Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Még képek: Az egyiken egy törött EL84-est is szétszedtem
Nekemis vanmár sajnos egy PCL86, egy AZ1, meg egy EBF89 törötten, sikerült leszedni róluk körbe az üveget csak az alján maradt a lábak között
Gyönyörű gyűjtemény!
Kicsit mókás itt az utolsó képen a "terítő", logikai kapuk rajza az elektroncső alatt
Nagyon szép gyűjtemény.
Mikor kezted el a gyűjtést, nekem még a negyede sincs
Feri, átnézted a PPP-t? Esetleg kérdésed van vele kapcsolatban?
Szerintem amit a kimenőn megspórol az ember azt elviszi a hálótrafó. Nekem ez még bonyolult. Jobb hangja van mint egy SE-nek?
Nekem is ez a meglátásom. Köbzoli szerint nagyon jó, de azért ez elég relatív. Én az SE-t, és a PP-t is nagyon jónak találtam.
Még én sem hallottam PPP-t soha.
PPP megnevezéssel többféle erősítő konstrukciót is szoktak illetni, mert az első "P" betű csak a csövek párhuzamos kötésére utal. Az, hogy a paralell kötés csak váltóáramúlag, vagy egyenáramúlag is megvalósul-e, nem derül ki a rövidítésből.
Ezért aztán azt is PPP erősítőnek szokás nevezni, mikor a PP erősítőben az ellenütemű részek csövei egyszerűen többszöröződnek ugyanúgy, mint az SE erősítőknél a PSE. Ilyenkor egyenáramúlag és váltóáramúlag is párhuzamos kapcsolás van, a nyugalmi áram is a csövek számával szorzódhat (2-3-4-stb. cső párhuzamban). A másik megoldás, a kettős tápellátás lehetőségeinek kihasználásával megvalósítható erősítő (amiről itt is most szó van), amikor csak váltóáramúlag kötődnek párhuzamosan a csövek, azonban az eltérés nem csak ez. Ilyenkor a kimenőtrafó hidalt meghajtást kap, tehát a teljesítmény nem duplázódik, hanem négyszereződik a sima SE kapcsoláshoz képest, akárcsak a sima PP-nél (csak itt a "kimeneti impedancia" nem feleződik, hanem duplázódik az SE-hez képest). Véleményem szerint nem is helyes a PPP megnevezés ennél a konstrukciónál, (OTL-nél ezt ciklotronnak hívják inkább). Szerintem itt a paralell kapcsolás nem valósul meg, csak a "kimeneti impedancia" szempontjából viselkedik úgy (katódba kötött terhelés miatt), hiszen a végfok ellenütemű vezérlést kap és hidalt erősítőről van szó. Vélemény ?
kb. 2-3 éve
Itt láttunk már olyan tervet is, ahol az - általad már korábban is ciklotronnak nevezett - kapcsolásban 2X2 db P(C)L-t épít be a tervező, két-két csövet fizikailag párhuzamosan kapcsolva. Akkor ez ilyen kapcsolás PPPP?
Sturbi egy ilyen kapcsolásra gondolt, amit szintén PPP-vel illet a szakirodalom. Azonban itt sokkal feltűnőbb a párhuzamos kapcsolás, mint a ciklotronnál.
Nagy a rumli az asztalomon, és már csak ez volt az egyetlen fehér terület
Ez egy P*C égető rajza.
Szép! De engem csak nem hagyna nyugodni az a vidikon Pláne, hogy most már van egy KS-csöved is
Valami olyasmi, de ha jól emlékszem, a csak váltóáramúlag párhuzamos kapcsolásra használatos valmi szerencsésebb rövidítés is POP vagy POPP vagy ilyesmi, nem jut eszembe, talán ha CHZ megkerül, ő töbet tud a témáról.
Helyzetjelentés az EL84 SE erősítőről. A fa részeket kell még pácolni és lakkozni. Már majdnem kész vagyok.
Köszi! Valahonnan kerítenem kell még pácot meg lakkot .
Te hans, a táptrafód,alul van??
Amúgy tényleg szép lett. Tudod mi dobná még nagyon fel?.: Egy sárgaréz plakett az elején, szép cirmákos régimódi feliratokkal, vagy csak gravírozva névtábla anyagba.pl.:Single ended vaacumtube amplifier, Created by dj hans.
Igen mindenképpen ki fogom javítani a rétegelt lemez hibáit a pcolás elött. Aztán majd a csavarok fejét is lefestem ne világítsanak annyira.
Igen alul van egy 80VA-es toroid majd a belsejéről is teszek fel képet. Én is gondoltam sárgaréz feliratra csak nem tudom megcsinálni
Urak!
Ezt a transzformátort a padlásunkon találtam a kérdésem az lenne hogy hogy kössem be hogy csnáljon is valamit? Nemtudom miben volt, talán tv-be. Próbálgattam, de nem tudtam mit hova kössek. Előre is köszönöm
Ez eléggé hangkimenőnek néz ki. A csatlakozó két pólusán van a hangszórótekercs (ez 1 ohm alatti), a forrfüleken meg a primer (a 3 kivezetés közül az a 2, amelyik között 250-350 ohm ellenállást tudsz mérni).
Ebből is látszik, hogy igazat beszélünk. Vagy mindketten egyformán hazudunk.
Köszönöm szépen!
de kapcsolási rajz ügyben nem tudsz segíteni?(csövet hogy kell bekötni) mert csövet is találtam szerinted a P-s vagy az E-s a jobb mert mindkettőből van?
Rajzoltam egy SE-t kettős táppal, 5-6 W-ot szeretnék belőle kicsikarni.
Csinált már valaki ilyesmit ? Jó lesz ez valamire ?
Hirtelen fellendülésből ezt találtam:
Ez jó lessz hozzá?(kipróbáltam, a fűtése jó) meg vannak még potijaim régi tvkből
Kapcsolási rajzod az erősítőhöz nincs véletlen?
megköszönném |
Bejelentkezés
Hirdetés |