lábak között
(#) szilva válasza Müszi hozzászólására (») Ápr 30, 2008
Gyönyörű gyűjtemény!

Kicsit mókás itt az utolsó képen a "terítő", logikai kapuk rajza az elektroncső alatt
(#) sebestyen_ferenc válasza Müszi hozzászólására (») Máj 1, 2008
Nagyon szép gyűjtemény.
Mikor kezted el a gyűjtést, nekem még a negyede sincs
(#) Imi65 válasza sebestyen_ferenc hozzászólására (») Máj 1, 2008
Feri, átnézted a PPP-t? Esetleg kérdésed van vele kapcsolatban?
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 1, 2008
Szerintem amit a kimenőn megspórol az ember azt elviszi a hálótrafó. Nekem ez még bonyolult. Jobb hangja van mint egy SE-nek?
(#) Imi65 válasza djhans hozzászólására (») Máj 1, 2008
Nekem is ez a meglátásom. Köbzoli szerint nagyon jó, de azért ez elég relatív. Én az SE-t, és a PP-t is nagyon jónak találtam.
Még én sem hallottam PPP-t soha.
(#) sturbi hozzászólása Máj 1, 2008
PPP megnevezéssel többféle erősítő konstrukciót is szoktak illetni, mert az első "P" betű csak a csövek párhuzamos kötésére utal. Az, hogy a paralell kötés csak váltóáramúlag, vagy egyenáramúlag is megvalósul-e, nem derül ki a rövidítésből.
Ezért aztán azt is PPP erősítőnek szokás nevezni, mikor a PP erősítőben az ellenütemű részek csövei egyszerűen többszöröződnek ugyanúgy, mint az SE erősítőknél a PSE. Ilyenkor egyenáramúlag és váltóáramúlag is párhuzamos kapcsolás van, a nyugalmi áram is a csövek számával szorzódhat (2-3-4-stb. cső párhuzamban).
A másik megoldás, a kettős tápellátás lehetőségeinek kihasználásával megvalósítható erősítő (amiről itt is most szó van), amikor csak váltóáramúlag kötődnek párhuzamosan a csövek, azonban az eltérés nem csak ez. Ilyenkor a kimenőtrafó hidalt meghajtást kap, tehát a teljesítmény nem duplázódik, hanem négyszereződik a sima SE kapcsoláshoz képest, akárcsak a sima PP-nél (csak itt a "kimeneti impedancia" nem feleződik, hanem duplázódik az SE-hez képest).
Véleményem szerint nem is helyes a PPP megnevezés ennél a konstrukciónál, (OTL-nél ezt ciklotronnak hívják inkább). Szerintem itt a paralell kapcsolás nem valósul meg, csak a "kimeneti impedancia" szempontjából viselkedik úgy (katódba kötött terhelés miatt), hiszen a végfok ellenütemű vezérlést kap és hidalt erősítőről van szó.
Vélemény ?
(#) Müszi válasza sebestyen_ferenc hozzászólására (») Máj 1, 2008
kb. 2-3 éve
(#) Imi65 válasza sturbi hozzászólására (») Máj 1, 2008
Itt láttunk már olyan tervet is, ahol az - általad már korábban is ciklotronnak nevezett - kapcsolásban 2X2 db P(C)L-t épít be a tervező, két-két csövet fizikailag párhuzamosan kapcsolva. Akkor ez ilyen kapcsolás PPPP?
Sturbi egy ilyen kapcsolásra gondolt, amit szintén PPP-vel illet a szakirodalom. Azonban itt sokkal feltűnőbb a párhuzamos kapcsolás, mint a ciklotronnál.

100w-amp.gif

(#) Müszi válasza szilva hozzászólására (») Máj 1, 2008
Nagy a rumli az asztalomon, és már csak ez volt az egyetlen fehér terület
Ez egy P*C égető rajza.
(#) kocos válasza Müszi hozzászólására (») Máj 1, 2008
Szép! De engem csak nem hagyna nyugodni az a vidikon Pláne, hogy most már van egy KS-csöved is
(#) sturbi válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 1, 2008
Valami olyasmi, de ha jól emlékszem, a csak váltóáramúlag párhuzamos kapcsolásra használatos valmi szerencsésebb rövidítés is POP vagy POPP vagy ilyesmi, nem jut eszembe, talán ha CHZ megkerül, ő töbet tud a témáról.
(#) djhans hozzászólása Máj 1, 2008
Helyzetjelentés az EL84 SE erősítőről. A fa részeket kell még pácolni és lakkozni. Már majdnem kész vagyok.
(#) Müszi válasza djhans hozzászólására (») Máj 1, 2008
Gyönyörű :kalap:
(#) djhans válasza Müszi hozzászólására (») Máj 1, 2008
Köszi! Valahonnan kerítenem kell még pácot meg lakkot .
(#) EcoPityu válasza djhans hozzászólására (») Máj 1, 2008
Te hans, a táptrafód,alul van??
Amúgy tényleg szép lett. Tudod mi dobná még nagyon fel?.: Egy sárgaréz plakett az elején, szép cirmákos régimódi feliratokkal, vagy csak gravírozva névtábla anyagba.pl.:Single ended vaacumtube amplifier, Created by dj hans.
(#) djhans válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 1, 2008
Igen mindenképpen ki fogom javítani a rétegelt lemez hibáit a pcolás elött. Aztán majd a csavarok fejét is lefestem ne világítsanak annyira.
(#) djhans válasza EcoPityu hozzászólására (») Máj 1, 2008
Igen alul van egy 80VA-es toroid majd a belsejéről is teszek fel képet. Én is gondoltam sárgaréz feliratra csak nem tudom megcsinálni
(#) bfreak hozzászólása Máj 1, 2008
Urak!
Ezt a transzformátort a padlásunkon találtam a kérdésem az lenne hogy hogy kössem be hogy csnáljon is valamit? Nemtudom miben volt, talán tv-be.
Próbálgattam, de nem tudtam mit hova kössek.

Előre is köszönöm
(#) Imi65 válasza bfreak hozzászólására (») Máj 1, 2008
Ez eléggé hangkimenőnek néz ki. A csatlakozó két pólusán van a hangszórótekercs (ez 1 ohm alatti), a forrfüleken meg a primer (a 3 kivezetés közül az a 2, amelyik között 250-350 ohm ellenállást tudsz mérni).
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 1, 2008
Ebből is látszik, hogy igazat beszélünk. Vagy mindketten egyformán hazudunk.
(#) bfreak válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 1, 2008
Köszönöm szépen!
de kapcsolási rajz ügyben nem tudsz segíteni?(csövet hogy kell bekötni) mert csövet is találtam szerinted a P-s vagy az E-s a jobb mert mindkettőből van?
(#) djhans válasza bfreak hozzászólására (») Máj 1, 2008
Ugyan az a két cső majdnem teljesen, még a lábbekötés is azonos. Gyakorlatban betehető egyik a másik helyére csak a fűtési fesz más ecl86 6,3v pcl86 13,3v.

Itt vannak a bekötések:

pcl86

ecl86

Ha visszaolvasol rengeteg kapcsolási rajz van itt e(p)cl86-hoz.
(#) sturbi hozzászólása Máj 1, 2008
Rajzoltam egy SE-t kettős táppal, 5-6 W-ot szeretnék belőle kicsikarni.
Csinált már valaki ilyesmit ? Jó lesz ez valamire ?
(#) bfreak hozzászólása Máj 1, 2008
Hirtelen fellendülésből ezt találtam:
Ez jó lessz hozzá?(kipróbáltam, a fűtése jó)
meg vannak még potijaim régi tvkből

DSC00119.JPG

(#) djhans válasza bfreak hozzászólására (») Máj 1, 2008
Aha, ez egy pcl86-os. Jó lesz.
(#) bfreak válasza djhans hozzászólására (») Máj 1, 2008
Kapcsolási rajzod az erősítőhöz nincs véletlen?

megköszönném
(#) bfreak válasza bfreak hozzászólására (») Máj 1, 2008
Bocsánat, nem láttam hogy már tettél fel
(#) Imi65 válasza djhans hozzászólására (») Máj 1, 2008
Végre egy emberke, aki úgy fényképezi a csövet, hogy a lényeg is látható legyen.
Következő: »»   134 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem